KWPN -Merrietesten: is dat weggegooid geld?

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

parnassia
Berichten: 591
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-02 16:40

We've got the same problem... Boos!

merrietest? ibop? of gewoon voorlopig keur laten Verward

Vooropgesteld: persoonlijk zou ik nooit een merrie waarvan je verwacht dat die ietsje heet of lastig is naar de merrietest doen.
Even een mening over hoe het 8 t/m 3 jaar geleden eraan toeging in het fpc (ik verwacht eigenlijk niet dat er de laatste tijd veel veranderd is):
De ruiters van het fpc zijn naar mijn mening behoorlijk handig in het rijden van jonge paarden. Maar de paarden staan grofweg een dikke 23 uur op stal en in 1 (half) uurtje per dag moeten ze wat rondjes lopen. De hetere of lastigere paarden pikken dit niet. De ruiters zijn handig genoeg om allerhande gekkigheid de kop in te drukken, maar dit mag niet ten koste gaan van het laten zien van de kwaliteit en beweging van de paarden. In de weekenden staan ze 2 dagen op stal, met uitzondering van de zondag waarin ze zich 10 min. los mogen uitleven. Een relaxed paard met drie normale gangen en voldoende springvermogen zal dus hoger scoren dan een heet paard dat een beetje gestressed en hackney-achtig rondjes draaft. De paarden worden meestal in groepjes gereden, is er 1 paard dat minder of meer tijd nodig heeft, dan is dat natuurlijk lastig te regelen. Maar nogmaals... dit kan veranderd zijn.


Voordeel van de ibop is dat je ze bij 1 ruiter kan neerzetten, die zelf kundig genoeg moet zijn om aan te geven dat het paard eraan toe is om een goede proef te zetten. Zelf geloof ik niet zo erg in dat off-day verhaal bij paarden. Jonge paarden hebben wel eens een moeilijke periode/ dip bij het inrijden, maar dit slaat vaak niet van de ene op de andere dag om en anders dan wordt de ibop maar later gereden. De ruiter moet zo eerlijk zijn om toe te geven dat een ibop op dat moment niet zo'n goed idee is. Een risico misschien, omdat de eigenaar hem dan misschien onder een andere ruiter wel de ibop laat lopen, maar dat is dan ook geen paardenman... Een goede ruiter/trainer zorgt ervoor dat zijn paard goed voorbereid, zonder spierpijn naar de dag toegaat. Fysieke problemen zal de ruiter/trainer tijdig moeten onderkennen en anders dan laat je de ibop die dag niet lopen!

Mijn eigen mening? Een relaxed paard dat waarschijnlijk door het meten van verschillende momentopnames waarin het paard (door zijn karakter) steeds verbeterd.... de merrietest.
Een spectaculair, goed paard, dat ook wel eens uit de slof kan schieten... de ibop.

Als fokker zeg ik dit, als ruiter kies ik altijd voor de ibop. Voordeel is: 1 ruiter die precies kan bepalen hoeveel zware/ lichte arbeid dat paard op dat moment nodig heeft. Misschien is zelfs nog weidegang, dagelijks los in de paddock etc. te regelen.

Paard in de sport uit laten brengen is natuurlijk het summum, maar helaas bijna onbetaalbaar.

Wel moet je je afvragen of het predikaat 'keur' zoveel toevoegd aan het predikaat 'voorlopig keur'. Bij ons gaan de veulens van veulenboek- of gewone stamboekmerries net zo gemakkelijk van de hand als van de andere merries.


parnassia
Berichten: 591
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 12:06

Troef: als je echt voor BIT werkt. Is dat niet een leuk onderwerp? Iets van IBOP versus Merrietest?
Kan je onder het mom van verslaggever zelf wat onderzoek doen! Ik ken alleen de situatie van een aantal jaren geleden op het FPC. Maar de merrietest op zich is niet wezenlijk veranderd. Op het FPC werden toen trouwens ook zeer regelmatig merries uit het zuiden des lands getest. Daar rijden/reden vaak jongens cq mannen mee die een eigen trainingsstal(letje) thuis hebben en de merrietest, verrichtinsond.zoek friese hengsten er als vast inkomen naast hebben.

parnassia
Berichten: 591
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 12:43

Dat BIT werd genoemd/gesuggereerd in een ander topic. Kon dat wel geloven, want je hebt altijd een heleboel info en links naar een hele hoop info. Of je gebruikt google continue.
So, correct me if i'm wrong.

parnassia
Berichten: 591
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-02 15:47

als je echt voor BIT werkt.

is een soort verkapte vraag, maar zo intelligent ben je denk ik wel Haha! , of moet ik u zeggen *LOL* ?

En ik blijf het nog steeds een leuk onderwerp vinden voor de BIT, dus vandaar een voorzetje, want stel dat je er toch werkt..... Maar volgende keer zal ik zulks even via pb melden! Excusez


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: sannedeedee1 en 7 bezoekers