Bokt.nl • Galop en verzameling
Pagina 1 van de 1

Galop en verzameling

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 20:38
door Napie
Vervolg op mijn topic over rechtrichten voor de wagen....ik begin de pony al iets rechter te krijgen. Hij snijd de bochten al niet meer af en ik krijg al beter buiging. Waar ik tegen aan loop is de galop in de dressuurbaan. Terwijl ik redelijk kan schakelen in draf en de overgangen stap-draf-stap netjes gaan, gaat mijn galop prut. Hij wordt loperig en valt in de galop om vervolgens plat door de bocht te gaan. Buiten kan ik wel schakelen in galop maar in de bak niet. Hoe kan ik dit oefenen? Heeft dit ook met de scheefheid te maken? Hij doet het op beide kanten

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 23:23
door Grainey
Probeer eens vanuit de verzamelde draf aan te springen, dus netjes aan de teugel, achterhand eronder en in de hoek aanspringen. Gebruik desnoods de zweep om het juiste moment aan te geven.
Niet door laten rennen in die draf, voordat hij in de galop valt weer terug nemen in een arbeidsdraf/verzamelde draf en in de volgende hoek weer proberen, als je hem weer netjes aan de teugel hebt.
Als hij zo plat door de bocht gaat :), terug nemen in draf voor de bocht.
Heeft hij misschien vaardigheid/marathons gelopen zodat hij denkt dat er maar een galop is: zo hard mogelijk :).
Als hij scheef is, is de ene galop gemakkelijker voor hem dan de andere, op die moeilijke kant willen ze nog wel eens racen, maar goed die van jou doet het op beide, springt hij wel goed aan?

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-10-16 04:38
door janouk
Haha ik denk dat je een beetje ongeduldig bent :D

Galop in de dressuurbaan vereist balans en zelfhouding. En een dragend achterbeen ipv een stuwend achterbeen. Hij moet in de bochten op het binnen achterbeen dragen in galop en dat is nog niet mogelijk omdat hij nog niet recht genoeg is om in balans op het binnenachterbeen te dragen.

Eerst meer oefenen en het lijf trainen om meer recht te worden en tot dragen te komen. Als hij goed in balans kan stappen en draven, dan pas aan de galop werken.
Je kan wel korte stukjes aan galopperen. De overgang is een goede training. Maar voor de bocht weer naar draf of stap.

En een beetje meer geduld haha ik denk dan eerder in weken dan in dagen

Re: Galop en verzameling

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-10-16 07:20
door Napie
Geduld heb ik wel hoor. Ik snap dat het tijd kost om weer een beetje basisniveau te krijgen. Maar ik krijg zo al goede tips hoe ik het kan aanpakken. Hij heeft alles wel ooit beheerst alleen heb ik daar een aantal jaar niet veel mee gedaan.

Ik vind het vanaf de kar altijd last zien of hij in de goede galop zit. Wel springt hij volgens mensen langst de bak rand wel gedaan en makkelijk over in een wending. We hebben niet veel marathon en vaardigheid gedaan. In ieder geval nooit voluit in galop

Re: Galop en verzameling

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-10-16 07:44
door Grainey
Die shetten hebben ook zo'n brede staart, ik heb hem wel eens ingevlochten om het te kunnen zien.
Als hij overspringt in de wendingen kan hij ook overkruist zijn, dat is helemaal onmogelijk om te zien vanaf de kar (tenminste bij een shet)
Heb een maal in een dressuurproef een hele grote volte overkruist gereden, hij sprong over en daar ging het dus fout. Ik had het niet in de gaten, jury blijkbaar ook niet, want ik had een mooie 7 :).
Ik let altijd op het binnenachterbeen, maar bij een shet blijft dat gewoon moeilijk, bij onze dartmoor daar in tegen is het prima te zien. Scheelt maar een paar centimeters.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-10-16 07:50
door Dennis
Je hebt het over een beetje basis, maar het is niet voor niets dat de galop voor de wagen pas in de M komt ipv in de B.
De galop goed krijgen is gewoon een stuk lastiger voor de wagen.

Sterk en soepel maken in stap en draf.
Dan rustig kleine stukjes galop uit een rustige (verzamelde) draf aan springen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-10-16 08:10
door sakvis
Galop voor de wagen is minder basis dan onder het zadel. Onder het zadel zit het al in B-proeven. Aangespannen pas vanaf M-niveau. Het is dus een stuk lastiger.

Het echte serieuze galopperen oefen ik aan de longe. Eerst aan de enkele longe, later aan de dubbele. Doel met de dubbele longe is om haar vertrouwder te maken met de galop en haar soms enkele passen wat meer richting verzameling te vragen. Dat, door simpelweg mijn buitenhand iets te sluiten en het commando voor langzaam te geven. De eerste keer ben ik met een halve pas tevreden. Maar, het uiteindelijke doel is een galop die nagenoeg op de plaats is aan de dubbele longe. Hierbij moet ze her bekken kantelen, het binnenachterbeen meer laten dragen en heel veel meer spieren en balans kweken. Iets wat je niet in een paar keer trainen gaat lukken, dat kost jaren. Maar, je komt wel steeds een stukje verder. De dubbele longe helpt mij en mijn pony weer met het aangespannen werk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-10-16 10:20
door Napie
Dennis schreef:
Je hebt het over een beetje basis, maar het is niet voor niets dat de galop voor de wagen pas in de M komt ipv in de B.
De galop goed krijgen is gewoon een stuk lastiger voor de wagen.

Sterk en soepel maken in stap en draf.
Dan rustig kleine stukjes galop uit een rustige (verzamelde) draf aan springen.

Ik zeg basisniveau omdat hij voorheen prima een m proef kon lopen maar de laatste jaren heb ik geen bakwerk kunnen doen. Hij loopt al dertien jaar voor de wagen en buiten de bak kan hij wel prima verzamelen en netjes aanspringen.

Re: Galop en verzameling

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-10-16 10:36
door janouk
maar dan hoeft hij niet na 40 meter weer de bocht in van 10 meter en dan weer een bocht .... het is vooral het korte bochtenwerk. Probeer anders eerst alleen op de grote volte bij B en E te blijven galopperen