Te dikke veulenmerrie

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Kendra

Berichten: 6555
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Te dikke veulenmerrie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-07-03 15:59

Als het goed is 'eet het veulen de merrie op'.... nou bij mij gaat dat dus niet op. Merrie staat met veulen ongeveer 10 uur/dag in een vrij schrale wei, krijgt 2 kg brok bij en 's avonds nog een plukje hooi en ze groeit dus dicht.
Ik wil ze niet nog minder in de wei hebben, want dit is toch wel minimaal voor een veulen. Heb bovendien wel geprobeerd ze 's middags in de bak te zetten, maar het veulen gaat zand eten dus da's echt geen oplossing. Brok (is al erg weinig) kan eigenlijk ook niet minder, want de voedingsstoffen heeft ze echt wel nodig.
Iemand een oplossing??


Kendra

Berichten: 6555
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-03 07:45

Als ze geen veulen heeft is het natuurlijk geen probleem, maar als je leest(nog weer in de laatste Hoefslag of IDS) dat een veulen toch echt veel voedingsstoffen aan de moeder onttrekt, durf ik haar haast niet van het krachtvoer af te halen.
Ods, ik vind dat ook een veulenmerrie niet baggervet mag zijn. Da's nou eenmaal niet goed voor een paard, ze loopt trouwens ook gewoon onder het zadel, dus beweging krijgt ze wel. Maar dan heeft ze toch wel wat last van d'r dikke buik hoor! Ik wacht nog even om d'r weer te starten want 't is natuurlijk een noodkijk nu .
Misschien heb je wel gelijk Sarabande, moet ik me maar niet zo druk maken, maar wij zitten hier op 't zand (arme grond) dus ik zit altijd wat te vogelen met m'n 'gehalten'.

Kendra

Berichten: 6555
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-03 14:07

greetje schreef:
Maar Kendra je kunt je veulentje toch ook bijvoeren. Wij zitten hier ook op arme grond en de veulens worden al heel snel bijgevoerd.

M'n veulentje staat de hele dag in het gras te eten en moeders heeft melk genoeg Haha! , dus brokjes eten doet ie haast niet. Je hoeft je trouwens nooit zorgen te maken over het veulen, omdat de kwaliteit van de melk vrijwel altijd voldoende is - alleen de merrie krijgt tekorten.

Kendra

Berichten: 6555
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-07-03 16:22

sarabande schreef:
Zolang het veulen er prima uitziet komt het niets tekort, dus probeer eens het krachtvoer te halveren en kijk naar je veulen als indicatie


Ik wil niet truttig doen (ben ik ondertussen aardig mee bezig trouwens Haha! , maar overal lees je dat het veulen nooit wat tekort komt, maar dat de merrie tekort krijgt aan bepaalde essentiele stoffen. Op zich vind ik dat niet zo vreemd, want een dik paard is wat anders dan een gezond paard, toch?
Hoeveel voer jij bij trouwens?

Kendra

Berichten: 6555
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-03 12:40

Arabsrulezz schreef:
Weet niet of ze dat al voldoende krijgt/doet.
Maar wat dacht je van beweging?(verplicht in de vorm van rijden,longeren)
*als ze niks lichamelijks ofzo mankeerd*

Als je even goed had gelezen hierboven, had je geweten dat ik deze merrie gewoon aan het werk heb. Niet alleen om dikheid te voorkomen, maar ook om d’r in conditie en soepel te houden. Bovendien vindt ze ’t leuk. Ik ben wel Blond , maar zo erg is ’t nu ook weer niet.

Dees, bedankt dat je zo meedenkt. Het veulen blaakt van gezondheid, hij krijgt zoals al onze veulens vanaf 6 weken brokjes, maar hij eet ze haast niet – melk en gras zijn blijkbaar voldoende.
Ik kijk het eerst een paar weken aan en als ik het toch niet vertrouw geef ik wel een supplement. De DA was hier laatst en die vond het eigenlijk nog wel meevallen, vond dat ik een grasbuik niet moest verwarren met ‘echt dik’. Nou…ik vind het ondertussen toch wel een beetje echt dik Haha! , maar was toch wel weer gerustgesteld.

Kendra

Berichten: 6555
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-03 22:38

Arabsrulezz schreef:
Sorry,
heb ik overheen gelezen.(maar ben niet blond;) )
Suc6!


Ik eigenlijk ook niet, maar vind Blond zo leuk!

Kendra

Berichten: 6555
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-03 10:57

fokker schreef:
Als je merrie te dik is moet je stoppen met krachtvoer voordat je d'r hoefbevangen voert.(zou echt niet de eerste zijn die op deze manier bevangen raakt).

Ik weet het - maak me ook niet voor niets zorgen!

Kendra

Berichten: 6555
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-08-03 13:36

Nee, moet maar niet doen wat m'n hart me ingeeft Haha! Haha! , want dan kreeg ze veel te veel voer. 't Is gewoon een lastige merrie, ik heb d'r als veulen gekocht en werkelijk ALLES mee meegemaakt.
En juist daarom maak ik me over deze ook atijd zorgen - een ander zet ik gewoon de halve dag in de zandbak, of op krullen, of.... maar bij deze merrie is het ALTIJD ingewikkeld.
Uiteindelijk is het ook ALTIJD nog weer goedgekomen met d'r maar soms denk ik wel eens Bloos! .


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 bezoekers