KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 

Wat is jouw mening over het KWPN Gelders paard keuringsbeleid?

Ik ben lid van KWPN Gelders paard, en sta achter het keuringsbeleid
3 (4%)
Ik ben lid van KWPN Gelders paard, en vind dat keuringsbeleid en/of uitvoer moet veranderen
14 (19%)
Ik ben geen lid van KWPN Gelders paard, en sta achter het keuringsbeleid
2 (2%)
Ik ben geen lid van KWPN Gelders paard, en vind dat keuringsbeleid en/of uitvoer moet veranderen
54 (73%)

Totaal aantal stemmen: 73


GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-17 11:44

N.a.v. de keuringsuitslagen van afgelopen jaren (bijv. recentelijk 2 RP x RP hengsten goedgekeurd als Gelders), en van berichtgeving over bloedspreiding etc, ben ik benieuwd hoe er over het algemeen gedacht wordt over de toekomst van het Gelders paard en het keuringsbeleid.

Sta je achter het keuringsbeleid? Dus Gelders paard is een type fokkerij met een aantal speerpunten, en ieder paard dat in het type past en aan registratie-eisen voldoet, mag deelnemen aan de keuring en kampioenskeuring?
Of sta je niet achter dit beleid, zie je de toekomst van het Gelders paard zorgelijk in met het huidige beleid (of de uitvoer daarvan?) Zo ja, welke opties zie je om het beleid te veranderen? (graag aangeven in een bericht in dit topic).

Een paar opties die soms door mijn hoofd gaan:
1. wederom invoeren van de bloedeis 75% Gelders bloed (alles wat onder SGLDT viel als Gelders aanmerken)
2. Gelders type opsplitsen in Gelders type en Gelders type Partbred, dus alles wat geen 75% Gelders bloed heeft in een aparte categorie op de keuring. Dan kan dus in de ene categorie een Wynton x Cabochon kampioen worden, en in de andere categorie een Rubus x Elegant (ik noem maar wat). In de partbred categorie gelden natuurlijk wel dezelfde selectiecriteria voor een Gelders paard, dus het niet niet zo dat iedere KWPNer met een paar druppels Gelders bloed in die categorie kan, er moet ook sprake zijn van een Gelders type en/of minimaal 1 Gelderse ouder.
3. Keuringsbeleid houden zoals het is, maar een extra rubriek/bokaal aan de dag van het GP toevoegen voor de Geldersen die minimaal 75% Gelders bloed hebben, hier doe je dus aan mee, puur voor de eer, om zo de GP x GP paarden extra in het zonnetje te zetten.
4. Springen op de keuring verplicht maken, om zo de dressuurinvasie wat in te dammen?
5. Beleid zo houden, maar jury moet meer uitleg geven over hun keuzes, wat is bijv. de achterliggende gedachte achter de goedkeuring van een RP x RP hengst, en ook de fokkers informeren over de mogelijke negatieve effecten hiervan.

Ben benieuwd naar visies en hoop op respectvolle discussie waarin er ruimte is voor ieders visie!
Laatst bijgewerkt door GJ9 op 16-06-17 12:05, in het totaal 1 keer bewerkt


GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-06-17 15:12

Interessant om de gezamenlijke overlap te lezen: fok een paard waar markt voor is: een gezond, veelzijdig, moedig en braaf paard dat stevig gebouwd is. Ik denk dat dat de spijker op zijn kop is. Ik zou niet weten waar ik iemand binnen het KWPN heen moet sturen met bovenstaand zoekplaatje, die paarden zijn niet te vinden (degenen die ze hebben verkopen niet). En ik krijg ook regelmatig dit soort zoekertjes.... dus de markt is er zeker.

Dus de hengstenselectie daar op aanpassen? Weer een terreinproef invoeren, de galoppeerbaan? Om daar het karakter (moed en braafheid) en het uithoudingsvermogen te testen? (Denk dat menig huidig iel dressuurpaard blijft steken in de modder).

Jasmijn: Ook een spijker op zijn kop, wat is Gelders.. Dat weten we al 35 jaar niet goed te omschrijven (sinds dat er ook rijpaarden gefokt worden). Moeten we alleen op veelzijdigheid en karakter selecteren? Of raken we dan de Gelderse opdruk kwijt (front, blij optreden, veel massa), dus moeten we ook nog iets qua bloedeis? Want er zijn ook vast volbloeden of springpaarden met een goed karakter en veelzijdig inzetbaar.

