gebroken ruggewervel

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

 
 
ingvdh

Berichten: 4590
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

gebroken ruggewervel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-09-04 15:08

Afgelopen zaterdag ben ik van mijn paard gevallen. Ik probeerde over 30 cm heen te springen, Owen ging te vroeg af en maakte een sprong van een meter, ik kwam vervolgens op zijn nek neer, uit balans, Owen schrok daarvan en kwam een beetje omhoog en toen lag ik op de grond, ben nog wel mijn paard wezen wegzetten en naar huis gereden in mijn auto, ondanks de pijn (dacht dat mijn heup gekneusd was). Ben uiteindelijk maar naar het ziekenhuis gegaan en daar bleek, na 8 uur wachten, dat mijn ruggewervel gebroken was.
Mijn L1 wervel is gebroken en de breuk is stabiel, dit houdt in dat ik nu weer thuis ben met een stalen corset om. Dit moet ik zo'n 6 tot 8 weken volhouden.

Nu weet ik dat er op bokt meer mensen zijn die mij zijn voor gegaan (en volgens de chirurg nog vele andere). Ik zou graag wat ervaringen willen horen van hoe de behandeling nu verder gaat, wanneer je weer mag rijden/werken enzovoort.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!


Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 15:20

O jee.... ik heb op 24 april jl. een lendenwervel gebroken. Heb ook 8 weken in een dergelijk corset gelopen, nadat ik eerst twee weken met de blessure had doorgelopen...

Na die acht weken heb ik anderhalve maand fysio gehad en momenteel ben ik genezen verklaard en mag ik alles weer doen. Mijn bekken was ook flink gekneusd en daar heb ik eigenlijk nog het meeste last van gehad.

Ik kan weer paardrijden, gaat nog niet zo soepel natuurlijk en vooral opstijgen valt nog niet mee, maar ik ben allang al blij dat dit weer kan.

Dus je kunt er wel een maand of 4 voor uittrekken, maar het kan weer helemaal goedkomen!

Sterkte ermee!

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

mobick

Berichten: 3263
Geregistreerd: 24-05-02
Woonplaats: Maartensdijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 15:28

4 jaar geleden heb ik er twee gebroken na een val van de hooizolder. Kan je zeggen dat het bij mij nooit is weggegaan, de pijn ivm de aangroei van wildkraakbeen. Ik heb een halfjaar morfine moeten slikken om het leven een beetje dragelijker te maken. Snachts word ik vaak wakker met een slapende arm en smorgens neem ik eerst een bad anders kan ik niet op of om.
Heel vervelend allemaal, maar ik rijd wel gewoon paard!
Succes met je letsel, ik hoop dat het allemaal snel geneest.

Remy

Berichten: 2705
Geregistreerd: 02-06-04
Woonplaats: Sint Anthonis

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 15:36

Heb op 25 januari jl tijdens een ongeluk met mijn paard mijn L2 instabiel gebroken. Is door middel van spondylodese gefixeerd tussen de L1 en de L3. Spondylodese is dus vastzetten met een titanium ijzerwerk. Na de operatie heb ik nog 8 weken een 3-punts korset gehad die ik alleen aan moest als ik uit bed was. Met zo'n korset houden je eigen spieren je bovenlichaam overeind, alleen corrigeert zo'n korset je als je een verkeerde houding dreigt aan te nemen. Ik heb nog niet paard gereden, maar dat komt eigenlijk meer door andere breuken die ik tijdens het ongeluk heb opgelopen. Als ik alleen die wervel gebroken had gehad, had ik er denk ik al wel weer af en toe opgezeten.

Volgens mijn specialisten zal ik in de toekomst alles weer kunnen wat ik voor het ongeluk ook kon. Met uitzondering van sporten als skieën en schaatsen, want dan kan ik het gedeelte onder de spondylodese sneller breken..

Ik denk ook dat je geluk hebt gehad, want de L1 is een plaats waar je later waarschijnlijk weinig of geen last meer van zal ondervinden.. Lachen

Het zal alleen wel even duren voordat je zover bent, en waarschijnlijk zul je het af en toe even niet meer zien zitten, maar ik wens je veel sterkte en moed toe.. OK dan!

ingvdh

Berichten: 4590
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-09-04 19:19

Gelukkig is bij mij alles stabiel en de chirurg vertelde me ook dat ik er later, als alles goed gaat, weinig tot geen last van zal ondervinden. Het was nog wel even spannend of het stabiel of instabiel was, maar er was gelijk een CT scan gemaakt die voor uitsluitsel zorgde.

Ook ik heb nu een driepunts corset, mag ook uit in de douce, zolang ik maar zittend ga douchen.

Remy, blijft het ijzerwerk zitten of moet je weer onder het mes om het eea te laten verwijderen?

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!

Remy

Berichten: 2705
Geregistreerd: 02-06-04
Woonplaats: Sint Anthonis

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 19:28

In principe kan het ijzerwerk blijven zitten, maar het is mogelijk dat ik er over een aantal jaren toch last van zou kunnen krijgen, en dan is het wel een optie om het eruit te halen...

Ik hoop van niet, want rugoperaties gaan altijd gepaard met veel bloedverlies, en zijn dus in de regel geen simpele ingrepen.
Ik ben er achteraf wel luchtig over, maar ik heb enkele weken aan de morfinepomp gelegen en de pijn was op sommige momenten bijna niet te verdragen...Ik hoop dus echt dat het erin kan blijven zitten...

Gekke is dat ik qua soepelheid geen verlies heb. Doordat ik vroeger veel aan taekwondo heb gedaan ben ik altijd erg lenig geweest. Daardoor kan ik nu heel veel compenseren, ik kan zelfs nog steeds zonder mijn benen te buigen gewoon met m'n vingers de grond aanraken
Ook ben ik weer in staat om een zak paardenvoer van 20 kilo te dragen, mits ik m'n buikspieren goed gebruik, dus dat valt allemaal gelukkig erg mee.

Remy

Berichten: 2705
Geregistreerd: 02-06-04
Woonplaats: Sint Anthonis

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 19:34

Onbegrijpelijk trouwens, dat je nog gewoon door bent gegaan, in de auto bent gestapt.... Wat moet dat een pijn gedaan hebben..

Bij mij was dat iets anders, ik kon met geen mogelijkheid meer opstaan, waardoor ze ook bang waren dat ik een dwarslaesie had, kreeg een spuitje waarvan ik heerlijk ging hallucineren en ben vervolgens met de ambulance met spoed naar het ziekenhuis afgevoerd.

Hebben ze je ook alvast verteld wat ze eventueel met therapie met je kunnen doen?

Remy

Berichten: 2705
Geregistreerd: 02-06-04
Woonplaats: Sint Anthonis

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 19:37

@ Mieke: gaat alles nu dus weer goed met je? Heb je nog klachten aan je bekken overgehouden?

lieke2
Berichten: 1610
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 20:19

Zo, dan heb je het er echt goed vanaf gebracht! een vriendin van mij zit dus na een val wel met een dwarslaesie, vanaf de 12e wervel...
en dus ook verlamd.
In ieder geval heel veel beterschap en sterkte!

Vandaag is morgen voorbij....

Als je veel doet, kan je veel doen
Als je niks doet, doe je vaak niks

Tijd om te leren/werken? Ban jezelf!

nickyu

Berichten: 23385
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: zeeuwsvlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-09-04 20:34

pffr ben blij dat ik jou niet ben !

heb er gelukkig ook geen ervaring in

veel sterkte met de genezing

zakelijke mail nickyskeet@gmail.com -- http://www.nickyskeet.nl
pbs worden niet beantwoord

GEZOCHT westdorpe- verzorger/bijrijder
of te koop/ruil (tegen 1 / 2 span shet wagen) aangeboden E (ca.153cm) pony
reacties aub per mail keetelaar@gmail.com

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 01:02

Meld zich!

Ik heb mijn wervel gebroken ergens midden in mijn rug. De onderste wervels zijn op elkaar geschoten. Een impressie fractuur.

Ik heb zes weken in het ziekenhuis gelegen, plat. En daarna heb ik een gipsen corset omgehad voor drie maanden. Gips kun je niet even afdoen. Wat een gedoe. Kon me niet eens zelf aankleden dus daarvoor kwam de wijkverpleegkundige iedere dag even langs.

Nu gaat alles best goed. (Binnenkort mri) en ik kan ook weer gewoon paardrijden. Ik kan geen zware dingen tilen. (hoef ik na de springles alleen de lichte balken op te ruimen Schijnheilig )

heb 7-8 maanden geleden wel even in een rolstoel gezeten omdat ik van de pijn niet meer kon lopen...

maar alles is weer ok... OK dan! Voorlopig..

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 09:18

Bij mij werkte fysiotherapie bijzonder goed om weer goed te functioneren, alleen had ik steeds erg veel napijn in mijn bekken. Sinds ik 2,5 week geleden gestopt ben met fysio gaat het stukken beter met mijn bekken. Kneuzingen duren gewoon een maand of vijf, zes en die oefeningen die ik voor mijn rug moest doen waren voor mijn bekken eigenlijk te pijnlijk. Het kon verder geen kwaad of zo.

Ik doe nu nog een aantal keren per week wat oefeningen en zolang ik dat een beetje rustig aan doe gaat het prima.

Ik had trouwens L2 gebroken (arts zei eerst L4, maar op brief naar fysio stond L2... Verward ). Het was in ieder geval de tweede lendenwervel van boven, de vierde van onderen! Haha!

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

ingvdh

Berichten: 4590
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-04 09:58

Na mijn val had ik wel pijn, maar riching mijn heup. Ik ben heel snel opgestaan en gaan zitten, paard gepakt en ergens anders gaan zitten, maar de pijn werd maar niet minder. De anderen hadden dus ook niet in de gaten hoe erg het wel niet was om dat ik heen en weer bleef lopen. Ik heb zelf nog getracht foto's te maken van de anderen die aan het springen waren. Ze hebben wel afgezadeld en Owen op het land gezet, dat kon ik niet meer.

Ik heb wel mijn moeder gebeld, maar die zat met verf in d'r haar en kon dus ook niet zo 123 weg, vader was niet bereikbaar. En in mijn auto (hoge instap) zat ik best lekker, dus ben ik maar naar huis gegaan.

De dokter heeft nog wel tegen me gezegd dat ik wel een dwarsleasie had kunnen krijgen als ik door was gelopen Bloos!

Ik dacht eerlijk gezegd dat alleen mijn heupen gekneusd waren en dat met pijnstillers weer naar huis mocht. Ze hebben 2x rontgen foto's gemaakt en een CT scan om uit te vinden wat het nu was (ik schijn niet zo'n mooie ruggewervel te hebben, maar heb nog nooit last ervan gehad)

Maar nu is het afwachten, rustig aan en dinsdag hoop ik meer te horen over therapie oid want dan heb ik afspraak met de chirurg. Het naar huis gaan was nogal chaotisch (eerst wo morgen tijdens het ochtend gesprek met de chirurgen, na een uur zei de fysio vanavond en tijdens het middagbezoek bleek dat ik gelijk al weg mocht).

Grappig dat Remy zegt dat ze zonder haar benen te buigen de grond weer kan aanraken. Ik heb vorig jaar een gezondheids test gehad en het lukte toen niet, dus ik ben het hele jaar aan het oefenen geweest en dit jaar lukt het wel.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 10:12

Ik kon niet of nauwelijks opstaan na mijn val. Ben ook zeker nog een half uur blijven liggen, ik merkte dat ik alles wel kon bewegen, maar kon het nog niet opbrengen om op te gaan staan. Uiteindelijk is me dat wel gelukt, met behulp van anderen.

Voetje voor voetje al schuivelend (kon mijn benen niet optillen) bij mijn stalhouder naar binnen gebracht, op een stoel geparkeerd met een plak cake en een bak koffie met bijzonder veel suiker... Ik scheen lijkwit te zien, dus men had het idee dat ik van de wereld zou gaan. Dat idee had ik zelf niet, maar ik verging van de pijn.

De pijn werd niet minder en ik ben toen naar de huisartsenpost gebracht (duurde ongeveer een kwartier voor ik in een auto zat, crisis dat valt niet mee zeg als je je benen niet op kan tillen). De huisarts daar constateerde flinke kneuzingen en ik moest maar heel veel pijnstillers gaan slikken, bij voorkeur de maximale dosis paracetamol in combinatie met de maximale dosis ibuprofen.

Na anderhalve week slikte ik nog steeds 12 pillen en ben ik toch maar even naar mijn eigen huisarts gegaan. Die verschoot van schrik en stuurde me onmiddellijk door voor een foto naar het ziekenhuis. Omdat ik de meeste pijn in mijn bekken had, had ik zelf nooit verwacht dat ik een wervel gebroken had en niks aan mijn bekken mankeerde wat op een foto zichtbaar was. Ik stond die arts stomverbaasd aan te kijken geloof ik... Haha!

In het ziekenhuis begrepen ze niet dat ik met deze blessure bijna 2 weken had rondgelopen... Scheve mond

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

Natascha

Berichten: 6390
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 10:20

Ik heb 3 jaar geleden een zijtakje van L3 links afgebroken na een val van mijn paard. Mijn eerste val toen en gelijk de beste Knipoog
Na 8 weken revalidatie mocht ik weer te paard. De breuk is snel en netjes geheeld. De spier die eraan vastzit en doorloopt naar de ribbenboog heeft nog 2 jaar zeer gedaan. Ik heb er nog steeds last van als ik in de stress zit of lang rechtop zit of stil moet staan. Verder geen last meer van. Bij die val is eea ook scheef gekomen. De osteopaat heeft geod geholpen dit jaar. De rug was goed maar het bekken beek ook een flinke klap t ehebben gehad. Dat verklaarde ook een hoop vande pijntjes die ik nog had.
Laatst heb ik een soortgelijke smak gemaakt maar toen alleen maar een zwaar gekneusd bekken opgelopen. Leuk hoor pardrijden Knipoog

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)

yarrah

Berichten: 2469
Geregistreerd: 10-08-04
Woonplaats: the city of the farting horse!

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 11:08

Jeetje, dan heb ik massel gehad.
2 gebroken ribben en een aantal gekneusd....

Ik ga een bodtportector kopen voordat ik weer
op paard ga stappen. Jullie ook???


Yarrah

Het Groninger paard veelzijdiger kan haast niet:
dressuur, M1+9, TREC klasse 2, Endurance Klasse 1.
Sinds 2015 Mennen dressuur B+11, en reserve kampioen indoor districtkampioen, L+1, Vaardigheid L, Samengesteld Klasse L+1, mendurance klasse 1 2wp. En sinds 2016 ploegpaard :-).

Natascha

Berichten: 6390
Geregistreerd: 07-02-01
Woonplaats: Ankh Morpork

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 11:22

Sinds die tijd heb ik er ook eentje en ik draag hem altijd.

Niets zo charmant als een paard aan de wand: (zie profiel of hiervoor portretten en naambordjes)

Remy

Berichten: 2705
Geregistreerd: 02-06-04
Woonplaats: Sint Anthonis

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 13:05

Ik sta er echt van te kijken dat niemand in jullie omgeving doorhad dat er iets helemaal niet in orde was na zo'n val..Je zal er toch alsnog een dwarslaesie aan overhouden..

Mijn geluk indeze is dat de pensionhoudster operatie-assistent is geweest. Ze hoorde de enorme klap van de grote staldeur die eruit viel, en is al 112 bellende naar me toegerend. Zag ook al meteen dat het helemaal mis was. Dat er iemand was die zo daadkrachtig optrad heeft me echt heel veel voordeel bezorgd, want doordat mijn gehele ribbenkast aan de linkerkant aan gort was (25 fracturen) staken er een paar ribben door mijn longen..Ze heeft me gedwongen om stil te blijven liggen en daar ben ik haar nu nog heel dankbaar voor, want je eerste impuls is toch om koste wat kost overeind te komen...

Het meisje dat het ongeluk heeft zien gebeuren is compleet overstuur naar de straat gestuurd om om de ambulance te wachten, die was zo over haar toeren dat ik daar misschien weinig aan gehad zou hebben..

Ik zal ook absoluut alleen nog maar met een bodyprotector op mijn paard stappen..

Enne..Ingvdh: waarschijnlijk word je door al die therapie die je krijgt nu zo lenig, dat je je handen dan makkelijk plat op de grond kan leggen, hoor.. Clown

@ Mieke: ik ben blij te horen dat het met je bekken allemaal weer goed aan het komen is... OK dan!

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 13:36

Mijn stalhouder zal naar aanleiding van mijn blessure nu ook steevast een ambulance bellen als iemand niet snel opstaat na een val. Ik was zelf degene die vond dat een ambulance niet nodig was... heel dom achteraf. Maar mijn omgeving heeft net als ik, dus wel geleerd van dit geintje... Ik ben er zeer, zeer goed vanaf gekomen, dat realiseert iedereen zich wel geloof ik...

Remy, zo te lezen heb jij echt een gruwelijk ongeluk gehad zeg.... pffff... dat had nog heel anders af kunnen lopen!

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

ingvdh

Berichten: 4590
Geregistreerd: 28-09-02
Woonplaats: uitgeest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-10-04 16:13

Ik heb het er ook al over gehad met de stalhouder, dat er eerder een ambulance moet komen. Meestal wordt het toch onderschat.

Ik was net keurig aan een cap begonnen, buiten droeg ik hem al langer, maar ik had hem ook maar opgedaan voor de zekerheid met springen.
Bodyprotector weet ik nog niet. Waarschijnlijk wel als ik weer ga springen, dressuur zou ik nog niet weten.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje!

Sannuh

Berichten: 1387
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: Nijmegen-Lent

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 17:30

Mieke schreef:
Ik kon niet of nauwelijks opstaan na mijn val. Ben ook zeker nog een half uur blijven liggen, ik merkte dat ik alles wel kon bewegen, maar kon het nog niet opbrengen om op te gaan staan. Uiteindelijk is me dat wel gelukt, met behulp van anderen.

Voetje voor voetje al schuivelend (kon mijn benen niet optillen) bij mijn stalhouder naar binnen gebracht, op een stoel geparkeerd met een plak cake en een bak koffie met bijzonder veel suiker... Ik scheen lijkwit te zien, dus men had het idee dat ik van de wereld zou gaan. Dat idee had ik zelf niet, maar ik verging van de pijn.

De pijn werd niet minder en ik ben toen naar de huisartsenpost gebracht (duurde ongeveer een kwartier voor ik in een auto zat, crisis dat valt niet mee zeg als je je benen niet op kan tillen). De huisarts daar constateerde flinke kneuzingen en ik moest maar heel veel pijnstillers gaan slikken, bij voorkeur de maximale dosis paracetamol in combinatie met de maximale dosis ibuprofen.

Na anderhalve week slikte ik nog steeds 12 pillen en ben ik toch maar even naar mijn eigen huisarts gegaan. Die verschoot van schrik en stuurde me onmiddellijk door voor een foto naar het ziekenhuis. Omdat ik de meeste pijn in mijn bekken had, had ik zelf nooit verwacht dat ik een wervel gebroken had en niks aan mijn bekken mankeerde wat op een foto zichtbaar was. Ik stond die arts stomverbaasd aan te kijken geloof ik... Haha!

In het ziekenhuis begrepen ze niet dat ik met deze blessure bijna 2 weken had rondgelopen... Scheve mond


Echt niet slim van je omgeving om je toch op te laten staan. Je had er alsnog een dwarsleasie aan over kunnen houden Scheve mond

Artemide

Berichten: 1336
Geregistreerd: 24-08-03
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 18:20

Heel veel sterkte! 't Zal allemaal nog wel goed komen, je moet er zelf in geloven! OK dan!
En wees blij dat je 'maar' 8 weken met het corset moet rondlopen ... ik loop er inmiddels al een jaar mee rond... Scheve mond

"Tenslotte ben ik niet tevreden over mijn gedachten. Ik zou wel eens iets heel anders willen denken. Maar wat? Ja, als ik dat wist, dan dacht ik het wel."

Remy

Berichten: 2705
Geregistreerd: 02-06-04
Woonplaats: Sint Anthonis

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 19:30

MissyM schreef:
Heel veel sterkte! 't Zal allemaal nog wel goed komen, je moet er zelf in geloven! OK dan!
En wees blij dat je 'maar' 8 weken met het corset moet rondlopen ... ik loop er inmiddels al een jaar mee rond... Scheve mond


Wát? Een jáár? Wat is er dan met je gebeurd, dat je zolang in een korset moet lopen?

Mocca

Berichten: 17972
Geregistreerd: 10-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 19:40

Ilse (calice @ bokt) heeft ook haar ruggewervel gebroken pb haar eens Lachen

When you dream there's a chance you'll find
             a little laughter, or happy ever after...

Leonie_M

Berichten: 4313
Geregistreerd: 08-11-01
Woonplaats: Dordrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-10-04 19:53

Jeetje zeg wat heb jij een geluk gehad.

Wat me opvalt is dat jullie zo snel weer veel mogen doen?
Ik heb dan geen ruggewervel gebroken, maar mijn 6de nekwervel. (stabiele breuk) Ik heb dik 3,5 maand met een nekkraag omgelopen en ik moet nu nog zeker 2 maanden revalideren voordat ik weer alles mag. Ben dus in totaal bijna een half jaar zoet mee.

Maar heel veel sterkte meid de komende tijd

UTILE DULCI: ZZ-licht + M spr + klasse 1 endurance (verkocht)
h'adelphos M2


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Barroco, boyca, Carr_friesje, Googlebot, ierusju, Liezel1, Lollieloes, m9ara, maatje987, MarjoleinL, Miesemuisje, mriek1990, Nooor_, oblix en 102 bezoekers