Aangifte misbruik

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
wennie

Berichten: 2758
Geregistreerd: 14-10-01
Woonplaats: Hilversum

Aangifte misbruik

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-04 14:38

Een vriendin van mij wordt al langer tijd door haar baas sexueel misbruikt.
Ze is nu gelukkig eindelijk zo ver dat ze daarvan aangifte wil doen bij de politie OK dan!
Maar nu wil ze graag weten wat voor straffen daarop staan, en wat er kan gebeuren.
De man in kwestie is namelijk erg agressief en ze is (logisch) bang dat hij haar wat zal aandoen als hij gewoon "los" rond mag blijven lopen.

Misschien dat iemand hier toevallig weet wat de procedure is (mag ook via pb)

Aan reacties in de richting van "politie doet toch niets" heb ik zeer weinig. Het misbruik vind namelijk nog steeds plaats en ik zie geen andere oplossing om het te laten stoppen. Scheve mond

Al vast bedankt

17 mensen vinden dit leuk


Maud_82

Berichten: 2152
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Echt

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 14:43

Bel de politie eens; dan weet je zeker dat je het goede antwoord krijgt. Lachen

Wat erg lijkt me dit zeg... goed van haar dat ze nu wel aangifte gaat doen.

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 14:46

Zijn er al meerdere aangiftes geweest van die persoon?? Probeer dat eens na te trekken. Anders contact opnemen met oud werknemers. Dat is erg moeilijk denk ik, maar misschien komt daar wel wat uit. Aangezien je zegt dat hj vrij agressief is ook, denk ik niet dat zei het enige slachtoffer is. Met meerdere aanklachten sta je namelijk een stuk sterker en weet je ook zeker dat er meer aandacht voor is. Verder idd anders contact opnemen met politie of een advocaat.
Wel erg goed dat ze aangifte gaat doen.. Ik hoop voor haar dat er snel wat aan gedaan wordt. Heeft ze zich al ziek gemeld bij het bedrijf?? Of ontslag?

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl

wennie

Berichten: 2758
Geregistreerd: 14-10-01
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-04 14:54

Het vervelende is dat ze er dus nog steeds werkt.
Ze is te bang om ontslag te nemen of zich ziek te melden. Dit is al ong. een half jaar aan de gang (zo ver ik weet) en ze durft er ook niet met haar ouders over te praten.

Ik denk dat een advocaat wel een idee is. Ben zo bang dat de politie het niet serieus neemt, omdat het haar woord tegen dat van hem is... Scheve mond
Ik ben al heel erg blij dat ze aangifte durft te doen, en als ze dat wil zal ik ook met haar mee gaan.

Zover ik weet zijn er geen andere gevallen van misbruik bekend, maar het zou me niets verbasen. De man werkt met jonge meisjes en is zoals ik al zei erg agressief.

17 mensen vinden dit leuk

Caritas

Berichten: 3725
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Tussen plassen en A2

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 14:54

Een procedure opstarten binnen het bedrijf heeft weinig resultaat behalve dan dat haar het werken onmogelijk gemaakt wordt. Ik heb het dichtbij zien gebeuren, bij twee werknemers die 'issues' hadden met een bepaald persoon. Zij zijn eruit gegooit terwijl hij er nog zit.

Rinoa

Berichten: 5528
Geregistreerd: 28-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 14:59

Naar de politie gaan, het verhaal vertellen en erbij zeggen dat ze bang is dat hij haar zal terugpakken als hij er achter komt. Lijkt mij logisch maar toch zou ik het erbij vermelden. De politie is echt de enige die hier iets aan kan doen.
Ik vind het trouwens erg knap van je vriendin dat ze toch aangifte durft te doen. Zo'n vent hoort achter de tralies, viezerik.

:D

CynthiaV

Berichten: 2666
Geregistreerd: 11-07-04
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 15:03

Als het goed is heeft het bedrijf waar ze werkt ook een Arbo arts. Als ze daar het nummer van heeft kan ze proberen met haar of hem contact op te nemen. Die weet ook wat ze moet en kan doen.
Maar ze moet zeker naar de politie gaan en als hij haar bedreigd dan moet ze dat zeker ook melden.

Om zulke mannen kan ik zo kwaad worden. Stoom uit je oren

Sterkte.

What goes around comes around Knipoog

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 15:03

Ik denk idd een advocaat in de arm nemen, en het zeker aan haar ouders vertellen.. Ik snap dat het erg moeilijk is, maar ze zal wel moeten.. Die kunnen haar dan ook steunen, dat heeft ze hard nodig. Met een advocaat kan je misschien ook oud werknemers opzoeken. En vertel haar alsjeblieft dat ze zich moet ziekmelden. Laat anders 1 van haar ouders het doen..

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl

wennie

Berichten: 2758
Geregistreerd: 14-10-01
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-07-04 15:05

Ik denk niet dat het bedrijf een ARBO-arts heeft.
Het is een thuisbedrijfje (kwekerij) en ze werkt er zwart. Net als enkele andere jonge meisjes...Scheve mond

17 mensen vinden dit leuk

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 15:10

Juist dus die vent kan alles doen wat hij maar wil.. Ze hoeft zich dus ook niet eens ziek te melden, maar gewoon niet meer gaan..
Heeft hij al haar telefoonnummers toevallig??

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl

GeJe

Berichten: 2493
Geregistreerd: 12-06-04
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 15:15

youngster schreef:
Zijn er al meerdere aangiftes geweest van die persoon?? Probeer dat eens na te trekken. Anders contact opnemen met oud werknemers. Dat is erg moeilijk denk ik, maar misschien komt daar wel wat uit. Aangezien je zegt dat hj vrij agressief is ook, denk ik niet dat zei het enige slachtoffer is. Met meerdere aanklachten sta je namelijk een stuk sterker en weet je ook zeker dat er meer aandacht voor is.


Wat is dat toch altijd vervelend (zacht uitgedrukt...) maar idd belangrijk om meerdere aangiftes (of getuigen) te krijgen. Het is anders zijn verhaal tegen het hare. De politie (en justitie) nemen dit soort dingen wel heel serieus hoor. Dus heen gaan met je verhaal! Als je dat niet doet, blijft zo'n vent dat doen!

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 15:26

Ziekmelden kan ze met een gerust hart doen. Laat haar desnoods 'onderduiken', bijvoorbeeld dat ze bij jou logeert. Ik denk dat het ziekmelden op z'n minst een heel erg belangrijke zet is. Als ze ontslag neemt heeft ze ook geen salaris en ookal is dit zwart: het kan zijn dat ze op deze manier nog iets van een uitkering veilig stelt. Al zou ik daar, als ik haar was, niet vanuit gaan.
Het lijkt mij op dit moment het belangrijkste dat zij weet dat ze veilig is, wat er ook gebeurt. Niet boos toen tegen de baas, maar gewoon ziekmelden. Als hij vraagt wat er is, dan laat ze jou aan de telefoon en dan zeg jij dat zij zwaar in de war is. Geen arbodienst is geen controle, dus hij kan op dat moment behoorlijk in de str*nt zakken. Ze is ziek, klaar, no further comment. Houd het netjes, maar uiterst zakelijk.
Ik denk dat zij zo bang is dat zij helemaal niks meer durft te doen tegen hem. Overigens kan ze ook redelijk anoniem aangifte doen, ik denk alleen wel dat er uiteindelijk uit komt dat zij aangifte heeft gedaan (in een rechtzaak zal ze toch moeten getuigen).
Ik denk dat het belangrijkste is dat als zij zich aan de 'wettelijke' afspraken houdt (ziekmelden en niet zonder bericht afwezig blijven oid) ze uiteindelijk nog wel rechten heeft qua salaris. Wat dat betreft is een advocaat ook een aanrader. Probleem daaraan is dat het nogal een prijskaartje heeft. Onder het mom van first things first lijkt het me nuttig om haar ziek te melden (desnoods bel jij, dan zeg je dat ze zo ziek is dat ze niet aan de telefoon kan komen, uiteraard zonder herkenbaar nummer) en aangifte doen. Ze hoeft zeker niet terug aan het werk, dat zou wat zijn zeg!

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Ylana

Berichten: 7795
Geregistreerd: 09-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 11:39

Hoi.
Je zei in een vorig berichtje dat je vriendin er zwart werkt, net zoals nog enkele meisjes.
Er zijn toch controleurs die kijken of dat een werknemer zwartwerkers heeft werken?
Is het niet mogelijk dat je z'n controleur tipt dat er bij dat bedrijf zwartwerkers werken en misschien dat je vanaf dan het balletje aan het rollen krijgt.
Zij werkt daar nog steeds omdat ze geen ontslag (ziek melden) durft te nemen uit angst voor die man, maar waneer er controle komt word ze daar volgens mij weggehaald.
Ik heb vroeger ook zoiets meegemaakt en ik heb er nooit aangifte van gedaan. Ik kan je vertellen dat ze daar later echt spijt van krijgt wanneer ze dat niet doet.
Er gaat bij mij geen dag voorbij dat ik niet denk: had ik maar..........

Ik hoop dat je iets aan mijn advies heb, en wens je vriendin alle sterkte van de wereld! En vertel haar dat ze niet de enigste is en dat het ook absoluut NIET HAAR schuld is!!!!!
Groetjes

Fokker van de Franse Hangoor in de kleuren Chinchilla, Konijngrijs en de Bont varianten!
www.fransehangorenoudenbosch.nl

Gast546
Berichten: 15626
Geregistreerd: 15-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 11:44

Titel XIV: Misdrijven tegen de zeden

Art. 239
Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft schennis van de eerbaarheid:
1° op of aan een plaats, voor het openbaar verkeer bestemd;
2° op een andere dan onder 1° bedoelde openbare plaats, toegankelijk voor personen beneden de leeftijd van zestien jaar;
3° op een niet openbare plaats, indien een ander daarbij zijns ondanks tegenwoordig is.

Art. 240
Met gevangenisstraf van ten hoogste twee maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft hij die weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat een afbeelding of voorwerp aanstotelijk voor de eerbaarheid is en die afbeelding of dat voorwerp:
1° op of aan een plaats, voor het openbaar verkeer bestemd, openlijk tentoonstelt of aanbiedt;
2° aan iemand, anders dan op diens verzoek, toezendt.

Art. 240a
Met gevangenisstraf van ten hoogste twee maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft hij die een afbeelding of voorwerp, waarvan de vertoning schadelijk is te achten voor personen beneden de leeftijd van zestien jaar, verstrekt, aanbiedt of vertoont aan een minderjarige van wie hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, dat deze jonger is dan zestien jaar.

Art. 240b
- 1. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft degene die een afbeelding - of een gegevensdrager, bevattende een afbeelding - van een seksuele gedraging, waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van zestien jaar nog niet heeft bereikt, is betrokken, verspreidt, openlijk tentoonstelt, vervaardigt, invoert, doorvoert, uitvoert of in voorraad heeft.
- 2. Niet strafbaar is degene, die een dergelijke afbeelding in voorraad heeft waarvan vaststaat dat hij deze voor een wetenschappelijk, educatief of therapeutisch doel gebruikt.
- 3. Met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft degene die van het plegen van een van de misdrijven, omschreven in het eerste lid, een beroep of een gewoonte maakt.

Art. 242
Hij die door geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid iemand dwingt tot het ondergaan van handelingen die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt als schuldig aan verkrachting gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Art. 243
Hij die met iemand van wie hij weet dat hij in staat van bewusteloosheid of lichamelijke onmacht verkeert, dan wel aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens lijdt dat hij niet of onvolkomen in staat is zijn wil daaromtrent te bepalen of kenbaar te maken of daartegen weerstand te bieden, handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Art. 244
Hij die met iemand beneden de leeftijd van twaalf jaren handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Art. 245
- 1. Hij die met iemand, die de leeftijd van twaalf jaren maar nog niet die van zestien jaren heeft bereikt, buiten echt, ontuchtige handelingen pleegt die bestaan uit of mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.
- 2. Vervolging heeft, buiten de gevallen van de artikelen 248 en 249 , niet plaats dan op klacht.
- 3. Tot de klacht bedoeld in het tweede lid is naast de wettelijke vertegenwoordiger in burgerlijke zaken, bedoeld in artikel 65, eerste lid , tevens bevoegd de raad voor de kinderbescherming.
- 4. In afwijking van het bepaalde in de artikelen 64 tot en met 66 is degene ten aanzien van wie het feit is gepleegd te allen tijde tot de klacht gerechtigd, in dier voege dat de termijn gedurende welke de klacht kan worden ingediend eindigt op de dag waarop de verjaringstermijn, bedoeld in artikel 70 , eindigt.

Art. 246
Hij die door geweld of een andere feitelijkheid of bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid iemand dwingt tot het plegen of dulden van ontuchtige handelingen, wordt, als schuldig aan feitelijke aanranding van de eerbaarheid, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Art. 247
- 1. Hij die met iemand van wie hij weet dat hij in staat van bewusteloosheid of lichamelijk onmacht verkeert, dan wel aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens lijdt dat hij niet of onvolkomen in staat is zijn wil daaromtrent te bepalen of kenbaar te maken of daartegen weerstand te bieden of met iemand beneden de leeftijd van zestien jaren buiten echt ontuchtige handelingen pleegt of laatst gemelde tot het plegen of dulden van zodanige handelingen buiten echt met een derde verleidt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.
- 2. Indien de in het eerste lid bedoelde persoon beneden de leeftijd van zestien jaren, twaalf jaren of ouder is, heeft vervolging, buiten de gevallen van de artikelen 248 en 249 , niet plaats dan op klacht.
- 3. Het derde en vierde lid van artikel 245 zijn van overeenkomstige toepassing.

Art. 248
- 1. Indien een der in de artikelen 243 en 245-247 omschreven misdrijven zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft, wordt gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie opgelegd.
- 2. Indien een der in de artikelen 242-247 omschreven misdrijven de dood ten gevolge heeft, wordt gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie opgelegd.

Art. 248ter
- 1. Hij die door giften of beloften van geld of goed, misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht of misleiding een minderjarige van onbesproken gedrag, wiens minderjarigheid hij kent of redelijkerwijs moet vermoeden, opzettelijk beweegt ontuchtige handelingen met hem te plegen of zodanige handelingen van hem te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.
- 2. Het tweede , derde en vierde lid van artikel 245 zijn van overeenkomstige toepassing.

Art. 249
- 1. Hij die ontucht pleegt met zijn minderjarig kind, stiefkind of pleegkind, zijn pupil, een aan zijn zorg, opleiding of waakzaamheid toevertrouwde minderjarige of zijn minderjarige bediende of ondergeschikte, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.
- 2. Met dezelfde straf wordt gestraft:
1° de ambtenaar die ontucht pleegt met een persoon aan zijn gezag onderworpen of aan zijn waakzaamheid toevertrouwd of aanbevolen;
2° de bestuurder, arts, onderwijzer, beambte, opzichter of bediende in een gevangenis, rijksinrichting voor kinderbescherming, weeshuis, ziekenhuis, of instelling van weldadigheid, die ontucht pleegt met een persoon daarin opgenomen;
3° degene die, werkzaam in de gezondheidszorg of maatschappelijke zorg, ontucht pleegt met iemand die zich als patiënt of cliënt aan zijn hulp of zorg heeft toevertrouwd.

Art. 250
- 1. Wordt gestraft:
1° met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie, hij die het plegen van ontucht door zijn minderjarig kind, stiefkind of pleegkind, zijn pupil, een aan zijn zorg, opleiding of waakzaamheid toevertrouwde minderjarige of zijn minderjarige bediende of ondergeschikte met een derde opzettelijk teweegbrengt of bevordert;
2° met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie, hij die, buiten de gevallen genoemd onder 1°, het plegen van ontucht door een minderjarige wiens minderjarigheid hij kent of redelijkerwijs moet vermoeden, met een derde opzettelijk teweegbrengt of bevordert.
- 2. Indien de schuldige van het plegen van het misdrijf een gewoonte maakt, kunnen de gevangenisstraffen met een derde worden verhoogd.

Art. 250bis
Hij die van het opzettelijk teweegbrengen of bevorderen van ontucht door anderen met derden een beroep of een gewoonte maakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

Art. 250ter
- 1. Als schuldig aan mensenhandel wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie:
1° degene die een ander door geweld of een andere feitelijkheid of door bedreiging met geweld of een andere feitelijkheid dan wel door misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht of door misleiding tot prostitutie brengt, dan wel onder voornoemde omstandigheden enige handeling onderneemt waarvan hij of zij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat die ander daardoor in de prostitutie belandt;
2° degene die een persoon aanwerft, mede neemt of ontvoert met het oogmerk die persoon in een ander land in de prostitutie te brengen;
3° degene die een ander tot prostitutie brengt, dan wel ten aanzien van een ander enige handeling onderneemt waarvan hij of zij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat die ander daardoor in de prostitutie belandt, indien die ander minderjarig is.
- 2. Met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft:
1° mensenhandel door twee of meer verenigde personen;
2° mensenhandel ten aanzien van een persoon die de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt;
3° mensenhandel, indien geweld of een andere feitelijkheid als bedoeld in het eerste lid, zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft.
- 3. Mensenhandel door twee of meer verenigde personen onder de omstandigheden, bedoeld in het tweede lid, onder 2° of 3°, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Art. 251
- 1. Bij veroordeling wegens een der in de artikelen 242-247 en 248ter-250ter omschreven misdrijven, kan ontzetting van de in artikel 28, eerste lid , onder 1°, 2° en 4°, vermelde rechten worden uitgesproken.
- 2. Indien de schuldige aan een der misdrijven in de artikelen 248ter-250ter omschreven, het misdrijf in zijn beroep begaat, kan hij van de uitoefening van dat beroep worden ontzet.

Art. 252
- 1. Met gevangenisstraf van ten hoogste negen maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft:
1° hij die aan iemand die in kennelijke staat van dronkenschap verkeert, bedwelmende drank verkoopt of toedient;
2° hij die een kind beneden de leeftijd van zestien jaren dronken maakt;
3° hij die iemand door geweld of bedreiging met geweld dwingt tot het gebruik van bedwelmende drank.
- 2. Indien het feit zwaar lichamelijk letsel ten gevolge heeft, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.
- 3. Indien het feit de dood ten gevolge heeft, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie.
- 4. Indien de schuldige het misdrijf in zijn beroep begaat, kan hij van de uitoefening van dat beroep worden ontzet.

Art. 253
Hij die een onder zijn wettig gezag staand kind beneden de leeftijd van twaalf jaren aan een ander afstaat of overlaat, wetende dat het tot of bij het uitoefenen van bedelarij, van gevaarlijke kunstverrichtingen of van gevaarlijke of de gezondheid ondermijnende arbeid zal worden gebruikt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie.

Gast746
Berichten: 26887
Geregistreerd: 22-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 12:07

Lijkt me dat ze niet de enige daar is die misbruikt wordt. Misschien een idee om die andere meiden eens uit te horen. Gaan ze met zijn allen aangifte doen, heeft het nog meer inpact dat er wordt opgetreden.

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 100890
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 14:11

Ik heb (misschien wel gelukkig) geen verstand van zedenzaken.
Wel een kleine aanvulling op wat gezegd is over zwart werken, want daar wordt naar mijn idee iets te rooskleurig over gesproken Knipoog
De werkgever heeft inderdaad verantwoordelijkheid, hij mag geen zwartwerkers in dienst hebben.
Maar de werknemer heeft eveneens plichten, je mag nl. niet zwart werken.
Een controlerende instantie tippen over zwartwerkers lijkt misschien de oplossing, maar bedenk wel dat hij niet de enige zal zijn die op de vingers getikt wordt...... in sommige gevallen is de werknemer nog slechter af dan de werkgever.
Een uitkering op basis van zwart werk kun je ook op je buik schrijven; geen rechten opgebouwd = geen uitkering, om nog maar te zwijgen over een evt. boete.
Ook uitkering voor ziekte ed. zal een lastige klus worden.
Sorry voor dit misschien wat "botte" verhaal, maar het kan wel van belang zijn voor de keuzes die gemaakt worden.

Ik wil je vriendin heel veel sterkte wensen, en ook veel sterkte voor jou.
Ze zal vast blij zijn met zo'n fijne vriendin Ach gut

It's not easy being green *** Kermit ***

Ylana

Berichten: 7795
Geregistreerd: 09-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 14:22

Dat wel, maar ik denk niet dat die instanties helemaal hartloos zijn.
Dat meisje word wel door haar werknemer misbruikt hoor! Wat denk je dat die instanties zullen zeggen: We weten dat je bent misbruikt en TOCH zullen we jou harder aanpakken dan je werknemer!
Ik denk (en hoop) dat Nederland niet helemaal zo in elkaar zit, toch?

Fokker van de Franse Hangoor in de kleuren Chinchilla, Konijngrijs en de Bont varianten!
www.fransehangorenoudenbosch.nl

wennie

Berichten: 2758
Geregistreerd: 14-10-01
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-04 14:40

Heel erg bedankt voor jullie reacties Lachen
Na de vakantie gaat ze aangifte doen. Op dit moment zijn haar ouders niet thuis, en lijkt vind ze het dus geen fijn idee om dat nu naar buiten te brengen (kan ik wel begrijpen).

Ik zal haar in ieder geval aanraden het eerst aan haar ouders te vertellen.

Het zwart werken is een baantje voor op zaterdag (en nu in de vakantie helaas vaker) en ze hoeft dus ook geen uitkering enz. (ze is pas 19).

17 mensen vinden dit leuk

Shiloh

Berichten: 16770
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 14:42

Ik denk het wel Ylana, kan me eigenlijk niet voorstellen dat ze gaan kijken naar wat er op het "bedrijf"allemaal heeft plaats gevonden, feit is dat ze daar zwart is gaan werken, de rest heeft daar weinig mee te maken....

Ik zou iig zorgen dat ze daar niet meer komt. De politie oid (of de advocaat van deze meneer) kan zeggen, ow, maar ze komt er nog, zo erg zal ze het dus niet vinden. Sorry als dit misschien wat bot overkomt, dat is zeker niet de bedoeling, maar belangrijk is gewoon dat ze daar niet meer komt!

En aangifte doen, ik weet dat veel mensen geen vertrouwen hebben in de politie, maar dit soort zaken nemen ze wel serieus! ... Misschien als ze niet rechtstreeks naar de politie durft, ga dan eerst naar een vertrouwens persoon, de huisarts oid.

Heel veel sterkte voro jou en je vriendin! En je bent een super vriendin kan ik je nu al wel vertellen! succes ermee!

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 100890
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 14:44

Werknemer = werkgever ?
Even rationeel bekeken:
Ik denk dat je het misbruik en het zwartwerken los van elkaar moet zien.
Iemand kiest ervoor om bij "in diensttreding" zwart te werken, de risico's zijn bekend als je dat doet.
Als daarna sprake is van misbruik, dan heeft dit imo. geen verband met elkaar.
Het zwartwerken was er immers al bij aanvang (en dus de risico's op gepakt worden).

Maar eigenlijk heeft het niet zoveel zin om hier (te) ver op in te gaan.
Mijn bedoeling was niet om een tik op de vingers uit te delen, maar wel om ook de andere kant van de zaak te belichten zodat hier evt. rekening mee gehouden kan worden.

It's not easy being green *** Kermit ***

wennie

Berichten: 2758
Geregistreerd: 14-10-01
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-04 14:46

Shiloh schreef:
Ik zou iig zorgen dat ze daar niet meer komt. De politie oid (of de advocaat van deze meneer) kan zeggen, ow, maar ze komt er nog, zo erg zal ze het dus niet vinden. Sorry als dit misschien wat bot overkomt, dat is zeker niet de bedoeling, maar belangrijk is gewoon dat ze daar niet meer komt!Daar ben ik ook heel erg bang voor.
Maar ze durft het echt niet af te zeggen. Zeker niet nu haar ouders er niet zijn, hij weet wel waar ze woont.
Gelukkig is haar vriend vaak bij haar nu, of ik, maar die angst blijft Ach gut

17 mensen vinden dit leuk

Malibu

Berichten: 4536
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Velsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 14:54

*ff off-topic*

Ik vind die straffen toch echt wel weer typisch 'Nederlands Strafrecht'
bv. voor verkrachting van een kind onder de 12 jaar krijg je tot max 12 jaar gevangenisstraf.
Voor verkrachting van een kind tussen de 12 en 16 kun je max 8 jaar krijgen.
Net of dat minder erg is ofzo??? Verward (vind die straffen allemaal zowieso te laag)

*ff on-topic*

Heel goed dat ze aangifte gaat doen, daar moet je toch het nodige lef voor hebben....

<3 Trotse mamma van Damian Jeremy en Noëlia <3 , geboren 11 juni 2010 & 2 oktober 2013 :+:
Quincy - Malibu Sundance - A Sundance Sorpreza :+:

Ylana

Berichten: 7795
Geregistreerd: 09-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 14:54

Zoals ik in een eerder berichtje ook al schreef heb ik precies het zelfde meegemaakt.
Ik werd ook misbruikt door mijn eerste werkgever en ik werkte daar ook zwart. Maar ik durfde er ook niet mee te stoppen want dan zouden de vragen komen> ouders, familie en vrienden waarom ik daar niet meer wilde werkten! (Het is vooral de schaamte dat je er nooit eerder iets over verteld heb)
Maar ik denk dat we het er allemaal mee eens zijn dat er gewoon echt een eind aan moed komen!

Succes!!!!!!!!

Fokker van de Franse Hangoor in de kleuren Chinchilla, Konijngrijs en de Bont varianten!
www.fransehangorenoudenbosch.nl

Shiloh

Berichten: 16770
Geregistreerd: 23-07-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 15:25

om vragen van andere hoef je het niet te doen. Ik had geen tijd meer, het verdiende niet genoeg, het voelde niet goed om zwart te werken. Kan ze niet ergens een tijdje onderduiken....?

"Every song has a CODA, a final movement. Whether it fades out or crashes away. Every song ends. Is that any reason not to enjoy the music?"

Ylana

Berichten: 7795
Geregistreerd: 09-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 16:05

Makkelijk zoals jij het zo zegt, maar zo werkt het echt niet wanneer je in die positie zit hoor!

Fokker van de Franse Hangoor in de kleuren Chinchilla, Konijngrijs en de Bont varianten!
www.fransehangorenoudenbosch.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie