Bokt.nl • Farn, de laatste die de eerste werd
Pagina 1 van de 1

Farn, de laatste die de eerste werd

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-03 12:06
door MissHIS
Bij deze weer een artikel uit de serie Stempelhengsten...Farn!

Klassieke Holsteinse hekkenspringer liet zijn sporen voorgoed na

Vele eersten zullen de laatsten zijn. En vele laatsten de eersten. Dat laatste gaat op voor Farn, in 1962 eerste op de Holsteiner hengstenkeuring, maar bij zijn entree op het Groninger Stadspark laatste achter de Trakehner halfbloeden Porter en Polaris. Porter, dat wás ´m, die zou de zware Groninger omvormen tot rijpaard. Maar in de fokkerij werd de eerste de laatste. En de laatste de eerste.

De rassige Porter trok in 1963 alle ogen naar zich toe. Daar hadden het stamboek en de fokkers de meeste verwachtingen van. Zijn halfbroer, de sterk gespierde Polaris, geweldig dravend met Sijbrand Nijhoff naast zich, maakte ook een prima indruk. Maar die zware, wat kortbenige Farn met zijn klassieke schoft-schouderpartij, die bungelde er een beetje bij.
Farn is van oud-Holsteiner bloed, waarvan via zijn vader Fax enig anglo-arabisch bloed is toegevoegd. Hij stond ook nog wel een beetje in het type van het landbouwpaard, met veel breedte en diepte, een fors fundament, wat terugstaand in de voorknie en met korte koten.
Farn bracht dan ook grote, fors paarden, bruin of donkerbruin van kleur, vaak met zuilen van benen eronder, maar ook vaak met die licht arabische opdruk van een ronde halslijn, moeiteloos overvloeiend in een fraaie nek, bekroond met kruloortjes en dan met van die grote, wakkere ogen in het edele hoofd.
Het zowel zware als edele van Farn is goed uit zijn afstamming te verklaren. Vader Fax komt uit de klassieke Holsteinse F-lijn, maar diens moeder Margot voerde via haar vader Sulima xx en moeder Wrobelka II heel veel bloed. Wrobelka II was een anglo-arabische merrie afkomstig uit Poolse contreien, met waarschijnlijk een scheut shagya in de aderen.

Fameus drietal
Terug naar het Stadspark. Het later zo fameuze drietal werd goedgekeurd. Porter kreeg alle kansen, Polaris ging naar het Hoge Land met zijn beste fokmerries. En Farn? Die kwam in het Gaasterland, waar de fokkerij van een veel lager niveau was. De combinatie BOG (Boelstra, Oosterbaan en Gerbens) en de vereniging het Bovenlandse Paard stalden Farn bij de vaste hengstenhouder van de Vereniging Kerst Koopmans te Harich, die in 1965 uit zijn Holsteinse importmerrie Towerfee (Gambrinus x Figaro) het hengstveulen Flipper geboren zag worden. Deze hengst werd bij het NWP goedgekeurd en na de fusie met het VLN in het stamboek Gelders type ingeschreven onder de naam Garant.

Groot is het aantal springpaarden dat Farn, de Holsteiner hekkenspringer in deze periode verwekte, maar ze zijn bijna allemaal naamloos verdwenen naar Duitsland.
Maar J.Y. de Vries uit Surhuisterveen heeft daar zelf in financiële zin de vruchten niet van geplukt. "Ik weet niet meer wat Farn gekost heeft, toen hij ons werd aangeboden, maar das was een best bedrag. Wij wilden hem graag op stal hebben, want Sinaeda was overleden. Zo´n forse hengst als Farn leek ons een goede vervanger. Ik weet nog wel hoe weinig we voor hem kregen toen Farn hier wegging. Daar hebben wij geen winst aan gehad."

Laagste dekgeld
Farn moest weg, want hij kreeg steeds minder emplooi. J.Y. de Vries vertelt: "Hij zat in het laagste dekgeld, maar het was de tijd van de omvorming. Hengsten als Marco Polo en Courville xx dekten veel meer. Ik heb in die tijd wel eens tegen Heidema gezegd: als u die Farn-merries nou geen derde premies geeft, krijgen wij die hengst misschien weer aan het dekken. Maar het was in die tijd best te begrijpen, want ze zetten toen liever een moderne halfbrloed aan kop."
De Vries mag dan geld hebben verloren aan de stempelhengst Farn, hij heeft er voor zijn eigen fokkerij wel de beste fokmerries aan over gehouden. "De oude Elanta sprong nog met een klein meisje op haar rug toen ze 25 was. Ik schat Farn voor de fokkerij hoger in dan Marco Polo."
De Vries herinnert zich de strabante Farn als een hengst met een apart karakter. "Hij was heel mak, maar hij kon ook kuren hebben. Ik zette eens een keer een oomzeggertje van mij op zijn rug, maar ik had ´m d´r vlugger weer af! Toen Franke Sloothaak met Farn reed in de manege van Henk Alves, moest hij Farn ook altijd eerst in een hoek zetten voor hij op kon stijgen. Een beetje eigenzinnig was Farn wel. En zijn dochters hadden dat ook."
Na Sinaeda en Marco Polo is het al de derde keer dat een hengst van J.Y. de Vries als 'Stempelhengst' aan de orde komt. "Ik voel mij een bevoorrecht mens dat ik al die beroemde hengsten op stal heb gehad. En in mijn eigen fokkerij heb ik daar ook veel profijt van gehad."
In dat verhaal van de laatsten die de eersten zullen worden had J.Y. de Vries de pech, dat hij een wereldberoemde hengst op stal had in een periode dat niemand het werkelijke belang van die hengst nog maar in de gaten had. Farn was gekomen vanwege zijn model, zijn volume, zijn massa, zijn pijpomvang. Maar wat hij dééd was springpaarden maken. En die glorie kwam pas tot uitdrukking toen hij in Limburg bij Schra Vullers en in Brabant bij Jan Bardoel de hoog in het bloed staande merries van de zuidelijke fokstreken aangeboden kreeg.

Henk Nijhof
Als het aan Henk Nijhof uit Geesteren (Gld) had gelegen, was Farn nooit zo ver naar het zuiden afgezakt. "Ik kocht Farn van de combinatie De Vries en Kamminga tijdens het verrichtingsexamen, toen het verrichtingsonderzoek nog in Sleen was," herinnert de senior van Team Nijhof zich. "Kamminga bood hem mij aan omdat die hengst in het noorden niks meer dekte. Er waren al een paar fijne paarden van Farn gekomen, zoals die Odin van Tom Klumpers. Hij had iets aparts met die mooie kop en dat heldere oog. En hij was niet duur, dus ik dacht: dit komt altijd goed. Kamminga vroeg 20.000 en ik bood 15.000. Ik wou het bod wel door de midden doen en daar is Kamminga maar mee akkoord gegaan. Ach, zei hij, ik ben vandaag jarig, dus het moet maar."
"Mijn vader was het er helemaal niet mee eens dat ik zo´n oude hengst met een doorgezakte rug had gekocht. Eerst leek hij gelijk te krijgen, want wát ik ook probeerde, niemand wou Farn hebben. Ik dacht: die ben ik zo kwijt in Gelderland, maar iedereen zei: wat moet je toch met zo´n Groningse klos?! En dan zei ik: dat is geen Groningse klos, maar een super-Holsteiner hengst."
Het jaar 1974 liep al op zijn eind, Farn stond al ruim een maand bij Nijhof op stal en nog had niemand zich gemeld. "Tussen kerst en Nieuwjaar kwam Jan Bardoel op een zondag praten. Hendrik te Luggenhorst, die toen met Jan Bardoel in het hoofdbestuur van het KWPN zat, heeft daar nog voor gezorgd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het beestje op dat moment al aardig zat begon te worden. Want het was natuurlijk heel teleurstellend dat geen enkele hengstenhouder Farn wilde hebben. Het heeft een hele dag praten geduurd, maar ´s avonds was de deal eindelijk rond. Tot grote opluchting van mijn vader."
"Achteraf sla je jezefl voor je kop, zo gaat dat. Want ik mocht zelfs nog kiezen tussen 15.000 gulden huurgeld per jaar of gewoon verkopen voor 27.500. Maar op dat moment kozen we voor die 10.000 euro winst, want Farn was toen al een oudere hengst."
En zo kwam Farn als 16-jarige hengst in het gebied dat hem wereldroem zou verschaffen. De hoog in het bloed staande fokmerries, veelal direct afstammend van volbloeden als Millerole xx, Xebec xx, Millers Grey xx, Cartoonist xx, Eratosthenes xx en First Trial xx, pasten wonderwel bij de forse krachtpatser uit de Holsteinse F-lijn.

Zuidelijke periode
Over Farn´s zuidelijke periode kan Paul Hendrix als geen ander meepraten. De maatschap uit Baarlo heeft vele tientallen nazaten van Farn over de hele wereld verhandeld. Het feit dat Hendrix nog steeds een hele grote fan van Farn is mag voorts blijken uit het fokmerriebestand van het bedrijf in Baarlo. Paul schat dat 80 procent van zijn merries Farn-bloed in de aderen heeft.
"Farn heeft Limburg qua fokkerij weer op de kaart gezet", aldus Hendrix. "Voor hij kwam was de fokkerij hier tanende en nu plukken de fokkers er nog elke dag de vruchten van."
Volgens Hendrix was het karakter van de Farn-kinderen van doorslaggevend belang. "Want je had er ook asbakken van. Vervelende beesten die niet voor je wilden werken. Farn gaf geregeld een komisch karakter. Ze waren in het begin delicaat, dan kon je ze echt tégen je krijgen. Maar de Farns die wél voor je wilden werken waren aan het eind van de dag voorzichtiger en competitiever dan een ander. Als het serieus zwaar en lastig werd, dan kon je de echte kwaliteit pas zien. Het waren ook geen paarden om als vierjarige kampioen te worden. Ze bleven wel tot hun negende progressie maken.

Springpaarden
Farn staat te boek als de vader van een hele rij goede springpaarden.
We doen een greep:
Amor (uit Umenta ster van Heidelberg x Epigoon), gefokt door H. Peeters uit Vlodorp, bereden door Wout-Jan van der Schans, Calando T (uit het springpaard Suzie Quatro, oftewel Lavinia ster van Ishan xx), gefokt door M. Thijssen uit Helmond, Black and White Design uit Nancy stb van Mister Wilfred xx, gefokt door L. Mellema en B. Wentink uit Oenkerk, bereden door Toon Ebben, Murphie Brown la Silla (uit Wendy stb van Le Mexico x Cobbler´s Thread xx) gefokt door E. Jaspers-Faassen uit Herkenbosch, onder het zadel van onder meer Jaime Guerra en Tani Tops, Sandrigo (stamboeknaam Windekind), gefokt door het ledenraadslid P. Selten uit Gemert uit de prestatiemerrie Swaasel van Wahtamin xx, gereden door Alois Fuchs, Optiebeurs Investment (uit Rezijgje stb van Pastrocio xx), gefokt door J. Pretti uit St. Oedenrode, Put Optie (ook bekend onder haar stamboeknaam Simona) uit Iliana keur van Eratosthenes xx, gefokt door H.W. Derks uit Roggel, bereden door Emile Hendrix en Larry Mayfield, Wilady (uit Nilady keur van Cartoonist xx), gefokt door P. van Dijk-Vloet uit Velp, gereden door Michael Stocheck en natuurlijk de volle broers Odin N (Ton Klumpers) en Opstalan´s Pasquino, gereden door Bert Romp en Piet Raymakers, die beiden werden gefokt door Hes van der Wal uit Haren uit de stermerrie Fleur, een dochter van Courville xx.

Wilady
Farn-kenner Paul Hendrix vertelt dat Put Optie, oftewel Simona, het beste paard is geweest dat hij ooit heeft gehad. "En die Wilady was ook een heel, heel bijzonder beest. Die heeft in Duitsland wel 100 S-parcoursen gewonnen. Michael Stocheck kon álle geld voor dat paard krijgen als 'ie maar wou verkopen. Maar die man had het geld niet nodig."
Behalve de genoemde Farn-kinderen, vermeldt de Breeding Guide van de WBFSH ook de internationale springpaarden Secret Pride, Belotti en Nip ´n Tuck, waarvan de verdere foktechnische gegevens (de moeder, de fokker etc.) vooralsnog ontbreken.
Farn heeft heel veel waarde gehad als leverancier van springpaarden. Maar er zijn ook enkele goede dressuurpaarden van gekomen, zoals de Grand Prix-paarden Thomas B van Wilco Bouwmans en de in Amerika uitgebrachte Dutch Treat. Op Intermediaire-niveau liep het paard Tobber van Van Selst.

Verankeraar
Tot zover het verhaal over Farn als de producent van eindproducten. Van grotere waarde nog is Farn geweest als verankeraar van goede eigenschappen in de gehele KWPN-populatie. Waar het erfgoed van andere beroemdheden met moeite, of soms zelfs helemaal niet, kon worden vastgehouden via zonen en dochters, heeft Farn zijn sporen voorgoed nagelaten.
Farn is vader van een aantal goedgekeurde hengsten. Tegen de verwachting in, zo moet een fokkerijleider als Piet Heidema nu erkennen. "Toen Farn kwam dachten wij: die zal wel een aantal beste fokmerries kunnen maken. Maar er zijn óók hengsten van gekomen."
Uit zijn NWP-tijd stammen de hengsten Fanfare, Felix en Garant. Deze laatste behaalde het predicaat keur en bracht wel goede fokmerries maar weinig sportpaarden van hoog niveau.
Farn´s wereldberoemde zoon Nimmerdor is natuurlijk een geval apart; deze grootheid komt in een eigen aflevering van 'Stempelhengsten' aan de orde.
Verder moeten worden genoemd Ulrich (uit een moeder van First Trial xx), die werd afgekeurd, maar wel veel beweging bracht, Safari (uit een moeder van Eclatant), die eveneens werd afgekeurd, maar waarvan de kinderen wel bleken te kunnen springen, de ook al afgekeurde Uddel (uit een Epigoon-moeder), waaraan een aantal goede springpaarden (Chief, Hildon Excellent) te danken is, de volle broers Ufarno en Amulet (uit Patoga ster van Intendant x Millerole xx) en dan natuurlijk Wolfgang (mv. Eratosthenes xx), de vader van springcracks als Fior en Extreme.

Fokmerries
Een indrukwekkende opsomming, die springpaarden, die goedgekeurde zonen. En dat allemaal in een tijd waarin de ouderwetse Farn eigenlijk de schijn tegenhad, tegen de stroom op moest roeien. Zijn fokkerijprestatie wordt alleen maar indrukwekkender, als wellicht Farn´s grootste betekenis voor de fokkerij aan de orde komt. Farn is de vader van een lange rij uiterst waardevolle fokmerries. Enkele fraaie dochters daargelaten was Farn geen typische UTV-leverancier, maar de dochters van Farn fókten dat de vonken eraf vlogen. In het noorden vestigden Oloma, Monalisa (Queen of Diamonds) en haar zus Oberlina (Focus en Eros) en Viola (Topas) hun eigen dynastieën, in het zuiden zijn Selena en Sakilly enkele van de beroemdste namen. Sakilly alleen al, zelf in haar tijd Z-kampioen springen van Limburg, bracht twee internationale springpaarden: Zargo (v. O Largo) en Bokilly (v. Lucky Boy xx) en de kampioensmerrie Cakilly (v. Saros xx).

It´s Otto
Als vader van de moeder had Farn een aan het exterieur zichtbaar belangrijk aandeel in de totstandkoming van het springfenomeen It´s Otto (v. Sultan) en hij tekende eveneens voor het grootvaderschap van cracks als Just Malone (v. Erdball xx, gereden door Helena Dickinson) en Renville (v. Courville xx, gereden door Bert Romp).
Maar ook bij de dressuurverervers Havidoff en Ferro was Farn de vooraanstaande man op de achtergrond.
Zo drukte Farn zijn stempel in een periode van omvorming. Zelf was hij natuurlijk minder een omvormer, maar hij vormde een zeer welkome partner voor de vele halfbloedmerries van zijn tijd. En voor de hoger in het bloed staande hengsten die na hem kwamen legde hij een solide basis in de vorm van een magnifiek fokmerriebestand.

****

Towerfee

Wilma de Vries-Koopmans, dochter van Farn´s eerste hengstenhouder Kerst Koopmans, weet als grappig detail te vertellen, dat haar vader indertijd de merrie Towerfee drachtig van Farn naar Nederland haalde. Op zijn verzoek was de toen piepjonge Farn in Holstein met Towerfee gekruist. Het toeval wilde dat Farn enkele maanden naast Towerfee op stal kwam te staan.
Het veulen, een volle zus van de later geboren hengst Garant, is in de eerste dagen van januari 1963 ter wereld gekomen. Het was een zeer strenge winter, met sneeuw tot ver in maart. Het veulen kreeg te weinig zonlicht en stierf aan rachitis.

****

"Zelden zag ik zo´n beste groep hengsten"

De heer J.K. Wiersema, inspecteur van het Noordnederlands Warmbloed Paardenstamboek (NWP), maakte er een goede gewoonte van om de Holsteinse hengstenkeuring in Elmshorn te bezoeken. Dat was in de jaren '50 en '60, een periode dat er betrekkelijk weinig belangstelling bestond voor de Holsteiner. De mechanisatie in de landbouw was op gang gekomen, voor de zware kleischeuders van het Erhaltertype was geen toekomst meer, terwijl men in die dagen in Duitsland voor edele rijpaarden eerder aan Hannover dacht.

Maar de toenmalige fokkerijleiding van het NWP had juist een nadrukkelijke belangstelling voor Holstein. Dat bleek uit de import van een groep beste Holsteinse merries, waaronder Sinaeda´s moeder Morgenster. Maar Wiersema vond in het najaar van 1961 de tijd ook gekomen om eens naar een paar beste hengsten uit te zien. Het was het jaar waarin de catalogus onder meer de hengsten Farn, Porter, Pol (later in Nederland Polaris genoemd) en Heros (onze Amor) vermeldde. In wijnkringen zou men voor de kwalificatie van zo´n jaar diep in de registers moeten graven.

"Zelden zag ik zo´n beste groep hengsten bij elkaar. Forse paarden met een best fundament en net een scheutje bloed erin," herinnert Wiersema zich.
De heer Wiersema had een vertrouwensrelatie met de Holsteinse fokleiding opgebouwd. En zo kon het gebeuren dat hij in de pauze van de keuring aan de praat raakte met de stamboekvoorzitter Hellmann. Wiersema: "Opeens vraagt Hellman aan mij: 'En, welke hengst komt vandaag bovenaan?' Waarop ik direct antwoordde: 'Nummer 10'. Dat was Farn. Die viel gewoon op, zo elegant als hij ook was. De heer Hellmann zei dat hij het met me eens was, maar dat de jury zeer verschillend had geoordeeld. Bij de uitslag stond Farn 1 en Porter 2, beiden met een eerste premie. Amor was voor die tijd te bloederig in het fundament en was met zijn vijfde plaats de beste van de tweede premies."

Optie
Op de keuring verwierf Wiersema een optie op Farn en Porter, een recht op koop dat duurde tot na de bestuursvergadering van het NWP. "Die hengsten waren helemaal niet duur, maar mijn voorstel tot aankoop werd helaas afgewezen. Farn, Porter en Polaris hebben toen één jaar in Holstein gedekt."
Een jaar later kreeg Wiersema wel toestemming om Farn en Porter aan te schaffen. Ondanks de verdubbeling van de aankoopprijs ging de handel toch door!
Datzelfde jaar nog volgde ten behoeve van het dekstation van P.T. Nijhoff de best verervende hengst Polaris, vader van de springpaarden Palermo en Salerno en van de hengst Formateur. Helaas is Polaris maar anderhalf dekseizoen beschikbaar geweest. De hengst kwam tijdens het transport om bij een auto-ongeluk.

Een verklaring voor het relatieve gemak waarmee die prachtige Holsteinse hengsten naar noord-Nederland mochten vertrekken, kan te maken hebben gehad met het toenmalige fokdoel. "Ze waren doodsbenauwd voor de mechanisatie", herinnert Wiersema zich. "Die zware Marsch-gronden stelden aan de trekkracht natuurlijk zeer hoge eisen. Wellicht dat de fokleiding meende dat hoger in het bloed staande hengsten niet pasten in de concurrentiestrijd met de tractor."
Thuis in Nederland moest Wiersema ook nog wel eens discussiëren over de bruikbaarheid van de Holsteiner als landbouwpaard. "Veel mensen hadden kritiek op de wat weke mond van de Holsteiner", aldus Wiersema. "Maar als je ze met een halster voor de ploeg zette, werkten ze als leeuwen. Weet je wie niet met de Holsteiners overweg konden? Dat waren de arbeiders. Die hadden liever een flegmatieke Oldenburger tussen de repen. Maar een goede boer kon heel best met een Holsteiner werken."

J.K. Wiersema heeft het grote genoegen gehad om Dorette, de moeder van Farn en van die andere beroemde dekhengst Roman (v. Ramzes) in levenden lijve te aanschouwen. "Je moet je voorstellen: een hele beste zwarte merrie, diepgerompt, even klassiek. Ze was te vergelijken met een beste Groninger modelmerrie die in de eerste groep mee zou doen."

****

18b1

Farn komt uit een hele beste moederlijn. Over de hele wereld spreken Holstein-adepten het '18b1' uit alsof ze hun verloofde ten huwelijk vragen. 18b1 is volgens kenners van oudsher 'het stammetje waar sport in zit', afgesplitst van 18b2 om de eenvoudige reden dat het geheel niet meer was weer te geven op een dubbele pagina van het 'Gestütbuch des Verbandes der Züchter des Holsteiner Pferdes Elmshorn'. Maar het is ook de stam van goedgekeurde hengsten als Farn, Roman, Constant, Lagos, Logan, Flax enz enz.
Aan de basis van 18b1 staan, hoe kan het anders, hoog in het bloed staande Engelse karossiers als Owstwick, Young Turk en Young Ethelbert. Ook de beroemde, respectievelijk gehate Cicero 1608 heeft veel voor 18b1 betekend.
Deze zoon van Cleveland- en volbloed-voerende ouders had de toendertijd bedenkelijke reputatie paarden te brengen die achter geen hek of sloot te houdn waren. Springpaarden waren honderd jaar geleden niet zo geliefd als tegenwoordig.

Door: Dirk Willem Rosie
Uit: De serie Stempelhengsten, In de Strengen nr. 10, 20 mei 1998

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-03 12:34
door Franske
Farn, toppertje!! Niet te missen in de bloedlijn eigenlijk!

Is al vaker gebleken dat de wat zwaardere hengsten veel goed doen in de fokkerij, zie Contango, Farn en Rigoletto, om maar eens wat te noemen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-03 14:24
door Carri
wij hebben dit jaar een merrieveulen gefokt : Concorde x Zeus x Farn.

Zit dit goed?

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-03 14:40
door esther82
Mijn lieve ruin is een Wolfgang. En die is weer van Farn, dus ik kan dit keer ook een beetje meepraten... Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-03 17:50
door caro_vt
farn vind ik super. en zoals franske zegt, niet te missen in toplijnen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-03 18:36
door Suzanne F.
Er staat niks over Ferro, Ulft x Farn!! Ook het vermelden waard lijkt me??

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-03 20:22
door chantal1
Ha, dan zit ik ook goed! Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-03 20:26
door MissHIS
Suzanne F. schreef:
Er staat niks over Ferro, Ulft x Farn!! Ook het vermelden waard lijkt me??


Jawel, goed lezen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-09-03 20:32
door Anoniem
Citaat:
Is al vaker gebleken dat de wat zwaardere hengsten veel goed doen in de fokkerij, zie Contango, Farn en Rigoletto, om maar eens wat te noemen!

Kafu xx X Rigoletto X Farn zie jij dan wel graag zeker Schijnheilig

En Farn is de vader van Oberlina die ook wel bekend is bij Hendrix
Want zij heeft Wolina voortgebracht (de moeder van Kawa) en deze is in het bezit van Paul Hendrix, of ze moet inmiddels overleden zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-09-03 12:29
door caro_vt
contango x rigoletto x farn was beter geweest RK Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-09-03 14:52
door Anoniem
Is daar jou schimmel van?
En kan die ook zo lekker jumpen? Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-09-03 19:26
door caro_vt
nee m'n schimmel is ramiro x pion x garant.
zit ook farn in dus.
hij kan ook lekker jumpen. maar helaas mag ik niet jumpen. zo blijven we bij dressuur.

toen ze zeiden hij is een ruin van ramiro dacht ik: nee dit is springen, ik wil dressuur!

die man: 'jaja, spring er maar mee, hij heeft Z gesprongen met succes.'

ik: 'oh nee, wat moet ik daar mee. wat kan ie van dressuur?' vroeg ik dan?

die man: 'oh dressuur, ja hij is klaar voor Z2, heeft altijd bij de eerste gezeten in de Z1, ga je der nou nog mee springen?'


nou ja, we hebben wel wat gesprongen (stiekem, hihi) maar we houden het dus bij dressuur. Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-09-03 19:34
door Anoniem
Het leek me ook al zo'n toeval geweest dat je ze allemaal in je paard had zitten die Franske opnoemt, maar toeval is de wereld nog niet uit he Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-09-03 19:50
door caro_vt
haha, da's waar! stel je voor zeg! hihi. en dan is het mss zo'n beessie dat nog niet over een luciferhoutje geraakt. zou al erg zijn he!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-09-03 21:02
door Alikesflame
mijn paardje heeft 3x farn er in zitten achter haar opa ufarno en achter haar om enovergroot oma pioen