Leuke mail *not* school-project

Moderators: Leo, Muurp, Dani, Murthul

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Leuke mail *not* school-project

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-01-03 19:19

Blergh Misselijk
Afgelopen blok was het de bedoeling dat je in tweetallen ging werken aan je didactische specialisate. Een klasgenootje en ik hebben gekozen voor het onderwerp 'activerende didactiek' (juist ja, de term geeft al aan hoe 'spannend' dit onderzoek was). Het gaat erom dat de school een handleiding wil voor de docenten hoe zij leerlingen anders kunnen laten leren. Het gaat erom dat kennis een 'gereedschap' wordt in plaats van een doel. Nou ja bladiebla, erg interessant allemaal...

De school beviel ons eigenlijk vanaf het begin al niet, ze lieten ons maar een beetje links liggen, we moesten alles zelf uitzoeken en begeleiding was er eigenlijk niet. En dat met een vrij moeilijk onderwerp, waar enorm veel informatie over is, maar wat dus erg moeilijk om te zetten is naar een praktische handleiding. We zijn ontzettend lang bezig geweest met literatuuronderzoek en het selecteren van informatie. De bedoeling was om 1 dag per week op die school aanwezig te zijn, maar of we nou daar aan ons verslag werkten of op onze eigen hogeschool waar we iig de benodigde informatie bij de hand hadden...

Tussendoor zijn we steeds toch naar die school gegaan, een keer om opheldering te vragen over wat hij nou precies in die handleiding wilde hebben. Andere keren om aan het verslag te werken. En de laatste keer om het lesrooster te bekijken en leraren te selecteren bij wie we wat lessen mochten bekijken.

Maar dat is er niet van gekomen. Klasgenootje is een paar keer ziek geweest, ik ben een paar keer ziek geweest, druk met tentamens enz enz (niet goed te praten, weten we) we hebben daarover een mailtje gestuurd. Niks op gehoord.

En nu krijg ik net dit mailtje:

Beste Marlous en Marije,

Het is maanden geleden
Gaaaap beetje overdreven,we zijn er vlak voor de kerst nog geweest)dat ik iets van jullie heb gehoord. De laatste plannen waren om op lesbezoek te gaan. ( )Volgens mij is dit niet gebeurd.( )Bovendien heb ik nog niets concreets gezien. Ik ben erg benieuwd naar jullie vorderingen. Het gebrek aan communcicatie staat me behoorlijk tegen. ( Verward Lips are sealed ) Ik stel voor dat jullie snel contact me me opnemen om de situatie te bespreken. ( )

Nou, de bedoeling was om vrijdag heen te gaan, maar nu heb ik eerlijk gezegd weinig trek meer. Het verslag schiet niet op (ook door de samenwerking met het klasgenootje, we kunnen slecht samenwerken, dat houdt in dat ik nu 75% heb gedaan en zij 25% ongeveer, heb ik ook weinig trek meer in) en de sfeer op die school staat ons ook enorm tegen.

Het is voor het eerst tijdens mijn opleiding dat ik zo'n slechte ervaring heb in de praktijk. Al mijn stages waren hartstikke leuk, maar dan ben je ook deel van het team. Nu ben je gewoon een anoniempje die 'een verslag maakt'. We worden aan niemand voorgesteld en zitten in een achteraf-kamertje achter de computer te werken.

Bah Boos! Volgens mij is het een erg lang verhaal geworden maar ik had het even gehad. Liefst zeg ik 'helaas pindakaas' en doe ik ergens anders een heel nieuw project.


maaike_vdv

Berichten: 4128
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-03 15:10

Nou, lekker motiverend dan.
Fijn is dat ook, dat ze proberen de schuld voor het gebrek aan communicatie in jullie schoenen te schuiven Lips are sealed.

Nou meid, nog even doorbijten! hoelang moeten jullie er nog mee bezig?

