Bokt.nl • [LO] Werken aan de longe???
Pagina 1 van de 2

[LO] Werken aan de longe???

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-04 18:01
door griebels
Ik heb nu een aantal topics over werken aan de longe gelezen, maar heb nog geen antwoord kunnen vinden om de vraag die ik heb.
Stel:
Je hebt een jong paardje wat 3 maandjes onder het zadel is die je aan het werk wil zetten aan de longe. Je wilt hem lekker ontspannen laten lopen en geen kwaliteiten zoals "zacht in de mond" verliezen. Hoe zetten jullie ze dan aan het werk.

Bijzet/touwtjes etc: IMO zet je ze vast en wordt hij gedwongen om daar te lopen waar jij het wil, maar wel dmv van het bit! Als hij het daar niet mee eens is, wordt hij toch hard in de mond dacht ik zo...

Hoe doen jullie het? En hoe strak/los heb je de hulpteugel zitten dan?

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-04 18:13
door Oliver
Dat zou ik ook wel willen weten

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-04 18:31
door josien
Hmm ik doe het zonder iets. En dan bedoel ik niet gewoon lekker rondjes laten rennen, maar echt werken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-04 18:35
door griebels
Ja dat weet ik is ook zeer knap van jullie, maar ik bedoel dus wel echt aan de longe...

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-04 18:52
door Sjonniej
Als je het kan, dan zou je het met dubbele longe kunnen doen. Dan stuur je op dezelfde manier als je onder het zadel doet. Je verpest dus niet de mond en je kan hem goed aan het werk zetten.
Dit is denk ik de beste manier, omdat je kan toestaan en wat innemen, als dat nodig is. Wat bij hulpteugels niet mogelijk is.
Ook denk ik dat het nog niet eerlijk is tegenover het paardje, dat het nu al met allerlij tierelantijntjes moet lopen. En denk ik dat het lastig is om met een hulpmiddel (met uitzondering Pessoa tuigje) om hem echt aan het werk te zetten.

Dus ik zou kiezen voor dubbele longe, maar wel les nemen als je het niet kan, je kan er veel mee verpesten.
En op de tweede keus het pessoa-tuigje

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-04 19:00
door Coby
Het antwoord wat Sjonnie J geeft is in mijn ogen de juiste. Iedere bijzetteugel heeft in mijn ogen toch een andere inwerking dan je hand heeft. Met je hand kun je toegeven, aannemen, met een hulpteugel lukt dit niet. Daarom kan werken met een dubbele longe volgens mij zo´n goede inwerking geven.
Ik gebruik zelf trouwens ook wel eens een halsverlenger om haar meer ontspannen en meer vanuit de achterhand te laten lopen. Maar deze gebruik ik maar heel kort, om het gevaar van erop gaan steunen te proberen te voorkomen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-04 19:01
door Lielle
touwtjes door het halster heen halen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-04 20:31
door sanderijn
ik heb mijn paard beleerd met longeren met de pessoahulpteugel
die is super om:
je paard ontspannen door zijn rug te laten lopen
nageeflijkheid te leren
in verschillende standen tot oprichting te zetten.
laat de achterhand meer ondertreden door het bontje achter de billen langs en daardoor train je optimaal.
door de werking van katrollen geeft het ding mee, je zet je paard dus niet'vast'in zijn mond, hij wordt niet echt gedwongen daar te lopen, maar gaat door stimulatie vanaf de achterhand met de beweging mee naar voren.

ook nu nog gebruik ik dit hulpstuk, 2 maal in de week longeer ik mijn pony hiermee, naast het mennen. en ze is super nageeflijk, en tegelijkerrijd train ik ontspanning in de rug

Afbeelding

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-04-04 21:02
door Annsel
Dubbele longe is idd erg fijn, maar wat hulpteugels betreft ben ik het toch niet helemaal met bovenstaande eens. Ik train ook wel paarden met hulptouwtjes, en daar worden ze toch ook echt fijner van. Paard kan ontspannen, nageven in de lage lijn maar heeft ook de ruimte om, als hij iets niet tof vind, wat omhoog t ekomen met z'n koppie en word dus zekr niet gedwongen om in de lage lijn te lopen. Bovendien heb ik emt hulptouwtjes nog steeds de meeste invloed via de longe zelf..... Die ik in mijn hand hou, dus het ontspannen/aanspannen (halve ophouding) kan ik wel degelijk zelf doen. Dat geld ook voor stelling, met goed afgericht paard kun je met slecht touwtjes, zweep en juiste stemciommando's prima je paard naar binnenstellen, waarbij hij zachte aanleunnig op de longe houd, de binnenkant van het touwtje losser hangt en hij netjes aan het buitentouwtje loopt, aan de buitenteugel de bocht door dus. Ik vind het allebei erg fijn, hoewel natuurlijk je met dubbele meer invloed hebt op je pard en het als het ware is alsof je 2 teugels in je handen houd, dus wel een iets andere inwerking.
Veel plezier met longeren!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-04 07:53
door Dennis
Ik gebruik meestal de dubbele longe. Die gebruik ik ook als voorbereiding naar het mennen toe. Als ik longeer met de dubbele longe is het 80% van de tijd echt longeren en 20% van de tijd LL(vooral bij het in en uit stappen).

Anders zou ik voor een touwtje of een pessoa gaan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-04 14:37
door nickyu
je zou kunnen beginnen om de lijn niet aan het bit vas te maken en m gewoon op je stem goed te laten lopen als tie ff goed loopt helemaal de hemel in prijzen (mijn paard gaat ook laaaag met zijn hoofd op commando) het is nog n jong beestje aan de longe is al werken voor m
je kan altijd nog met hulpteugels in de weer ik zou persoonlijk nog ff wachten met de krul aan de longe (maar wie ben ik)

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-04 19:00
door griebels
Het gaat ook niet om hem aan de teugel te laten lopen, maar laag en ontspannen, vanuit de achterhand te laten werken. Ik gebruik nu een halsverlenger, die alleen inwerkt als hij met zijn hoofd in de lucht loopt. Het werkt goed zo, hij beseft zo dat laag lopen fijner is.
Het gaat er niet zo zeer om dat ik met bijzet of wat dan ook wil gaan longeren, maar ik vroeg het me wel af. Ik gebruik dus juist de halsverlenger omdat die niet dwingt (zoals ik hem heb bevestigd) maar dat hij dat zelf beseft. Het duurt wel langer voordat hij laag gaat lopen, maar het komt... Dat is voor mij voldoende.
Ik snap alleen niet dat je met die hulpteugels zoals een bijzetteugel, zijn mond niet veel te hard maakt... Dat was ook mijn vraag Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-04 19:08
door sanderijn
griebels schreef:
Ik snap alleen niet dat je met die hulpteugels zoals een bijzetteugel, zijn mond niet veel te hard maakt... Dat was ook mijn vraag Haha!


een harde mond kan enkel en alleen gemaakt worden door de ruiter
juist een hulpteugel is stabiel en stabiliteit bewerkstelligt geen harde mond

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-04 19:09
door Annsel
Met Sanderijn eens... een bijzet trekt niet, mits hij goed vastgezet is. Bijzet is juist constant en eerlijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-04-04 20:13
door griebels
Ok, maar hoe zit dat dan met het dwingen om hem daar te laten lopen waar de bijzet hem wil hebben? Ik bedoel, hij KAN niet anders lopen, zoals de bijzet het wil?

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-04 07:54
door Sjonniej
Ja dat vind ik ook Griebels, daarom is dubbele longe 1 van de beste manieren. Aangezien je hem dan net zo hard dwingt als dat je zelf wil....

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-04 15:36
door sanderijn
griebels schreef:
Ok, maar hoe zit dat dan met het dwingen om hem daar te laten lopen waar de bijzet hem wil hebben? Ik bedoel, hij KAN niet anders lopen, zoals de bijzet het wil?

dat ligt dan denk ik wel aan hoe strak je hem zet. ik heb de pessoa in zo'n stand, dat mocht ze willen, ze echt wel dr hoofd omhoog kan doen(dat doet ze ook als er een ander paard voorbij komt Knipoog )
maar het is ook wat je zelf wilt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-04 19:06
door Funky10
Oliver schreef:
--------------------------------------------------------------------------------

Dat zou ik ook wel willen weten
_________________
De brutalen hebben de halve wereld.....
En de niet-brutalen de andere helft!! DUH!!

Jah idd zou ik ook wel wille wete :d

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-04-04 21:29
door Annsel
Mijn paardje kan ook echt wel tegen de "hand" lopen, met bijzzet (behalve dn dta eht niet mijn paard is, maar ok, longeermaatje dan Haha! ) Maar in ieder geval, bij rijden maak je je teugels toch ook niet langer als je paard met z'n koppie tegen je in komt? Ik heb tenminste mijn teugels zo dat het paadr tegen in kan komen, maar ook neerwaarts kan gaan, en zo zit het ook met een bijzet.... volgens mij Haha! En volgens m'n maatje geloof ik ook, want die loopt er echt supertop op, vanchter naar voor en fijn in de hand/longe

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-04 08:26
door Sjonniej
Annsel:
Ik neem aan dat jij je hand wel opent als hij naar beneden komt....
Dat is niet mogelijk bij een bijzet, dat is de 'grap'

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-04 09:37
door griebels
Daarbij kun je je hand/arm niet zo vast zetten als een bijzet. Jij geeft (miss onbewust) mee als hij tegen je in komt, een bijzet niet...
Ik denk dat ik het gewoon bij die halsverlenger houdt. Een dubbele longe heb ik nog nooit mee gewerkt, dus laten we dat maar niet doen Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-04 16:12
door Sjonniej
Een pessoa is beter, naar mijn mening, omdat je dan ook de achterhand activeerd. Daar heb je veel meer plezier mee onder eht zadel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-05-04 18:30
door griebels
Ik zal daar zeker eens over nadenken. Moet er wel iemand bij hebben dan die dat vaker heeft gedaan, ik heb dat namelijk nog nooit gedaan. Eerst maar eens nadenken om zo'n ding aan te schafffen Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-05-04 12:33
door __Nathalie__
Ik heb mijn pony toen die 2.5 was ook geleerd met een pessoa om zijn hoofd laag te houden, dat werkte uitstekend, ook omdat ze gelijk der achterhand er beter onder hielt. *LOL* Ik heb nu een hengst van 3 jaar gekocht en daar ga ik precies het zelfde mee doen, eerst een halsverlenger er aan om een beetje rustig aan te wennen en dan de pessoa er aan zodat hij leert zn achterhand er goed onder te zetten Clown . Mijn pony was uitstekend gaan lopen dus vandaar ik nu hetzelfde ga doen. Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-05-04 21:55
door Sando
Simpel en effectief, dubbele longe.
Een Pessoa is wel goed, maar kost weer wat in aanschaf en even ingewikkeld in het begin. Dan daarbij vind ik dit nog niet iets voor een paard wat net 3 mnd onder het zadel is.