Klant vs personeel

Moderators: Amaryllis, Muurp, Dani, Murthul

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Rivendell

Berichten: 5306
Geregistreerd: 04-03-02
Woonplaats: Emmen

Klant vs personeel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-02 17:36

Een tijdje geleden heeft er hier een topic gestaan over klantvriendelijkheid tegen klanten.
Ik heb zelf een bakkerij in Amsterdam Zuid Oost (Bijlmer). Ik train mijn personeel in klantvriendelijkheid en dat gaat prima. Maar nu vroeg ik me af, of er ook niet een vriendelijkheids opleiding voor klanten is. De gemiddelde klant bij mij in de winkel weet niet hoe je goedemorgen zegt, hoe je bedankt en hoe je iets besteld. Ook geld geven lukt niet, dat gooi je maar gewoon voor het personeel op de toonbank (losse munten, verfrommelde briefjes).
Voorbeeldje van vandaag:
Ik: Goedemorgen meneer, kan ik u helpen?
Klant: Brood
Ik:Wat voor brood wilt u hebben? (vriendelijk)
K: Die! (wijst geergerd naar een aantal broden)
IK: Welke bedoeld u, meneer ?
Klant: DIE!! (zwaar zuchtend en steunend)

UIteindelijk het juiste brood gevonden en de klant een prettige dag gewenst. Maar vrolijk was ie niet en hij zei ook niets terug.
Om een lang verhaal iets korter te maken, wat vinden jullie van de gemiddelde klant? Zijn ze meestal vriendelijk of juist niet? De meeste klanten bij mij zijn zo ongeveer als die hierboven. Met name schoolgaande jeugd, en (sorry, maar het is niet anders) de meeste buitenlandse klanten.
Dit is trouwnes iets waar de meeste winkeliers uit deze buurt mee te maken hebben.

UPDATED
Rivendell Welsh Ponies

mei 2014:Sardis Purdey x Llwynhywel The President
mei 2014: Rivendell's Reality x Boothsdale Dylan


Avanti

Berichten: 13393
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 17:50

Ik zit zelf achter de kassa. Dus ik kan hierover wel mee praten.

Zelf vind ik jeugd helemaal niet onbeleefd juist veel aaardiger, zeggen altijd hoi ofzo en ook gedag. Dus dat is bij mij ook niet het geval. Buitenland's over het algemeen niet echt goed verstaanbaar en sommige kennen de taal ook nog nie echt, maar ander's de ingeburgerde zijn toch ook wel aardig.
Waar ik een hekel aan heb is dat als ze bijv. geen hallo toch zeggen ik ben nogal brutaal dus dan zeg k hard nou ook hallo. Gedag hoeft niet want dan ben ik toch weer met de volgende bezig maar er zijn ook veel mensen waar in mee lach achter de kassa er is altijd wel wat grappig's en die uitzich zelf een pretttige avond weekend enzo wensen vind ik toch wel aardig! Lachen
Maar sommige mensen zijn zo sacherijnog joh dan zeggen ze hebbie er geen koppzegel bij gedaan ja hallo dat kan ik toch niet raden, of heb je er geen bezorgkosten bij gadaan? Nou dan word ik toch wel pissig moeten ze het maar zeggen. Verder heb ik er ook zo'n hekel aan als ze er geen stokie tussen doe de groente niet afwegen enz.


heel verhaal Haha! Slapen

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 19:37

Grappig onderwerp.

Ik vind de houding van mensen in het algemeen de laatste jaren erg tegenvallen.... Tegenvallen in de zin van normen en waarden.
Kom je ergens een wachtkamer binnen en je zegt "Goedemorgen", niemand zegt wat terug. Als je trein of bus in wilt stappen word je rustig aan de kant geduwd, als je niet brutaal genoeg bent heb je kans dat je er niet eens meer bij in past. Het OV lijkt wel oorlog. Het ergst vind ik nog dat mede-reizigers zitplaatsen bezet houden met hun tas. Als je vraagt of je daar mag zitten kijkt men je arrogant aan van "hoe haal je het in je hoofd om mij dat te vragen"

Wat mij ook erg opvalt is dat winkelpersoneel je vaak niet eens aankijkt als je een bestelling doet of "gedag" zegt. Die zijn alweer bezig met de volgende klant (niet generaliserend bedoeld Melanie5).
Ik woon nu in een redelijk klein dorp waar men elkaar (nog wel) groet en een prettig weekend wenst bij het afrekenen, voelt eigenlijk best wel prettig en gezellig.
Ben benieuwd hoelang dat nog zo blijft. Mensen lijken niet meer open te staan voor elkaar en voor sociale contacten en zijn alleen nog maar met zichzelf bezig "druk druk druk".

Woorden als alsublieft, dankuwel, goedemorgen of pardon (ipv daarvan word je gewoon aan de kant geduwd) lijken wel uit de vocabulaire van de gemiddelde Nederlander te zijn verdwenen...

Linda

Berichten: 3350
Geregistreerd: 26-11-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 19:41

Ik ben het er niet mee eens. Misschien omdat ik in Drenthe woon?? *LOL* *LOL* Ik werk bij de AH en heb bijna nooit last van onvriendelijke klanten. De meeste klanten ken ik ook en daar maak ik vaak even een praatje mee. En als mensen chagerijnig zijn, doe ik altijd heel overdreven vriendelijk zodat wanneer ik ze een prettige avond wens er toch nog een glimlachje afkan... Haha!

I'll always think of you and smile...

Linda wás Ludo

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 19:43

Het ligt denk ik helemaal aan de regio waar je vandaan komt. Hier in het noorden (Drenthe) wordt er nog gezellig een praatje met je gemaakt als je bij de kassa van de supermarkt staat. Dat overkomt mij niet alleen, maar als ik om me heen kijk zie ik dat ook bij andere klanten. De klanten vinden het prettig om een praatje aan te gaan.

Hetzelfde geld als je iemand op straat tegenkomt. Dan zeg je even hoi of hallo. Je steekt even een hand op naar iemand die in de auto zit etc.... Dat mag ik wel Haha!

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 19:50

Maarten schreef:
Het ligt denk ik helemaal aan de regio waar je vandaan komt.


Zal er ongetwijfeld mee te maken hebben Haha!
Maar in de Randstad is het best wel erg gesteld hoor met het fatsoen. Ik begin het steeds meer te signaleren omdat ik tegenwoordig wat vaker met het OV reis en dus meer met "mensen om me heen" te maken heb.
(Had trouwens wel laatst een heel leuk gesprek met een surinaamse familie in een overvolle trein met vertraging, het is ook maar net hoe je er zelf mee omgaat, niet? Knipoog )

Pink_Horizon

Berichten: 19828
Geregistreerd: 11-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 19:58

Ik werk in een friettent en heb dus ook vel met klanten te maken.
De meeste klanten zijn erg aardig. Dat vind ik echt. Echter zijn er uiteraard ook een aantal mensen die vinden dat ze totaal niet aardig hoeven te doen.
Ik hou mezelf eraan om gewoon 'normaal' terug te doen. Niet super aardig, echt niet.
En ze hoeven al helemaal niet te denken dat ze het portie mayonaise wat ze bestellen als het al afgerekend is gratis krijgen }>

Trotse mama van dochters Svenna & Loys
Voorlopig paardloos!

