Beleren zonder kar, menbewijs of tuigage

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Ibbel

Berichten: 49104
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 14:33

RoyceMack schreef:
Omdat mijn paard echt geen wekenlang dagelijkse training hier in nodig heeft.
Dan doe ik er liever langer over en nemen we twee maal per week les. En het is geen 40 km maar 20 minuutjes met de trailer. Snap het probleem niet zo.


Als je al een adres hebt op 20 minuten afstand, waarom open je dan hier een topic?

Je onderschat écht de tijd die nodig is. Ga echt maar van minimaal 2 weken dagelijks trainen uit. Met een paard dat het snel oppikt zou het in 2 weken moeten kunnen, maar het is echt niet een kwestie van 3 weken lang 2x per week oefenen...

JoyCiej007

Berichten: 17415
Geregistreerd: 27-02-06
Woonplaats: omg. Deventer

Re: Beleren zonder kar, menbewijs of tuigage

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 14:56

Daarin ga ik helemaal met Ibbel mee.
Dagelijks tuig er op gooien.

Heb mn welsh merrie wel ns compleet opgetuigd, ingespannen, maar mevr werd zoooo enthousiast, die wilde meteen vertrekken...

Dus ruim de tijd genomen dat ze stil bleef staan; paar kopjes koffie op de bok verder, netjes stilgestaan uiteindelijk; uitspannen aftuigen en weer de wei op.

samirah

Berichten: 1145
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: tegenwoordig meer in het Zuiden maar nog regelmatig in het mooiste stukje van de achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 15:47

Hier een aantal jaar geleden het koetsiersbewijs enkelspan gehaald met het idee om later met ons jonge paard te gaan mennen. Onze ervaren instructrice was heel duidelijk hierover. Na het koetsiersbewijs een jaar intensief gaan lessen met een ervaren paard& wagen en instructeur. En daarna zover zijn dat je iig niet in de weg liep bij het beleren van het paard voor de wagen.
Waarna als het paard de basis kent je samen met paard en instructeur verder leert.

Ik ben een jaar of 5 groom geweest op de wagen, en mennen is geweldig.
Maar het is echt heel wat anders dan onder het zadel rijden en werken.

ik heb genoeg voorbij zien komen om het met mijn voorgangers eens te zijn...
de risico's als het niet goed gaat zijn echt niet leuk. Niet alleen voor jou het paard, maar ook de omgeving..

Daarentegen een fijn opgeleid menpaard is zijn/haar gewicht in goud waard.
En zoals een ervaren rijder eens zei over de aanspanning waar ik groom was :"nu heb je een goede, aan jullie om deze goed te houden".
En ook daarom is zelf een goede basis als menner zo belangrijk.

Bovenstaande is ook de reden dat ons jonge paard nog niet voor de wagen staat. De randvoorwaarden kunnen we niet goed genoeg aan voldoen. Dus dan doen we het niet.
Ik zou de ervaren menners in dit topic echt serieus nemen

assie

Berichten: 9485
Geregistreerd: 31-07-01
Woonplaats: Grun

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 15:48

Ibbel schreef:
RoyceMack schreef:
Omdat mijn paard echt geen wekenlang dagelijkse training hier in nodig heeft.
Dan doe ik er liever langer over en nemen we twee maal per week les. En het is geen 40 km maar 20 minuutjes met de trailer. Snap het probleem niet zo.


Als je al een adres hebt op 20 minuten afstand, waarom open je dan hier een topic?

Je onderschat écht de tijd die nodig is. Ga echt maar van minimaal 2 weken dagelijks trainen uit. Met een paard dat het snel oppikt zou het in 2 weken moeten kunnen, maar het is echt niet een kwestie van 3 weken lang 2x per week oefenen...

Ibbel ik vind jou pest pittig reageren naar TS. Niet echt nodig lijkt me.

Het tweede deel van je post ben ik het niet helemaal mee eens. Een paard dat dagelijks in handen komt en gewend is aan opzadelen en daarbij netjes stilstaat.
Een paard dat het sturen, longeren met dubbele lijnen, verkeer en slepen al kent, hoef je echt niet zo vaak te pakken samen met een beleerder. Dat zijn dingen die je prima zelf kunt.
Het de kar erachter hangen en de eerste keren rijden. Ja dat is iets dat je met ervaren menners wilt doen. En dat kan best bij een beleerder op locatie. En dat kan ook best in 3x per week een lesje. Mijn ervaring is dat mijn paard er juist beter van wordt als ik genoeg rust inbouw. Rust zodat ze het in haar koppie kan verwerken. Maar dat dan alleen wanneer de les goed is bevestigd en afgesloten.
Overigens ben je dan niet in 2 weken klaar hoor. Dat ben ik met Ibbel eens. Je zult dan een flinke tijd nog iedere keer naar les/beleerder moeten omdat je wel goede begeleiding nodig hebt om het goed te laten gaan. Maar ik heb ook niet het idee dat TS in 2 weken klaar wilt zijn.

Het stukje tweespan is ook niet echt mijn voorkeur trouwens. Ja ze staan naast een ander paard, ja daar halen ze (de meesten) steun uit. Maar vaak worden ze ook overbluft en moet je ze later haast nog een keer beleren omdat ze dan die kar alleen moeten trekken. Ik zou meteen in enkelspan beleren en de stappen aanpassen op het paard.
Maar goed, dat is persoonlijke voorkeur. Het ene of andere is niet fout.

Wat ik hoe dan ook zou doen is menles nemen zonder je eigen paard TS. Pas tijdens het zelf mennen leer je dingen die handig zijn om je eigen paard ook aan te leren. Zie het als een testcase waarbij je niet je paard verpest als de eerste test niet meteen goed ging.
Bijkomend voordeel; als je een paar keer bij iemand gelest hebt weet je ook of zijn stijl aansluit bij wat jij voor je paard wil.

Oja... nog een afweging: wat vind jij belangrijker? Snelheid van het beleren (en dus wegbrengen) met het risico bij een ander. Of alles zelf doen met goede hulp en er dan veel langer over doen met meer risico op fouten?

hesterve

Berichten: 1924
Geregistreerd: 14-10-05
Woonplaats: scherpenzeel

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 16:25

nienkefandeg schreef:
http://stalhulkesteijn.nl/over-ons/wito-mink/

Bel hem maar eens, ik denk dat hij de persoon is die je bij alles wat jij zoekt kan helpen



Ik zou hem ook bellen als ik in jou schoenen stond ts. Bespreek wat je graag wilt leren en hoe de situatie is( nog geen spullen hebben wel een braaf paard)en ik denk dat jullie er dan wel uitkomen.

Hutcherson

Berichten: 7346
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-09-18 16:42

VanHuisUit schreef:
Met inspannen en wegrijden in stap gewoon een rondje doen zeg maar en dan weer uitspannen is het wel erg fijn als je dat in het begin even dagelijks kunt doen is mijn ervaring. Deed ik zelf ook als ik ze zelf beleerde. Een beleerder is niet dagelijks een uur met je paard voor de wagen bezig, vaak wel een uur in totaal met tuig netjes opdoen, netjes voor de wagen zetten. Leren halthouden met inspannen. Leren netjes weg te stappen. Dan weer terug naar inspanplaats. Netjes stilstaan en wachten. etc etc.

En daarin verschilt het beleren voor de wagen ook echt wel van beleren onder het zadel. Dat hele proces van optuigen, inspannen, op de wagen gaan zitten, wegrijden etc en weer terug kost gewoon meer en andere tijd. En geloof me, als je paard dat goed kan is zo heerlijk. En als je paard dat niet goed aangeleerd wordt is dat zo drama. Van die dieren die maar staan te huppelen en springen niet rustig zijn met inspannen of halthouden voordat je weggaat of totaal afgaan als een raket met wegrijden dat gezeur :roll: het hoort echt bij de basisopvoeding van je fijne menpaard.


Dat is ook zo, dat is zeker fijn.
Maar ik doe er dan liever langer over met lessen of desnoods om de dag lessen dan wegbrengen. Dat laatste vind ik echt niet fijn dus zal ik ook niet doen.
Ik wil zelf bij de momenten zijn dat mn paard aan de slag gaat. Met of zonder mij als assistent.

Met inrijden onder het zadel riep iedereen op stal ook dat een de komende tijd na de eerste keer zitten, er het beste elke dag even op kon gaan zitten want dan leerde hij het sneller.
Ik doe alles op gevoel en ervaring met mn paard. Ik heb een compleet ander dier dan zij hadden. Ben er de eerste week twee keer op geweest. Week erna 1x en zo deed ik gewoon wat goed voelde en hoe het weer het toeliet. Je hebt ook paarden die elke dag moeten lopen anders zijn ze niet te hebben. Ik ben twee weken op vakantie geweest en ben daarna een week ziek geweest. Ik zadel hem op en stap ermee weg. Geen enkel probleem.

Maargoed, ik heb nu wel een goed stappenplan in mn hoofd. Eerst menlessen en bewijs halen en dan paard laten beleren waarbij ik hopelijk mag assisteren.

Lukasje
Berichten: 11237
Geregistreerd: 06-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 17:25

RoyceMack schreef:
Dus eerst zelf leren mennen met ander paard voordat mn paard het leert.
Ik had bedacht om het misschien tegelijk te leren.


Dit klinkt nou in mijn oren hetzelfde als: "ik ga leren paardrijden op een paard dat amper zadelmak is".

Nee, dat is geen goed idee! Leer eerst zelf mennen en doe "vlieguren" op met een geroutineerd menpaard voordat je met je eigen, groene paard aan de slag gaat.

Ik zou, in jouw geval, je paard wèl wegbrengen om hem te laten beleren. Er zijn heus betrouwbare instructeurs die dit professioneel en goed doen en waarbij je na een poosje, afhankelijk van hoe het vlot, ook zelf kan meerijden en instructies krijgt. Ik ken een superadresje maar wel in Noord-Brabant. (Trouwens mss ook eentje in Putten indien die man dat nog doet)
Vanwaar je weerstand om je paard weg te brengen?

En dan niet te krenterig zijn op goed tuig en kar. Dat kan van levensbelang zijn!

Zo zou ik het aanpakken ...

Veel succes!

Sunshinedaan

Berichten: 641
Geregistreerd: 05-11-16
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 18:05

Als ik dit allemaal zo gelezen heb, begrijp ik dat jij je paard voor de wagen wil hebben om zijn achterhand trainen....
Maar je hebt er geen geld voor (over) om dat GOED te laten leren..?

Ik zou zeggen, waarom blijf je dan niet slepen met je paard? :)
Lekker de bak slepen met een band ofzo. Wordt de band te licht, maak je hem zwaarder ofzo.
Zo ver ben je nu al toch?
En daar wordt die achterhand ook echt wel sterker van! *D

meggiemeg

Berichten: 12220
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 19:33

RoyceMack schreef:
Omdat mijn paard echt geen wekenlang dagelijkse training hier in nodig heeft.
Dan doe ik er liever langer over en nemen we twee maal per week les. En het is geen 40 km maar 20 minuutjes met de trailer. Snap het probleem niet zo.

Dan schat je het heel rooskleurig in, niemand kan je van te voren aangeven hoe lang beleren voor de wagen gaat duren. Mijn ruin is een zeer braaf rijpaard, voor de wagen heb ik hem echter nooit gekregen. En ja het slepen, inspannen, wachten enzovoorts deed hij allemaal zeer braaf.
Als je paard elders staat pakken ze het paard vaak even tussendoor, soms longeren, soms even slepen, soms met de wagen, allemaal dingen om te kijken hoe braaf deze is en toch net even extra wat dingen mee pakken.

Je paard zal trouwens het echte trekwerk met de borst en de voorhand doen, let er maar eens op als een paard zich aanzet voor de wagen, dan gooien ze zich echt in de borst van het tuig en zie je ze naar voren gaan.

Lukasje
Berichten: 11237
Geregistreerd: 06-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 20:56

RoyceMack schreef:
Wellicht kan ik de instructeur van de mencursus vragen wat het kost als zij mij op hun lokatie helpen om mijn paard te beleren. Dus dan heb ik straks mn menbewijs en dan neem ik mn paard mee naar hun voor het beleren en lessen samen.


Bij het beleren voor de kar is het het best wanneer het paard toch minimum 4 à 5 keer per week voor de wagen staat, dit vaak weken aan een stuk. Toch wel een opgave wanneer je dan telkens op verplaatsing moet.

assie

Berichten: 9485
Geregistreerd: 31-07-01
Woonplaats: Grun

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 21:00

meggiemeg schreef:
RoyceMack schreef:
Omdat mijn paard echt geen wekenlang dagelijkse training hier in nodig heeft.
Dan doe ik er liever langer over en nemen we twee maal per week les. En het is geen 40 km maar 20 minuutjes met de trailer. Snap het probleem niet zo.

Dan schat je het heel rooskleurig in, niemand kan je van te voren aangeven hoe lang beleren voor de wagen gaat duren. Mijn ruin is een zeer braaf rijpaard, voor de wagen heb ik hem echter nooit gekregen. En ja het slepen, inspannen, wachten enzovoorts deed hij allemaal zeer braaf.
Als je paard elders staat pakken ze het paard vaak even tussendoor, soms longeren, soms even slepen, soms met de wagen, allemaal dingen om te kijken hoe braaf deze is en toch net even extra wat dingen mee pakken.

Je paard zal trouwens het echte trekwerk met de borst en de voorhand doen, let er maar eens op als een paard zich aanzet voor de wagen, dan gooien ze zich echt in de borst van het tuig en zie je ze naar voren gaan.

Maar net als onder het zadel zit die motor toch echt vanachter en krijgen ze er prachtige ronde billen van. ;)

Joscaa

Berichten: 14493
Geregistreerd: 16-05-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 21:02

KimD schreef:
Een kar kopen vind je link, maar op skeelers erachter gaan hangen leek je wel een goed idee? :')

Hahahaa precies mijn gedachten _O- _O-

Maar zoek iemand bij jou in de buurt die beleert, dan kunnen jullie hem samen beleren! Een mentuig is niet zo gek duur, dus zou wel gewoon een eigen tuig alvast aanschaffen, kun je altijd weer verkopen mocht het niks worden. Ik heb mijn pony trouwens zelf beleerd, ging opzich moeiteloos, heb wel altijd iemand erbij gehad aan het begin die hem vast hield of me ergens anders mee hielp, pony ging altijd mee aan de fiets en al jaren aan de hand gewerkt met lange lijnen etc.

VanHuisUit

Berichten: 6678
Geregistreerd: 06-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 23:01

Paarden krijgen absoluut geweldige billen van menwerk :P heb er destijds zelfs heel topic over geopend en die loopt al jaren bij AR-ITP :+

Alles wat ik ooit zelf heb beleerd of heb laten beleren heeft nooit eerst in 2-span gestaan. Altijd direct enkelspan.

Maar met onder het zadel laat ik ze ook met buiten rijden nooit met een ander meerijden, dat doe ik pas later. Ze moeten gewoon leren dat ze zelf op stap kunnen niet achter een ander meeliften of ernaast meeliften. Ik weet dat de meningen hierover erg verdeeld zijn maar goed, dit is hoe ik het altijd heb gedaan.

Paardenfann4
Berichten: 1336
Geregistreerd: 15-08-17
Woonplaats: Overijssel

Re: Beleren zonder kar, menbewijs of tuigage

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 23:20

Kan prima, als je paard al gewend is aan tuig en trekken om dan zelf naar de locatie te rijden om te beleren en weer mee naar huis nemen. Hebben wij ook al diverse malen gedaan en dat ging uitstekend. Wij zetten onze paarden ook niet meer ergens anders neer, erg slechte ervaringen mee. Onze paarden worden op deze manier ook uitstekend voor de kar beleerd. Dus het is niet perse noodzakelijk om hem ergens anders te stallen. Er zijn wel stallen die daar geen problemen mee hebben dus gewoon even goed zoeken. Veel succes!

Hutcherson

Berichten: 7346
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-09-18 03:35

Sunshinedaan schreef:
Als ik dit allemaal zo gelezen heb, begrijp ik dat jij je paard voor de wagen wil hebben om zijn achterhand trainen....
Maar je hebt er geen geld voor (over) om dat GOED te laten leren..?

Ik zou zeggen, waarom blijf je dan niet slepen met je paard? :)
Lekker de bak slepen met een band ofzo. Wordt de band te licht, maak je hem zwaarder ofzo.
Zo ver ben je nu al toch?
En daar wordt die achterhand ook echt wel sterker van! *D


Waar haal je dit vandaan?
Er is iets als het niet WILLEN doen met bovenstaande reden. Dat heeft geen grijntje met geld te maken. Al zou mijn manier van gewenst beleren meer geld kosten, interesseert me niks.
Ik breng mn paard niet weg. Ik wil met liefde diezelfde 'goede' instructeur betalen voor de diensten. Maar zet mn paard niet op n andere stal. Ook niet voor even.

Paardenfann4 schreef:
Kan prima, als je paard al gewend is aan tuig en trekken om dan zelf naar de locatie te rijden om te beleren en weer mee naar huis nemen. Hebben wij ook al diverse malen gedaan en dat ging uitstekend. Wij zetten onze paarden ook niet meer ergens anders neer, erg slechte ervaringen mee. Onze paarden worden op deze manier ook uitstekend voor de kar beleerd. Dus het is niet perse noodzakelijk om hem ergens anders te stallen. Er zijn wel stallen die daar geen problemen mee hebben dus gewoon even goed zoeken. Veel succes!


Fijn om je ervaring te lezen. Zo zou ik het ook fijn vinden.
Lijkt mij dat dit ook fijner is voor het dier (zeker met jullie slechte ervaringen met die tijdelijke stallingen). Het lijkt hier echt alsof men het in de trailer staan slecht vind voor een paard. Maar die van mij staat super relaxt en loopt er direct op en af. No problem. Nee verplaatsen naar andere stalling past niet bij ons. Hij staat perfect nu en wil echt niet anders.

Thestral

Berichten: 1231
Geregistreerd: 27-08-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-18 09:39

JoyCiej007 schreef:
julius_juut schreef:
Paard zelf 'beleren' kan prima als je je paard een beetje kent. De basis kent ie al (sturen/commando's van achteren en iemand die er achter hangt) dus wat er voor het paard nog geleerd moet worden is zo'n rammelding en een broek achter z'n kont en voor jou is het leren sturen en rekening houden met een kar.

Waarom niet gewoon een 2e hands goed tuig en een 2e hands tweewielertje bij elkaar scharrelen en gaan lessen? Hebben wij hier ook gedaan, en ik snap niet waarom mensen daar zo bang voor zijn.


:n |o
Dat je nou zelf graag onnodig veel risico's wil nemen door onveilige en onverstandige dingen te doen; prima.
Maar ga dat niet ff zomaar een ander aanraden |o


inderdaad, dit dus. Echt geen goede tip. Als je iets fout doet waardoor je paard schrikt en bang wordt de volgende keren dat je ermee gaat werken, heb je het gelijk verpest.

Granoek
Blogger

Berichten: 10470
Geregistreerd: 26-11-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-18 09:47

Ik heb Dexter zelf beleerd zonder ervaring, menbewijs, kar of tuig :')
Maar ik kon tuig lenen en had hulp langs alle kanten, hoefde maar te vragen. Toen dat goed ging een oude autoband er achter etc.. koets kon ik lenen en ervaring moet je opdoen. We begonnen in de wei dus als er wat gebeurde kon hij iig niet weg haha.
Hij liep dit weekend voor de kar op een evenement met meer dan 1000 toeschouwers dus lijkt me dat ik het niet heel slecht gedaan heb :D
Kijk of je alvast tuig kunt lenen en wat aan lange lijnen kunt doen, er is nog een heel traject te gaan alvorens hij dan voor de kar kan dus je kunt je best bezig houden in de tussentijd. Stemcommando's, gekke riemen die tegen zijn benen komen, draaien zonder over de strengen te stappen etc (in de koets niet zo van toepassing maar een mooie oefening).

Hutcherson

Berichten: 7346
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: Beleren zonder kar, menbewijs of tuigage

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-09-18 12:21

@granouk: thnx voor het delen van je ervaring.
Paard is verder al getraind in alles wat je noemt. Lange lijnen gaat perfect, stemcommandos was mn eerste stap sinds ik hem heb, hij kent de touwen tegen zn benen, kan slepen met banden, mij erachter op skeelers (mijn partner stuurde) en pallets in de bak slepen en zelfs die verzwaren ging heel goed. Het draaien kent ie ook (dat het meer zijwaarts is ipv mooi gebogen). Heeft een karretje op wieltjes getrokken (maakte geluid) eerst op het terrein en later stukje buiten met begeleiding ernaast.
Ik vind het belangrijk dat mn paard gekke dinngen kent die handig kunnen zijn voor later. Hij is gelukkig niet gauw onder de indruk dat is echt goud waard!

Kabayo

Berichten: 13941
Geregistreerd: 30-05-12
Woonplaats: Fryslân

Re: Beleren zonder kar, menbewijs of tuigage

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-18 12:46

Ik heb mijn fries naar mijn wrrk gebracht. Ik zag haar dagelijks de hele dag. Mijn werkgever heeft er 2x mee gement. Koe mak. Ik heb zelf echt nooit gement en ik geef toe, vond het best eng. Je bent zo groot. Echt heel anders dan onder het zadel. Maar 2de keer de leidsels overgenomen en de 3de keer helemaal alleen. Ik kon ook alleen in en uitspannen. Zo blij. Maar zonder mijn goede voorbereiding kon het echt niet.

(Verkeersmak maken naast de fiets, banden/pallets trekken, lange lijnen)
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ze heeft er 2 weken gestaan en ongeveer 8 keer ingespannen. Ze is er nu niet meer voor geweest

ValkWhitney

Berichten: 199
Geregistreerd: 24-09-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-18 16:30

Nico Avezaath. Daar heb ik menles gehad. Hoef je niet perse een eigen aanspanning te hebben. En hij beleerd ook paarden en pony's. Voor meerdere vragen stuur maar pb. Hij was ook 2x Nederlands kampioen volgens mij. Is in Maurik.