Knie-vraagje & update doktersbezoek

Moderators: Dani, Muurp, Murthul, Leo

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Knie-vraagje & update doktersbezoek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-02 20:05

Ik zit nu al vanaf de skivakantie in 1999 gok ik met een zere knie.
Ik heb er last van gekregen nadat we een middagje op de bugel-piste (geen idee hoe je het schrijft, maar zo'n piste met kleine hobbels) gespeeld hadden Haha!

Het verschilt per dag hoeveel last ik ervan heb maar ik heb het gevoel dat het erger wordt. Soms kan ik er 's nachts niet van slapen en ik slaap al standaard met een kussen onder mijn knie omdat ik hem niet helemaal kan buigen en niet helemaal kan strekken.

Ik ben er vorig jaar mee bij de dokter geweest, nou die knijpt van wat van 'doet het hier zeer en doet het hier zeer' en stuurt je dan naar huis met de mededeling dat je het nog even aan moet kijken Gaaaap Frusty
Mijn vader is fysiotherapeut die heeft het een tijdje gemasseerd en ik heb oefeningen gedaan maar het werd er niet veel beter van.

Het pijnlijke is als ik mijn knie in een hoek van 90 graden houdt, naar voren of naar achter strekken is dan bijna niet te doen. Zo kan ik niet lang in een krappe auto zitten, in een volle trein, in de bioscoop, enz enz.
Ik vind dat er nu maar eens echt iets moet gebeuren maar ben bang dat ik onder het mes moet Scheve mond

Ik ga dus volgende week weer naar de dokter, maar wil niet weer met een kluitje in het riet gestuurd worden dus moet een beetje goed beslagen ten ijs komen.

Wat kan ik vragen als ze me naar huis stuurt? Rontgenfoto's? En dan eventueel een kijkoperatie? Ik heb zelf geen idee namelijk.

Iemand tips?
Laatst bijgewerkt door Cody op 20-08-02 14:22, in het totaal 2 keer bewerkt


Kinta

Berichten: 2702
Geregistreerd: 19-09-01
Woonplaats: prov. Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-02 20:13

het scheelt in elk geval al als je van te voren je klachten goed op een rijtje gezet hebt zodat zij duidelijk inzicht heeft in de klachten. Vaak (heb ik zelf tenminste) weet je het niet meer zo precies als je daar zit en ze vragen iets.
Wanneer de klachten zijn begonnen, wat je er zelf al aan hebt gedaan, wat het meeste pijn doet, hoe het precies voelt etc. En dring gewoon aan op een doorverwijzing!

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 101668
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-02 20:21

Zoals Kinta al zegt, het is belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen.
Desnoods d.m.v. een briefje voor jezelf, zodat je alle vragen stelt die je wilt stellen.
Zelf heb ik vaak de neiging om een serieuze klacht af te zwakken als ik eenmaal bij de huisarts ben, dan wil ik ook weer niet zeurderig overkomen.
Helemaal fout natuurlijk, want hij is er om jou te helpen, en er is niemand mee geholpen als de feiten (goedbedoeld) verdraaid worden.

Ik zou zeker ook vertellen hoe lang je al met deze klachten kampt, en hoeveel last je er van hebt.
Dan mag je toch verwachten dat de huisarts je serieus neemt, en het nodige doet (c.q. je doorverwijst) om een goede oplossing te vinden.
Veel sterkte !

Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-02 20:49

Je moet een ...-scan laten doen, ik heb het zelf gehad, en ik even geen idee hoe het heet. Maar dan ga je in een buis, en gaat zo'n radar er langs en maakt een foto in plakjes. Ik heb zelf een kijkoperatie gehad, en toen is er een stukje meniscus weggehaald. Bij mij was het zo dat ik niet graag meer gymde, hardlopen deed altijd pijn (landing, buigen), en na het springen was mijn knie kapot, dan deed dat zo veel zeer. Toen is er zo'n scan genomen van beide knieën, en daar bleek dat het vaag was, wat er met de meniscus aan de hand was, dus toen geopereerd (na een half jaar na aanvraag), en toen bleek er een klein scheurtje te zitten. Dus toen een stukje weggehaald, ik heb toen 3 maanden gerevalideerd, en het is nu nog niet perfect, maar wel bijna en ik heb geen pijn meer in die knie. In mijn andere knie nog wel, de knie is dan stijf en hij gaat niet altijd soepel. Ook heb ik na een lange rit er veel last van of als ik gedresuurd heb, want dan houd ik mijn benen correct, bij een gewone rit laat ik ze langer. Dus ooit wil ik wel die andere knie opereren maar ik heb geen zin in de lange revalidatie. Maar geholpen heeft het.
Jij had het over het zitten enz. Ik kan niet lang in dezelfde houding zitten, ik moet regelmatig van beenstand veranderen anders gaat het pijn doen en dan een soort lang aanhoudende kramp. Hurken gaat bij mij ook niet lang, ik kan het maximaal 2 minuten volhouden. Laat maar eens zo'n scan maken, ik laat nog wel weten welke precies, ik geloof CAT-scan maar ik weet het niet meer zeker

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-02 20:55

Ja ik moet dus met zitten ook niet te lang in dezelfde houding blijven dan krijg ik onwijze pijn in mijn knie, dus naar voren, naar achteren, heb altijd mijn been in beweging, ook 's nachts en ik wordt er gek van Boos!
Klinkt een beetje vergelijkbaar met wat jij had, ook knielen gaat nauwelijks, als ik zit is het weer even goed maar dat opstaan daarna Verdrietig

Hoe gaat zo'n operatie in z'n werk (veel prikken van tevoren ofzo Scheve mond daar ben ik dus als de dood voor net als een infuus maargoed er moet wat gebeuren en ik heb er desnoods wel een operatie voor over)?

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-02 20:59

Ik heb dat ook een poos gehad toen ik nogal hard op mijn knie gevallen was, ik had het idee dat er een stukje van mijn knieschijf af was wat los in het gewricht zat. Volgens mij is dat nog steeds zo maar zit het nu op mijn knie (dat voel ik). Mijn knie heeft deels geen fijn gevoel meer (speldeprik voel ik niet).
Bij mij is dat niet kunnen buigen/strekken na een half jaar wel over gegaan, maar ik zou me als ik jou was maar gewoon laten doorverwijzen voor een MRI scan, dan zien ze zo in 1 keer wat er is! Succes ermee!

:evaw:

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-02 21:05

MRI scan dat was het, CAT scan is volgens mij van je hoofd *LOL*
Ik loop er nu al bijna 3 jaar mee Sjimmy dus ik denk niet dat dit gevoel vanzelf nog weggaat, laat jij niks aan je knie doen?

ruiterinrust
Berichten: 1012
Geregistreerd: 20-04-02
Woonplaats: ugchelen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-02 21:06

haha dit vind ik een leuk topic niet om jouw knie hoor, maar omdat ik al heel lang last heb van mjin enkels. das onder meer de reden dak ruiterinRUST ben. Een vriend van me heb ik mee gewed dat ik een mri scan wil maar dat is me nog niet gelukt tot op heden dus ik zou zeggen join the club. ik ben al wel drie keer doorverwezen naar de fysiotherapeut maar ik ben de laatste keer niet meer gegaan. ik ben nogal eigenwijs en als het 2 keer niet geholpen heeft ja dan..........
Ik zou wel balen als jij meteen een mri scan krijgt

"Idealisten houden het oog op de toekomst gericht: als zij één blik in het verleden sloegen waren zij geen idealisten meer."
- Eric van der Steen

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-02 21:08

Oh dat klinkt bemoedigend, nou daarom open ik dit topic ook, omdat ik het gevoel heb anders zo weer buiten te staan bij de dokter.
Ik voel me daar nooit serieus genomen en wil daarom precies weten wat ik wil voordat ik heenga.
Waarom mag jij geen MRI-scan? Kan je dat niet eisen?

Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-02 21:23

Dat is het MRI-scan, ik heb namelijk ook een CAT-scan gehad, en omdat dat op dezelfde manier ging was ik verward.
Het kan inderdaad aan je meniscus liggen. Ik heb die scheurtjes waarschijnlijk gekregen omdat er 2 keer een paard op is gevallen. Ik heb alleen nooit altijd 's nachts pijn gehad, wel af en toe, maar niet altijd. Als ik geknield heb, en ik sta op, dan doet het opstaan echt pijn, maar dan trekt het weer weg.
De operatie, ik kreeg zo'n koud schort aan, en werd naar de operatietafel gebracht. Van te voren was er al een infuus ingebracht, (ging heel snel gelukkig), en toen moest ik op de operatietafel zitten en ging hij de ruggeprik geven. Dat lukte niet, want ik kon niet stil blijven zitten, dus toen gaf hij een slaapmiddel via het infuus en ik was direct weg. Toen werd ik wakker in zo'n bijkomkamer, en toen werd ik weggebracht. Ik heb dus 1 prik gehad die ik voelde, de ruggeprik niet.
Als je zoveel klachten heb zou ik zeker een MRI-scan laten doen, mij heeft het gigantisch geholpen, in 1 knie geen pijn meer, echt dat is zo fijn. Desnoods overdrijf je je klachten maar een beetje, je moet die operatie ondergaan vind ik. Ik zou niet nog eens door de revalidatie willen gaan, maar het heeft me echt geholpen.

Debbiedee
Berichten: 467
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-02 21:42

ik wil je niet bang maken cogy maar ik loop zeker al 10 jaar met zere knieen links ben ik eens aan m'n miniscus geopereerd die was gerafeld?
ik heb altijd het gevoel in mijn knieen of ik keihard de trap ben opgerend.
fietsen gaat wel rennen kan ik niet lang door mijn knieen gebukt staan (beetje rare zin) gat niet 30 sec is dan al lang ben naar de huisarts geweest naar de orthopeet en met foto's en echos ziet hij niets heb visio gehad alles al zo'n beetje moet maar weer eens naar de dokter en met de vuist op tafel.....
ik hoop voor jou dat ze het wel snel vinden

Dees

Berichten: 16690
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-02 21:54

Ik ben al redelijk vaak geopereerd, waarvan dus 4x aan mijn knie. Ik heb een OCD knie...

Die operatie zelf daar merk je niets van hoor, je word in een bed naar de operatiekamer gereden, en dan ben je dus wel echt even zenuwachtig, amar dan gaan ze je verdoven (ik kies altijd voor algehele narcose) en dan vertrek je echt binnen 3x ademhalen en dat voelt zooooo lekkerrrrr....echt waar, is genieten!
Zodra je bijkomt ben je wat in de war, maar je maakt je er vast niet druk om, watn je bent ook nog erg, erg loom. Misschien heb je een beetje keelpijn, dat komt van de 'intubation-tube" (ken je ER jargon Knipoog ). De rest van de dag is verder wel verloren hoor, je bent slaperig.
Soms ben je de dag erna wat misselijk, dat kan...

Na een kijkoperatie in je knie heb je een of twee kleine wondjes rond de knieschijf en eentje wat hoger op je binnenkant bovenbeen, die zijn ongeveer een centimer of 2, 3. Die wondjes genezen vrij snel, reken op 10 dagen wat ongemak. Ze spuiten tijdens de operatie je knie vol vocht, dus de eerste dagen heb je een dikke knie, die stram is en trekt. Tja, dat moet even tijd hebben om te herstellen. Dat kan een week of 2 wat pijnlijk zijn.
Soms moet je een tijdje met krukken lopen, maar sowieso moet je het eventjes rustig aan doen. Wat erg makkelijk is als je nog pijn hebt.

Als ze wat vinden tijdens de kijkoperatie, en het is kwa tijd te doen, dan zullen ze je meteen helpen. Wees niet verbaasd als je wakker wordt met een potje sterk water en een klein stukje bot of kraakbeen! Haha!

Je mag hopen dat ze er meteen wat aan kunnen doen. Want zo rondlopen wordt je immers ook niet vrolijk van. En de pijn van die wondjes, die is anders van gevoel dan de echte 'bot'-pijn die je nu voelt misschien, dat is echt een heel vervelende pijn. Die wondjes helen heel snel, dat voelt helemala niet zo heel erg pijnlijk.

Ik had na mijn laatste operatie dus mijn hele voorgevel opengesneden gehad Knipoog , zelfs dat deed na een week of 3 al niet echt meer pijn! En na 6 weken zat ik weer op het paard, denk dat het met je knie wel sneller zal gaan.

Meys

Berichten: 1363
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-02 22:20

Een MRI scan krijg je niet zo maar...het is wel even makkelijk om te zeggen je moet vragen voor een mri maar zo werkt het niet.
Ik heb ooit een mri gehad en toen belde het ziekenfonds me persoonlijk op wie toestemming had gegeven voor de mri...het blijkt nogal veel te kosten zo'n scannetje.

Cody je zegt dat je al standaard slaapt met een kussen onder je knie omdat je hem niet helemaal kan buigen en recht krijgen>zo"n kussen onder je knie is helemaal niet goed ik deed dat vroeger ook altijd en toen ik het een keer in het ziekenhuis deed kreeg ik toch flink op mijn kop omdat je dan de bloedvaten af kan klemmen en als je het heel lang blijft doen je knie helemaal niet meer recht kan krijgen.
Ik kan mijn knie ook niet helemaal meer recht krijgen of buigen en slaap met een kussen tussen mijn knieen> kan dan ook niet meer op mijn rug liggen..af en toe doe ik dat wel maar gaat zeer moeilijk.
Als je een operatie moet ondergaan....het valt best mee hoor>ook die zogenaamde prikken(infuus) op de OK kunnen ze fantastisch prikken daar hoef je absoluut niet bang voor te zijn(zegt iemand die als de dood is voor prikken maar er onderhand wel aan is gewend)
Als de huisarts je naar huis wil sturen gewoon blijven zitten totdat je de verwijzing naar het ziekenhuis hebt of eventueel naar iets anders.
Als jij zegt dat je knieen zoveel pijn doen en je wilt dat er iets aan gaat gebeuren kan ze niet weigeren....

Ltje 10-03-2004
Wtje 29-05-2006

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-02 08:11

MRI is idd een heel duur apparaat. Op de havo mocht ik niet in het milieu stage lopen (diploma's nodig) en toen ben ik 'maar' op de röntgen afdeling van een ziekenhuis gegaan, ook uitleg gekregen over die apparaten. Weet nu wel ongeveer hoe een MRI werkt en om het aan het werk te krijgen kost veel centjes.... Maar ja misschien kunnen ze het op een röntgen foto ook wel zien, al is een knie wel een complex onderdeel van je lichaam.
Ik laat er niks aan doen, het losse stukje zit een soort vast OP mijn knieschijf (aan de voorkant) ik heb geen last (meer) alleen deels geen 'fijne' gevoelszenuwen (en dat is alleen maar handig....)
Laat je iig doorverwijzen naar het ziekenhuis Cody! Dat kunnen ze niet weigeren, dan ben je iig een stap verder.

