Help.. wat zijn mijn rechten?

Moderators: Murthul, Dani, Leo, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sirius_

Berichten: 10248
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Almere

Help.. wat zijn mijn rechten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-07-04 21:04

Ik heb al een heeele tijd geleden een topic geplaatst op bokt over mijn thuissituaties. Het is met up's en down's iets verbetert. Mijn moeder slaat en kleineert niet meer. Ik ben echter tot nu toe nog niet in staat geweest om een moeder/dochter houding/relatie op te bouwen maar we hebben dat beiden maar voor lief genomen.
Maar goed, we zitten nu tegen de zomervakantie aan. Ik heb het dankzij de thuissituatie ontzettend moeilijk gehad op school, gevolg is dat ik van school ben afgestuurd. Grootste deel is mijn schuld, ik heb mij er niet toe kunnen zetten ook maar iets te doebn aan school.
Mijn vader is zich daar ontzettend aan gaan irriteren, tot dat ik tenslotte in zijn ogen niks meer goed deed. Hij heeft ook verklaard aan de psychotherapeut en aan mijn mentoren dat er geen land meer met mij te bezeilen is. En dat terwijl ik thuis het huishouden doe, ik heb een topbaan als je t vergelijkt met mijn leeftijd, ik volg alle regels thuis braaf op. Lekker voor je zelf vertrouwen. Zodra mijn moeder hoort dat mijn vader mij aanspreekt, sprint ze naar hem toe om haar gelijk te halen met als gevolg dat ik twee ouders tegen mij heb.

Dinsdag middag heb ik met 1 mentor afgesproken dat ik donderdag (vandaag dus) mijn boeken zou inleveren, de hele dag de tijd. Er is een miscommunicatie geweest waardoor mijn vader mij vanochtend om 8 uur laaiend uit mijn bed belde, dat ik om 9 uur op school moest zijn. Heb hem de hele dag niet gesproken, pas toen ik vanuit mijn werk thuis kwam. Ik groet, is normaal heel normaal gesproken, maar hij valt gelijk tegen mij uit. Hij eindigde zijn gesprek met het feit dat ik maar zsm naar Jeugdzorg moest gaan om een huisje te regelen, omdat hij mij gewoon helemaal zat werd. Ik heb hier al vaker aan gedacht. Het erge is dat mijn vader, die me normaal altijd beschermde tegen mijn moeder, mij nu zo graag ziet opdonderen.. De situatie is ondertussen zo verergerd dat ik het niet eens erg vind om weg te gaan. Ik zit alleen met 1 probleempje.. Ik ben nog geen 17 (25e deze maand). Thuis blijven wonen gaat niet meer.. Ik ben daar doodongelukkig, en hang bij vrienden op straat rond tot mijn ouders slapen, zodat ik ze eigenlijk alleen met het avondeten spreek.

Nu kwam mijn vraag. Mijn beste vriend zegt dat als mijn ouders mij het huis uitgooien, zij verplicht zijn mijn onderdak te betalen tot mijn 18e. Is dit waar? En weet iemand hoe het zit met huursubsidies?

Dank..


Patriesje

Berichten: 338
Geregistreerd: 24-05-04
Woonplaats: Doetinchem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 22:52

Volgens mij zou je deze vraag via de mail aan een Bureau voor Rechtshulp bij jou in de buurt moeten kunnen voorleggen. Even met Google zoeken, dan vind je de algemene site.

Succes!

Janski

Berichten: 6497
Geregistreerd: 03-03-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 23:07

Dat is lastig.
In principe zijn je ouders tot je 21e financieel verantwoordelijk (kan 18 zijn trouwens), maar als ze jou het huis uit gooien moeten ze daar wel een goede reden voor hebben want dat kan niet zomaar.
Als je daar weg wil zal je met bureau's moeten praten. Die halen je ook weer niet zomaar weg als die niet vinden dat er een bedreigende situatie is.
Je hebt het heel erg rot thuis, dat begrijp ik meteen. Maar misschien dat je met geduld meer baat hebt dan gedoe met instanties. De realtie met je ouders zal er ook neit beter op worden. Als ze jou het huis uit willen hebben blijven ze wel tot minimaal je 18e financieel verantwoordelijk.

ik weet er verder het fijne niet van, maar een aantal van mijn vrienden werken in de jeugdzorg. je kan me PB-en als je wil kletsen en ik wil ook wel wat voor je navragen

Sterkte!!

WWW.EQUINOVUM.NL
Millie (v Manhattan) drachtig van Van Gogh delivery date: 1 juli 2013 http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=229&t=1714289

MiGzi_MiQ

Berichten: 744
Geregistreerd: 22-05-04
Woonplaats: Amsterdam!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-04 23:49

In de 1e plaats wil ik alleen maar zeggen dat ik het ontzettend rot voor je vind dat je bloedeigen ouders zo tegen je doen, en dat ze je zelfs uit huis willen schoppen. Stoom uit je oren ..
Maar toevallig heeft een vriendin van mij precies hetzelfde wat jij nu meemaakt ook meegemaakt.
In de beginfase zeg maar heeft ze een tijdje bij haar beste vriendin gewoond (nadat ze wekenlang in het park geslapen heeft, geprobeerd heeft een gratis hotelkamer te regelen, in tuinhuisjes overnacht heeft *Hoe verzin je het Verward *).. En toen hebben haar ouders met de oduers van die vriendin een afspraak gesloten dat er alimentatie betaald moest worden. Lachen En dat is tot op de dag van vandaag gaat dat goed! Maar ze staat op het punt om een kamer/appartementje te zoeken, want ze is dus ook van <a href="http://www.ntsearch.com/search.php?q=school&v=56">school getrapt *same problem as You Huilen * En wil de ouders van der vriendin niet meer verder tot last zijn.

Maar goed, Conlusie: Vingers aflikken Zij had het er ook over dat haar ouders de kamer moeten betalen, omdat ze wettelijk nog HET minderjarige kind van haar ouders is. Maar tot HOE oud enzo, dat weet ik niet.. Verward

In ieder geval heel veel stertke OK dan!

<center>K) » Selamat Hari Raya Dan Tahun Baru! « K) [ITP] Erve Meenderinkboer!
</center>

Sonja_vR
Berichten: 24097
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 00:13

ten eerste , sterkte
wat een rotsiruatie zit je in

maar neem eens kontakt op met een instantie van jeugdzorg(maatschappelijk werk? )
en informeer naar wat jou rechten en plichten zijn
en die van je ouders
volgens mij zijn je ouders idd minstens tot je 18e verplicht onderdak voor je te verzorgen
maar dat weet ik niet zeker
eventueel contact opnemen met rechtsbijstand , die kunnen je vast ookm een hoop vertellen

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 01:10

Dit heb ik gevonden. Gezocht op Onderhoudsplicht

Ouders moeten voor hun kinderen de kosten van verzorging en opvoeding betalen, totdat zij 18 jaar zijn.
Maar ook nadat je 18 bent, hebben je ouders een zogenoemde ‘ voortgezette onderhoudsplicht’. Dit betekent dat zij je kosten van levensonderhoud en studie moeten betalen totdat je 21 wordt.

Bij de onderhoudsplicht maakt het niet uit of je ouder(s) gezag over je hebben en/of bij je in huis wonen.

Soms wil een ouder niet betalen. Als kind kun je hem of haar dan wijzen op zijn of haar onderhoudsplicht. De medewerkers van de Kinder- en
Jongerenrechtswinkel kunnen je helpen bij het schrijven van een brief aan je ouder waarin je vraagt of hij of zij aan de onderhoudsplicht kan voldoen. Soms kunnen we ook voor je bellen en eventueel bemiddelen.

http://www.kinderrechtswinkelamsterdam. ... icht2.html

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

lies

Berichten: 7797
Geregistreerd: 09-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 02:25

Mijn ex is ook zijn ouderlijk huis ontvlucht op zijn 16e. Hij is begeleid kamerwonen gaan doen en voor zover ik weet hebben zijn ouders daar niet aan meebetaald. Zijn ouders zijn uit de ouderlijke macht ontzet en hij kreeg een voogd toegewezen.
Ik zal hem morgen eens vragen hoe dat precies zat met de financiën.

תיקון עולם

Sirius_

Berichten: 10248
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-04 22:54

Dank heike. En de anderen voor hun reacties.

Ik ben vandaag naar rechtshulp geweest. Heb wat informatie gevraagd maar ze hadden nog nooit met deze situatie te maken gehad Verward Doorverwezen naar Jeugdzorg maar daar ben ik vorig jaar ook al terecht gekomen. Betreft bij een vriendin logeren zoals jij, mm, al zei wat diegene had gedaan.. heb ik vorig jaar gehad, maar vind ik ook niet fijn, wetende dat ik anderen opzadel met mijn problemen.
Ik ga van de week naar een ander bureau hier in de buurt die is gespecialiseerd in dit soort zaken. Pff.. moeilijk hoor.. het gaat elke keer mis maar ik kom elke keer dichterbij een uit huis plaatsing.. Geen leuk idee..had toch wel gedacht het 'afscheid' later groots en gezellig af te sluiten bij wijze van spreken.

ellenlouise
Berichten: 3775
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: In het groene hart van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-04 23:19

Jeetje Pam, wat zit jij in een moeilijke situatie. Ik denk dat er hier een aantal goede tips gegeven zijn. Voor mij blijft er niets anders over dan je heel veel sterkte te wensen. Je ouders zullen heus nog wel om je geven hoor. Ik hoop dat ze binnenkort een betere manier vinden om het je te tonen.

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 14:30

En nog iets, als je een opleiding begint voor je 21e, waar je ouders mee instemmen, moeten ze na je 21e die opleiding ook nog betalen.
Tot je die opleiding dus hebt afgerond.

Precieze weet ik er niet van, dit is mij ook maar verteld.
Willen ze het niet betalen, kun je een bodemprocedure oid starten.
Als je naar de gemeente gaat, kunnen zij jou helpen.
Als je niks tot weinig verdient, hoef je volgens mij maar max 75 euro zelf betalen, de rest doet de gemeente dan ofzo.

Iemand van de rechtsbijstand kan je helpen, die mensen weten echt veel, op allerlei gebieden.
Wat dat kost weet ik niet, lid zijn van de rechtsbijstand zou wel helpen.

*Na regen, komt zonneschijn... zegt men*

Chrystal-gek

Berichten: 3076
Geregistreerd: 17-05-01
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 14:33

O zie net dat je al naar de rechtshulp bent geweest Bloos! , denk dat je een verkeerde hebt gehad dan.

In principe hoeven ze nl niet eerder zoiets meegemaakt te hebben om je te kunnen helpen.
Ze moeten er gewoon wat vanaf weten, dus de regels en wetten wat dat betreft.
Dus de kennis hebben, er zijn wel meer situaties die bijna nooit voorkomen (al denk ik wel dat zo'n situatie waar jij nu inzit, wel (veel) vaker voorkomt), dan komt de ervaring vanzelf.

*Na regen, komt zonneschijn... zegt men*

ChristaV
Berichten: 470
Geregistreerd: 18-06-04
Woonplaats: Moerkapelle

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 23:31

Het meeste is al gezegd. Ik denk alleen dat het op dit moment het belangrijkste is dat je ergens terecht kan. Een veilige plek waar je de dingen op een rijtje kan zetten. Jeugdzorg kan je hierbij helpen maar dat duurt altijd wel even. Ik denk wel dat het de moeite waard is om af te wachten wat jeugdzorg voor je kan betekenen want hun hebben weer andere connectie's. De financiele kant is natuurlijk wel heel belangrijk maar ik denk dat je je daar nu niet te veel zorgen over moet maken. Het is heel wat meer waard als je je weer "vrij" en lekker in je vel kan voelen.

Ik hoop dat je wat hebt aan alle reacties en wens je heel veel sterkte!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie