Opgesloten vanwege twee eurocent

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

 
 
Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Opgesloten vanwege twee eurocent

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-04 11:36

Citaat:
John Arkenbout
Hoensbroek/Nuth - Je stopt bij een tankstation om voor exact 5,03 euro benzine te tanken, want dat is het bedrag dat je nog op zak hebt. Maar dan zegt de kassier streng dat je 5,05 euro moet betalen, omdat alles op vijf cent wordt afgerond. Anders kom je niet eens meer buiten, want de deuren zijn vergrendeld.

Robert Eussen (35) uit Hoensbroek wordt er nog onrustig van als hij aan afgelopen vrijdagavond terug denkt, in dat tankstation in Nuth. ,,Ik dacht even dat ik in zo'n Banana Split-achtig programma verzeild was geraakt, waar ineens een cameraploeg komt vertellen dat je gefopt bent. Maar dit was bittere ernst. Om twee eurocent! Ik ben meer dan tien minuten opgesloten geweest, terwijl de kassier schreeuwde dat ik moest betalen. Ik had geen pinpas bij me, anders had ik wel zo betaald. Pas nadat ik met mijn mobieltje de politie had gebeld die de man telefonisch opdroeg de deur weer open te maken, kon ik gaan.''

Eussen heeft vergeefs geprobeerd zich te beklagen bij de leiding van het tankstation. De telefonische verbinding werd verbroken, nadat hem was gezegd niet zo moeilijk te doen over twee eurocent. Gisteren heeft hij - ook vergeefs - geprobeerd aangifte te doen bij de politie wegens bedreiging en vrijheidsberoving.

Hij beraadt zich nu op andere juridische stappen, want behalve de onheuse bejegening steekt het hem ook dat je niet met een gepast bedrag kunt betalen. ,,Ik weet niet of dat zo mag. Er was bij de pompen geen mededeling te zien over het afronden.''

Bedrijfsleider Paul Levels van het tankstation is bereid om Eussen excuses aan te bieden voor het gedrag van zijn kassier. ,,Dat de deuren dichtgaan, is ons beleid na tien uur 's avonds. Veiligheid. En er moet betaald zijn voordat de deur weer wordt opengemaakt. Wat dat betreft heeft de kassier correct gehandeld.'' Maar om zo moeilijk te doen over twee cent, dat gaat ook Levels te ver. ,,Van mij had die meneer na betaling van die 5,03 euro zonder problemen kunnen gaan. De kassier zal wel een vervelende dag hebben gehad.''

Bron: Dagblad de Limburger


Ik vind 't werkelijk waar ongehoord, en dan vooral de afhandeling ervan. "De kassier zal wel een vervelende dag hebben gehad." PARDON? Scheve mond Dit is gewoon gijzeling en bedreiging! Er staat nog een hele pagina in de krant over dit afrondingsgebeuren, de journalisten hebben een soort van onderzoek ingesteld naar gepast betalen in winkels. Verbazingwekkend, de reacties... Kassameisjes die de manager erbij halen om 2 eurocent en uiteindelijk zuchtend, verwijtend etc toestemmen met een gepaste betaling, enz enz. Terwijl je helemaal niet verplicht bent het afgeronde bedrag te betalen zolang de 1 en 2 eurocenten er zijn! 't is zelfs zo dat als ik 5,03 wil betalen en ik leg 5,05 neer, dat ze me verplicht zijn die 2 cent terug te geven...

Ik ga wat dat betreft wel mee met de laatste alinea: als iemand minder moet betalen willen ze ook niet perse gepast betalen... Zelf heb ik geen problemen met dat afronden, doorgaans is 't inderdaad de ene keer wat meer en de andere keer wat minder. Maar ik vind 't ronduit idioot dat er zoi gereageerd wordt door winkels... Ik hoop van harte voor dhr Eussen dat dit een vervelend staartje voor 't (s)tankstation gaat krijgen!

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.


