Ik weet het echt niet meer ( studie)

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Ik weet het echt niet meer ( studie)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-02 18:36

Hai Lachen Vorig jaar heb ik mijn propedeuse vrijetijdsmanagement gehaald, maar ik vond dat de studie toch niet zo bij mij paste. Het vele groepjeswerk dat je er moest doen lag me niet, en verder waren mijn klasgenoten allemaal veel ouder leek het wel, en ik voelde me een beetje ondergesneeuwd.
Omdat het me dus niet zo goed lag ( dacht ik toen) heb ik besloten over te stappen naar de studie tolk- vertaler. Hier ben ik nu een dikke maand mee bezig, maar weer heb ik het gevoel dat het me niet ligt.
Het is zelfs zo dat ik stiekem een beetje spijt heb dat ik vrijetijdsmanagement niet door heb gezet.
Ik heb dus absoluut geen zin om weer tr switchen, maar mijn nieuwe studie zie ik ook niet echt meer zitten. * zucht* ik maak het mezelf wel moeilijk , ik weet het, maar ik had nooit gedacht dat een studie kiezen zo moeilijk zou zijn


vvtjuh

Berichten: 2347
Geregistreerd: 20-08-02
Woonplaats: Boven de bomengrens

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 18:49

Mischien toch een keer een beroepskeuze/studie test doen, en aan de hand daarvan een beslissing nemen. Jaren studeren met tegenzin en een baan nemen die je eigenlijk niet bevalt, is niet aan te raden kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Ik heb duiven en mn vriendin ziet ze vliegen. Scheve mond

Who reaches for the stars, will never end with a handful of dust.

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 19:12

Het enige wat ik je kan aanraden is niet een studie door te zetten die je vanaf het begin niet ziet zitten. Je zit dan straks met een hoge schuld door je studiefinanciering voor een studie waarmee je later niks meer doet.
Zoals vvtjuh ook al zei is het misschien iets om een beroepskeuzetest te doen waaruit naar voren komt waar je interesses liggen.

* To Belg, or not to Belg *

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 19:36

Ik weet niet hoe oud je nu bent, maar misschien is het een idee om er een jaartje tussenuit te gaan om alles eens goed te overdenken en levenservaring op te doen. Kans is groot dat als je terug bent je een andere kijk op het leven hebt en wel weet wat je wilt. Mocht je het dan nog weten, dan heb je iig geen jaar weggegooid, maar heb je een fantastische ervaring gehad Lachen

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-02 20:04

Ja ik ga denk ik inderdaad maar eens eventjes kijken waar ik zo'n beroepentest kan doen. Ik heb wel besloten dat ik het nog een paar maandjes aankijk. Ik voel me eigenlijk gewoon een beetje een loser, omdat ik mijn droomstudie maar niet kan vinden.

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 20:33

Ah joh... je moet jezelf geen loser vinden Knipoog het komt vanzelf... neem gewoon de tijd om alles goed te overdenken en stort je niet in een studie omdat je 'moet' studeren. Je doet het helemaal voor jezelf en je moet er zelf ook lol in hebben Knipoog

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 100897
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 20:33

Misschien moet je nog een stukje verder kijken dan alleen studie.
Daarmee bedoel ik eigenlijk: wat wil je later worden ?
Als je daar een antwoord op hebt, dan kun je aan de hand van dit gegeven een studie zoeken die daarbij aansluit.
Of er een tijdje tussenuit gaan, een leuke baan proberen te vinden, en zo er in de praktijk achter zien te komen wat je ligt (en wat niet).
Zomaar in het wildeweg een (nieuwe) studie beginnen heeft geen nut, en voor jou is het ook knap frustrerend als het telkens toch niet is wat je zoekt.
Het kost je zo veel energie, je hebt er een slecht gevoel bij, en het kost zowel jou als de maatschappij een hoop geld; zonde !!!

Nog even een vraagje uit nieuwsgierigheid: welke banen sluiten aan op een studie vrijetijdsmanagement ?

Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-02 20:43

Thanks voor jullie tips Lachen Ik ga denk ik inderdaad gewoon even de tijd nemen . Ik wil gewoon echt iets studeren dat bij me past, maar blijkbaar ben ik nogal veeleisend Lachen
Vrijteijdsmangement leidt op tot evenementenorganisator, of tot beleidsmedewerker op het gebied van vrijdetijdsbesteding: denk hierbij aan voetbalclubs enz. Vooral dat laatste leek me erg leuk, maar de studie lag me dus gewoon niet zo.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 20:49

Wat lag je niet zo aan de studie dan? Facility Management leidt op tot ong hetzelfde als ik dat zo hoor, misschien dat proberen? Daar kan je ook in Feb instromen!

Nothing tastes as good as being lean feels *profielupdate*
Goed voornemen 2007: Sommige PBtjes slippen er nog wel eens tussendoor... dus mocht je geen respons krijgen; stuur svp nog eens en niet boos worden hoor Haha!

Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-02 20:56

Nou mij lag het werken in groepen niet zo; de lessen waren bijvoorbeeld een soort ' vergaderingen' met en notulist, voorzitter enz. Ik durfde bij deze lessen soms amper mijn mond open te doen, omdat de rest net even iets sneller was met reageren als ik. Verder wisselden de klassen iedere 10 weken , dus ik kreeg ook nooit de kans om me in zo'n groep op mijn gemak te voelen. En het opzetten van bedrijfsplannen en zo vond ik heel moeilijk. Ik heb gelukkig wel m'n p vrij makkelijk gehaald. Lachen

Naz

Berichten: 7203
Geregistreerd: 09-05-01
Woonplaats: De Vecht verlaten voor de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 21:00

Dit had bijna mijn verhaal kunnen zijn Haha!
Ik ben afgelopen jaar gekapt met mijn 2e studie, en heb bovendien nog helemaal geen propadeuse... Ik ben nu fulltime aan het werk, met het vooruitzicht om weer te gaan studeren.
Aangezien ik ook geen idee heb wat ik verder wil gaan doen, is dit een goeie mogelijkheid om wat studie betreft een beetje tot rust te komen en eens goed na te denken wat je wél wilt. Beter dan dat je weer overhaast beslissingen neemt die achteraf misschien (weer) niet de goeie waren.

Succes!

Edit: zie mijn onderschrift, met dank aan Karin Knipoog

Als je niet weet waar je heen gaat, kom je er altijd -- Loesje

ruiterinrust
Berichten: 1012
Geregistreerd: 20-04-02
Woonplaats: ugchelen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-02 23:06

ik vond mijn studie het 1e jaar ook niet zo. Het tweede jaar vond ik verschrikkelijk, maar nu in het derde jaar kom ik wat vakken tegen die ik leuk genoeg vind om mij verder in te verdiepen. Al is het nog steeds zo dat ik 60 procent denk ik niet leuk vind, ik heb dit opgelost door me wat meer te focussen op de dingen die ik wel leuk vind(alhoewel als ik heel eerlijk ben liggen er nog wel wat interessante Haha! klotevakken uit het 2e jaar die ik nog niet gehaald heb)

"Idealisten houden het oog op de toekomst gericht: als zij één blik in het verleden sloegen waren zij geen idealisten meer."
- Eric van der Steen

Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-02 15:00

Ja, misschien moet ik me inderdaad ook wat meer focussen op de aspecten die ik wel leuk vind, maar ik zou me denk ik geen 4 jaar kunnen richten op een studie waar ik maar 20 % leuk van vind;dan heb ik 4 jaar gestudeert in een richting waar ik toch niet verder in wil.

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-02 15:15

Tja, het zou mijn verhaal ook kunnen zijn. Ik heb beroepskeuze testen gedaan, en er kwamen de meest vreemde dingen uit. Bibiotheekcaresse bijvoorbeeld.
Ik deed twee jaar geleden een sportopleiding en ben er mee gestopt. Ik heb nou af en toe ook zoiets van; als ik nou wel doorgezet had, wat dan? Maar ik voelde me echt niet thuis.
Ik vorig jaar heb ik in 1 jaar tijd mijn MAVO diploma gehaald (had VBO), en nu zit ik in een klas voor onderwijsassistent. Niet dat dat mijn droombaan is, voor de klas, maar ik wist/ weet het echt niet. Nou is het echt een kwestie van de kiezen opelkaar en gaan met die banaan. Ik heb nou de mazzel dat ik een hele leuke klas zit, en ik denk wel dat ik 3 jaar met ze vol hou.
Als je maar dat papiertje hebt, dan kan je later alle kanten nog uit.

Succes! Lachen

Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-10-02 14:40

Ik geef maar even een trapje Knipoog want ik heb nog even een vraagje over dit onderwerp. Ik had het laatst met iemand over mijn 'probleem' en die opperde dat het misschien gewoon lag aan het feit dat ik geen hbo- type ben. Ik hou bijvoorbeeld niet van presentaties, en het doen van ' praktische opdrachten' en ik vind lessen waarin je alleen maar hoeft te luisteren het leukst, dat heeft niks met luiheid te maken, maar ik steek dan duidelijk het meest op. Volgens die persoon was ik dus meer een universiteits-type. Nu heb ik een vraag aan mensen die op de universiteit zitten; is de universiteit echt zo theoretisch? En hoe ziet een college er op de universiteit eigenlijk uit? Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen! Lachen

stitch

Berichten: 3774
Geregistreerd: 14-08-02
Woonplaats: oviedo

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-02 14:47

nou ik heb ook een tijd gedacht wat ik na high school wil doen en ik heb een paar weekenden geleden het 'perfecte' plan gekregen, en met mijn mami besproken, ik kom dus hoogst waarschijnlijk naar NL, naar Maastricht, en dan ga ik daar IT studeren dus ik denk dat ik dat ga doen, ben al 95% zeker

ynzo: En, de spannende liefdesverhalen à la As the world turns heb ik ook wel beleefd op m'n terugreis door onder andere Rusland, Polen en Frankrijk

Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-10-02 16:00

Ow da's wel een hele grote stap van de vs naar Nederland Lachen

Zit hier trouwens echt niemand op de universiteit? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen daar....

daan
Berichten: 661
Geregistreerd: 16-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-02 20:12

Ik heb universiteit gedaan (1 jaar rechten en heeeeeel lang psychologie). Toen ik nog college's volgde was inderdaad een groot deel zitten en luisteren. Natuurlijk moest je weleens een presentatie doen, of iets in een groepje, maar zelfs ik kon dat aan. Ik geloof alleen wel dat er inmiddels het 1 en ander is veranderd, en dat er nu veel meer projectgericht onderwijs is, waarbij je dus minder alleen en meer met zijn allen aan praktische opdrachten werkt. Maar aangezien ik alweer een paar jaar niet op de universiteit geweest ben weet ik niet precies hoe het nu is...

Rhys

Berichten: 6317
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-02 22:09

Ohkee, hier dan verslag van een student.....maar ik weet zeker dat dat verschillend is per opleiding en dan ook nog per instelling.
Een decaan heeft programma's van opleidingen aan verschillende instellingen.

Ik studeer Geschiedenis aan de RuG en behalve dat ik af en toe wel eens het idee heb 'wat in vredesnaam doe ik hier'.... (maar volgens mij heeft iedereen dat wel eens - er zijn gewoon momenten waarop je het niet zo ziet zitten, vereder zijn er natuurlijk ook altijd vakken die je minder liggen)bevalt het me goed.
Wat doet men tijdens een college. Ten eerste heb je Hoor- en werkcolleges. Tijdens de hoorcolleges zit je met z'n allen in een grote zaal, daar staat een docent voor en die houdt een verhaal. Het is de bedoeling dat je dara aantekeningen van maakt.
Een werkgroep bestaat uit ongeveer 15 mensen. De werkcolleges zijn ter verduidelijking en ter verdieping van de stof van het hoorcollege en het boek (dat hangt over het algemeen wel samen). Daar kun je vragen stellen, er worden wat zaken uitgelicht, iedereen moet een essay schrijven en dat presenteren. Voor het werkcollege krijg je een cijfer dat gebaseerd is op participatie, inzet, je essay en je presentatie. Verder is er plicht tot aanwezigheid (minimaal 80 Ziek. Dat is je testimoniumcijfer, dat moet voldoende zijn om je tentamen te mogen maken.

Dit is wel ongeveer het meest algemene wat ik kan vertellen over heo het werkt (bij ons op de faculteit, over elders weet ik niets!).
Verder hoef je (gelukkig) heel weinig samen te werken, het is idd puur theoretisch. Gericht op kennis en informatiewerking (zoeken, structureren, schrijven, presenteren).
Als je meer wilt weten over Geschiedenis, pb of mail gerust!

Es könnte alles so einfach sein
Ist es aber nicht

~Die fantastischen Vier~

astridastrid

Berichten: 4803
Geregistreerd: 08-04-02
Woonplaats: Warmond

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-02 22:37

Laura schreef:
Wat lag je niet zo aan de studie dan? Facility Management leidt op tot ong hetzelfde als ik dat zo hoor, misschien dat proberen? Daar kan je ook in Feb instromen!


He Cool, ik doe ook FM. Maar... als groepjeswerk je niet ligt, niet doen! Ik wil vooral de Real Estate kant op, daar ligt het grote geld, haha.
Ik ben erg tevreden met mijn studie, het is heel breed, en je leert er tenminste nog wat van, je kunt na je studie gewoon bij de board of directors, of, evenementen organiseren (dat blok heb ik (gelukkig) al gehad). Aanradertje! Ik doe nu ook alles in het Engels, dus nog beter, interessanter en handig voor later! Ik hoor het graag...

Check mijn Insta voor SUUUPER veel dressuurfoto's van Haflingermerrie Calysa (Z2):
https://www.instagram.com/haflingercalysa/

Yvette

Berichten: 163
Geregistreerd: 07-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-10-02 17:56

He thanks voor de informatie iedereen Lachen ik denk toch dat ik idd meer een universiteitstype ben, zeker nu ik dat verslag van Rieja heb gelezen. Ga nu even kijken wat ik met deze bevinding ga doen Knipoog

marije999

Berichten: 330
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-02 19:37

Ik heb eerst HBO (aquatische ecotechnologie) gedaan en zit nu op de universiteit. Ik studeer milieuhygiene, met als specialisatie aquatische ecologie. Ervaringsdeskundige dus Haha! .
Het samenwerken komt op de universiteit ook steeds meer, er komen steeds meer opdrachten die je in groepsverband moet doen. Gelukkig kon ik nog instromen in het oude systeem, dat heeft nog meer de oude vorm van veel hoorcolleges en wat praktica. Het is dus erg afhankelijk van de studie en van de universiteit in kwestie. Ik zou zeggen: laat je goed voorlichten. Er zijn wel een paar wezenlijke verschillen tussen HBO en universiteit. Universiteit vraagt meer zefstandigheid (zelfredzaamheid!), zelfdiscipline en planning. Mijn ervaring is dat de stof die je op het HBO in 2 maanden behandelde, op de universiteit in 2 weken door je maag gesplitst wordt.

"De meest interessante mensen zijn diegenen die op hun 25e nog niet weten wat ze met hun leven willen doen." (gelezen op een toilet in Arthurs' Pass, Nieuw Zeeland 2003)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie