[LO] stijgeren bij longeren en op je afkomen

Moderators: petraaken, A_nouk, C_arola, Nicole288, Dyonne, SayaJones, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Michelle

Berichten: 1652
Geregistreerd: 06-06-03
Woonplaats: otterlo

[LO] stijgeren bij longeren en op je afkomen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-03 11:07

Hallo,

Ik heb een fjord en het is een onwijs verveledn ding, opzich niet vals maar af en toe zul je denken dat hij je aan wil vallen.

Nou mijn probleem, ik rij al heel lang niet meer op hem gewoon omdat ik hem niet kan houden en ik dit levensgevaarlijk vind. dus longeer ik hem, maar ook dit is een helse klus!!!! Het gaat namelijk zo, ik krijg hem onmogelijk op de volte en wil ik hem zo ver krijgen dan moet ik hem eerst bij me wegmeppen..... vind dit persoonlijk geen goede actie maarja wat moet ik dan? nou dan loopt hij eindelijk op de volte maar mooi dat ik hem niet linksom krijg.... hij kiest altijd rechtsom. Als hij maar eenmaal op de volte zit is het goed, maar ik vind dit niet de manier. want voor ik hem daar heb blijft hij dus op je aflopen en stijgert hij soms.

Hebben jullie misschien ideeén???? of hoe ik dit beestje weer kan heropvoeden want dit is niet geinig meer. Ik longeer hem gewoon met hoofdstel en een dubbelgebroken bit. ligt het misschien hier aan????

Hoop dat ik wat bruikbare tips kan krijgen want hier hebben we beiden geen plezier in.

Michelle


luna_cockie

Berichten: 2167
Geregistreerd: 18-06-02
Woonplaats: Djalamabad

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-03 11:13

Paard van me vriendin deed dat ook altijd.Omkeren,steigeren,op je af rennen enz.Tot ik een keer voorstelde om dat beest met dubbele lijnen te longeren.Dan kan ie iig niet op je af rennen,je neemt dan meer druk op de ''buiten-lijn''.Nadat ze zo een tijdje heeft gelongeerd doet ze het nu weer met 1 lijn,en nu is er niks meer aan de hand!

HARDCORE
DE HARDE KERN
DE ONDERGROND

Imre

Berichten: 13056
Geregistreerd: 31-05-03
Woonplaats: Eelde

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-03 11:56

Wat dacht je van eerst zonder longeerlijn laten lopen? Met de zweep erbij en wegsturen! Als hij dan om wil draaien en op je af komt hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat hij in de lijn verstrikt raakt! Hij wil de baas over je zijn en dat kan best gevaarlijk worden! Dubbele lijnen lijkt me nu nog niet zo'n goed plan, dan kan hij helemaal een rollade van zichzelf maken!

Als je los met hem gaat werken stuur hem dan de kant op die hij niet graag op wil, jij bepaald dat!! Hij niet. Hij moet doen wat jij zegt! Wees streng, consequent en zorg dat je er snel bij bent als hij stopt, draait of iets anders stouts doet! Laat hem lopen. Is hij braaf neem dan wat druk weg en zeg ook tegen hem dat hij het goed doet!

Als laatste tip: lees een boek over NH, daar staat veel in over dominatieverhoudingen en hoe je daar mee om moet gaan!

Michelle

Berichten: 1652
Geregistreerd: 06-06-03
Woonplaats: otterlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-03 12:01

welk boek??? en je tip over los longeren is wel goed, maar ik heb geen bak bij huis dus is het wat moeilijker. En met dubbele lijnenlongeren leek me ook wel wat alhoewel ik het nog nooit gedaan heb, dus dat eerst maar even oefenen op een "liefe" pony.

Als hij eenmaal op de volte loopt komt hij niet meer zo snel op je af, dus hij zal ook niet zosnel in de lijn verstrikt raken, alleen is het het punt voor ik hem op die volte heb, dat is het zwaarste probleem.

Laat je me nog even weten welk boek je precies bedoeld??


Miss_Petit
Berichten: 5447
Geregistreerd: 20-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-03 12:04

Wind schreef:
Als laatste tip: lees een boek over NH, daar staat veel in over dominatieverhoudingen en hoe je daar mee om moet gaan!


Zou vast heel nuttig zijn.

Op een van mijn stages (handelsstal) hadden we ook zo'n paard, merrie van Amulet... Die was opgevoed door een stel jonge kinders.

Onder het rijden kwam die onverwacht omhoog, maar dat was na 2 weken over. Kwestie van aan het werk zetten en niet de tijd voor gunnen.

Met longeren kwam bleef ie omhoog met 2 benen op mijn "afgewandeld".
Ze was gewoon ontzettend gevaarlijk op dat moment. Het paard moest verkocht nooit (meer) longeren was geen optie.

Wat ik toen samen met de stagebegeleider heb gedaan zouden misschien wat mensen commentaar op gaan leveren Lips are sealed ...maar het heeft wel Lachen
geholpen.

Na 3 keer zo op ons af te zijn gekomen... hebben we dr bijgezet. Zo kort dat ie met zijn neus tussen de benen stond. Toen ze toen probeerde te steigeren klapte die om... Toen ze weer omhoog wilde klimmen hebben we er aan de longeerlijn zo'n 10 minuten op de grond gehouden...
Was heel triest om te zien... daarna heeft ze dat nooit meer gedaan...

Ik ben helemaal niet hardhandig met paarden... en dit was ook echt een uitzondering... raad het ook niet aan maar soms... een mensenleven gaat altijd voor een paardenleven... heel cru gesteld.

Michelle

Berichten: 1652
Geregistreerd: 06-06-03
Woonplaats: otterlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-03 12:15

Dat omvallen klinkt inderdaad een beetje "erg".... en misschien is dat ook wel een optie, maar ik heb dat een keer eerder meegemaakt en dat paard kon gelijk iedere maand naar de kraker omdat er iets niet goed zat in zijn rug, en die was niet eens bijgezet toen ze gelongeerd werd.... Dus dat doe ik maar liever niet. Het probleem is dat ik het ook alleen moet doen, en als je iemand hebt die je kan helpen is het vaak al wat makkelijker.

Imre

Berichten: 13056
Geregistreerd: 31-05-03
Woonplaats: Eelde

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-03 12:16

een boek waar ik heel veel aan heb is 'het paard als partner' ik weer zo niet meer wie het heeft geschreven, maar het geeft duidelijke uitleg van verschillende methoden! Jammer dat je niet in de buurt woont, misschien had ik je kunnen helpen met je paard! Het is wel zonde dat je er niet op kunt rijden!

Miss_Petit
Berichten: 5447
Geregistreerd: 20-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-03 12:17

Gok dat het inderdaad een dominantieprobleem is...
Probeerde het ook niet aan te dragen als oplossing Lachen
Doelde er meer op dat wat dan ook, je eigen veiligheid gaat ALTIJD voor Lachen

Imre

Berichten: 13056
Geregistreerd: 31-05-03
Woonplaats: Eelde

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-03 12:20

nog even over je longeermethode, zorg dat je tijdens het longeren achter zijn schoft blijft met je eigen lichaam. Dan sta je namelijk in een drijvende positie. Als je ervoor komt werk je remmend! Als je hem wegstuurd kun je ook wat verder achter hem gaan staan. Wees vooral duidelijk! Enneh, het kan ook gewoon in de wei! In het begin moet je zelfook veel rennen, zeker met een grote wei, maar uiteindelijk zal hij een keurig rondje om je heen gaan maken! Of een stukje afzeten als je met hem bezig gaat, scheelt een stuk! Haha!

Michelle

Berichten: 1652
Geregistreerd: 06-06-03
Woonplaats: otterlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-03 12:20

Ja ik ben ook heel blij met jullie reacties, en tuurlijk eigenveiligheid staat voorop!!! ben ik het helemaal mee eens. ik zal eens op de site van divoza kijken of ik dat boek kan vinden wat wind me aanraad. Nog meer suggesties zijn van harte welkom!!!!

Michelle

Berichten: 1652
Geregistreerd: 06-06-03
Woonplaats: otterlo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-03 12:22

Ja je hebt gelijk wind over het afzetten van de wei... hahahaha stom had ik niet aangedacht. Ik ga het zeker proberen. het punt met wegsturen is dat hij altijd gelijk zijn hoofd naar je toe draait en omhoog komt.... erg nare en gevaarlijke situatie dus....

Thanx voor zover.

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 22451
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-03 19:32

wegsturen met een longeerzweep gaat soms wat moeilijk. Mijn merensmerrie deed hetzelfde.
We hebben toen een tijdje met zijn 2 en gelongeerd.
We hebben toen de menzweep gepakt voor degene die de longeerlijn vast had en de gewone longeerzweep voor de andere die achter naast de longeerder stond.

En iedere keer als ze wilde omdraaien of op ons afstijgeren hebben we haar een korte venijnige tip op haar voorbenen gegeven met de menzweep en gelijkertijd een korte tik op haar dikke billen met de longeerzweep door de gene die er naast stond.

Geen afranselpartijen maar 1 goedgerichte korte venijnige tik met het uiteinde van het touwtje. Is niet aardig maar ze denderde in die tijd gewoon over alles en iedereen heen. (nooit gesocialiseerd en nauwelijks mensen gezien tot haar 2e) dus rangorde kende ze niet.

DAt hebben we een keer of 5 gedaan en toen was het probleem over.

Succes

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo, genoeg is genoeg.
Y; Dag oude man

Morrie

Berichten: 18329
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-03 20:39

ik heb een 4 jarige dikke koudbloed die nooit gelongeerd is geworden. Ik krijg hem ook niet op de volte, wel zonder lijn dan doet ie alles wat ik wil, maar met lijn wil ie........ touwtrekken met me, raad es wie er wint......
Komt er een 2e persoon de piste in (met of zonder zweep) dan gaat ie meteen op de volte, met omdraaien begint het weer van voren af aan. Diverse mensen hebben het geprobeerd (IK kan goed logeren, laat mij maar ff), allemaal hetzelfde resultaat. Als ik alleen ben, longeer ik hem zonder lijn, als er iemand bij is gewoon met 2 personen.

klaasfeuth
Berichten: 590
Geregistreerd: 22-06-03
Woonplaats: Uden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 01:46

los in een halve bak, gewoon alleen de zweep gebruiken. en vooral belangrijk op de juiste positie staan, en zelfverzekerd over komen op je paard, dat moet helpen

denz

Berichten: 3103
Geregistreerd: 29-05-02
Woonplaats: brielle

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 19:55

Iedereen heeft het over een 'hardere manier',maar ikzelf heb het met een zachte manier kunnen bereiken gelukkig, Michelle deed dit nl ook heel lang, heb toen niet meer gelongeerd, ik werd gewoon echt bang van d'r op zulke momenten, en zelfs anderen durfden niet meer bij d'r in de bak met een zweep.

Toen na een paar jaar ben ik het opnieuw gaan proberen en nog steeds hetzelfde verhaal!
Ik ben toen helemaal opnieuw begonnen met d'r, ik ben rondjes naast haar gaan lopen, en iedere keer een stukje verder bij haar vandaan, uiteraard duurde dit evewn, maar IEDERE keer als ze al met d'r hoofd naar mij toe kwam duwde ik haar weer terug en liep ik weer naast haar, en dan telkens een klein stukje verder, en desnoods geef je een grote mond als ze weer naar binnen valt met d'r hoofd..

Na een kwartiertje liep ik al een meter/2 meter bij d'r vandaan, en na 3 dagen kon ik d'r gewoon weer longeren! Zonder een boze Michelle(Ok ze was wel sjagerijnig), maar ze kwam niet meer naar me toe!

Sinds die tijd kan ik haar gewoon longeren, makkelijk zat ze blijft nog wel met d'r oren in d'r nek, maar ze is nooit meer op me af gekomen Lachen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: kiss en 2 bezoekers