Pony bleek zomaar zwanger te zijn

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
sandorra

Berichten: 3536
Geregistreerd: 27-09-02
Woonplaats: Op de maan.....

Pony bleek zomaar zwanger te zijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-05-04 06:38

Afbeelding
Het komt bij mensen wel eens voor dat ze zwanger zijn zonder het te beseffen. Het gebeurt bij mensen ook wel eens dat ze niet beseffen dat hun dier zwanger is. Dat overkwam een klant van de Dierenartsenpraktijk Zuidwolde. Ze belde dierenarts Reinier Logcher met de mededeling dat het helemaal niet goed was met hun Shetland-pony. Het paardje was omgevallen en verloor urine. Logcher ging kijken.

Het dier:
Een paard, Shetland-pony, 18 jaar oud.

De klacht
De eigenaren belden met het verzoek met spoed langs te komen. De pony viel steeds op de grond, wilde gaan liggen en verloor urine.

De diagnose
Er bleek niet zoveel bijzonders aan de hand te zijn met de pony. Ze bleek zwanger te zijn en moest bevallen. Toen ik vijf minuten na het verzoek ter plaatse kwam, had de pony al een veulen geworpen. Het omvallen waren pogingen van het dier geweest om te gaan liggen om het veulen te krijgen. De urine bleek vruchtwater te zijn.

De behandeling
We hoefden eigenlijk niet zoveel te doen, omdat de bevalling al had plaats gevonden. Bij paarden gaat zoiets meestal vanzelf. We hebben naderhand toch nog wel het een en ander gedaan. De pony bleek mager te zijn. We hebben een wormkuur voorgeschreven, waarmee de pony meerdere keren ontwormd kan worden. Verder gaven we een goed voedingsadvies. Het veulen, dat Xenos (dit woord betekent: vreemd) genoemd werd, kreeg een veulenprik. Hierin zit ook een tetanus-antiserum. Die injectie was nodig omdat de moeder niet ge├źnt was en dus geen antistoffen tegen tetanus kon opbouwen.
We hebben de eigenaren ook bijgepraat over het wel en wee van paarden. Ze hadden de pony gekocht in de veronderstelling dat het om een niet-drachtig exemplaar zou gaan. Dit bleek dus wel het geval te zijn. De eigenaren zaten, naar aanleiding van het voorval, vol met vragen. We hebben die graag beantwoord.

Algemeen
Paarden krijgen hun veulen in vrijwel alle gevallen op eigen kracht. Ze wachten vaak zelf een rustig moment af. Als er veel mensen in de stal of in de boerderij zijn, dan werpen ze meestal niet. Ze wachten tot iedereen weg is. Als het paard hulp nodig heeft, dan is er vaak wat mis. Dan heeft het veulen bijvoorbeeld het vruchtvlies om het hoofd. Het veulen kan ook verkeerd liggen, met teruggeslagen hoofd en/of benen. De eigenaren van deze pony waren achteraf erg blij. Ze zullen het veulen dan ook houden.

onderschriftloos


Kyan01

Berichten: 5404
Geregistreerd: 22-09-01
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-04 07:11

Dit gebeurd wel vaker Ja als je een beetje verstand hebt van paarden gaat er wel een lampje branden... maar als leek kan ik me indenken dat je wel even schrikt Haha!

gelukkig zijn beide goed gezond!

22-09-2006 is mijn zoon Kyan geboren!!
http://www.futerehope.come2me.nl/" target="_blank

liberty

Berichten: 17221
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-04 07:17


FNRS jury dressuur, mennen, carrousel, springen en parcoursbouwer
http://www.sintels.nl
[MHK] 12 of 16, wie rijdt er mee in het carrouseltopic?

Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 100919
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-04 07:24

Dit is een crosspost (zie de link van Liberty), vandaar een slotje Knipoog

It's not easy being green *** Kermit ***


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: amy495, GoogleAdsense, Googlebot, Jamiie, Jessy_luna, KnoLLyBoLLy, Lieshorses, Monica72, Nirvana_, smit_ilse, superlotje, Zirkonia en 71 bezoekers

cron