iets totaal anders, goeie vriendin needs help!

Moderators: Leo, Muurp, Dani, Murthul

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
snowdon

Berichten: 26227
Geregistreerd: 07-11-01

iets totaal anders, goeie vriendin needs help!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-03 20:28

Ik weet niet helemaal waar te beginnen, maar vandaag had een hele goeie vriendin weer zo'n bui.

Zij vertelde t een poosje terug al een paar keer, maar dat was steeds naderhand. Ik wist dus niet hoe erg t was en gaf haar een beetje tips etc en fleurde haar gewoon op. Maar vandaag op msn was t big serious...

Ze ziet zichzelf dan als een raar, lelijk mormel etc. Slaat zichzelf, ze heeft zichzelf ook al een keer gesneden dacht ik. Dit heeft ze dus alleen nog maar aan mij verteld en ik woon nu niet echt dichtbij haar zodat ik snel naar haar toe kan of wat dan ook. Ze heeft ook een vriend en die weet het een beetje. Waarschijnlijk zal ze wel gezegd hebben dat ze zo eerst was, dat t nu niet meer zo is. Vanavond had ze dus afgesproken met haar vriene, maar ze had dus zo'n bui en had geen zin om er naar toe te gaan, omdat hij haar mssn wel lelijk of raar zou vinden. Ze zei ook dat ze dr gezicht haatte etc...

Ik dacht al vrij snel aan Borderliner... Ze wil op zich wel hulp, maar durft volgens mij niet zo goed... Nu heb ik met haar afgesproken dat ik het hier neer zou zetten, kijken of er wat tips uit kwamen rollen...

Ik laat dit dan dus lezen aan haar!

Aan haar ouders durft ze t al helemaal niet te vertellen, omdat die haar zien als de dochter die alles wel red, etc...

Ik heb echt de neiging om gelijk de deur uit te gaan en naar haar toe te gaan, maar helaas gaat dat niet zo makkelijk... Aarghh kan mezelf wel opvreten omdat ik er niets aan kan doen, ik wil haar helpen, maar hoe?

Ik heb ook het gevoel dat als ik zeg dat ze niet lelijk etc is dat ik haar alleen nog maar kwader opzichzelf maak omdat ze dan weer andere dingen over zichzelf gaat denken of dat ze weer kwaad wordt omdat ze kwaad op zichzelf is...

She needs help, that'sfor sure...

Maar hoe die drempel te overschrijden? En waar naartoe, etc, etc, etc


Tiffany

Berichten: 5536
Geregistreerd: 17-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 20:36

Waarom vind ze zich een lelijk mormel?

Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 20:48

Pfoehh, dit is moeilijk. Het enige wat in mij opkomt om te doen, is om eens met haar aan tafel te gaan zitten. Pen en papier erbij, en aan haar vragen wat ze lelijk aan zichzelf vindt. Als ze dan zegt "Ik vind mijn gezicht lelijk." Moet jij zeggen "Wat vind je er dan lelijk aan?" dan moet ze gaan beargumenteren waarom, en als ze dan zegt "Gewoon." Dan moet je dat niet pikken maar doordrammen wat ze nou lelijk vindt. Dan daarover gaan praten, dus als ze vind dat haar grijze ogen lelijk zijn, zeggen dat ze origineel zijn en dus apart, wat bijzonder is enz. Of dat ze scheve tanden heeft, dat dat eventueel veranderd kan worden. Ik zou dus proberen om haar zelfbeeld te gaan veranderen. Iets anders lijkt me niet zo mogelijk. Verder kan je ook een gigalijst maken met wat Wel mooi aan haar is. Zorg ervoor dat ze die lijst ook bewaart en ook eens wordt met die lijst.
Tja, als je vermoedt dat ze zichzelf pijnigt, ik weet het niet hoor, het zal dan waarschijnlijk niet helpen als je dan zegt dat ze dan alleen maar lelijker wordt. Slaan is niet "zo erg", het lijkt me dat blauwe plekken verdwijnen, maar die krassen worden lidtekens.
Anders is het misschien een idee om eens met hulpinstanties te gaan praten. Zeggen dat jij vermoedt wat die persoon doet en wat jij eventueel zou kunnen doen om haar voor te bereiden om hulp te zoeken.

XoNo

Berichten: 21435
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 20:58

Ja, ik zie geen andere oplossing dan die kant op gaan, en met haar professionele hulp opzoeken. Als zij zelf niet op zoek durft naar hulp, en verder niemand in haar nabije omgeving heeft die dat doet, of uberhaupt van haar probleem af weet, dan ben jij denk ik de aangewezen persoon.

From the looks of this place, my ass has got a lot of catching up to do.
http://www.crperformancehorses.nl

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 21:01

Ik herken een goede vriendin van mij wel een beetje in de situatie die jij beschrijft. Zij had ook een ontzettend laag zelfbeeld en sneed en kraste zichzelf. Ze had een achtergrond van pesterijen op school en buiten school en gaf zichzelf daarvan de schuld.
Uiteindelijk is ze een half jaar lang eens per week naar een psycholoog gegaan en nu, 2 jaar later, gaat het een stuk beter met haar.

Ik weet natuurlijk niet wat de achtergrond van dit meisje is, maar het lijkt mij verstandig om hulp te zoeken. Haar ouders hoeven hier niets van te weten, maar zullen haar vast willen helpen...

* To Belg, or not to Belg *

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 21:07

Je hebt groot gelijk als je denkt dat ze het beste geholpen is met professionele hulp en dan bedoel ik dus echte hulp. Via de huisarts kan dat uiteraard heel makkelijk, een huisarts heeft tenslotte zwijgplicht. Als die drempel dan toch te hoog is, kan ze misschien een afspraak maken bij een andere huisarts? Er is ook nog de kindertelefoon,misschien dat ze daar iets voor haar kunnen doen? Misschien voor een advies over het hoe en wat en wat te doen.
Het allerbelangrijkste is dat ze zelf geholpen wil worden, zonder die wil wordt het erg moeilijk. Maar waarom zou ze dat niet willen, het wordt er alleen maar makkelijker en beter op, niet slechter.

Nuage

Berichten: 16585
Geregistreerd: 29-12-01
Woonplaats: Assendelft

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 21:08

Misschien kan je samen met haar naar haar huisarts?

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 21:09

als iemand niet zo positief over zichzelf denkt, moet ze proberen iets te vinden dat ze wel fijn vindt in zichzelf (met hulp van jou?). en dat kan van alles zijn. iedereen heeft iets moois in zich, waar je eigenwaarde van kan krijgen, je moet het alleen vinden.

als ze zichzelf iets wilt aandoen is het denk ik wel tijd om professionele hulp te zoeken.

Amor Vincit Omnia

snowdon

Berichten: 26227
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-01-03 21:17

ok, ze heeft het in elk geval aan haar vriend vertelt nu!

En ze vindt dan wel dat ze raar en lelijk si etc, maar ze is gewoon echt knap nu! eerlijk waar! Wel is ze vroeger gepest dacht ik, dus dat verklaart een hoop. En ik ga idd binnenkort daarheen, heb dat al gezegd, of ze nu wilt of niet! Lachen vond ze goed.

Iedereen in elk geval al bedankt voor de reacties, nu weet ze dat ik niet de enige ben die er zo over denkt!

Fabienne1
Berichten: 2496
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 22:19

Een vriendin van mij heeft borderline en dat is echt vreselijk. De dingen die jij beschrijft over zichzelf verwonden dat doet zij ook. Zij gunnen zichzelf niks moois. Dingen die ze mooi vind gooit ze weleens kapot, omdat ze die volgens zichzelf niet verdiept. Ook zie je dan alles zwart-wit. Iemand is of geweldig of helemaal niks waard. Zo heeft borderline een heleboel kenmerken. Op internet is er vrij veel over te vinden.
Ik denk niet dat je meteen moet denken dat je vriendin dit heeft... Maar hulp zal het uitwijzen

Kayla

Berichten: 11273
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 22:32

Ik denk niet dat het borderline is, het zo wel kunnen, maar iemand die dat soort dingen heeft is niet gelijk een borderliner.
Ze heeft een erg laag zelfbeeld en daar komt ze denk ik zelf niet uit, ook niet met hulp van jou, al helpt jouw steun haar natuurlijk wel. Ze is kennelijk al zo ver dat ze ze aan automutilatie doet (zichzelf verwonden) en heeft echt professionele hulp nodig.
Ze kan bijvoorbeeld naar een RIAGG gaan (heet nu anders geloof ik).
Ik spreek uit ervaring, een goede vriendin van mij had het ook, anorexia, automutileerde zichzelf, erg laag zelfbeeld etc etc. Bij haar is het zover gekomen dat ze in het ziekenhuis terecht is gekomen. En het klinkt misschien hard, maar je moet zelf wel enige afstand houden, anders sloopt het jezelf (spreek uit ervaring) en jij kan toch niet veel meer doen dan er voor haar zijn als ze het moeilijk heeft, om er weer uit te komen zal ze echt professionele hulp nodig hebben!

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 22:35

Als ik dit zo lees dan is het heel erg belangrijk dat ze iig professionele hulp inschakelt. Het probleem is vaak dat de mensen die dit hebben zich storten op enkele personen die haar heel erg dierbaar zijn en vaak wil ze alleen maar de goede dingen horen en wil ze niets weten van de negatieve kanten van iets. Ik denk dat 'gewone' mensen niet kunnen helpen in zo'n geval. Professionele hulp kan alles veel beter relativeren. Ik hoop niet dat ze nu al op een punt is aanbeland dat ze echt hulp nodig heeft en dat het allemaal meevalt, maar zorg ervoor dat je er niet in meegezogen wordt. Uiteindelijk moet je vriendin er zelf uitkomen (en ze moet het ook zelf willen!).

Succes!!

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

nastyexplosive

Berichten: 280
Geregistreerd: 06-06-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-01-03 22:40

Ik zou haar aanraden inderdaad professionele hulp te zoeken, dat kan via je huisarts, of via Parnassia/Riagg (in ieder geval de geestelijke gezondheidsdienst). Ik doe zelf ook aan automutilatie maar dat heeft bij mij niks met een laag zelfbeeld te maken maar weer met andere vervelende psychische klachten. Het hoeft dus absoluut geen borderline te zijn, dat denkt iedereen altijd gelijk (ook de hulpverleners hoor!) maar dat is niet waar, vaak heeft het daar mee te maken, maar niet altijd. (Als je vriendin dit leest) JE BENT DUS NIET DE ENIGE EN JE HOEFT JE ER ZEKER NIET VOOR TE SCHAMEN ALLEEN OMDAT JE ERZELF NIET MEER UITKOMT!!!!!!!!!! Ik heb zelf sinds kort ook hulp van parnassia (na eerst bij particuliere psychologen te hebben gelopen) en dit bevalt prima. Het is wel fijn om met iemand te praten om uit te vinden wat er nou precies aan de hand is en hoe je dat kan verbeteren, en als je het niks vind kan je er gewoon mee stoppen. In principe hoeven je ouders er niet achter te komen, de huisarts en parnassia hebben gewoon een zwijgplicht. Maar het is wel makkelijker als ze het weten, anders krijg je vaak toch rare situaties.

Nou in ieder geval veel sterkte voor jou en je vriendin, en mocht jij of je vriendin nog wat willen weten dan kan je altijd PBen of mailen.

Groetjes Petra

TK: Cavallo Pirouette kalfsleren laarzen met brede kuit *nieuw* http://www.bokt.nl/markt/ad/34070/tk-ca ... kuit-nieuw
TK: Gore-Tex regen jas+Lumberjack schoenen http://www.bokt.nl/markt/ad/34067/tk-go ... k-schoenen

maaike_vdv

Berichten: 4128
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-03 05:25

Lastige situatie zeg. Ik denk ook dat ze professionele hulp moet zoeken. Jij kan haar in ieder geval helpen door er voor haar te zijn.
Het hoeft geen Borderline te zijn hoor, de symptomen passen opzich wel, maar die kunnen uit zoveel andere dingen voortvloeien.
Misschien is ze getraumatiseerd door het pesten? Dan kunnen die dingen die jij noemt ok voorkomen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, joep1970, xSannee en 49 bezoekers