pref, prest, ster en keur

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nair

Berichten: 118
Geregistreerd: 05-06-01
Woonplaats: Rotterdam

pref, prest, ster en keur

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-06-03 20:53

Wat houden deze afkortingen op een stamboom in.

Ook bestaat Lennon zijn stamboom voornamelijk uit NPA en ox en K (welsh), maar er staat er 1 in, dat is een NROR Verward wat betekent dat?

Is een K NWPS ook een Welsh K?

De betekenissen van NPA en ox weet ik wel, maar de rest?????????

Als iemand het weet, dank jeeeeeeeeeee. *LOL*

Groetjes Nair

Jan_VT

Berichten: 3487
Geregistreerd: 27-03-03
Woonplaats: in een gezellig plattelandsdorpje

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-03 21:16

PREDIKATEN
Predikaten Ster en Keur

FOKRICHTING RIJPAARD

STER
Een waardering op exterieur en functionaliteit in combinatie met beweging en eventueel vrij springen voor 3-jarige en oudere merries, ruinen en niet goedgekeurde hengsten. De jury beslist tijdens de stamboekkeuring over de toekenning. De minimale stokmaat bedraagt 1.60m. Voor verkrijging van dit sterpredikaat dient het paard minimaal 140 punten te hebben voor twee van de drie kenmerken van de bovenbalk en te voldoen aan de minimum eisen te weten: exterieur minimaal 68 punten, beweging minimaal 60 punten.

KEUR
Bij het keurpredikaat dient het volgende onderscheid gemaakt te worden:
1) Keurpredikaat voor merries geboren in 1992 en eerder.
2) Keurpredikaat voor merries geboren in de periode van 1993 tot en met 1998.
3) Keurpredikaat voor merries geboren vanaf 1999 en alle merries die na 1 januari 2002 zijn opgenomen zijn in het stamboek .

Ad. 1:
De merrie heeft voldaan aan exterieureisen die hoger liggen dan voor het sterpredikaat, aan de verrichtingseis en de merrie heeft een veulen getoond of een sterwaardige nakomeling. Bij tienjarige en oudere stermerries beslist de jury over de toekenning van dit predikaat. Van iedere aanbieding vindt registratie plaats. Merries die in aanmerking komen voor het keurpredikaat worden daarvoor tijdens de stamboekkeuring aangewezen door de jury. De toekenning van dit keurpredikaat vindt plaats tijdens de Centrale Keuring.

Ad. 2:
Voor vier- tot en met negenjarige stermerries geldt dat het predikaat keur wordt toegekend als de merrie een voldoende verrichtingsresultaat heeft en een bij het KWPN in het veulenboek of register A geregistreerde nakomeling. De merrie hoeft voor de verkrijging van het keurpredikaat niet meer ter keuring te worden aangeboden.

Ad. 3:
Alle merries geboren in 1999 en alle merries die na 1 januari 2002 opgenomen zijn in het stamboek en die voorlopig keur zijn verklaard tijdens de Centrale keuring en die voldaan hebben aan de verlichtingseis. Op de Centrale keuring wordt aan de betere stermerries op basis van het getoonde exterieur, de stap en draf aan de hand het voorlopig keur toegekend. De toekenning staat los van de bovenbalkpunten die zijn behaald op de stamboekkeuring. Het resultaat van de aanlegtest of de sportstand werkt niet compenserend.

Vrijstelling:
Merries kunnen vrijgesteld worden van de eis van een eigen zogend veulen wanneer de merrie in 2001 een bij het KWPN in het veulenboek of register A geregistreerd veulen heeft gebracht. (Vanwege aangepast keuringsseizoen in 2001).

Overgangsperiode
Merries uit categorie 1 en 2 hebben tot 1 januari 2004 de tijd om aan de voor hen opgestelde eisen te voldoen. Daarna vallen alle merries uit categorie 1 en 2 voor wat betreft de verkrijging van het keurpredikaat in categorie 3.

Verrichtingseis
In alle drie de categorieën wordt gesproken over de verrichtingseis. De verrichtingsmogelijkheden zijn: - IBOP-rijpaardproef t/m 1994; minimaal B (77 punten), met geen cijfer lager dan 6.
- IBOP-rijpaardproef vanaf 1995; minimaal 40 pnt dressuur (basisgangen minimaal 6), of minimaal 40 pnt springen, of minimaal 70 pnt totaal
- Stationsmerrietest t/m 1995 ; Een van de volgende eisen :
a. Het gemiddelde van de basisgangen, rijproef, springen en het karakter moet minimaal 70 zijn. Bovendien mogen basisgangen, karakter en stalgedrag niet lager dan 60 zijn.
b. Het gemiddelde voor springen (vrij en onder de man) moet minimaal 80 zijn. Karakter en stalgedrag mogen niet lager dan 60 zijn.
c. Het gemiddelde voor basisgangen en rijproef moet minimaal 80 zijn. Basisgangen, karakter en stalgedrag mogen niet lager dan 60 zijn.
- Stationsmerrietest vanaf 1996: minimaal 40 pnt dressuur (basisgangen minimaal 6), of minimaal 40 pnt springen, of minimaal 70 pnt totaal
- Sportprestatie* M+5 dressuur (Z+1 dressuur voor merries in categorie 3), of M+5 springen, of M+5 samengestelde wedstrijd;

* = Maakt een merrie haar wedstrijddebuut in een klasse hoger dan de voor het keurpredikaat vereiste sportprestatie dan dient minimaal 1 winstpunt in die klasse te zijn behaald.

Zie verder Prestatietoetsen merries in dit katern.

ELITE
Het predikaat elite wordt toegekend aan keurmerries, die daarnaast voldoen aan de eisen voor het PROK predikaat. Eigenaren van keurmerries, die reeds in het bezit zijn van een PROK-certificaat, waarvan de beoordeling voldoet aan bovengenoemde eisen kunnen het registratiebewijs van de merrie en een kopie van het PROK-certificaat opsturen naar het stamboekbureau. Het predikaat kan ook postuum worden toegekend. De toekenning van het predikaat elite is gratis.

PREFERENT
Het predikaat preferent wordt verstrekt op basis van de exterieurkwaliteiten van drie nakomelingen van een merrie. De merrie moet bij het KWPN geregistreerd zijn, dus ook veulenboek, hulpstam-boek, hulpveulen-boek- en registermerries komen in aanmerking. De nakomelingen dienen in dezelfde fokrich-ting als die van de moeder exterieurpredi-katen te hebben behaald. Voor Gelderse merries geldt een uitzondering op deze regel; zij kunnen ook preferent worden op exterieurpredikaten verleend aan nakomelingen in een andere fokrichting.
Elk der drie nakomelingen dient aan een van de volgende eisen te voldoen:
dochter - ster, keur of elite
zoon - ruinen: ster;
- hengsten: ster of 2e of 3e bezichtiging of aangewezen voor het verrichtings-onderzoek of opgenomen in het KWPN-stamboek of goedgekeurd door een EU erkend stamboek (idem NA/WPN) met een soortgelijk fokdoel als het KWPN.
Bij een aanvraag voor het preferentschap dient het registratiebewijs te worden opgezonden.
Na behandeling van de aanvraag wordt een nieuw registratiebewijs verstrekt met vermelding van het predikaat: preferent.
Het predikaat kan postuum worden toegekend.

PRESTATIE
Het predikaat prestatie wordt verstrekt aan merries op basis van de sportprestaties van 3 nakomelingen, wanneer volgens onderstaande puntentelling vijf punten zijn behaald. De merrie moet bij het KWPN geregistreerd zijn, dus ook veulenboek, hulpstamboek, hulpveulenboek- en registermerries komen in aanmerking. Het predikaat kan postuum worden toegekend. De prestatie moet geleverd zijn in een tak van sport, die overeenkomt met de fokrichting van de moeder met uitzonde-ring van Gelderse merries. Deze laatste kunnen prestatie worden op basis van nakomelingen, die een der prestaties behaald hebben genoemd onder de fokrichting rijpaard of Gelders paard.

Dit zijn wel de regels van KWPN'ers, van Welsh ben ik niet op de hoogte, maar ik denk dat er toch niet zoveel verschillen zijn!

Rinske

Berichten: 25110
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Loon op Zand

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-03 21:28

Hmm, mijn merrie heft voor het exterieur 65 en voor beweging 68, misschien toch nog eens naar de keuring om te kijken of ik haar sterwaardig kan krijgen Haha!

Jantien

Berichten: 6469
Geregistreerd: 25-03-02
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-03 23:20

Nair noemt ook NPA en ox. Oftewel, registratie bij het NRPS. Daarom ook maar even hun eisen hier neergezet. Vergelijkend onderzoekje?

Aan merries kunnen worden toegekend de volgende predikaten:
Stermerrie
Keurmerrie
Preferente merrie
Prestatiesportmerrie
Prestatiefokmerrie
Röntgen
Stermerrie:
Aan Stamboekmerries van drie jaar en ouder die met een 1e premie bekroond zijn, kan op de Nationale keuring het predikaat Stermerrie worden toegekend. Op het stamboekbewijs wordt aangegeven dat een merrie het sterpredikaat heeft behaald.


Keurmerrie:

Een stermerrie van vier jaar of ouder die een nakomeling heeft voortgebracht met een 1e premie en een door het Algemeen Bestuur vastgestelde verrichting met goed gevolg heeft afgelegd. De exterieureisen zijn zwaarder dan voor het sterpredikaat.
Een prestatiesportmerrie met een keur waardig exterieur, die opgenomen is in het stamboek en een nakomeling heeft voortgebracht met een 1e premie.


Preferente merrie:
Een merrie ingeschreven in een der registers van het NRPS, die:
drie ster verklaarde nakomelingen heeft voortgebracht.
twee keur verklaarde nakomelingen heeft voortgebracht.
Een goedgekeurde hengst mag de plaats innemen van twee ster of één keur verklaarde nakomeling(en).


Prestatiesportmerrie:
Een merrie ingeschreven in een der registers van het NRPS, die aan één van onderstaande eisen voldoet:
Bij de KNHS gekwalificeerd is in de disciplines: dressuur Z of springen Z of eventing Z.
Bij de KNHS nationaal of internationaal gekwalificeerd is in een 1.30 m parcours of hoger of op Prix St.Georges niveau of hoger.
Startgerechtigd is in klasse IV (afstanden > 120 km) in de Endurancesport.
Bij de KNHS gekwalificeerd is in het enkelspan Z in de discipline mennen-dressuur en/of geklasseerd is in de klasse Z met minimaal 5 winstpunten in de discipline mennen-vaardigheidsproef.
Indien de prestaties in het buitenland zijn behaald, bepaalt het Algemeen Bestuur of deze gelijkwaardig zijn aan de genoemde criteria.


Prestatiefokmerrie:
Een merrie ingeschreven in een der registers van het NRPS met minimaal drie geregistreerde nakomelingen die elk afzonderlijk aan één der gestelde eisen voldoen van het prestatiesport predikaat. Wanneer een nakomeling een AA IBOP (oude stijl) of 82 punten of meer heeft behaald op een totaal van 100 punten, voor een afgelegde ABOP-verrichting (nieuwe stijl), telt deze nakomeling mee voor het prestatie-fokpredikaat van de moeder.


Röntgen:
Het predikaat röntgen wordt toegekend aan merries die ingeschreven zijn in een der registers van het NRPS en een röntgenologisch onderzoek bij een PROK-dierenarts hebben ondergaan, dat voldoet aan de navolgende eisen:
Straalbeen klasse 0, 1 of 2
Sesambeentjes klasse 0, 1 of 2
Kogelarthrose klasse 0, 1 of 2
Spat klasse 0, 1 of 2
Osteochondrose (O.C.) in knie of spronggewricht mag niet voorkomen.

FlairS

Berichten: 4755
Geregistreerd: 29-07-02
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-03 23:33

Ook bestaat Lennon zijn stamboom voornamelijk uit NPA en ox en K (welsh), maar er staat er 1 in, dat is een NROR :

NROR=oude benaming=Nederlands Rijpaard Oosters Type

Nair

Berichten: 118
Geregistreerd: 05-06-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-06-03 10:48

Wauwieeeeeeeee, wat een informatie. Echt bedankt allemaal. Haha!

Een K achter de naam is een welsh (toch?) Scheve mond

Het is jammer dat zijn ouders alleen maar in het veulenboek zijn opgenomen en voor de rest niks, want alle andere uit zijn stamboom hebben dus pref, prest of keur achter hun naam staan. O nee, niet allemaal, hahahaha. Tong uitsteken

Wat leuk Oosters Type, wat zijn dat voor soort paarden.

Weet iemand toevallig ook wat NWPS inhoudt? Verward

En als er bijvoorbeeld staat Stb 82*156, is dat paard dan in 82 in het stamboek opgenomen en wat houdt die 156 dan in? Pling

Wat leuk dat jullie zoveel weten.

Bedankt,

Groetjes Nair

batje

Berichten: 10560
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 10:56

Nair schreef:

Weet iemand toevallig ook wat NWPS inhoudt? Verward


Wilde gok:
Nederlands Welsh Pony Stamboek? Knipoog

Nair

Berichten: 118
Geregistreerd: 05-06-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-06-03 10:57

Wauwieeeeeeeee, wat een informatie. Echt bedankt allemaal. Haha!

Een K achter de naam is een welsh (toch?) Scheve mond

Het is jammer dat zijn ouders alleen maar in het veulenboek zijn opgenomen en voor de rest niks, want alle andere uit zijn stamboom hebben dus pref, prest of keur achter hun naam staan. O nee, niet allemaal, hahahaha. Tong uitsteken

Wat leuk Oosters Type, wat zijn dat voor soort paarden.

Weet iemand toevallig ook wat NWPS inhoudt? Verward

En als er bijvoorbeeld staat Stb 82*156, is dat paard dan in 82 in het stamboek opgenomen en wat houdt die 156 dan in? Pling

Wat leuk dat jullie zoveel weten.

Bedankt,

Groetjes Nair

Nair

Berichten: 118
Geregistreerd: 05-06-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-06-03 10:57

o sorry

Nair

Berichten: 118
Geregistreerd: 05-06-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-06-03 10:58

Dank je batje