Hobbymatige fokkerij

Moderators: Dyonne, Apple, Pistasche, Coby, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ibbel

Berichten: 41275
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 11:07

Fokken is hobbymatig zolang je er je geld niet mee kunt verdienen :+ Maar dat bedoel je niet denk ik.

Jij wilt paarden aan huis houden, neem ik aan, en dan zal je aan de gemeente moeten vragen wanneer (en of) je daar een bestemmingswijziging voor nodig hebt. Niet iedere gemeente hanteert aparte bestemmingen voor paardenfokkerijen. En iedere gemeente hanteert andere normen voor het aantal paarden op 'algemeen agrarische bestemming'.

Daarnaast zul je met je AVP-verzekering moeten overleggen (als je die hebt) bij hoeveel dieren ze je geen particulier meer noemen. Zo nee, dan kan het handig zijn een agrarische aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Hetzelfde geldt voor je opstal/brandverzekering voor je stalgebouwen.

Tenslotte heb je ook de fiscus nog. Die zal ook geld willen zien vanaf een bepaalde omzet. Staat tegenover dat je dan ook evt voor BTW aftrek in aanmerking komt.Ibbel

Berichten: 41275
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-09-18 12:18

Als het bestemmingsplan tóch wordt gewijzigd, laat het dan naar paarden/fokkerij wijzigen als die optie er in die gemeente is. Hou er wel rekening mee dat een agrarische bestemming betekent dat je moeilijk een hypotheek kunt krijgen!
Kun je idd geen hypotheek krijgen met agrarische bestemming (al dan niet specifiek paarden), dan zal je moeten vragen hoeveel je hobbymatig op een woonbestemming met dan dus niet-agrarisch weiland mag houden.

En kijk evt of in die gemeente de mogelijkheid 'erfbestemming' bestaat. Dan heb je qua bouwen van stallen meer opties. Sommige gemeentes kennen deze tussenvorm omdat ze geen 'echte' woonbestemmingen in het buitengebied willen hebben om de 'echte' agrariërs qua vergunningen meer ruimte te geven. Boerenbedrijf naast 'wonen' kent strengere eisen qua omgevingsvergunning bv. Naast 'erf' geldt dat niet. Maw, met een erfbestemming kan je als bewoner niet snel mekkeren over strontlucht van de buren. Dat vinden sommige gemeentes wel handig.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AriAnne11, Fifo, Ketaki en 12 bezoekers