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-03 15:14

Nou eigenlijk moet het eind volgende week af zijn, maar dat redden we niet. Omdat we de lesbezoeken nog moeten doen.
Ik hoop over een week of 2, 3 dat we er vanaf zijn.
Maar eerst maar eens overleggen op die school wat zij willen...

Myke
Berichten: 839
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-03 15:19

Ja lekker motiverend dan inderdaad. Je kan twee kanten op
a) Je laat het project voor wat het is & je begint overnieuw
b) Je zet door en het is nog steeds niet motiverend. De vraag is of het uiteindelijk resultaat dan wel voldoende is. Je hebt er zelf ook geen goed gevoel bij dan. Heb je iets geleerd kan je je afvragen

Ik werk ook voor mijn studie veel in projectgroepen & soms heb ik er echt genoeg van. Een deel neemt het voortouw en de ander doet weinig tot geen reet. Oftewel lekker meeliften op de rug van een ander voor een goed cijfer.

Behalve natuurlijk misschien persoonlijk omstandigheden kan je je afvragen waarom de samenwerking niet goed verloopt. Ook een leerschool, al kom je er met het project niet verder mee. Heel irri!! Boos!
Ziet je klasgenootje dat ook zo? Heb je haar hier al op aangesproken? Wat geeft zij zelf als geldige reden? Hhhmm.. kunnen jullie nog verder een goede balans gaan vinden met jullie samenwerking. Kan zij nog dingen oppakken en jij dingen overlaten/loslaten aan haar? Anders misschien (na een gesprek) met haar overleg plegen met je tutor.. aangeven hoe en wat & dat je het niet eerlijk vindt dat zij minder werk verzet dan jij...
Het is een leerschool. Succes.... Lips are sealed

Lekker trouwens die organisatie. Ik weet maar al te goed hoe het is om een project buiten de 'deur' te moeten doen en een organisatie die niet wil mee werken Verdrietig

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-03 15:29

Ja die 2 keuzes inderdaad, daar zit ik ook mee...
Maar om het nou helemaal over te doen, dan loop ik weer tegen die samenwerking aan straks. Ik kan best goed samenwerken, maar met haar lukt het gewoon niet. Ik zal niet zeggen dat het niet ook aan mij ligt hoor, het project vind ik gewoon eerlijk gezegd geen bal aan.
Maar dat andere meisje vind dat ook een kijkt dan alleen zuchtend voor zich uit als we iets moeten doen en roept alleen maar: "ik vind het zo vaag allemaal he" Lips are sealed Daar schiet je dus weinig mee op.
Toen hebben we de taken verdeeld, ieder zou een aantal hoofdstukken doen. Na een dag werken op school had ik 6 pagina's en zij een halve.
Op een gegeven moment moet je de knop omzetten en gewoon die tekst eruit rammelen, het moet toch een keer af...
Misschien dat we morgen beter eerst een gesprekje op onze eigen school kunnen hebben voordat we naar onze projectschool gaan, want dat zie ik nu totaaaaaaal niet zitten...

Myke
Berichten: 839
Geregistreerd: 19-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-03 15:37

Grom, ja ik ken het vandaar die punten hoor. misschien vond je het zelf wel vervelend, ffffieooeee gelukkig niet het geval. Ik ken er ook zo een... in mijn projectgroep. Altijd ergens anders met haar gedachte, en liever lui dan moe Boos! Wat moet je met zulke mensen. Ik denk niet dat het aan jou ligt eerlijk gezegd. Ja, je kan altijd hulp/advies vragen van derden. Tenslotte staat vragen vrij en misschien kunnen ze je op school wel helpen. Wat een gedoe he? Kost allemaal zoveel tijd en zoveel energie soms... de moeite niet waard. Hoofdpijn Lips are sealed

abby
Berichten: 1626
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-03 17:07

ik neem aan dat jullie ook een begeleider vanuit jullie eigen opleiding hebben, of dat er iemand is die de contacten met de praktijk onderhoudt om zo stage en projectadressen te verkrijgen? Ik zou als eerste met je projectgenote eens om de tafel gaan zitten en haar vragen hoe zij vindt dat het tot op heden is gegaan. Laat alles aan bod komen: het blok waarvoor jullie de opdracht moeten doen, de opdracht, de praktijkschool en ook jullie samenwerking onderling. Vertel ook hoe jij erin staat. Nadat je alletwee je verhaal hebt verteld (en je misschien ook wat stoom hebt kunnen afblazen Haha! ), beslis je samen hoe je verder gaat. Er vanuit gaande dat je ervoor kiest om de opdracht gewoon af te maken, kun inventariseren waar je precies bent met de opdracht. Maak na de inventarisatie werkafspraken met elkaar: wie doet wat, wanneer moet het af zijn etc. Zorg dat jezelf altijd je zaakjes op orde hebt, want dan kan de ander jou niets maken. Ga vervolgens naar de praktijkschool toe en heb een gesprek met jullie begeleider daar. Vertel hem / haar precies hoe jullie je hebben gevoeld en wat de redenen zijn van de vertraging die jullie hebben opgelopen in het project (natuurlijk vertel je ook wat je wel al hebt gerealiseerd!). Geef ook aan hoe jullie planning is om het af te ronden (veel praktijkadressen vinden het prettig te weten wanneer stagiaires weer vertrokken zijn, omdat het toch een belasting is voor de medewerkers van de organisatie) en vraag hoe zij hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Heb je na afloop van het gesprek het gevoel dat het niet gaat werken, ga dan naar de opleiding en leg hen de situatie uit. Geef in dat gesprek ook aan dat je van mening bent dat deze school niet geschikt is voor deze specifieke opdracht en dat je hoopt dat ze daar een volgend semester of jaar rekening mee willen houden zodat niet nog meer studenten bij deze school stranden op deze opdracht.

Deze aanpak werkt erg goed, ik heb hetzelfde bij mijn derdejaars stage aan de hand gehad, en het betreffende adres wordt tot op heden niet meer aangeboden als stage-instelling bij mijn voormalige HBO-opleiding (en tevens latere werkgever...)

Succes!

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-01-03 17:37

Nou Abby! Het lijkt net of ik mijn eigen stuk tekst lees!!

Ik heb net een hele tijd met mijn projectgenootje gesproken. Heb verteld van het mailtje van de school. Daar schrok ze behoorlijk van.
We hebben een half uur gesproken waarin wel duidelijk werd dat het nu tijd voor actie is. We hebben samen een mailtje opgesteld waarin we uitleggen waarom we de laatste tijd niet geweest zijn. En dat het project niet zo is als wij gedacht hadden, dat we ons erop verkeken hebben hoeveel tijd erin zou zitten.
Ook hebben we verteld wat we in de tussentijd wel hebben gedaan. Enorm veel info verzameld en gerangschikt. En dat we op school aansluitende lessen hebben gevolgd waarin we met het project bezig zijn geweest.
We hebben onze excuses aangeboden dat we te weinig van ons hebben laten horen. En dat we graag komende dinsdag langs willen komen om hier eens over te praten en om te bekijken hoe we de laatste fase van het project kunnen invullen.
Met het klasgenootje heb ik morgen op school nog een gesprek. Weer heb ik gister 6 pagina's getypt volgens afspraak en zij heeft weer niets gedaan. Ik verwacht dat zij zorgt dat haar aandeel OOK voor dinsdag klaar is, zodat we daadwerkelijk iets kunnen laten zien op die school.
Is het niet klaar, dan is het jammer maar helaas, maar dan wil ik met mijn eigen begeleider van onze eigen school praten hoe nu verder.
Ik vind het oneerlijk om alles alleen te gaan doen. Dus dat zal dan voor haar ook consequenties hebben. Daar zullen we het morgen ook over hebben.
Het is nu tijd om actie te ondernemen. Het project moet toch af. Klagen helpt niet meer, de schuld op elkaar afschuiven ook niet, dus nu moeten we idd maar eens met elkaar om de tafel.

Ik ben benieuwd, bedankt voor de tips allemaal Lachen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie