Amandelen laten verwijderen; ervaringen?

Moderators: Leo, Muurp, Dani, Murthul

 
 
Tessebes

Berichten: 16946
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Amandelen laten verwijderen; ervaringen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-04 09:30

Ik heb de afgelopen 4 dagen alweer ziek thuis gehangen vanwege keelontsteking. Boos! Begin dit jaar heb ik het ook al gehad en daarvoor heb ik het ook een paar keer gehad. Misschien moeten m'n amandelen er dus uit. Nou ja, niks moet, maar het lijkt me wel lekker om er vanaf te zijn. Het schijnt ook te schelen met verkoudheden, bijholte- en oorontsteking.

Wie heeft er ervaring met amandelen laten verwijderen om latere leeftijd? Ik zie er namelijk nogal tegen op. Scheve mond


Dorée

Berichten: 6707
Geregistreerd: 20-05-01
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 09:35

Goed dat je het vraagt, ik loop nl onbewust ook met dezelfde vraag rond.
Ik ben dus benieuwd. Clown

"Ik zing het zo helder als ik kan, zowel in Bijbel, Thora als Koran staan die woorden echt.
'K vind het prachtig dat u iets gelooft wat door een man van vroeger is beloofd, maar u leest zo slecht."

Acda en de Munnik

Misja

Berichten: 3317
Geregistreerd: 12-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 09:36

Ik heb er ervaring mee, maar echt vrolijk wordt je denk ik niet van mijn verhaal en de verhalen die ik ken. Amandelen laten verwijderen op latere leeftijd is echt rot gewoon, het doet erg veel pijn en is enorm lastig.
Ik kreeg nog complicaties ook, nabloedingen en ontsteking, en ben doodziek geweest. Wel dé manier om af te vallen, binnen een mum van tijd was er bijna 9 kilo af (helaas kon ik die 9 kilo absoluut niet missen, maar ja).

Ik heb afgelopen jaar ook mijn neusamandelen laten verwijderen, dat was een heel stuk minder erg, maar ook al pijnlijk zat, maar mijn keelamandelen was een ware ramp. Sorry dat ik het zo vertel, maar het is de waarheid..
Wel heb ik daarna nooit meer zo'n heftige keelontsteking gehad gelukkig, ik was echt vaak ziek van die rotdingen. Maar de operatie (en vooral daarna) was echt zwaar kl*te. Een vriendin van mij heeft een half jaar geleden haar amandelen eruit laten halen, en die moest bijna 2 weken in het ziekenhuis blijven vanwege complicaties.

Ijsjes eten? Ja, als je een ukkepuk bent is dat leuk, maar ik kon geen ijs eten want dan ging ik door het dak van de pijn.

Het was afschuwelijk, maar goed, ben wel blij dat ik er vanaf ben. Even flink afzien dus, als het tegen zit.

Op het randje van de afgrond..is het uitzicht het mooist!.......

jedine
Berichten: 459
Geregistreerd: 23-08-03
Woonplaats: valkenswaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 09:44

Ik heb ff in je profiel gespiekt en zag dat je 25 bent. Ze zeggen idd dat hoe ouder je wordt hoe zeerder het doet.

Ik was 16 toen ze er na 3 keelontstekingen uitmoesten. Ik moest 3 dagen bljven. 1e dag opname,2e dag operatie en 3e dag naar huis. Bij mij was het grootste probleem de angst die ik had voor spuiten stond dus op de dag vd operatie om 6 uur beneden op mn mammie te wachten en die heft me weer naar boven gesleurd. Ondaks mijn angst heb ik de operatie ondergaan en daarna keiveel ijs gegeten en dat hiel tegen de pijn. lekker veel bezoek tijdens het bezoekuur en iedereen naam ijs mee, t was ook midden in de zomer!!! Maar de vriezer op de afdeling werkte niet dus moest ik alles tegelijk opeten. maakte niks uit want dat verdoofde de pijn... Maar na ee narcose ongeveer 10 ijsjes eten is niet aan te raden , ik ben aan het overgeven gegaan en dat is geen pretje!!! Zorg dus dat dat niet gebeurt want dat doet zeer!!!

Een aantal dagen vond ik het eng om te eten en te drinken maar na een weekkie ging alles weer!!!

ik wens je veel succes en alvast beterschap

Jareina rust op de eeuwige groene weide

jedine
Berichten: 459
Geregistreerd: 23-08-03
Woonplaats: valkenswaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 09:45

oja ik heb daarna ook nooit geen keelontsteking meer gehad en bijna nooit keelpijn,dat is dus een groot voordeel!!!

Jareina rust op de eeuwige groene weide

Quellian

Berichten: 27180
Geregistreerd: 21-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 09:57

Ikke ook nieuwsgierig!! Heb net weer een antibiotica-kuur achter m'n kiezen...

Jorinaatje12

Berichten: 87
Geregistreerd: 26-08-04
Woonplaats: St Jansteen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 10:01

Mijn amandelen zijn er ook uit gehaald.
Het deed helemaal geen zeer hoor.
Ik mocht gewoon gaan slapen.
Daarna moest ik heel veel ijsjes eten.
Want dan voelt het een beetje warm aan.
Maar het deed geen pijn.

Ik hou van mijn madeleine!!!!

Tessebes

Berichten: 16946
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-04 10:11

Jorinaatje12 schreef:
Mijn amandelen zijn er ook uit gehaald.
Het deed helemaal geen zeer hoor.
Ik mocht gewoon gaan slapen.
Daarna moest ik heel veel ijsjes eten.
Want dan voelt het een beetje warm aan.
Maar het deed geen pijn.



Maar jij bent nog hartstikke jong joh, dan zijn die amandelen nog makkelijker weg te halen dan als je volwassen bent.

vikki

Berichten: 14252
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 10:14

Ik ga mijn reactie in een eerder topic even opzoeken... kom ik zo mee terug Haha!. Mijn keelamandelen zijn iig verwijderd toen ik 26 was.Au...bij mij zijn mijn keelamandelen weg gehaald toen ik 26 was...

Citaat:
au au au!!! Maar ik heb tips... Haha! Koud gepureerd ziekenhuisvoer is niet te eten dus charter je ouders om (fruit!!!)potjes van olvarit te kopen en heeeeeeel veel perenwaterijsjes, dan valt het best mee...of iig is het de moeite waard want daarna echt geen last meer en je kan een paar dagen heerlijk lekker snoepen/eten om die kilo's terug te krijgen die je kwijt raakt... Schijnheilig En dan nu mijn belangrijkste tip: sommige verpleegster kunnen echte krengen zijn...als pijnstillers krijg je doodgewone paracetamolletjes 500 en van de aardige kreeg ik er 2 (kon voor zo'n korte periode allemaal geen kwaad zeiden ze, lekkerder herstellen zonder pijn...), maar goed, die loeders (sorry...) gaven er maar eentje per nacht...arghhh!!! Dus tip: neem een doosje paracetamol mee!!! *grinnik* Scheelt een hoop slapeloze nachten... Schijnheilig


Citaat:
Ouch! Ik heb dat ook gehad ja... 5 jaar geleden zijn mijn keelamandelen weg gehaald (auw auw auw... maar zeekr wel de moeite waard, ik heb sindsdien hooguit 1 x keelpijn gehad en dan bij lange na niet zo erg als voorheen!). Maar mijn tips: vraag aan je ouders of ze je perenwaterijsjes willen brengen in het ziekenhuis... om de een of andere reden werkte die vieze sinaasappel dingen die ze in het ziekenhuis hadden niet al te gunstig op mijn maag... en peer is veel veel lekkerder! Je mag verder de eerste paar dagen niets roods eten of drinken, als je dat dan overgeeft kan het op bloed lijken... in het AMC mocht ik dat iig niet. En mijn meest stiekeme tip (hopen dat de verpleegsters niet mee lezen...) neem een doosje paracetamol mee in je tas... Schijnheilig Je hebt nl. hele lieve verpleegsters die je wel een extra paracetamolletje geven als je je echt beroerd voelt (want ach, voor die korte periode is dat volgens hen niet zo'n ramp... een extra paracetamolletje) maar je kan ook een kenau van een nachtzuster treffen (jaja, die heb ik getroffen) die je liever pijn ziet lijden Boos! ... Verder veel boekjes mee, zorgen dat je vriend(inn)en op bezoek komen en dat je ouders als je weer thuis bent witbrood zonder korstjes met roomboter en een beetje jam voor je smeren... dat glijdt tenminste lekker weg met roomboter... en olvarit! En dan met name sinaasappel/banaan... Vingers aflikken Maarre, succes!!! En het is wel de moeite waard hoor!

picobello

Berichten: 1801
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Dushi Curacao!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 10:18

Mijn amandelen zijn dit jaar eruit gevist, ik ben 27. Ik zal niet zeggen dat het fijn was maar lang niet zo erg als de keelontstekingen die ik daarvoor heb gehad. Ben dus enorm blij dat ik het heb laten doen ook al zag ik er vreselijk tegenop.
Heb sindsdien ook geen last meer gehad van mijn keel.

Ik zou zeggen, ga nog 1 keer die keelpijnellende door om er daarna voorgoed vanaf te zijn!

Succes!

Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 10:28

ik ben 4 maanden terug geopereerd aan mn amandelen.
Het is niet echt een pretje.
Ik kon een week nauwelijks eten, maar had zo'n honger. De pijn was de eerste dagen wel erg, maar vond ik goed vol te houden als ik maar niet praatte en niet at.

Verder zeg ik er niet veel over. Het is niet leuk om te horen wat er erg aan is ed. Word je niet vrolijk van.

Wil je wel paar tips geven:
Drinken, echt blijven drinken! Ook al doet het zoveel pijn, alles moet soepel blijven, dus je moet blijven slikken.

Probeer het bloed dat na de operatie komt uit te spugen en niet in te slikken. Dat komt er nl weer uit. En das niet fijn. Het maagzuur weer over die wonden in je keel...

Probeer voor de operatie zoveel mogelijk te eten. Je kan daarna een week bijna niet eten en je valt echt af dan. Tenzij je af wilt vallen dan Clown
Ik was toen 5 kilo kwijt iig...

Verder heb ik niet echt meer tips nu. Misschien schiet me nog wel wat binnen....

Succes iig!
Ti echt even 1 week afzien, maar daarna ben je herboren! Knipoog

WISH IT, DREAM IT, DO IT!

Loesss

Berichten: 4173
Geregistreerd: 13-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:11

Ik was 14. En vond het echt verschrikkelijk. Maar ben wel heel blij dat het gebeurd is. Maar goed ik was na de operatie erg misselijk en heb een aantal keer overgegeven, dit was echt afschuwelijk, al waren de verpleegkundige echt heel erg aardig. Ik had wel veel pijn aan mijn keel nog een week ongeveer, en kon absluut niet praten en idd wat Symo ook al zei niet eten en dat viel erg tegen.

Maar inderdaad de tip van mij is: Absoluut veel drinken, is in het begin afschuwelijk. Vraag in eht ziekenhuis gerust om een ijsje (ik deed het door middel van opschrijven) dat verzaht heel erg, maar is wel lastig eten. En als je weer thuis bent zorg dat er altijd veel ijsklontjes zijn en doe die in water, dat is ook erg fijn.
Nog een tip: als je heel veel honger kun je mona drinkontbijt proberen, dit prikt wel erg in je keel, maar het vult wel wat.

Madelief28

Berichten: 4276
Geregistreerd: 13-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:16

ik was 23 jaar toen ze erbij mij uitgingen....Wat een nare ervaring was dat! Veel pijn niet eten, idd veel kilo`s afgevallen, en weken lang voelde ik me slap vd narcose.

Succes als je ermee doorzet!!

*\o/* *\o/* *\o/* *\o/* Genieten van mijn 2 prachtige dochters! *\o/* *\o/* *\o/* *\o/*

Tessebes

Berichten: 16946
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-04 11:18

Wat voor narcose krijg je eigenlijk?

Misja

Berichten: 3317
Geregistreerd: 12-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:30

Tessebes schreef:
Wat voor narcose krijg je eigenlijk?


Ik heb een infuus gekregen, en voordat ik naar de OK werd gereden was ik al compleet suf van de medicatie die ik al gekregen had tegen de pijn (voor na het wakker worden al).

Van die narcose bij mijn keelamandelen heb ik me echt slecht gevoeld. Moe, misselijk, maar dat kwam ook door het vele bloed braken, en compleet slap. Heb echt een tijdje niet zelf naar de wc gekund etc.

Van de narcose bij mijn neusamandelen was ik kipfit. Mocht meteen van de recovery af omdat ik mijn mond niet hield en wilde lezen Bloos Heb ook de hele middag (terwijl de anderen op mijn kamer allemaal sliepen) door het ziekenhuis heen gelopen, want ik was springwakker en verveelde me dood. Misschien kwam dat omdat ik de anestesist kende. Hij zei vantevoren nog: "Ik ga jou de perfecte narcose bezorgen".. Haha...tis hem nog gelukt ook. (vriend van vriendin Knipoog )

Op het randje van de afgrond..is het uitzicht het mooist!.......

picobello

Berichten: 1801
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Dushi Curacao!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:31

Ik kreeg een infuus met narcose, ging echt enorm snel en was niet zo erg als ik dacht. Voordeel was ook dat ik daarna antibiotica kon krijgen via dat infuss ipv doorslikken (dat gaat niet zo lekker op dat moment.. Boos! )

Misja

Berichten: 3317
Geregistreerd: 12-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:35

picobello schreef:
Ik kreeg een infuus met narcose, ging echt enorm snel en was niet zo erg als ik dacht.


nee, erg was het niet...

Behalve dan dat de dag erna de anestesist aan mijn bed stond om te vragen of ik nog wist wat ik hem allemaal verteld had voor ik in een diepe slaap weg zakte. Blijkbaar had ik mijn diepste geheimen even onthuld in de OK..aan hém. Bloos!

Op het randje van de afgrond..is het uitzicht het mooist!.......

picobello

Berichten: 1801
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Dushi Curacao!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:39

Handige jongens die anestesisten Knipoog

Het enige dat ik me herinner is dat die vrouw zei dat ik aan iets leuks moest denken en voordat ik daarmee kon beginnen zakte ik al weg.

(Misschien zo snel omdat ik me om 7 uur in het ziekenhuis moest melden en de nacht ervoor niet heel geweldig geslapen had Haha! )

Iris82

Berichten: 36205
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:47

Iedereen die ouder dan 12 (meen ik) is, krijgt een infuus.
En dat is ook meteen de reden dat het zoveel erger is op latere leeftijd.

Een gaskapje, daar wordt je binnen een paar minuten weer wakker van, en dat is vrij snel uit je systeem.

Bij injectienarcose krijg je een slaapmiddel ingespoten, daarna ook nog eens een antisedatie om je wakker te maken. En die ellende blijft veel langer nawerken.

Verder is het dus niet echt dat kleine kinderen minder pijn aan de operatie hebben. Ze geven net zo veel bloed over als volwassenen enz. Het is de manier van narcose die het verscjhil maakt.

Poking Stick: stick, about 30cm long, that can be concealed up a sleeve, and can be used to 'poke' people who argue with you/irritate you/deserve poking/don't deserve poking but you poke anyway/anyone in the hope of enraging them/making them move/injuring them/anything.








Figaro schreef:
_O- Ik voel een geitenwollensok aankomen.. Misschien zit ie wel in mijn doos :')

Misja

Berichten: 3317
Geregistreerd: 12-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:50

De manier van narcose die het verschil maakt?

De genezing bij kleine kinderen gaat veel sneller dan bij volwassenen, kids hebben er ongeveer een paar daagjes last van.. Volwassenen zijn hier soms wel 3 tot 4 weken goed ziek van (niet alleen van de narcose, maar ook van de pijn / wonden. Het weefsel bij volwassenen (wat er dan uit moet) is toch ook veel stugger en steviger dan bij kinderen?

Mijn neefje had twee kleine plekjes in zijn keel, een dag na de operatie, ikzelf had twee gaten.

Op het randje van de afgrond..is het uitzicht het mooist!.......

Tessebes

Berichten: 16946
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-04 11:53

Ja, die amandelen worden idd ingekapseld als je ouder wordt en bij kinderen zit het allemaal nog redelijk los. Daarom schijnt de operatie voor volwassenen ook een stuk minder te zijn dan voor kinderen. oliebol... waarom hebben m'n ouders die krengen vroeger niet laten verwijderen?!

picobello

Berichten: 1801
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Dushi Curacao!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:53

Dat klopt Misja, bij kleine kinderen 'hangen' de amandelen nog los en bij volwassenen zijn ze meer ingekapseld vandaar dat men zegt dat een operatie op latere leeftijd gewoon rotter is. Dan moeten ze echt moeite doen om de amandelen eruit te pielen. Volgens mij is een kapje voor narcose vervelender, daar wordt je goed misselijk van.

picobello

Berichten: 1801
Geregistreerd: 20-04-04
Woonplaats: Dushi Curacao!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 11:54

Oh, sorry Tessebes je was me voor.
Maarre, ik vond het uiteindelijk toch allemaal meevallen hoor! Het is het echt waard.

Dreamy
Moderator ITP, NM, BB

Berichten: 21005
Geregistreerd: 06-06-03
Woonplaats: Roelofarendsveen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 14:41

Ik moest het laten doen toen ik in groep 3 ofzo zat..
Ik vond het niet zo heel erg alleen het brandde wel een tijdje in je keel..

BloemBloem

Berichten: 14316
Geregistreerd: 21-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-04 14:46

Ik heb dus niet zulke goede ervaringen,maar wil het toch met
jullie delen:

Ik was 6 toen het gebeurde, zowel keel als neusamandelen gingen eruit!
De eerste keer hadden ze me dus verkeerd dichtgebrand, met als gevolg dat ik heel veel bloed ging overgeven. Dus moest ik nog een keer. Alle kinderen mochten meteen weg en ik moest weer een week blijven Boos!
Als 6 jarige voel je je dan heel verdrietig Verdrietig
Daarna veel ijsjes gegeten, maar dat vind je dan echt niet lekker, het enige voordeel wat ik wel heb gehad is dat ik er heel jong aan geholpen ben. Het schijnt hoe ouder je wordt hoe pijnlijker!