:evaw:

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-02 09:12

Op een MRI-scan zijn alleen de zachte weefseldelen (waar vocht in zit) duidelijk te zien. Botstructuren zijn bijna niet zichbaar. Als je dus een :los: stukje bot hebt in je knie ziet men dit dus niet of nauwelijks. Met rontgen komen ze vaak een heel eind hoor! Ik heb 3 weken geleden een MRI gehad voor mijn rug en ga nu aandringen op een rontgenfoto!
Probeer gewoon een verwijzing te krijgen voor de specialist, die zoekt dan wel uit :wat & hoe te handelen: sterkte ermee!

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-08-02 09:28

Iedereen hartstikke bedankt voor de reacties!!
Ik heb nu een beetje een idee wat ik kan verwachten en wat de mogelijkheden zijn.

Ik heb net de dokter gebeld en kan dinsdagmiddag terecht (ook weer zoiets...ben je weer 5 dagen verder Lips are sealed ) maargoed ik loop er nu al zo lang mee dat die 5 dagen ook niet meer zoveel uitmaken.
Ik laat me in ieder geval niet wegsturen voordat ze me doorverwezen heeft, misschien eerst een simpele rontgenfoto laten maken en dan verder kijken als dat niks oplevert.

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-02 09:37

Ik hoop voor je dat je naar een goede specialist voor doorverwezen, want je loopt hier al veel te lang mee!
Overigens, een CAT is niet alleen voor het hoofd Knipoog CAT gaat m.b.v. straling, en een MRI werkt met magnetische velden. Maar je kunt het voor elke lichaamsdeel gebruiken.

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering
*zucht*waarom begin ik steeds te laat om tentamens te leren...

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-02 14:21

Nou, ben terug van de dokter.
Ze voelde wat hier en daar, stelde wat vragen, die ik allemaal met 'ja' heb beantwoord. "Last bij het fietsen, traplopen, buigen?" "Doet dit zeer, doet dat zeer?" en toen was de conclusie er al eigenlijk.
"Ik zal je laten zien wat je hebt" zei ze nadat ze mijn knie nauwkeurig had onderzocht. Ze ging weg met een boek om wat voor me te kopiëren en wat was nou de conclusie?

Ik heb het zogenaamde Patellapijnsyndroom.
De pijnklachten zitten aan de voorzijde van de knie en treden vooral op bij langdurig zitten met gebogen knieën, fietsen tegen de wind in en trap op lopen. Er ontstaat drukpijn. Hoe het ontstaat is onduidelijk. Het kan zeer pijnlijk en lastig zijn, maar is niet ernstig en er is weinig aan te doen, behalve oefeningen en een 'patellapeesband' om mijn knie.
Ze heeft een paar pagina's oefeningen voor me gekopieerd en een aantal leefregels verteld. Zoals: niet te lang met gebogen knieën zitten, bv niet achter in de auto gaan zitten maar naast de bestuurder, in de bioscoop naast het gangpad, tegen de wind in fietsen en traplopen vermijden.
Eigenlijk alle dingen die ik automatisch al deed omdat die dingen gewoon heel veel pijn veroorzaken.
Positieve is, dat ik mijn knie nergens mee 'verknoei', ik was zelf nog bang dat er misschien slijtage zou optreden doordat mijn knieschijf niet goed aanvoelt maar daar hoef ik dus niet bang voor te zijn.

Nou, ik heb voor het eerst het gevoel dat ik iets aan mijn doktersbezoekje gehad heb, laatste keer dat ik er was geweest voor mijn knie, met dezelfde klachten, bleek september '99 geweest te zijn.
Ze luisterde goed naar mijn verhaal, heeft uitvoerig naar mijn knie gekeken en de moeite genomen mij goed te informeren, normaal wordt ik altijd met een kluitje het riet in gestuurd.
Geen foto's of scans dus, niet nodig, maar oefenen oefenen oefenen en dan hopen dat het beter wordt.

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-02 14:25

Ik hoop dat het idd dat is (al is het niet fijn), ik hoop niet dat ze iets anders onderkent! Succes ermee.

:evaw:


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie