Wie heeft hier rijbewijs E gehaald?

Moderators: Leo, Muurp, Dani, Murthul

 
 
Kimnor

Berichten: 2547
Geregistreerd: 17-06-01
Woonplaats: Overal en nergens :-)

Wie heeft hier rijbewijs E gehaald?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-02 21:00

Hai hai

Ik ga binnenkort mijn rijbewijs E halen.
Aankomende zaterdag heb ik een uurtje les om te kijken hoe het gaat.
Ik ga namelijk in Januari in 1 dag lessen en aan het einde van de dag examen doen. Heeft iemand hier dat ook gedaan? En weten jullie of hier vaak mensen op zakken?? Ik heb namelijk gehoord dat het gewoon geldklopperij is en dat ze iedereen toch wel laten slagen... En wat moet je zoal de hele dag doen??? En nog iemand tips??

Groetjes Linda


rina

Berichten: 8679
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:26

oei oei denk er niet zo gemakkelijk over. het E rijbewijs en dan met name het examen is niet zo gemakkelijk als jij nu denkt.
in de tijd dat ik em gehaald heb stelde het niks voor, alles recht toe recht aan, ik hoefde dus niet achteruit te rijden.
maar nu moet je dat dus wel en vergis je daar niet in. is moeilijker dan je denkt. maar wie weet ben je wel een natuurtalent Cool .
en dat examinatoren iedereen zo maar laten slagen, denk et niet weet zelfs wel zeker van niet.

overigens zal een goede rijschool niet proberen je geld uit je zakken te kloppen, maar proberen je een goed advies te geven hoe lang en hoeveel lessen zij denken dat je nodig bent.

en ja ik zal nu van m'n kistje komen, ik ben zelf gediplomeerd rij-instructeur vandaar dat ik er iets anders tegenover sta.

Kimnor

Berichten: 2547
Geregistreerd: 17-06-01
Woonplaats: Overal en nergens :-)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-02 21:29

Okee bedankt! Ohjee.... nou ik ben benieuwd dan.. Maar een hele dag lijkt me op zich ook best wel zwaar...

Groetjes Linda

mariska

Berichten: 612
Geregistreerd: 10-06-01
Woonplaats: Rijnsburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:33

Ik heb voor mijn verjaardag ook een bijdrage voor mijn E-rijbewijs gehad. Nu moet het dus eindelijk maar eens gaan gebeuren.. Ik zie er wel enorm tegenop, ook al heb ik best veel trekker en aanhanger-ervaring.

Rina, ik zie dat jij rij-instructeur bent. Vertel eens, wat moet je allemaal doen op je rij-examen? (En dan voor mij een hele belangrijke vraag: mag je bij het achteruit rijden over je schouder kijken of moet het echt 100% op de spiegels??)


Kimnor

Berichten: 2547
Geregistreerd: 17-06-01
Woonplaats: Overal en nergens :-)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-02 21:34

Jah... dat wil ik eigenlijk ook wel graag weten...

Fries
Berichten: 456
Geregistreerd: 26-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:38

Ik heb er ....... 3 keer over gedaan! Lips are sealed Bloos

Ik schaam me dood en hoop dat dit onder ons blijft! Maar ze laten je echt niet zo maar slagen hoor! Tong uitsteken

Bescherm de dieren tegen de beesten!

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:40

Ik heb het nog niet zo lang geleden gehaald. Ben wel in 1x geslaagd, maar onderschat het absoluut niet, zo simpel is het echt niet. Ken ook diverse mensen die 1 of meerdere keren gezakt zijn. Vaak trouwens niet eens op de omgang met de aanhanger, de bijzondere verrichtingen, maar puur op hun verkeersinzicht, het niet goed in kunnen inschatten van situaties op het moment dat er nog een flink stuk achter de auto aan komt.
Ook iets om rekening mee te houden: je moet echt weer heel netjes rijden, slordigheden die er in je gewone autorijden ingeslopen zijn (denk aan je stuur verkeerd vasthouden etc.) moet je allemaal weer afleren. Mijn rij-instructeur vertelde dat hij soms de eerste lessen voor E eigenlijk gewoon rijles aan het geven is, maar dan met een aanhanger achter de auto omdat mensen zichzelf zo'n beroerde rijstijl hebben aangemeten.

Ik heb gewoon losse lessen genomen. Als blijkt dat je het toch niet zo snel oppikt als gehoopt dan is er met zo'n dagcursus geen gelegenheid om nog even een extra lesje in te lassen, je MOET immers aan het eind van de dag afrijden. Een extra les voor het zelfvertrouwen en dan in 1x slagen is nog altijd goedkoper dan opnieuw examen doen. Ik vond het lessen ook best vermoeiend, het vergt heel wat van je concentratie, heb 1x een les gehad van 4 uur en was echt kapot daarna, moest er niet aan denken om dan nog examen te moeten doen!

Nulla tenaci invia est via

SGWuppie

Berichten: 4612
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:41

Denk niet dat over je schouder kijken veel nut heeft, want meestal rijd je in een busje of zo'n jeep met een dichte achterkant en zie je dus niks...met makkelijkst vind ik het gewoon op de spiegels.
Ik heb het ook in 1 dag gedaan en dat is me best goed bevallen, je oefent die dag heel vaak op het achteruitrijden en dat komt ook wel goed dan hoor...heb wel gehoord dat ze nu wat strenger zijn geworden dan 2 jaar geleden toen ik het deed (mijn examen bijvoorbeeld duurde maar een kwartiertje Schijnheilig )
Woensdag moet ik vrachtwagenexamen doen.....en dat duurt 1,5 uur! Bloos

Kimnor

Berichten: 2547
Geregistreerd: 17-06-01
Woonplaats: Overal en nergens :-)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-02 21:45

Ik weet dat mijn rij instructeur gewoon een Seat Leon heeft waarmee hij mensen laat afrijden... dus ik kan als ik wil ook nog achteruit kijken als ik daar wat aan heb tenminste...Nu ik die reacties gelezen heb, begin ik te twijfelen of ik het wel in 1 dag moet doen. Erg vermoeiend lijkt het mij inderdaad wel. Ik heb ook van verscheidene mensen gehoord dat het wel goed bevallen is en ik las het hier net ook van iemand.. MMM... ik twijfel...

Groetjes Linda

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:45

mariska schreef:
(En dan voor mij een hele belangrijke vraag: mag je bij het achteruit rijden over je schouder kijken of moet het echt 100% op de spiegels??)


Het grootste deel doe je op de spiegels, gewoon omdat je daarmee het beste overzicht hebt. Achterom kijkend over je schouder zie je niet zo veel, die aanhanger is nogal fors Haha!
Ik zag dat ook niet zo zitten, ben niet zo'n ster in afstanden schatten op de spiegels, maar een goede instructeur heeft je zo geleerd hoe je moet kijken en waar je op moet letten en dan valt het reuze mee, het is een handigheid.
Overigens zul je ook gewoon om je heen moeten kijken hoor, voor het andere verkeer bijvoorbeeld en het is echt niet erg als je eens een keer over je schouder kijkt hoe die aanhanger er nou precies achter staat. Het zijn het eindresultaat en de verkeersveiligheid die tellen.
Laatst bijgewerkt door Margreet op 09-12-02 21:52, in het totaal 1 keer bewerkt

Nulla tenaci invia est via

ikke

Berichten: 27275
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:49

Tja, ik deed het met 25ton, dat is toch een stuk gemakkelijker, reageert allemaal net ietsjes langzamer. Overigens, als je C-E haalt, heb je automatisch B-E. Kun je bij CAB gaan kijken voor die paardenauto. Als ik jullie tenminste niet voor ben Extreme duivel

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:49

Kimnor schreef:
Ik weet dat mijn rij instructeur gewoon een Seat Leon heeft waarmee hij mensen laat afrijden...


BE met een Seat Leon?! Lijkt me sterk, het CBR stelt nogal wat eisen aan de combinatie waarmee je moet rijden, precies weten doe ik het ook niet, maar de aanhanger moet iig minstens 6 meter lang zijn en ook aan het gewicht worden eisen gesteld. Dat hang je niet zomaar achter een Leon. Je bent echt met een forse combinatie op pad hoor, niet met een boedelbakje. Overigens is de aanhanger hoog, dus ook al is je achterruit niet geblindeerd, dan nog kun je alleen maar zien of de aanhanger er nog achter hangt Haha! en meer niet.

Ik heb gelest met deze combinatie:

Afbeelding

Nulla tenaci invia est via

SGWuppie

Berichten: 4612
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:50

Het moeilijkste van het E rijbewijs vond ik dat je bij het achteruitrijden al gauw teveel doet. Die trailer reageert gewoon niet zo snel, dus je moet 1 keer insturen en dan afwachten tot hij gaat draaien....daarna alleen nog "meesturen" en het gaat prima....het is echt een handigheidje, als je het eenmaal doorhebt, gaat het (bijna) Tong uitsteken altijd goed.
Verder moet je behoudender rijden en inderdaad proberen ver vooruit te kijken, zodat je geen overhaaste beslissingen hoeft te nemen die nadelig zijn voor je lading Haha! ....
Sommige dingetjes moet je weer even opfrissen van je B examen, zoals het 3 keer kijken voordat je afslaat. Ook belangrijk is dat je de auto trekkend houdt in de bochten. Dus klaar zijn met afremmen en terugschakelen voordat je de bocht om gaat.

flettie

Berichten: 8477
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 21:51

Ik heb mijn E twee jaar geleden gehaald. Eerst wilde ik het ook in 1 dag doen maar na een proefles raadde de lesgeverd aan om dat niet te doen. Dus toen heb ik een stuk of 4 lessen gehad en toen examen gedaan. Had ik met het examen ook nog eens de beruchtste rij-examinator van Enschede Lips are sealed Maar goed, idd bochtje achteruit: eerste 2 keer fout (tja altijd geoefend op industrieterrein en nu moest ik het opeens midden in een woonwijk doen ) maar gelukkig mocht ik het nog een keer doen omdat mijn instructeur die examinator ervan had overtuigd dat ik het wel kon Haha! En gelukkig de 3e keer kaarsrecht langs de stoep. Verder kreeg ik nog de opmerking dat hij vond dat ik in de stad een beetje langzaam reed maar daar had ik het snuggere antwoord op dat ik altijd in gedachten hield dat ik een of twee paarden achterin heb staan en dat je dan niet opeens op de rem kan gaan staan met 50 km per uur Haha! Dus dat ik dan liever wat langzamer reed zodat ik goed kon kijken of er geen verkeer van rechts aankomt in een zijstraat. Hahaha, daar had hij geen antwoord op terug en ik kreeg groot gelijk Haha! En ik was geslaagd!! Yeah!! Uiteindelijk ben ik nog minder geld kwijt geweest dan aan zo'n dagcursus.
Maar idd je E rijbewijs halen is geen makkie. Het schijnt dat je tegenwoordig ook weer je theorie moet halen? (Rina weet daar het antwoord vast wel op). En Mariska: je moet 100% op je spiegels rijden (kijken of de trailer goed de bocht mee doorkomt, bocht achteruit, gewoon achteruit, etc.). Over je schouder kijken heeft geen enkele nut omdat je dan gewoon niks ziet behalve dan die grote trailer achter je.
En verder komt het gewoon aan op veel rijden als je eenmaal je E hebt. Dan gaat het steeds makkelijker en rij je die bochten achteruit ook steeds beter en sneller

[edit] Ik heb trouwens gereden met een grote en lange Jeep (waar meerdere personen in konden zitten met nog een laadruimte) en een aanhanger van zo'n 9 meter beladen met stoeptegels tot de helft van het maximale gewicht van de trailer. Dus al met al een combinatie van zo'n 13 meter Schijnheilig (als tie niet langer was...) [/edit]
Laatst bijgewerkt door flettie op 09-12-02 22:03, in het totaal 1 keer bewerkt

Dunla B+12 L1+18, L2+11, M1+19, M2+1

Kimnor

Berichten: 2547
Geregistreerd: 17-06-01
Woonplaats: Overal en nergens :-)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-12-02 21:54

MMM als ik die combinatie zo zie.. inderdaad een Seat Leon lijkt me sterk dan! Maar ik heb hem wel eens les zien geven met die auto en een kolosaal ding erachter.. Haha! Ja ik weet het niet zeker hoor, maar ik dacht dat ie dat zo deed, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ik het helemaal mis heb!

Groetjes Linda

Hendrik

Berichten: 234
Geregistreerd: 25-07-01
Woonplaats: Loon

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 22:17

Ik heb al z'n uurtje les achter de rug. Ik ga dan ook op 24 januari afrijden. Voor het afrijden heb ik nog 4 uur les. Het duurt trouwens wel even voordat je examen mag doen. Ik heb namelijk eind september aangevraagd en mag pas in januari afrijden.
Het eerste uur ging Prima, nu heb ik ook veel ervaring met aanhangers. Ik kom namelijk van de Boerderij dus ik heb best vaak met een aanhanger achter een trekker gereden.

Een Seat Leon lijkt mij ook sterk. Het is een behoorlijke combinatie. Ik rijd met les in een Fiat Ducota met een behoorlijke aanhanger. Je kunt echt iets meer zien door je achterruit. Dus de spiegels zijn heel belangrijk. Verder is een grotere auto juist handig voor een aanhanger. Die rijdt er veel soepeler voor en je hebt meer overzicht omdat je wat hoger zit. De combinatie moet wel een beetje met elkaar in verhouding staan anders rijd het niet lekker. Ook zal je zien dat een simpele Seat Leon niet z'n grote aanhanger mag trekken.

In ieder geval succes met het rijden.
Laatst bijgewerkt door Hendrik op 09-12-02 23:11, in het totaal 1 keer bewerkt

Jeddah

Berichten: 14363
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Corning Ar USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 22:31

Oei! Ook ik ga het binnenkort aanvragen, en ook ik had het idee dat het "gewoon" met een trailer rijden was...
Ervaring met de aanhanger heb ik zat, slalom achteruit, als het moet, maar "gewoon" rijden en alle regeltjes weet ik niet aangezien ik mijn rijbewijs in de VS gehaald heb, zonder lessen...

Dussss, hebben jullie ook tips, zoals die van 3 keer kijken voor het afslaan e.d.?????

En, voor mij ook de vraag wel of geen theorie????

Ben in elk geval al heeeel blij dat jullie hierover begonnen zijn... *LOL*

:+: Mijn paardjes :+:
Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

mariska

Berichten: 612
Geregistreerd: 10-06-01
Woonplaats: Rijnsburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 22:36

"flettie"]
Citaat:
En Mariska: je moet 100% op je spiegels rijden (kijken of de trailer goed de bocht mee doorkomt, bocht achteruit, gewoon achteruit, etc.). Over je schouder kijken heeft geen enkele nut omdat je dan gewoon niks ziet behalve dan die grote trailer achter je.


Tja, ik begrijp dat je niks ziet achter je Haha! , maar het is voor mij een beetje het gevoel. Als ik over mijn schouder kijk, zie ik welke kant de trailer op moet en weet ik welke kant ik het stuur moet draaien. (Omdat ik de kiepers achter de trekker ook altijd op deze manier voor de 'losplaatsen' zet) Als ik alleen in de spiegels mag kijken, weet ik gelijk niet meer welke kant ik op moet sturen. Het is dus een soort extra steuntje..

Maar als ik dit zo lees, zijn gewone lessen misschien wel beter dan een spoedcursus.. Hoeveel lessen hebben jullie nodig gehad voordat je examen kunt/ mag doen?
Laatst bijgewerkt door mariska op 10-12-02 00:14, in het totaal 1 keer bewerkt


Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 23:03

Even opgezocht:

Citaat:
De kandidaat voor het rijbewijs geldig voor de categorie B+E legt het praktische examen af met een samenstel bestaande uit een voertuig van de categorie B, dat beantwoordt aan de voorwaarden gesteld in § 3 en een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van ten minste 1.000 kg, met een lengte van ten minste 9 m en dat niet onder de categorie B valt, en een snelheid van ten minste 100 km/u bereikt op een horizontale weg.

De kast van de aanhangwagen moet een breedte hebben van ten minste 1,6 m en een hoogte van ten minste 1,5 m, berekend vanaf de grond en voorzien zijn van een gesloten koetswerk of huif.


Misschien kan het dus wel met een Leon met een grote aanhanger, maar je ziet meestal toch van die busjes e.d. rondrijden, lijkt me ook prettiger, dan kloppen de verhoudingen wat beter.

Over de theorie: ik heb geen apart schriftelijk theorie-examen hoeven doen, maar er is wel een stukje theorie verbonden aan het examen. Voordat je gaat rijden stelt de examinator mondeling een aantal vragen, over gewichten enzo aan de hand van de papieren bij de combinatie, meeste kun je zo opzoeken, je moet alleen even weten waar je moet kijken, maar dat leer je. Verder krijg je ook nog wat vragen over het controleren van de aanhanger, verlichting dat soort dingen. Vond het niet zoveel voorstellen, een goede instructeur zal het je allemaal vertellen tijdens de lessen.

Nulla tenaci invia est via

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 23:15

Ik heb het begin dit jaar gehaald met een bus en grote aanhanger (totaal 11m), een volle dag les en de dag erna examen. Ik slaagde puur op verkeersinzicht en omgang met de combinatie in het verkeer, mijn bochtje achteruit had ik dus zwaar verkl**t, recht achteruit ging wel goed. Niet onderschatten dus, ik had al 10 jaar mijn B en dat scheelde echt.

Homiafortuna

Berichten: 1947
Geregistreerd: 27-07-02
Woonplaats: Langelille

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 23:29

Oeps, als ik dit allemaal lees, ben ik heel blij dat ik nog van de oudere generatie ben, waar je E bij je B-rijbewijs kreeg. Niet dat ik met trailer kon rijden in het begin, maar ik had in ieder geval het juiste rijbewijs.

curly2day

Berichten: 5282
Geregistreerd: 23-06-01
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-02 23:59

Ik heb er een andere oplossing voor gevonden: een veewagentje die je mag besturen met je B rijbewijs! en die ook nog zwaar genoeg is dat er twee flinke E pony's in kunnen, ideaal !! Pling

germie

Berichten: 15455
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-02 07:55

Ik heb het niet in 1 dag gedaan, maar 6 losse lessen gehad. Waarom? Dit omdat je met een dagcursus gewooon moet doen, zonder na te denken. Dit werd mij afgeraden, omdat ik wel graag nadenk bij wat ik doe.

Jasmijn

Berichten: 3583
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-02 09:21

Geen reactie, wel een vraagje.
Ik wil ook binnenkort mijn E maar eens gaan halen. Nou heb ik 2 rijscholen gebeld (ik wil losse lessen) en de 1 zegt dat ik 1 uur per week het best kan lessen tot mijn examen, de andere heeft alleen lessen van 2 uur, omdat zij zeggen dat voor je dat ding aan- en afgekoppeld hebt er weinig tijd meer overblijft om te rijden.
Dat scheelt dus behoorlijk in het kostenplaatje, examen aanvragen duurt ongeveer 2 maanden, dus zijn toch 8 lessen. 8 Keer het dubbele tikt toch lekker aan, maar zakken ook.
Iemand advies, is 1 uur echt te kort?
Ik heb een trailer en een auto die hem (leeg) kan trekken en een heel groot erf waar mijn paard staat waar ik desnoods de hele dag kan oefenen, in achteruit en bochtjes achteruit ed, maar ben daar nog niet mee begonnen, omdat ik bang ben dat ik het mezelf fout aanleer.
Wil dus eerst 2 lessen nemen, en dan thuis verder oefenen (en blijven lessen natuurlijk.
Maar iemand enig idee of 1 uur verkeerde zuinigheid is, of dat het moet kunnen met 1 uur in de week?

Navragen is beter dan afvragen.

eveline_B

Berichten: 2755
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Salland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-02 09:40

Ik heb iets van 9 of 10 lessen van 1 uur gehad. Verder ook niet geoefend of zo. Ik ben geslaagd met vlag en wimpel. Dus 1 uur per keer lessen en dan thuis oefenen dan moet het toch lukken in 8 lessen lijkt me.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Ashleytjuhh, Century, Flying_Angel, Googlebot, irene_sarah, judithje, Meliaforever, ReneeMonty, sanne83, XXInKA en 174 bezoekers