[NH] freestyle: niet in galop willen!?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-03 17:14

Zorg ervoor dat je schuin achter je paard gaat staan en een opwaartse zwaaibeweging maakt met je arm alsof je het paard bij de achterhand een opwaarste duw wilt geven. Ga daarbij een beetje door de knieen en spring mee als je arm naar boven gaat.

Is een beetje moeilijk uitleggen, zou het eigenlijk voor moeten doen. Maar belangrijk is de drijvende positie schuin achter het paard.

Je suis Charlie.



Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-03 23:21

Silvia schreef:
Misschien dat jij je leidende hand niet genoeg opent?
Dat is bij mij nl. het probleem.
En Cassidy, mijn instructeur zegt me altijd dat ik net moet doen alsof ik een backhand sla zoals met het tennissen. Misschien is dat gemakkelijker uitleggen. Knipoog


Bedoel je niet gewoon een voorhand? Backhand is voor je lichaam langs, dan sta je met je verkeerde schouder naar het paard. Je moet juist er voor zorgen dat het paard je hele breedte van je lichaam te zien krijgt, heb je een schouder die naar hem wijst verminder je de druk...

Bijvoorbeeld: positie schuin achter het paard, looprichting naar de achterhand van het paard, drijvende hand achter het paard:

Afbeelding

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 21:27

Van de site van Emiel Voest: www.emielvoest.nl

Wat is freestyle?

Tegenwoordig kennen veel sporten een freestyle-variant, denk aan skien, western enz.
Zo'n variant ontstaat vanuit de behoefte zich te bevrijden van de heersende regels en wetmatigheden, onder het motto "vrijheid-blijheid".
Is het freestyle-systeem van Emiel Voest een soortgelijke variant in de paardensport? Wil Emiel zich bevrijden van alles wat met name met de dressuursport te maken heeft? Of sterker nog, zich er tegen afzetten? Het rijden op een halster, zonder zadel, zweep en sporen, toch Emiels' handelsmerk, is bij dressuurwedstrijden verboden. Is freestyle een variant die aansluit bij het vrijheidsdenken van veel recreatieruiters: lekker ontspannen (buiten)rijden zonder de behoefte om het paard echt te trainen?

Wat ons betreft staan de gedachten over de uitgangspunten van de dressuur niet ter discussie. Er zijn hooguit verschillen in de manier waarop het doel bereikt zou kunnen worden.
En dat het fantastisch is om lekker ontspannen met je paard buiten te rijden, is absoluut waar. Maar ook daarvoor moet je paard getraind worden. Paarden zijn niet voorbestemd om mensen te dragen. Wil je gaan rijden, dan vinden wij dat je daarmee aan je paard verplicht bent hem te trainen. En wel zodanig dat hij fysiek in staat is die ruiterlast goed te dragen. Daarnaast moet een paard geleerd worden gehoorzaam aan de hulpen te zijn, al was het alleen maar voor de veiligheid van ruiter, paard en hun directe omgeving.

Wat houdt de freestyle-methode in?
De term freestyle geeft aan dat "vrijheid" een belangrijk thema is. Vrijheid voor zowel mens als paard. Het streven is om mens én paard zijn eigenheid te laten behouden en van daar uit een relatie op te bouwen.
Om een goede relatie te krijgen met ons paard is het absoluut noodzakelijk dat we ons verplaatsen in de belevingswereld van het paard. Andersom is immers niet mogelijk.

Belevingswereld van het paard
Zijn belevingswereld is die van een schrikkerig prooidier dat vlucht om zijn leven te redden. Het is een onvoorstelbaar gevoelig dier. Lichamelijk maar vooral ook emotioneel. Lichaamstaal is het voornaamste communicatiemiddel. Volgen zit onze paarden in de genen, maar dan wel het volgen van een leider. Dit hoeft niet eens perse een ander paard te zijn. Als een mens die plaats kan innemen, is dat voor ons paard een acceptabel alternatief. Paarden denken niet rationeel en zijn niet in staat om abstract te denken. Ze beleven gewoon het moment.

Onze belevingswereld
Onze belevingswereld is die van een roofdier, met bijbehorende reflexen. In geval van plotselinge angst duiken we verkrampt van spanning ineen. We denken controle uit te oefenen door vast te houden en gaan bij voorkeur recht op ons doel af. Onze communicatie is in hoofdzaak verbaal. Lichaamstaal gebruiken we zeker ook, maar dat gebeurt voor een belangrijk deel onbewust.

Leiderspositie
Paarden hebben natuurlijke behoeften en een daarvan is dat zij willen weten wie de leiding heeft. We spreken van de dominantieverhouding. Op het moment dat we beslissen dat we een paard gaan rijden (houden, trainen, verzorgen), helpen we onszelf aan een leiderspositie. De hamvraag is of we die positie aankunnen en welke consequenties het heeft.

Respect en vertrouwen
Vanuit kennis over de belevingswereld van het paard, wordt het eenvoudiger met hem te communiceren. Het paard zal op zijn beurt ons beter gaan begrijpen, wat de basis vormt voor wederzijds respect en vertrouwen. Zodoende groeit een relatie waarin mens en paard hun eigenheid hebben behouden en waarin de dominantieverhouding voor beiden duidelijk is. Vanuit deze basis omgaan en trainen met paarden, is de kern van de freestyle-methode.

Je suis Charlie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 25 bezoekers