Buckje
Berichten: 19862
Geregistreerd: 22-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:43

dit vbindi k wel heel overdreven, 5,03 afronden op 5,05. die ene 2 cent wat is dat nou en je hoeft het nog heel niet af te ronden zolang die 1 en 2 centjes der zijn.

Jennygirl

Berichten: 4492
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:49

Het is belachelijk. 1 en 2 eurocent zijn gewoon een wettelijk betaalmiddel. Dus als deze meneer 5.03 wil betalen, heeft die cassier(e) dat te accepteren. Ik vind dat veel winkelmedewerkers slecht ingelicht zijn over het afrondingsbeleid. Ze hebben die eurocentjes gewoon te accepteren. Bij mij bij de AH zeggen ze ook gewoon dat ze die niet meer accepteren. Dat dacht ik dus wel!

We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS.
Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken?
www.coachworld.nl

Gast739

Berichten: 3333
Geregistreerd: 06-10-03
Woonplaats: Heppen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:50

Wanneer zal het eerste (proef)proces komen? Haha!

In dit geval voor wederrechtelijk vrijheidsberoving (deur), poging tot oplichting (verhogen van het bedrag), weigeren van het aannemen van wettelijke betaalmiddelen bij een koop en bedreiging door de kassier.
Kan daar dan ook nog belemmering van de rechtsgang bij omdat de politie een aangifte weigerde op te nemen?

Kortom, idioot!!!

Spammen mag niet, dus klik niet op deze link om een kersvers forum te bekijken.
http://www.plaingoodhosting.com voor iedereen die hosting zoekt

Gast546
Berichten: 15626
Geregistreerd: 15-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:51

Zo'n tankstation moet je gewoon met z'n allen links laten liggen.
Dan voelen ze het vanzelf wel.

Rinoa

Berichten: 5528
Geregistreerd: 28-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:51

Wat een belachelijke actie. Als nergens staat aangegeven dat er wordt afgerond, hoef je niet meer te betalen dan waarvoor je hebt getankt. Lijkt me logisch. Wat een trieste bedoeling zeg. Hopelijk wordt die kassier flink gestraft, want dit is echt te belachelijk voor woorden.

:D

Amy77
Berichten: 11207
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Op de mooiste plek in Drenthe :)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:51

Ik zal je zeggen, ik wist dus helemaal niet dat de bedragen al afgerond moesten worden. Ik kwam daar vorige week achter bij de supermarkt, ik dacht nog, ben ik mooi van al dat kleine geld af in mn portemonne( want daar gaat ie zo moeilijk van dicht,haha)dus betaal en hoor idd 2 cent terug te krijgen, maar die kwamen maar niet...normaliter boeit me die 2 cent niet hoor, maar toen dacht ik echt ff, als ik fooi wil geven dan beslis ik dat zelf, haha. Daar lag het dus aan, nou dan weet ik dat als ik tank, gewoon zelf alvast afronden..

Zelfst. werkende hoefsmid met jaren ervaring (opleiding in Zwolle gevolgd) en veel geduld. Werkzaam in provincie Drenthe, Flevoland en Z- Friesland, van mini's, belgen, hengsten, opfok, gespecialiseerd in gangenpaarden

Jennygirl

Berichten: 4492
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:52

MarianneR schreef:
Wat een belachelijke actie. Als nergens staat aangegeven dat er wordt afgerond, hoef je niet meer te betalen dan waarvoor je hebt getankt. Lijkt me logisch. Wat een trieste bedoeling zeg. Hopelijk wordt die kassier flink gestraft, want dit is echt te belachelijk voor woorden.
Sterker nog. Zelfs als het aangegeven is kun je nog gepast betalen. Dat moeten ze accepteren!

We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS.
Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken?
www.coachworld.nl

Tessebes

Berichten: 16931
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:54

Belachelijk. Volgens mij mag je trouwens nog gewoon met centen betalen, als je dat wilt.

Mar__
Berichten: 6645
Geregistreerd: 03-08-03
Woonplaats: There's no place like home

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:54

Idd belachelijk zeg.
Laatst was ik ook bij de AH (stond overigens wel vermeld daar) en had het helemaal gepast maar nee ik moest die 2 cent extra ook betalen. Maar ik dacht dat als je het gepast hebt het gewoon gepast mag betalen zonder af te ronden??

Een vriendelijk woord hoeft niet veel tijd te kosten, maar de echo ervan duurt eindeloos!!
Arno Brandt zadel te koop: http://www.bokt.nl/markt/ad/448550/arno ... ssuurzadel
B+11 / Endurance Klasse 1 + 21 / Klasse 2 + 1
[ITP] Fotoshoot Jordy

angelfire

Berichten: 4715
Geregistreerd: 26-06-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:54

Ze hebben die afrondingen toch omdat de 1 en 2 centen eruit gaan, maar die zijn er nog niet uit, dus ik snap niet waar ze zo moeilijk over doen.
2 cent..
Ik werkte eerst ook in een winkel, was het 2,09 dan wordt dus 2,10.
Die vent HELEMAAL uit 'n naad tegen mij..
Nou die cent mocht ie houden, maar die wou ie ineens niet meer..

ikke

Berichten: 27191
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 11:55

Dit is wederrechtelijke vrijheidsberoving, dat is niet een klein beetje strafbaar. Mag die pompbediende wel mee uitkijken. Neem voor de grap maar eens iemand in gijzeling, kom je erachter wat pappie rechter daarvan vindt, dit is hetzelfde..........

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-04 11:59

Angelfire, er zijn nog steeds geen concrete plannen om de 1 en 2 centen uit het betalinscircuit te halen, zolang dat niet het geval is mag je dus gewoon afgerond betalen. In dit geval had de goede man 5 euro en 3 cent in zijn portemonnee... Geen enkele consument is verplicht de afronding te betalen, dat geschiedt op vrijwillige basis.

Als de man in jouw verhaal uitflipte nadat je zei dat het 2,10 was, dan vind ik het niet terecht. Maar in het geval dat zo'n kassameisje gaat lopen zeuren over afrondingsbeleid etc... Nee sorry, dan word ik ook pissed...

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

Mikkie

Berichten: 3964
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 12:00

Ik ken dat tankstation, rijd er regelmatig langs. Denk niet dat ik er ooit nog eens ga tanken. Dadelijk sluiten ze mij ook op, ik kijk wel uit. Nee ik tank lekker bij de onbemande tankstations, goedkoop en geen gezeur met afronden.
Zolang de 1 en 2 eurocent wettelijke betaalmiddelen zijn, moet je ze aannemen, of je dat nou leuk vindt of niet. Ik wordt ook niet blij van een klant die 20 cent bij elkaar gaat zoeken door alle 1 en 2 centen uit de beurs te krabben, maar geld is geld......
Ik vraag me eigenlijk steeds af wat die medewerker had gedaan als de klant 5 had betaald met 1 centen????? Waren de deuren dan ook niet meer open gegaan.??????

ikkemetwikke

Berichten: 4801
Geregistreerd: 24-06-03
Woonplaats: in 't Zeeuwse

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 12:10

ik vind heel dat afrond-gedoe belachelijk!
of landelijk regelen,dat die centen er uit gaan(ze hadden de 1 en 2 centen er uberhaupt niet in moeten doen)maar niet de ene winkel wel en de andere niet!
en er is voor niemand duidelijk of je het nu mag weigeren,of hoe het nou wettelijk zit!

Serieus genomen worden, of serieus genomen worden, that's the question!

petraaken
Moderator FA, MD, VS, BEH, DRS

Berichten: 39817
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 12:11

Dat afronden vind ik zelfs belachelijk. Als ik tank voor 15 euro en 17 cent betaal slechts dat bedrag en niet meer. Heb nl niet getankt voor een hoger bedrag dus waarom meer betalen?

Anoeska

Berichten: 5656
Geregistreerd: 01-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 12:13

Omdat je volgende week voor 15 euro en 12 cent tankt, en het dan naar beneden wordt afgerond!

OT: Ik vind die hele afrondingsdiscussie weer iets typisch Nederlands, om over een paar cent te gaan lopen zeiken!

"God gave men both a penis and a brain, but unfortunately not enough blood supply to work both at the same time."

Gast739

Berichten: 3333
Geregistreerd: 06-10-03
Woonplaats: Heppen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 12:13

Mikkie schreef:
Ik vraag me eigenlijk steeds af wat die medewerker had gedaan als de klant 5 had betaald met 1 centen????? Waren de deuren dan ook niet meer open gegaan.??????


En dat mag dus helaas niet
Betalingen geschieden te gebeuren in een redelijke verdeling van biljetten en munten.
500 centen is niet redelijk en mag geweigerd worden.
Laatst bijgewerkt door Gast739 op 05-10-04 12:14, in het totaal 1 keer bewerkt

Spammen mag niet, dus klik niet op deze link om een kersvers forum te bekijken.
http://www.plaingoodhosting.com voor iedereen die hosting zoekt

vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 12:14

petraaken schreef:
Dat afronden vind ik zelfs belachelijk. Als ik tank voor 15 euro en 17 cent betaal slechts dat bedrag en niet meer. Heb nl niet getankt voor een hoger bedrag dus waarom meer betalen?


Meer zou je in dat geval sowieso niet betalen... Haha! 15,17 zou nl. afgerond worden naar 15,15... Knipoog

vikki

Berichten: 14251
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 12:15

Marreke schreef:
En dat mag dus helaas niet
Betalingen geschieden te gebeuren in een redelijke verdeling van biljetten en munten.
500 centen is niet redelijk en mag geweigerd worden.


Ik dacht dat er bedoeld werd met 5 euro en dan 5 losse centen... dat moet lijkt mij wel mogen.

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-04 12:18

Tuurlijk mag dat, 1 cent is een wettelijk betaalmiddel... Knappe jongen die mij verbied met centen te betalen.

Anoeska, ik heb zelf geen probleem met het verhaal van 't afronden, maar ik vind wel dat een kassier het gewoon te accepteren heeft als iemand niet meer wenst te betalen.

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-04 12:31

Ff wat lappen tekst van de site van De Consumentenbond geplukt:

Proef afronden op 5 cent
31 oktober 2003
Op verzoek van de Nederlandse detailhandel start binnenkort een proef met het afronden van de kassaprijs op 0 en 5 eurocent. Winkels willen al veel langer af van de munten van één en twee eurocent. Volgens winkeliers ontstaan er wachtrijen bij de kassa’s en kosten ze de winkeliers veel geld omdat banken voor deze munten kosten in rekening brengen.
De Consumentenbond ziet niet een directe reden om mee te gaan met het voorstel van de winkeliers. In ieder geval moet de voorwaarde van invoering zijn dat consumenten niet per definitie duurder uit zullen zijn als ze aan de kassa contact willen afrekenen. We hebben wel begrip voor de situatie van winkeliers en hebben daarom ook ingestemd om een proef te starten in een aantal winkels.
Ook sommige consumenten geven namelijk aan af te willen van de kleine euromunten. De proef zal onder meer moeten uitwijzen of het afronden geen nadelige prijsgevolgen voor consumenten heeft.
Overigens blijven de centstukken wettig betaalmiddel. De euro is immers een europese munt en één lidstaat kan nooit besluiten een van de munteenheden af te schaffen.

