KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Moderators: Coby, petraaken, C_arola, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Wat is jouw mening over het KWPN Gelders paard keuringsbeleid?

Ik ben lid van KWPN Gelders paard, en sta achter het keuringsbeleid
3 (4%)
Ik ben lid van KWPN Gelders paard, en vind dat keuringsbeleid en/of uitvoer moet veranderen
14 (19%)
Ik ben geen lid van KWPN Gelders paard, en sta achter het keuringsbeleid
2 (2%)
Ik ben geen lid van KWPN Gelders paard, en vind dat keuringsbeleid en/of uitvoer moet veranderen
54 (73%)

Totaal aantal stemmen: 73Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-17 13:43

Er is ruim voldoende vraag naar stevig gebouwde, harde rijpaarden met een per saldo redelijk brave inborst. Helaas wil KWPN uitsluitend paarden voor de topsport waarderen en dus gaat ook het van oorsprong Gelderse type eraan. Moeten kennelijk ook hoogbenige topsportpaarden worden.

Hoewel het oorspronkelijke Gelderse type niet perse het type van mijn persoonlijke smaak is, vind ik het wel zonde dat dit langzaamaan verdwijnt. In Nederland mag men wel wat zuiniger zijn op het nationaal erfgoed. Zo zonde dat dit allemaal te grabbel wordt gegooid voor wat omzet in euro's...
(Deze mening ben ik ook toegedaan ten aanzien van het Groninger stamboek - die moeten m.i. ook gaan voor het behoud van het oorspronkelijke paard. Gelukkig zitten die niet vast aan de lange vingers van het kwpn en maken dus meer kans).


Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 11:55

kleinvosje schreef:
Ik heb een aantal jaar geleden een hoge pief van het KWPN horen zeggen dat je niet moet fokken om een goed rijdbaar paard te krijgen maar een potentieel Olympiade paard. Daar gaat het denk ik mis, want de gewone basisruiter kan zo'n paard helemaal niet hanteren. Juist daar zou het Gelderse paard wat kunnen betekenen denk ik!


Mijn mening!
Vergeet topsport en ga weer voor een fijn bruikbaar veelzijdig paard. Met specialisatie wordt veel gewonnen, maar net zoveel kapot gefokt.

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 13:08

Nou dat is het ook - een Charmeur uit je Gelderse merrie brengt gewoon meer op dan een veulen uit een Gelderse hengst. Wellicht dat het bij Henkie niet zoveel uitmaakt, maar al die anderen... lagere opbrengst.

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Re: KWPN Gelders paard toekomst en keuringsbeleid (en uitvoer)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-17 17:38

Een dressuurpaard heeft ook geen aparte fokrichting nodig. Net zoals alles voor de wagen kan, kan ook alles onder het zadel. Waar lang niet ieder paard kan springen, kan wel ieder paard de ene voet voor de andere zetten en vooruit komen.

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-17 08:05

Gem schreef:
janne19 schreef:
Geef me eens een percentage dan
En dan exclusief de tuigers

Nee, ik laat me niet verleiden tot cijfers, heel zinloos. Zelfs als het percentage hoog zou zijn, heeft het geen zin om een hele fokrichting aan te houden voor een kleine discipline als de mensport. Het Gelders paard is een veelzijdig paard dat beoordeeld moet worden op meerdere kwaliteiten.


Vergeet "sport" en het wordt een stuk makkelijker om een fokdoel te formuleren.
"Sport" maakt eenheidsworst. "Sport" is de reden dat het fokbeleid van 2017 is wat het is.

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-17 20:31

linky schreef:
Misschien moet je als doel absolute tópsport laten vallen, maar sport zeker niet! Iedereen wil toch wel een paard waar je wat mee kunt, in welke tak van paardensport dan ook?


Zolang iedereen onder "sport" verstaat "startkaart KNHS" kun je het beter vergeten. GP fok je voor de recreant die zijn paarden gebruikt voor rijderij en mennerij maar niet perse om mee van start te gaan op een wedstrijd. Zij die écht voor sport gaan, kopen geen GP. Die hebben ze wellicht bij toeval op stal, maar voor de sport koop je gericht een RP-type in de discipline van voorkeur.
Fok ook niet voor de veelzijdig georiënteerde wedstrijdruiter - die groep is klein en wordt per jaar kleiner. In tegenstelling tot die gebruikers voor rijderij en mennerij, die groep groeit en heeft juist wel interesse in een GP-type.

GJ9 schreef:
Hekkert fokt al jaren voor 'de vrouw van 30/40 met een baan en kinderen'

Wijs. En als ik me goed herinner, heeft Hekkert ook niet veel moeite om voor netjes geld de veulens te kunnen verkopen.

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-17 07:55

Olympia96 schreef:
De gemiddelde Gelderse kan volgens mij prima mee komen in de basissport en daar bevindt zich ook de grootste groep wedstrijdruiters lijkt mij.