Albert: ja daar heb je gelijk in. Eerst was het (toenmalige) KWPN alleen maar Gelders, daar is een tak vanaf gesplitst die rijpaarden is gaan fokken, dat is dus eigenlijk al de partbred groep. Maar inmiddels is die groep wel van fokdoel veranderd. Je zou nu dus een partbred categorie kunnen maken voor paarden die wel volgens het Gelderse fokdoel zijn gefokt maar niet aan de bloedeis voldoen. Zo heb ook je een categorie hebt voor halfbloeden (of was het zelfs volbloeden?) op de KWPN keuring.

Olympia: met zo'n tweede categorie gaat het mij erom dat dat een soort tweederang wordt, en dat de echte Geldersen (75% of meer) weer meer aandacht krijgen en die fokkers de waardering krijgen die ze verdienen, wat nu wel in het geding komt als een Wynton jouw volledig Gelderse fokproduct voorbij loopt op de keuring.

Denk wel dat de populatie breed genoeg is om die 75% te hanteren. We zitten nog niet in de gevarenzone qua inteelt, en je kunt heel makkelijk een 100% Gelderse merrie kruisen met iets anders, en daar weer een Gelderse opzetten, dan doe je echt wat voor de bloedspreiding. (Ik heb nu een op papier halve Gelderse gefokt om straks weer volledig Gelders gefokte hengsten op te kunnen zetten, dan kom ik aan die 75%).

Ik weet niet of het zo ingewikkeld is om die bloedeis in te voeren. Je kan toch gewoon zeggen: alles wat voor 1980 SGLDT heette, of voor mij part een andere datum, bijv. alles wat voor 2000 in het GP veulenboek of stamboek, noemen we origineel Gelders bloed. En dan kan je gewoon terugrekenen. Kunnen ze bij het NRPS of bij het Welsh stamboek ook.

Ik lees ook iets over 'het grote machtige KWPN' en de invloed van de leden. Volgens mij zou dat niet zo moeten zijn. Als wij als leden een stevige gezamenlijke visie hebben, dan zou bestuur/fokkerijraad dat moeten vertegenwoordigen en het beleid moeten aanpassen, daar heeft het grote machtige KWPN niets over te zeggen. Maar voor je dat gaat doen moet je wel als leden een meerderheid vormen. Daarom maakte ik ook deze poll, omdat ik gewoon benieuwd ben hoe anderen er over denken. Je hoort natuurlijk vooral de mopperaars, degenen die het er wel mee eens zijn zeggen misschien minder, dus ik hoop dat die ook de poll invullen.

Ik lees iig NIET terug in de reacties dat er behoefte is aan een dressuurpaard 2.0, waar het op de keuring wel eens naar toe lijkt te gaan..
Ook opvallend dat tot nu toe nog niemand in de poll aangeeft wel achter het beleid te staan, terwijl ik me daar ook best wat bij voor zou kunnen stellen, het is namelijk ook niet zo makkelijk om een passend beleid te maken voor de fokrichting, en misschien is het huidige beleid dan wel de minst slechte keuze van alle opties?

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-17 16:52

Waar ben je dan overal met haar geweest Zinzi? Voor zover ik weet heeft ze op de stamboekkeuring 70 punten voor exterieur gehaald, dat betekent dat ze haar qua type een Gelderse stermerrie vinden. M+5 en ze is ster sport, dat is toch het einde van de wereld niet?
Sorry dat ik kritisch reageer, maar ik zou het jammer vinden als dit topic uitmondt in een (onterecht) schoppen naar het kwpn ipv in een constructieve discussie. Want zo makkelijk is beleid maken en uitvoeren voor het Gelderse type nog niet, ga er maar aan staan.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-06-17 23:07

Interessante post Coloured.
Ik ben het helemaal met je eens dat het moeilijk is om te definieren wat een Gelders paard is. 1. Omdat het nogal subjectief/relatief is, en 2. Omdat het Gelders paard veel speerpunten in de fokkerij heeft, wat doe je bijv. met een paard dat een mooi front heeft, blij optreden, Gelderse opdruk, veelzijdig inzetbaar, braaf karakter, maar mist net wat bot? Valt dan dat paard net buiten de boot terwijl het qua afstamming Gelders is en iets kan toevoegen aan het voortbestaan? Ik noem maar wat. Dus of je er eisen aan moet hangen.. ik weet het niet. Maar bepaalde gegevens sowieso gaan publiceren, zoals bijv pijpomvang en percentage Gelders bloed, zou al een goede stap zijn, zorgt voor een stukje bewustwording? Terreinproef en verplicht springen lijken mij goede opties! En dan goed omschrijven hoe het paard het doet, informeer de fokkers, die kunnen vervolgens zelf hun keuze wel maken.
En je moet op 1 of andere manier de Geldersen (met veel Gelders bloed) die aan veel zaken uit het fokdoel voldoen, in het zonnetje zetten. Het is toch te zot voor woorden eigenlijk, dat je met je GP x GP x GP paard op de Gelderse keuring voorbij wordt gedraafd door een RP x RP en dat dat blijkbaar allemaal gewoon kan zonder commentaar.

Tweede alinea ben ik het ook helemaal mee eens. Het is bizar als er idd zoveel mensen niet eens zijn met het fokbeleid, en dat er gewoon niets aan verandert. Als er echt zo'n grote meerderheid is die ontevreden is, lijkt het me tijd om de krachten te bundelen, en met een goed verhaal op een ledenvergadering te komen.
De jury hoeft de achterban niet te raadplegen. De jury moet gewoon het keuringsbeleid uitvoeren, zoals de fokkerijraad dat opstelt (zie hengstenkeuringsbesluit etc). Als de jury zich er niet aan houdt, moet de FR ze op de vingers tikken. En blijkbaar is er dus in het huidige hengstenkeuringsbesluit ruimte voor het goedkeuren van RP x RP paarden. Wat mij wel bevreemdt is dat we slechts 2 weken voor de HK een avond hebben gehad over het GP2030. In het plan wat de FR heeft opgesteld, staan duidelijke speerpunten over exterieur en beweging. De hengsten die nu ggk zijn staan haaks op wat er in dat plan staat. Dus gaat er iets mis.. Dus, of de jury is niet op de hoogte van dat plan, of het plan is te vaag en er is niet naar te keuren, of de jury en FR communiceren niet onderling, of de jury doet zijn eigen ding ongeacht wat de FR daar van vindt.
FR wordt aangesteld door het bestuur trouwens en het bestuur wordt aangesteld door de ledenvergadering. Dus in principe hebben wij als leden via die route inspraak op het keuringsbeleid.

Gem: ja het zijn echt alle drie de disciplines. Daar worden de hengsten ook wel op getest hoor. Dat stoere, majestueuze kan je niet meer over ieder Gelders paard zeggen...
Idd heel mooi hoe van Bruggen zijn hengsten veelzijdig laat zien.
Ik weet niet of de genenbasis versmalt van het herinvoeren van een bloedeis. Want ook dan kan je nog steeds uitstapjes maken. Natuurlijk wordt het wel iets smaller, maar het lijkt me ook prima dat we niet alles toelaten waar bijv. Jazz, Gribaldi etc in zit, want dan ben je ook direct de meerwaarde van het GP kwijt.

Suffie, Gelders dekken die hap ;) Uit Duitsland kunnen zeker wel paarden komen die bij het Gelderse fokdoel passen!

Donja, wat voor merrie komt de Floris uit? Het zal vast volgens het registratieschema zijn, maar vind het wel leuk om ff op te zoeken. Krom is het natuurlijk wel, dat een veulen van een eigen hengst van de fokrichting niet GP kan en een RP x RP wel.

Juval, Wilson en Koss zijn (was) idd imponerend!
Henkie is wel op het randje qua type (mijn persoonlijke mening he), maar qua bloedvoering zeer zeker niet. Hij heeft absoluut pluspunten voor de Gelderse fokkerij: beweging, veel lossigheid. Ik vind hem zeker reclame maken voor het type! Het is toch gaaf dat er uit de kleine Gelderse fokrichting zo'n fantastisch paard kan voortkomen.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-06-17 14:40

Ik denk dat het inderdaad niet realistisch is om een fokrichting in stand te willen houden waar jarenlang geld achteraan moet.. Dan haken de liefhebbers een voor een af, en dat is wel wat er volgens mij gebeurt (hier in het topic melden zich er al een paar).


Sizzle, kan je eens wat hengsten noemen van Duitse hengsten, bijv de Holsteiners die jij ziet? Beetje type Escolar/Estobar?

Als een Charmeur uit je Gelderse meer oplevert dan een GP x GP is er iets mis met of de markt, of de kwaliteit, en dan moet daar het beleid op aangepast worden. Echter denk ik dat een derderangs dressuurpaard gaan fokken er niet de oplossing voor is. Fok dan gewoon een goed dressuurpaard en neem een goede dressuurgekeurde Charmeur, ipv de Gelders gekeurde die bij de dp's weinig kans had gemaakt. Of fok dat veelzijdig brave type, waar [***] dus Duitse hengsten voor gebruikt en wel kwijt kan.

Mee eens Dees, als je voor de topsport fokt heeft de specialisatie een hoop gebracht, echter voor de gemiddelde ruiter zoals de meesten in dit topic zijn (gok ik), en misschien is dat wel die 98% die Linky aanhaalt, is er veel verloren.

Elisa, KPST is wel dezelfde mening toegedaan als een aantal uit dit topic denk ik. Toch zie ik geen heil in zo'n stamboek, als wij met alle Gelderse fokkers een bepaalde mening toegedaan zijn moet dat ook binnen het KWPN te realiseren zijn, we zijn toch een vereniging?
En als een eigenwijze jury totaal zijn eigen plan trekt en de adviezen van leden en FR in de wind slaat lijkt het me tijd voor een andere jury. Ik vind het te zot voor woorden dat wij als leden dit laten gebeuren, we staan erbij en kijken ernaar en over 20 jaar is er al helemaal niets meer aan terug te draaien. Ook die jury wordt gewoon door ons als leden bekostigd.

Elisa/Coloured, ik weet niet zo goed hoe je percentages moet stimuleren, ook in de moederlijn. Waar het vooral om gaat is dat je het gebruik van hengsten van buiten de populatie met verstand moet doen. 1. Op welke merrie zet je een hengst van buitenaf in, volgens mij kan dat alleen op GP x GP x GP merries. 2. Welke hengst kies je, zoek je een veelzijdige brave of gebruik je een modern dressuurpaard ala Wynton, en 3. Wat doe je met je fokproduct, zet je daar vervolgens weer een Gelderse hengst op of doe je daar weer een dp op. Als dit wat steviger in een fokplan komt ben je ook al een stuk verder volgens mij.
En volgens mij fok je dan ook wel volgens de speerpunten die Coloured noemt, want de Gelderse eigenschappen zitten echt wel verankerd in de GP x GP x GP paarden, dat is een erfenis die nu nog beschikbaar is.

Overigens hebben we het nu steeds over de laatste twee hengsten, de twee hengsten die daarvoor zijn goedgekeurd passen wel bij het fokdoel. Dus ze willen ze wel. Maar ze laten OOK veel toe wat niet Gelders is. Eigenlijk de vergaarbak dus waar van Lijssel het jaren geleden al over had.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-17 18:28

Ik weet niet of het bij de beleidsmakers of bij de uitvoerders zit..
En denk dat er ook nog verschil zit in visie hebben en concrete plannen bedenken hoe die visie ten uitvoer gebracht kan worden. Want je loopt constant tegen moeilijkheden aan: wat is Gelders bloed? Hoe ziet een herkenbaar Gelders paard eruit?

Sport moeten we zeker niet laten vallen, we willen juist een gezond, duurzaam paard fokken dat het werk aan kan. Het gaat er alleen om dat het paard past bij degene die er op zit. En dat zijn meestal niet de topsporters, dus daar hoeven we ook niet voor te fokken. Kan wel een leuke bijkomstigheid zijn. Hekkert fokt al jaren voor 'de vrouw van 30/40 met een baan en kinderen' en uit haar fokkerij is Henkie voortgekomen die met een topsporter prachtige resultaten haalt. Een hoeft ander ook niet uit te sluiten, als de focus maar dat gezonde, duurzame, brave paard is.

Over Gelders bloed:
Nee echt Gelders bloed bestaat niet. Het was altijd al een mix van van alles. Totdat ze echt veredelingsbloed begonnen te importeren om het type OM TE VORMEN. Dat is wat anders dan aan bloedspreiding doen. We willen dus het bloed hebben dat voor de omvorming als Gelders werd bestempeld: het SGLDT bloed. Amor had ook gewoon SGLDT papier. Er moet vast iets te bedenken zijn om het percentage uit te rekenen. Je kan ook zeggen dat je alles wat geen Trakehner, Hackney of volbloed is toe laat.. Maar ook dat is niet zwart wit.

Menpaard vs tuigtype:
Nee volgens mij hoeft een menpaard niet tuigtypisch te zijn, juist niet. De hele fokrichting in het leven houden alleen voor de mensport is zinloos. Maar als ik een menpaard zocht zou ik toch het eerst in de Gelderse richting zoeken, voor ik over ging op Fjorden, haflingers etc.

Donja, ah die reg B RP moeder verklaart het. In het registratieschema staat idd dat je een veulen van een Gelderse hengst uit zo'n merrie geen Gelders VB bij kan krijgen.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-17 18:38

Het probleem is alleen dat een modern Gelders paard niet/nauwelijks te onderscheiden is van een dressuurpaard, waar een Fries of Fjord altijd nog te herkennen is aan het kleurtje en het behang.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-17 20:55

Dees schreef:
linky schreef:
Misschien moet je als doel absolute tópsport laten vallen, maar sport zeker niet! Iedereen wil toch wel een paard waar je wat mee kunt, in welke tak van paardensport dan ook?


Zolang iedereen onder "sport" verstaat "startkaart KNHS" kun je het beter vergeten. GP fok je voor de recreant die zijn paarden gebruikt voor rijderij en mennerij maar niet perse om mee van start te gaan op een wedstrijd. Zij die écht voor sport gaan, kopen geen GP. Die hebben ze wellicht bij toeval op stal, maar voor de sport koop je gericht een RP-type in de discipline van voorkeur.
Fok ook niet voor de veelzijdig georiënteerde wedstrijdruiter - die groep is klein en wordt per jaar kleiner. In tegenstelling tot die gebruikers voor rijderij en mennerij, die groep groeit en heeft juist wel interesse in een GP-type.

GJ9 schreef:
Hekkert fokt al jaren voor 'de vrouw van 30/40 met een baan en kinderen'

Wijs. En als ik me goed herinner, heeft Hekkert ook niet veel moeite om voor netjes geld de veulens te kunnen verkopen.


Ik vrees dat je hier de plank mis slaat Dees. Ik ga met veel plezier op wedstrijd met een Gelderse. JUIST met een Gelderse. We trainen in een bak 10 min verder op, moeten een zeer druk kruispunt oversteken, waar we van alles tegen komen, pas nog een hele optocht met blauwe tractors. Wat was ik blij dat ik niet op een heet dressuurpaard zat. Mijn hobby is niet zo maar wat rondrijden, maar zeker (wedstrijd)gericht trainen en mezelf en paard verbeteren. Dat is de lol van paardrijden voor mij. En dan wil ik niet onderaan eindigen op wedstrijd. En ik fok ook voor dat doel, zelf zal ik vast niet hoger komen dan Z2 maar mijn paard moet dat absoluut wel kunnen. Ik fok niet alleen om een type in stand te houden, kwaliteit staat toch echt wel bovenaan.

Safina, doen! Kan je een hoop schik van hebben.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-17 21:23

Nee vind ik niet. Want dan kan je ook wel een Fjord of een Tinker nemen, dat zijn ook geen sportpaarden (doorgaans). En ik vind toch echt wel duidelijk verschil tussen een Gelderse en een Tinker zitten. De ambitieuze ruiter (al is het dan maar ambitieus alleen in de basissport) is toch echt beter af met een Gelderse. En verhoudingsgewijs vergeleken met dressuurpaarden vind ik dat er veel Geldersen op leuk niveau lopen. En wat dacht je van de mensport.. Dat hoef je ook niet met een recreatiepaard te doen.

Helder verhaal Aad, helemaal mee eens. Raar idd he dat de Gelderse fokkers zo'n andere mening zijn toegedaan dan hoe het er aan toe gaat op de keuringen.
Interessant hoe ze het bij de Groningers doen, werkt dat een beetje?

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-17 21:41

Thanks, ga ik eens lezen. Wist dat helemaal niet, dat er zelfs 4 categorien waren!

Sizzle: zo lang ik gewoon naast mijn baan rijd ben ik recreant (of amateur), ongeacht mijn niveau. Maar ik vatte Dees haar post op als: Geldersen zijn vooral geschikt voor mensen die geen wedstrijden rijden of niet ambitieus trainen. En als je wel voor de sport gaat heb je een startkaart en koop je geen Gelderse.
Terwijl een Gelderse juist bij uitstek geschikt is voor de amateur die graag aan sport doet (thuis in de bak of op wedstrijd). De profs of de semiprofs doen aan topsport (alles vanaf subtop niveau), en die kopen wellicht eerder een dressuurgefokt paard ja.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-17 22:00

Gem schreef:
GJ9 schreef:
Nee vind ik niet. Want dan kan je ook wel een Fjord of een Tinker nemen, dat zijn ook geen sportpaarden (doorgaans). En ik vind toch echt wel duidelijk verschil tussen een Gelderse en een Tinker zitten. De ambitieuze ruiter (al is het dan maar ambitieus alleen in de basissport) is toch echt beter af met een Gelderse. En verhoudingsgewijs vergeleken met dressuurpaarden vind ik dat er veel Geldersen op leuk niveau lopen. En wat dacht je van de mensport.. Dat hoef je ook niet met een recreatiepaard te doen.

Ik kan een heel verhaal ophangen over de mensport, maar dan wordt het erg offtopic. Laat ik het zo zeggen: het verschil tussen de hoogste en één-na-hoogste klasse is heel erg groot. De klasse Z-FEI vind ik absoluut topsport, maar het niveau daaronder is haalbaar voor de amateur (mits over enig talent beschikkend), die met goedgetrainde, gezonde recreatiepony's of - paarden en volgens een "plan" en goed stalbeleid traint. Mijn idee, gevoel is iig dat de kans dat je met een Gelders paard in de mensport aan de top kan komen, groter is dan met een ander ras.
(Ik heb wel het idee dat het woord "recreatie" misleidend is in dit topic.)


Ik weet wel eea van de mensport, en weet wel dat ze steeds harder gaan in de hindernissen, en ze moeten veel doen op een dag, daar moet je paard echt wel gezond, sterk en niet blessuregevoelig voor zijn. Ook in klasse 3.
Maar dan gaat het ook weer over de term, wat is een recreatiepaard. Ik zou in klasse 3 iig liever met een Gelderse dan met een Tinker aan de start komen ;)

Sizzle, oke, helder, dan gaat het meer om woordkeuze dan om visieverschil.
Ja eens met je stukje erna. Waarom zouden we een Grand Prix paard willen fokken... En dan nog.. Fok je wel Grand Prix paarden, of worden die gemaakt door de ruiter?
Die paarden waar je op reed, waren die dan vooral door hun karakter niet makkelijk?

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-17 22:05

Sizzle schreef:
Die waren extreem snel heet te rijden. De een was snel beledigd en razend snel in de reflexen.
De ander was een extreem intelligente clown, heel lief maar vol met 'grapjes' als je hem niet bezig hield en ook enorm lenig.


Hm ja daar zou ik ook voor bedanken naast mijn baan ;) En ook als ik hele dagen de tijd had trouwens, ik heb niet het talent om daar mee om te gaan.
Vind de Gelderse paarden die ik tot nu toe gereden heb heel erg vergevingsgezind, soms verbaas ik me dat ze me er niet keihard af bokken ;) Had ik allang gedaan als ik mn paard was :D

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-17 22:47

Gem schreef:
GJ9 schreef:
Ik weet wel eea van de mensport, en weet wel dat ze steeds harder gaan in de hindernissen, en ze moeten veel doen op een dag, daar moet je paard echt wel gezond, sterk en niet blessuregevoelig voor zijn. Ook in klasse 3.
Maar dan gaat het ook weer over de term, wat is een recreatiepaard. Ik zou in klasse 3 iig liever met een Gelderse dan met een Tinker aan de start komen ;)

En dat steeds harder gaan moet eigenlijk niet nodig zijn. Een menner die in één constant tempo door een hindernis weet te "dressuren" zet over het algemeen een constantere (hoge) prestatie neer over 6 of 8 hindernissen gezien, dan een menner die steeds gas moet geven en afremmen.
Een Gelders paard dat goed aan de hulpen staat moet in staat zijn om snelle tijden te noteren zonder dat hij tot het gaatje hoeft te gaan. Zijn bouw, formaat, voorwaarts denken en bewegen, cool karakter en groot hart heeft hij daarbij mee.


Maar de gemiddelde tijd gaat ook wel omhoog toch, in de loop der jaren? Het tralala door de hindernissen is er niet meer bij, dan doe je niet meer mee. En degenen die de kar omgooien en haaks draaien, die staan wel bovenaan. Denk zeker dat een Gelders paard een streepje voor heeft! Qua kracht, qua bouw, en altijd willen gaan.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-17 22:56

aadburg schreef:
Sizzle schreef:
GJ, Volgens mij is dat een misverstand en bedoeld Dees precies hetzelfde als jij en ik maar ik kan me natuurlijk vergissen :D

Ik lees vaak bij hengstenkeuzes dat sommige goed bewezen eerlijke karakter en bewegingsverervers afgeserveerd worden omdat hij niet "het laatste" heeft dat het een Grand prix paard maakt.
(Alsof de meeste kopers daar ooit bij in de buurt komen.) Dat is voor mij fokken voor de sport.

Ik heb vroeger twee paarden mogen bijrijden die capaciteit hadden voor echte sport en ik kan zeggen dat ik daar heel wat tranen op gelaten heb van frustratie. Echt niet eenvoudig (maar wel veel van geleerd uiteraard). Zo'n paard hoef ik echter niet naast mijn voltijd baan :+

Dat laatste dat een Grand Prix paard maakt is vaak net die factor waar de niet Grand Prix ruiter op lek gaat. Laten we eerlijk zijn: aan de hele goeie zit vaak een steekje los wat het verschil maakt tussen de sterren van de hemel rijden met de juiste ruiter en verongelukken met de net iets mindere ruiter. Ik vergelijk het ook wel met auto's: een ferrari zal voor de juiste bestuurder een topauto zijn, een mindere bestuurder verongelukt er mee of de versnellingsbak ligt op straat :D

Bij het KWPN word 90% van de paarden gefokt voor 10% van de ruiters, moet ieder voor zich weten maar laat het Gelders paard daar niet aan ten onder gaan!


Mooi verwoord die laatste zin, helemaal mee eens.
Dat aan iedere goede een steekje los zit.. Is niet altijd zo denk ik. Met hard werken en een gezond goed paard kan je echt een eind komen. Mooi voorbeeld vind ik de paarden van de Pretendenthoeve. Gros gaat naar dezelfde doelgroep als die hier al omschreven werd. Maar er is ook een heel aantal (zelfde bloedlijnen en zelfde karakters) die op hoog niveau meedoen, bijv. Aston Martin, zo'n paard zou ik best op durven gaan zitten.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 08:23

Wat een onzin Dees, sorry.
Er zijn meer visies dan alleen die van jou en het KWPN.

Zijn hengsten als Wilson, Imposant, Floris dan stampende recreatiepaarden die toevallig ook iets in de sport kunnen, of zijn ze daar niet geschikt voor volgens jou.
Of gooi je ze op dezelfde hoop als een Charmeur x Jetset, een Wynton x Cabochon, een Wynton x Rubus, etc.?

Fokdoel heeft zich altijd aangepast aan het gebruiksdoel, en nee, het gebruiksdoel is al lang geen stampend landbouwdier meer.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 08:27

Sizzle schreef:
Keat, die mensen zijn dan wel sporters :D
Echter, voor een gezond paard is L/M/Z niet moeilijker dan een lange rit door de duinen :P
Dat hoef je dus niet als fokdoel te stellen. Als je fokdoel een correct gezond en werkwillig paard is dan heeft dat paard bijna altijd vanzelf ruim capaciteit over tov zijn ruiter, ook tot lichte tour.


Ik denk dat correct gebouwd én geschikt voor de sport hand in hand gaan. Een correct gebouwd paard kan namelijk van achter kracht ontwikkelen, dat naar voren doorgeven en zijn lichaam zo gebruiken dat hij gezond blijft zonder blessures. Een correct gebouwd paard kan ook een sprongetje maken. En met een correct gebouwd paard heb je veel meer lol in de (basis)wedstrijden, omdat alles wat een paard van nature al bij zich heeft, je er niet aan hoeft te trainen: kracht, lichaamsgebruik, ruimte in het lopen, niet de grond in duiken.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 08:38

Ik fok niet alleen voor de dressuur. Speerpunten voor mij zijn: Herkenbaar Gelders type (front, kracht, bot en massa), kwaliteit in bewegen, braaf/koel/vergevingsgezind/werkwillig karakter, correct gebouwd (en daarmee geschikt voor meerdere disciplines). In die volgorde ook denk ik. Dat is nu juist ook het verschil met het dressuurpaard, die hebben maar 1 speerpunt in hun fokdoel: een paard fokken voor het hoogste dressuurniveau.
Wij selecteren op meer kenmerken, dus ook op Gelders type, braaf karakter, veelzijdigheid.


GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 09:03

En dan is de vraag.. Wat versta je onder kwaliteit. En waar wil je op verbeteren in je fokkerij.

Ik zie liever een veelzijdig gefokt paard dan een gespecialiseerd dressuurpaard, met het type waar het huidige DP naar toe gaat. Dat type doet het momenteel misschien goed in de dressuurring, maar ik weet niet of dat het paard van de toekomst is.

Kwaliteit en een Gelders type sluiten elkaar absoluut niet uit in mijn ogen. Maar wel als je onder kwaliteit verstaat waar ze het huidige DP naar toe fokken (al komt daar misschien al weer een ommekeer in, zie maar hoe populair Just Wimphof is).

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 09:21

Dat zijn het misschien ook wel.. Danser heeft 30x de stamvader van de tuigpaardenfokkerij op zijn papier staan: Oregon. En die staat er bij Wilson niet op ;)

Kahlua, ik denk dat ze er misschien nu al een beetje van terug komen.. Bert Rutten gaat wel zijn stempel zetten iig.
Hm wij rijden toch ook wel 4 a 5x per week hoor, inclusief wedstrijden dan. En ben wel echte amateur.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 09:47

Sizzle schreef:
Maar welk type is dan typisch gelders?
Het type Zep? Of het type Ahoy?


Eerder Zep dan Ahoy als je het mij vraagt, maar denk dat deze hengsten aan de 2 verschillende kanten van het spectrum zitten wat je Gelders kan noemen.

Mijn merrie zit middenin het spectrum denk ik:

Afbeelding

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 10:28

Misschien kan je de hengstenstapel ongeveer zo indelen?Afbeelding

Dan zit jouw merrie beetje naar onder in het midden Chey, ik vind dat een mooi type.

Ik denk dat de meeste Gelderse fokkers zeker wel hun eigen kop volgen (anders had het GP al lang niet meer bestaan). Maar het is ook wel leuk dat op de keuring degene eer krijgt wie eer toekomt. En een keuringsbeleid passend bij een langetermijn visie van de Gelderse fokkers vergroot de in standhouding van het GP aanzienlijk.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 10:38

Gem schreef:
Dan bekijk je maar twee aspecten, alleen op exterieur gestaafd.


Ja klopt. Je zou hem ook 5D kunnen maken, maar dat tekent zo lastig. Maar het ging over de vraag: wie is de meest Gelderse, Ahoy of Zep.
Je zou ook bijv de dimensies veelzijdigheid, karakter, kwaliteit van bewegen toe kunnen voegen.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 23:07

Ik krijg ook bijna wekelijks zoekertjes van mensen die een brave veelzijdige Gelderse zoeken om mee op wedstrijd te gaan. Denk dat er zeker vraag naar is, en te weinig markt van beleerde geschikte dieren.
Daarnaast vind ik het vasthouden van de veelzijdigheid belangrijk om dat je dan ook automatisch een beter karakter vasthoudt: ze moeten willen springen en niet bang zijn van het hout. En als je het springen los laat kan je net zo goed dressuurpaarden fokken en binnen die fokrichting aan de brave kant gaan zitten. Waarbij mij wel opvalt dat de specialisatie de paarden in een rap tempo veranderd heeft (lange achterbenen, hoge schoften, smalle paarden). Als je veelzijdig wilt fokken zal je toch meer die power erin moeten houden, sterke bovenlijnen waar de kracht van achter naar voor kan, en dat is ook juist wat het GP meer heeft dan een DP (waar een dp dan weer meer souplesse heeft).

Of een Gelderse geschikt is als SGW paard weet ik niet, ik verneem toch ook wel regelmatig dat ze daarvoor echt bloedpaarden zoeken, die explosief hard kunnen en dat lang vol kunnen houden. Dan heb je toch meer aan een type hardloper dan aan een type rugbyspeler denk ik. Maar gewoon een leuke cross voor de amateur is denk ik heel leuk om met een Gelderse te rijden.

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-17 23:12

KahluaB schreef:
Voor mij is/was Galant het voorbeeld van een echt mooi Gelders paard.

[ [url=m/ArXUov.png]Afbeelding[/url] ]


Zeker mooi en heel Gelders!
Qua voorkeur voor een type zit ik net een heel klein tikkeltje meer richting de rijtypische kant, en kies ik voor deze knapperd:


Afbeelding

GJ9

Berichten: 4467
Geregistreerd: 23-06-08
Woonplaats: Utrechtse heuvelrug

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-06-17 07:33

Goudsmid
Zowel Goudsmid als Galant maakten een hele goede sprong trouwens. Leg dan hun bouw eens naast elkaar.
M.i. kan een correct gebouwd paard goed bewegen (minimaal Z) en goed springen (minimaal M?) en dus ook de sport in. Dat noem ik niet 'alles een beetje kunnen' maar gewoon goede amateur sportpaarden.
Tot voor de specialisatie waren er ook zat sportpaarden die beiden konden, een sluit ander echt niet uit. Als ze maar goed in elkaar zittsn.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Liiesjjj, Miiej, Mizsz_Kitty, pluklief, Shetje14 en 52 bezoekers