MOB adviseert afronding contante betalingen
1 juli 2004
Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB*) adviseert om het afronden bij contante betalingen op 5 eurocent landelijk door te voeren. Dit advies volgt op de resultaten van de Proef Afronding Eurocent, die van 26 april tot en met 6 juni 2004 in Woerden heeft plaatsgevonden. Met dit advies wil het MOB twee van haar doelstellingen - het vergroten van het betaalgemak en het verlagen van de kosten van het maatschappelijke betalingsverkeer - bereiken. Onderzoek toont aan dat op jaarbasis 30 miljoen euro bespaard kan worden met de invoering van de afrondingsregel. De winkeliers volgen het advies op en gaan binnenkort over tot landelijke doorvoering.
Proef Woerden
De proef, waarbij het totaalbedrag op de kassabon bij contante betalingen werd afgerond op 5eurocent, moest uitwijzen hoe consumenten, ondernemers (winkeliers, horeca en benzinestations) en banken reageren op het afronden. En of de afrondingsregel het betaalgemak van consumenten en ondernemers vergroot.
Resultaten onderzoek
TNS NIPO heeft voorafgaand aan en tijdens de proef onderzoek gedaan naar de mening van consument en ondernemers in Woerden over het afronden en hoe het afronden werkt in de praktijk. Uit het onderzoek blijkt dat de ervaring met het afronden bij consumenten tot een grotere acceptatie van het afronden heeft geleid: 83% van de consumenten uit Woerden staat positief dan wel neutraal tegenover het afronden. Voorafgaand aan de proef stond 32% van de consumenten negatief tegenover het idee van afronden. Een maand na de start van de proef was dat nog maar de helft: 16%. Hiermee is het 20-procentscriterium ruim behaald. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt ook dat de zorg van consumenten, dat het afronden tot hogere prijzen zal leiden, beperkt is. Op basis van enerzijds de onderzoeksresultaten en anderzijds de mogelijke kostenbesparingen, voorziet het MOB geen belemmeringen om het afronden op 5eurocent landelijk door te voeren. De winkeliers gaan daarom binnenkort over tot landelijke doorvoering.
Voorbereidingen landelijke uitrol
De winkeliers gaan gedurende de komende zomermaanden de nodige maatregelen nemen om de afrondingsregel toe te kunnen passen in hun winkel(s). Hierbij moet gedacht worden aan aanpassingen van de kassasoftware, instructies aan (kassa)medewerkers en het plakken van kassastickers met de boodschap ‘hier worden contante betalingen afgerond’.
Het MOB streeft ernaar de voorbereidingsfase voor de landelijke uitrol te kunnen afsluiten op uiterlijk 1september 2004, waarmee de landelijke toepassing van de afrondingsregel bij contante betalingen een feit zal zijn. Overigens sluit het MOB niet uit dat individuele winkeliers die eerder klaar zijn met hun voorbereidingen nog vóór 1 september zullen beginnen met het afronden.
De afrondingsregel
De afrondingsregel houdt in dat het totaalbedrag op de kassabon bij contante betalingen wordt afgerond op 5 eurocent, net als in de tijd van de gulden. Bijvoorbeeld, een totaalbedrag van € 22,68, dat contant wordt afgerekend, wordt naar boven afgerond op € 22,70. Een totaalbedrag van €22,67, dat contant wordt afgerekend, wordt naar beneden afgerond op € 22,65. De afrondingsregel is niet van toepassing bij betalingen met de PINpas, Chipknip of creditcard.
Een wettelijke maatregel is niet nodig om als winkelier de afrondingsregel toe te passen. Wel is het noodzakelijk om richting de consument duidelijk te communiceren dat de afrondingsregel wordt toegepast, bijvoorbeeld via pui- en/of kassastickers. De 1- en 2-eurocentmunten blijven overigens wettig betaalmiddel. De proef met het afronden in Woerden trok de afgelopen weken veel belangstelling vanuit binnen- en buitenland. Op vrijwillige basis namen aan de proef meer dan 150 winkels deel. Naar verwachting zullen deze winkels na het bekend worden van het advies van het MOB het afronden blijven continueren.

[/i]* het MOB bestaat uit belangenorganisaties van de detailhandel, horeca, benzinestations, banken en consumenten en staat onder voorzitterschap van de Nederlandsche Bank.[/i]

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 12:34

Ilindra schreef:
Zo'n tankstation moet je gewoon met z'n allen links laten liggen.
Dan voelen ze het vanzelf wel.

Goed idee!!!!!!!!! Ik doe meee!!

(waar ligt Nuth?).

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-04 12:36

Haha! In Zuid Limburg.

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-04 12:37

Dan doe ik zeker mee!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Lot_, Googlebot, Rosannee_, Yahoo en 32 bezoekers