Datzelfde geldt ook voor Haflingers en Friezen. Een gezonde GP kan heus mee in de basissport, maar dat is echt niets anders dan recreatief gebruik. Me dunkt dat het beleid bij KWPN niet gericht is op "slechts basissport"- die hebben echt wel wat hogers in gedachte.
Fokken voor sport zoals het stamboek dat bedoelt, is imo écht niet wat je voor ogen moet hebben type dat van oorsprong meer voldoet aan "gebruiks- & recreatief familiepaard". Daarvoor fokken is echt geen schande en voorziet in een behoefte waar kwpn al lang niet meer voor op aarde lijkt te willen zijn.

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-17 07:59

GJ9 schreef:
Mijn hobby is niet zo maar wat rondrijden, maar zeker (wedstrijd)gericht trainen en mezelf en paard verbeteren. Dat is de lol van paardrijden voor mij. En dan wil ik niet onderaan eindigen op wedstrijd. En ik fok ook voor dat doel, zelf zal ik vast niet hoger komen dan Z2 maar mijn paard moet dat absoluut wel kunnen. Ik fok niet alleen om een type in stand te houden, kwaliteit staat toch echt wel bovenaan.


Eigenlijk fok jij dus wel dressuurpaarden in het voor dressuurpaardbegrippen zwaardere type...
Dan ben je het dus eens met het huidige keuringsbeleid (en uitvoer).

Voor de duidelijkheid - ik heb geen GP en ik fok ook geen GP en als ik fok, ga ik voor een type dat in het geheel niet lijkt op GP.
Ik zie het oorspronkelijke GP echt anders en nadrukkelijk niet als dressuurpaard. Ik zie het als gebruikspaard, het oorspronkelijke landbouwdier waar de familie op zondag ook mooie sier mee kon maken voor de koets. Dieren die van oorsprong waarschijnlijk niet echt mee kunnen komen op een hedendaagse dressuurwedstrijd (ze stampen een beetje). Ik vind het zonde dat juist dat type verloren gaat. Daarmee verliezen we een stukje Nederlandse fokgeschiedenis.
Er zijn genoeg dressuurpaarden te vinden, daar heeft niemand een GP voor nodig.

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-17 08:18

GJ9 schreef:
Sizzle: zo lang ik gewoon naast mijn baan rijd ben ik recreant (of amateur), ongeacht mijn niveau. Maar ik vatte [naam verwijderd] haar post op als: Geldersen zijn vooral geschikt voor mensen die geen wedstrijden rijden of niet ambitieus trainen. En als je wel voor de sport gaat heb je een startkaart en koop je geen Gelderse.
Terwijl een Gelderse juist bij uitstek geschikt is voor de amateur die graag aan sport doet (thuis in de bak of op wedstrijd). De profs of de semiprofs doen aan topsport (alles vanaf subtop niveau), en die kopen wellicht eerder een dressuurgefokt paard ja.


Ik denk dat de amateur die zichzelf als sportruiter ziet/wil zien, al eerder een rijpaard in de gewenste specialistatie zal kopen en geen interesse heeft in een GP.
Een GP is een leuk paard waarmee je toevallig ook heus sport zou kunnen rijden.
Ga je als fokker echter gericht voor sport fokken, dan ontkom je bijna niet meer aan specialisatie en zul je de oorspronkelijke kenmerken die het GP maken tot wat het is, vroeg of laat gaan doen afvlakken. Daarom denk ik dat je als fokrichting GP dat niet moet willen. Sport nivelleert het type.
Laatst bijgewerkt door Dees op 20-06-17 08:24, in het totaal 1 keer bewerkt

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-17 08:33

GJ9, Ik was niet van plan om namen van hengsten te noemen.
Maar als ik een dressuurpaard wil fokken zou ik zeker geen Wilson, Imposant of Floris gebruiken. Ik vind die hengsten om eerlijk te zijn, weldegelijk een beetje stampen.

De Charmeur x Jetset die men recent als GP heeft aangenomen (die vos uit het Noorden van het land), valt bij mij overigens in de categorie dressuurpaard. Daar zie ik weinig Gelders aan. Ik niet alleen, ik heb velen gehoord over "huh? waarom is dat een gelderse?".

Misschien helpt het bij het formuleren van het fokbeleid wat je gebruiksdoel is. Want als je wilt fokken voor sport en dressuur, dan gaat het toch hartstikke goed? Het worden meer en meer dressuurpaarden. What's the problem then?

Mijn mening is dat je een beetje voorzichtiger zou mogen zijn met cultuurgoed. Maar goed, als dat wordt gezien als museumstukken door de eigen achterban, dan is die fokkerij inderdaad gedoemd om verloren te gaan.

Dees

Berichten: 17090
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-17 09:36

Sizzle schreef:
Uiteindelijk heeft zo ongeveer iedere KWPNer gelderse roots natuurlijk.


Net zoals er een scheut Gronings door veel aderen stroomt en nog veel meer Engels volbloed.
Het KWPN rijpaard (beide specialisaties) is per saldo gewoon een mengelmoesje.

Waar je bij het GP juist heel zorgvuldig bij die 'roots' zou moeten willen blijven.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers