Free Willy

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Free Willy

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-09-02 11:50

Orka uit 'Free Willy' duikt op in Noorse Fjord
Oslo - Keiko, de zwaardwalvis uit de film 'Free Willy', is opgedoken in de Skaalvikfjord in het westen van Noorwegen. De tien meter lange walvis, die sinds zes weken na een lange gewenningsperiode weer in het wild leeft, speelde daar met kinderen en liet hen op zijn rug zitten. Het bevalt hem kennelijk goed, want hij maakt geen aanstalten om te vertrekken.
Om bij de Noorse fjord te komen heeft de orka een afstand van 1400 kilometer moeten afleggen. Hij is sinds 1998 aan de kust van IJsland getraind om weer in het wild te kunnen leven. Dat kostte in totaal bijna 20 miljoen dollar. In Noorwegen liet hij zien dat hij toch een beetje een filmster is.
Twee kinderen van twaalf jaar die met hun vader op de fjord aan het roeien waren, zagen de orka zondag ineens opduiken. Volgens hun vader schrokken ze eerst wel, maar kregen ze al snel in de gaten dat het dier alleen maar wilde spelen. "Hij zwom naast en onder de boot en hij bleef de rest van de dag en de nacht in de haven. Het was duidelijk dat hij contact met mensen zocht."
De biologen die Keiko sinds zijn vetrek uit IJsland volgen, hebben bevestigd dat het dier in de fjord de film-orka was.
Keiko werd als jong bij IJsland gevangen en vertoonde bijna twintig jaar kunstjes in amusementsparken in Canada en Mexico. Hij werd in 1998 naar IJsland teruggebracht nadat mensen die hem hadden gezien in de film 'Free Willy' uit 1993 een campagne voor zijn vrijlating waren begonnen. Nu is hij 25 jaar. Niet iedereen in Noorwegen is blij met de komst van Keiko. De walvisdeskundige Nils Oeien vindt dat het dier maar beter afgemaakt kan worden omdat hij de winter in de fjord niet zal overleven. Dat leidde tot hevige protesten.


Wat ik me dan afvraag he...zou zo'n dier echt blij zijn met zijn vrijheid of mist hij zijn dagelijkse contact met mensen? Hij was tenslotte niet anders gewend. Weet eigenlijk niet eens meer wat vrijheid is. En dan is het wel mooi dat er een campagne komt voor de vrijlating van zo'n dier, maar is het dier zelf daar wel blij mee?
Ik heb destijds wel de overplaatsting van Keiko naar een afgezet natuurgebied gezien, dat was op Animal Planet of Discovery Channel ofzo, het is een prachtig gezicht, een dier dat zijn vrijheid weer tegemoet zwemt. Maar om te beginnen moeten mensen eigenlijk gewoon niet meer de stomme fout maken om deze dieren als ze jong zijn gevangen te nemen zodat de dieren hun instincten kwijtraken zodat ze nu een training nodig hebben om weer de natuur in te kunnen.

Ik weet niet wat ik met dit berichtje wil bereiken maar ik zat er zo eens over na te denken...wat vinden jullie van dit krantenbericht?


Honeybee

Berichten: 8912
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 11:53

Ik heb toevallig dit bericht net op de televisie gezien en ben d'r toch wel van onder de indruk. De vraag die ik er nu dan nog aan overhoudt is: kan ie nu nog wel in het wild leven? Lijkt mij toch niet, aangezien hij (schuld van de mens) de mensen nu ook weer op zoekt. Kinderen waren overigens met hem aan het zwemmen in het water.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 13:22

Kijk eens op de volgende website. Er staan video's en andere informatie over Keiko op.

http://www.aquarium.org/

Het lijkt mij dat ze hem niet hadden moeten vrijlaten, maar na een campagne die zoveel geld heeft gekost konden ze hem niet eeuwig in dat afgesloten bassin in IJsland laten. Misschien kan hij weer terug in het bassin?

Je suis Charlie.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 13:29

Hij heeft eigenlijk nooit geleefd om te socialiseren met andere orca's en dat is zijn grote handicap. Hij ziet mensen als vertrouwd en niet zijn soortgenoten. Ik weet het niet, misschien voelt hij zich best eenzaam.

De hond is de betere mens

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 13:32

Maar wat vinden jullie van het feit dat er nu geroepen wordt om hem dan maar af te maken? Dan hadden ze hem om te beginnen toch niet vrij moeten laten.

Dit is weer typisch een geval waar mensen zich met de natuur gaan bemoeien en waar het hopeloos mis gaat.

Wat zouden jullie zeggen, terug het aquarium in of afschieten?

Je suis Charlie.

Faas

Berichten: 12718
Geregistreerd: 21-07-02
Woonplaats: Steenwijksmoer

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 13:32

<<<<<<Nu is hij 25 jaar. Niet iedereen in Noorwegen is blij met de komst van Keiko. De walvisdeskundige Nils Oeien vindt dat het dier maar beter afgemaakt kan worden omdat hij de winter in de fjord niet zal overleven. Dat leidde tot hevige protesten. >>>>>

Mafkees. In zo'n geval zou ik zeggen. Laat dan de natuur zijn werk maar doen. STel nou dat ie wel de winter overleeft?

'Paint' it 'Black'

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 13:33

Ik heb eigenlijk ook een beetje een probleem met afmaken. Dat beest moet dan maar op een andere manier geholpen worden. DAt zijn mensen aan hem verschuldigd. En anders hadden ze hem maar moeten laten waar hij hoorde 25 jaar geleden; in de zee bij zijn soortgenoten!

De hond is de betere mens

Ethelate

Berichten: 19867
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 15:03

Het is een mensen fout, en zullen het zelf weer op moeten lossen!
En afschieten is een laffe oplossing!
Hij kan het beste weer terug naar Island, en daar in een gesloten gebied verzorgt worden!

Sommige ezels kunnen enkel over paarden praten

Percy
Berichten: 11082
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-09-02 16:02

Ze roepen zeker dat hij afgemaakt moet worden omdat ze bang zijn dat hij teveel van hun vis verorbert Lips are sealed

Maar eigenlijk is de hele situatie natuurlijk belachelijk. Dat dier ziet mensen als zijn soortgenoten. Het feit dat hij zo'n eind gezwommen heeft om uiteindelijk weer bij mensen terecht te komen zegt al genoeg. Het dier weet niet beter en je doet hem er geen plezier mee om hem in het wild te laten leven. Ik krijg hier een beetje een wrange smaak van in mijn mond. Er wordt 20 miljoen gespendeerd om een schuldgevoel af te kopen en een dier te redden. Ze hadden hem beter in dat bassin in IJsland kunnen laten en het geld aan Greenpeace kunnen doneren. Die hadden er heel wat meer dieren echt mee kunnen redden.
Maar nee, mensen vinden het veel interessanter om deze "filmster" te "redden" dan hun geld te geven aan een goede organisatie.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-02 01:24

IK denk er precies zo over als Percy. Maar als ze eenmaal 20 miljoen hebben uitgegeven aan deze ene filmster, hoe wil je dan aan alle sponsor duidelijk maken dat het toch niet helemaal lukt?
Laten we hopen dat Keiko zich niet meer laat zien en de winter goed doorkomt. Hij heeft het zeker verdiend...

Je suis Charlie.

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-09-02 08:05

Ben het helemaal met jullie eens....

stitch

Berichten: 3774
Geregistreerd: 14-08-02
Woonplaats: oviedo

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-02 13:46

ik vind dat ze hem gewoon moeten laten doen wat hij wil doen en dan als het niet goed gaat ingrijpen MAAR NIET AFMAKEN

ynzo: En, de spannende liefdesverhalen à la As the world turns heb ik ook wel beleefd op m'n terugreis door onder andere Rusland, Polen en Frankrijk

FotoDesign

Berichten: 1803
Geregistreerd: 28-04-02
Woonplaats: Veghel

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-02 14:08

Ik denk dat het dier op zoek is naar zijn portie voer die hij dagelijk lekker voorgeschoteld kreeg.......
En ik denk dat die mensen die rijk aan hem geworden zijn! Er verandwoordelijk voor zijn het wel zijn van dit beest en er dus voor moeten zorgen dat dit beest een goed onder komen krijgt en of de winters wel haalt enz..

Mon-nikky


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Annikoe, Barchetta, Chonelly, crazyy_caro, Es_ther, Femek2902, Google Web Preview, JustJuul_, Lau, misshester, NogSteedsGek, Roquefort, SanTi4ever, SimoneeM, steeffie, sterreke98, Supervixen, Toothless, Whisky00, xAlice, xTitanic, xU_Blinghx en 219 bezoekers