Gast546
Berichten: 15626
Geregistreerd: 15-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 02:11

Wij hebben niet eens een supermarkt om onaardig in te doen Verward
Wel veel onbeschofte toeristen die hun rotzooi maar niet mee terug kunnen nemen maar gewoon in het bos achterlaten.
Laats lag er zelfs een vuile luier op de brievenbus Misselijk

marije999

Berichten: 330
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 09:16

over het algemeen heb ik geen klagen, maar ik heb er een grote hekel aan als mensen voor de bar denken dat ik gedachten kan lezen. Je wil niet weten hoeveel verschillende "symbolen" er wel niet bestaan om een biertje te bestellen. Ik vind het echt niet erg als iemand gewoon een aantal vingers opsteekt, dat snap ik wel, maar soms wordt er echt op een onmogelijke manier met de handen gewapperd. Daar moet ik dan uit afleiden dat die persoon 5 biertjes, een zoete witte wijn en een bitter lemon wil hebben. En inderdaad, je krijgt geirriteerde reacties als je het even vraagt.

"De meest interessante mensen zijn diegenen die op hun 25e nog niet weten wat ze met hun leven willen doen." (gelezen op een toilet in Arthurs' Pass, Nieuw Zeeland 2003)

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 12:02

Ik heb 1.5 jaar bij Mc Donald's gewerkt en ook daar een grote portie vervelende klanten meegemaakt. Meestal bleef ik zelf wel geduldig en vriendelijk (dat moet ook wel, je kunt geen ruzie gaan maken) maar dat kostte af en toe veel moeite.
Irritantste vond ik mensen die denken dat je dom bent omdat je achter de kassa staat. Ze kijken dan zo op je neer! Woest werd ik daarvan. Maar ja, mensen zijn nou eenmaal niet altijd aardig voor elkaar...

* To Belg, or not to Belg *

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 12:04

Geweldige topic van jou! ik ben het helemaal met je eens, heb zelf vroeger ook in de winkel gestaan, bij een juwelier. Mensen zijn zo onbeschoft soms en behandelen je dan zo minderwaardig! Vroeger was de klant slechts koning. maar dat is tegenwoordig niet meer voldoende. Ze willen namelijk als GOD behandelt worden! nou, dan zijn ze bij mij aan het verkeerde adres. Ik vind ook dat winkelpersoneel dergelijke misdragingen van klanten niet hoeft te tolereren.

verder schaar ik me ook achter de woorden van Sibold. Vaak dat winkelpesoneel je niet eens aankijkt bij het binnenkomen, dat ze je negeren als je geholpen wilt worden of gewoon geen tijd hebben, gaan staan telefoneren. Ja, het zal best verschil maken of je bij winkels in de grote stad komt, of in kleinere plaatsen in Drenthe. Er heerst nu eenmaal veel verschil in stadsmentaliteit en "plattelands"mentaliteit.

De hond is de betere mens

batje

Berichten: 10385
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 12:11

Maarten schreef:
Het ligt denk ik helemaal aan de regio waar je vandaan komt.


Hrm.. hoeft niet Lachen Kijk, ik ga bij de supermarkt geen babbeltje houden, maar zit regelmatig aan de koffie bij de dierenwinkel, blijf hangen bij de snackbar en sigarenwinkel, ken alle medewerkers van de wasserette bij naam enz enz. En ja, ik woon in het centrum van Amsterdam Lachen

Heeft dus niet alleen met de regio, maar ook met je houding te maken..
(en ja, je ziet hier soms echt onmogelijke klanten. Laatst enorme ruzie in de dierenwinkel.. mevrouw had ruim een jaar geleden een rat gekocht, die nu overleden was. Ze eiste een nieuwe Tong uitsteken )

Belle comme une Fleur! En dan komt er een tijd van Nixmeerhoeve..
15-07-08 Trotse mama van Daniel *\o/* en Eileen 03-12-2009!

Alvaron

Berichten: 1458
Geregistreerd: 26-03-02
Woonplaats: De Steeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 13:59

Sibold schreef:
Het OV lijkt wel oorlog. Het ergst vind ik nog dat mede-reizigers zitplaatsen bezet houden met hun tas. Als je vraagt of je daar mag zitten kijkt men je arrogant aan van "hoe haal je het in je hoofd om mij dat te vragen"


Zoiets heb ik dus ook een keer meegemaakt. Ik kwam met een gipsen pootje en 2 krukken de bus in, zat er dus een (volwassen) persoon op de eerste bank met z'n tas naast zich. Vriendelijk gevraagd of ik daar mocht zitten, kwam geen reactie op Boos! . Ik heb dus die tas opgepakt en bij die persoon op schoot gezet en ben gaan zitten }> . Ik kan je wel vertellen, 't is me niet in dank afgenomen Haha!

Endurance: To Finish is To Win!
Alvaron 1.6.1988 - 31.8.2017 Dag lief, ik mis je...

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 14:20

Alvaron schreef:
[
Zoiets heb ik dus ook een keer meegemaakt. Ik kwam met een gipsen pootje en 2 krukken de bus in, zat er dus een (volwassen) persoon op de eerste bank met z'n tas naast zich. Vriendelijk gevraagd of ik daar mocht zitten, kwam geen reactie op Boos! . Ik heb dus die tas opgepakt en bij die persoon op schoot gezet en ben gaan zitten }> . Ik kan je wel vertellen, 't is me niet in dank afgenomen Haha!
[/quote]

Ja DAAAAAAAAAAAG! Wat kan jou dat schelen, hoe een aso over jou denkt? je hebt goed gehandeld!

De hond is de betere mens

Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 15:41

Ikzelf probeer ook altijd heel aardig te zijn in winkels. Ik werk zelf namelijk ook in een winkel, en ik vind het soms belachelijk dat ik behandeld wordt als een of andere kassamiep, die verder niks kan, terwijl ik daar toch alleen maar sta om mijn centjes bij elkaar te verdienen.

Ik woon in Weert en waar ik als klant zijnde wel een hekel aan heb, is als ik in de winkel in het Weerts aangesproken wordt. Ik zeg dan altijd ,, wat zegt U?'' omdat ik oorspronkelijk uit de randstad kom versta ik ze dan niet altijd, en ook al versta ik ze wel,dan nog wil gewoon altijd in gewoon Nederlands worden aangepsroken. Alleen dat wordt me niet altijd in dank afgenomen als ik dat vraag.

Percy
Berichten: 11091
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 16:02

Yvette schreef:
Ik woon in Weert en waar ik als klant zijnde wel een hekel aan heb, is als ik in de winkel in het Weerts aangesproken wordt. Ik zeg dan altijd ,, wat zegt U?'' omdat ik oorspronkelijk uit de randstad kom versta ik ze dan niet altijd, en ook al versta ik ze wel,dan nog wil gewoon altijd in gewoon Nederlands worden aangepsroken. Alleen dat wordt me niet altijd in dank afgenomen als ik dat vraag.


Dat is grappig, ik woon ook in Weert maar ik word echt nooit in het Weerts aangesproken. Blijkbaar staat er op mijn voorhoofd gekerfd dat ik een randstedeling ben Haha!

Ik versta het Weerts goed, ik kan het alleen niet spreken maar iedereen begint hier altijd automatisch Nederlands te praten omdat ik niet in het dialect praat.

Gelukkig is de sfeer hier in de winkels toch wat gemoedelijker dan in Den Haag vind ik. Bij de supermarkt waar ik elke week mijn boodschappen doe kennen ze me allemaal en vragen ze waar mijn kinderen zijn en hoe het met ze gaat tijdens het scannen. Bij de andere winkels waar ik veel kom is het ook best gezellig.
Ik doe altijd gewoon vriendelijk tegen het personeel en als ze erg bot zijn zoek ik wel een andere winkel.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 16:19

he wat toevallig Percy *LOL* Weert is wel een leuke stad he Lachen Het is inderdaad wel zo dat ze er in bepaalde winkels mee houden, ( vooral in de groteren) maar je hebt er ook winkels tussen waar ze echt nog denken dat iedereen dialect praat

Rivendell

Berichten: 5306
Geregistreerd: 04-03-02
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-10-02 16:57

Ben het er mee eens dat personeel ook wel vriendelijker mag zijn af en toe. Bij de C1000 naast mijn winkel is het personeel ronduit onbeschoft. Ik blijf gewoon beleefd.
Ik heb ook af en toe dat als ik winkel het personeel mij vraagt of ik ook in een winkel werk, omdat ik zo'n beleefde klant ben Schijnheilig

UPDATED
Rivendell Welsh Ponies

mei 2014:Sardis Purdey x Llwynhywel The President
mei 2014: Rivendell's Reality x Boothsdale Dylan

Percy
Berichten: 11091
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 17:12

Yvette schreef:
maar je hebt er ook winkels tussen waar ze echt nog denken dat iedereen dialect praat


Dan kom je gewoon in de verkeerde winkels Knipoog
Op zich heb ik er geen probleem mee als ze dialect zouden praten zolang ze maar gewoon vriendelijk en behulpzaam zijn.
En Weert is inderdaad een hele leuke stad!

Ik geloof niet dat ik heel erg beleefd zou kunnen blijven wanneer ik zelf in een winkel zou werken en een klant is zo bot zoals die klant bij de bakkerij. Het is maar goed dat ik niet in een winkel werk Haha!

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

Mar2lin
Berichten: 1833
Geregistreerd: 26-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 17:13

Ik kan er over meepraten, ik werk al bijna 2 jaar in een slagerij, als verkoopster, je moet altijd otnzettend vriendelijk zijn, maar wat krijg je terug? Een ontzettende chagerijnige kop, waar een goedmorgen, of totziens en uiteraard een bedankje niet vanaf kan... vreselijk vind ik dat! Mensen die geirriteerd raken als ze uit meer dan 1 soorten worst/vlees (in jouw geval brood oid) kunnen kiezen! Omdat ze ervanuit gaan dat je automatisch weet wat ze willen...

....

gomir

Berichten: 23726
Geregistreerd: 13-09-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 17:45

Ik werk op een tankstation en daar merk ik hetzelfde. Jongeren vallen over het algemeen wel mee, ik heb eigenlijk de meeste problemen met buitenlanders(enkele uitzonderingen daargelaten). Vooral die tussen de 16 en 30 gooien gewoon geld neer en zeggen verder niets...Boos! Ik vraag dan altijd welke pomp heeft u getankt en wacht gewoon op antwoord...Tong uitsteken Als ze het erg vaak doen(de meeste ken ik ondertussen wel) dan sla ik gewoon het duurste bedrag aan Extreme duivel Je staat er versteld van hoeveel er tegenwoordig meteen maar iets bij zeggen...Party!! Ze leren het wel

*Niet elke verandering is een verslechtering!*
*Ze is niet bang voor de dood, maar als de dood om bang te zijn...(Guido Weijers-Oxymoron)*
*Als je bent waar je heen ging, waar moet je dan naar toe? (veldhuis & Kemper-tijd heelt alle zonden)*

Naz

Berichten: 7203
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: De Vecht verlaten voor de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-02 18:11

Heeeeeel wisselend. Voordeel voor mij is dat iedere klant die in de winkel komt dezelfde hobby heeft Haha! Vaak raak je snel aan de praat over een of ander en help je ze met meerdere dingen, dat vind ik leuk. Zeker als ze ook laten merken dat ze het op prijs stellen dat je ze (goed) helpt.
Maar soms ook... mensen vragen je wat terwijl je nog iemand anders aan het helpen bent, en reageren behoorlijk gepikeerd als je ze niet a la minute kunt helpen.

Maar over het algemeen is de gemiddelde klant heel correct Lachen

Als je niet weet waar je heen gaat, kom je er altijd -- Loesje


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie