Konijn ongeschikt als huisdier

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

 
 
Draakje

Berichten: 1727
Geregistreerd: 23-09-02
Woonplaats: Apeldoorn

Konijn ongeschikt als huisdier

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-04 16:17

UTRECHT - Konijnen zijn niet geschikt om als huisdier te houden. Verkoop door tuincentra en niet-erkende dierenwinkels moet worden verboden. Dat stelt hoogleraar ethologie (gedragsbiologie) en dierenwelzijn B. Spruijt dinsdag naar aanleiding van een onderzoek door de Sophia Vereeniging naar eenzaamheid onder huisdieren.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders in totaal 600.000 konijnen houden, 430.000 ervan zitten hun hele leven alleen in een kooi. De gemiddelde levensverwachting is drie jaar, terwijl een wild konijn tussen 8 en 15 jaar wordt. "Konijnen vallen snel ten prooi aan eenzaamheid en verveling" , staat in het onderzoek.

Hoogleraar Spruijt wil niet spreken van eenzaamheid, maar wel van een gebrek aan gezelschap. Verveling uit zich onder meer in tralieknagen, overmatige huidverzorging, veel krabben en schuren tegen de kanten van de kooi en rondjes rennen.

Konijnen die wel leven in groepen hebben meestal te weinig ruimte, constateert Spruijt. "Onderlinge agressie is dan niet te voorkomen." Om impulsaankopen te voorkomen, pleit Spruijt voor een verkoopverbod voor ongespecialiseerde winkeliers.

Het onderzoek van de Sophia Vereeniging is uitgevoerd ter gelegenheid van de Week van het Huisdier, die nog tot en met zaterdag duurt.

(bron: De telegraaf)

The Future Belongs To Those Who Believe In The Beauty Of Their Dreams.


Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:19

Ja dat is wel zo, de meeste konijnen die ik ken die mensen hebben zitten alleen maar in zo'n hokje en mogen eens per zoveel tijd er eventjes uit. Ik vind het ook erg zielig. Toen wij konijnen hadden, hadden we zo'n grote ren voor ze op het gras, dan kunnen ze tenminste rennen enzo.

Ik vind het wel goed als het verboden zou worden, maar de liefhebbers dan die konijnen in een grote ren houden dan?

Joyce de Vos - Horse Charms Webshop - Horse Agility NL - Painting Pony
Let op wegens tijdgebrek en andere bezigheden, ben ik nauwelijks meer actief op Bokt. Graag niet PB-en, maar mailen voor snel bereik :) Bedankt!

gabyfedde

Berichten: 11325
Geregistreerd: 17-11-02
Woonplaats: Gällivare (Zweeds Lapland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:20

OK dan!
Ik vind dat iedereen die erover nadenkt een huisdier aan te schaffen eerst bij de 'Sophia Vereeniging tot bescherming van dieren' moet gaan kijken.

Don't dream your life, live your dreams!

Gast903
Berichten: 9681
Geregistreerd: 13-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:20

hmmm.... ben het er gedeeltelijk mee eens.. Veel dieren doen niet anders als in een klein hokje zitten maar er zijn er ook genoeg met een mooi groot hok en een vriendje.. Ik heb 2 mannetjes in een hok met grote ren ervoor zitten , en die hebben het prima naar hun zin saampjes.. vind dat alles behalve zielig.. Een verbod vind ik erg ver gaan.. een verbod op verkoop van kleine hokjes vind ik een betere actie..

Estragon

Berichten: 1666
Geregistreerd: 17-05-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:22

Ik ben het helemaal met die professor eens.. Mijn konijn loopt los in een grote ruimte met gezelschap.. Sommige andere konijnen die ik zie die hun hele leven in een hok van 30 bij 60 cm leven vind ik maar stakkers...

Lovers Estragon & Herlando Lovers

Dioxide

Berichten: 6308
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: Brabo in Zuid-Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:25

Mijn konijn moet wel een maatje hebben om mee te spelen, maar mijn vader laat dat niet toe Boos!. Dus geven we hem genoeg spulletjes om mee te spelen en laten hem elke dag minimaal een uur door de kamer lopen en dan spelen we ook met hem.
Buiten heeft hij lekker een rennetje waar hij lekker in het zonnetje kan spelen en in het gezelschap is van ons.

We'll ride the spiral to the ending and may just go where no one has been - Tool - Lateralus

Tropico

Berichten: 1332
Geregistreerd: 18-11-03
Woonplaats: In een hutje op de hei

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:26

Idd want je ziet soms hokken dat je denk daar laat je je cavia nog niet in wonen dus verbod op kleine kooien vind ik wel een goeie Debo.

wat betrefd de konijnen bij ons lopen 2 konijnen los in de tuin en kunnen ze hun hok in wanneer ze willen bevalt hun goed en ons ook.

de meeste mensen die ik ken hebben een grote ren/kooi en mogen vaak los.

*Wie het kleine niet leert, doet het grote ook verkeerd.
*Je moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.

Draakje

Berichten: 1727
Geregistreerd: 23-09-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-04 16:28

Ik heb zelf 2 konijnen, maar die mogen los lopen in de kamer, zitten dus ook niet heel de dag in een hokje.
ik zelf vind het een beter idee als ze die kleine hokken gaan verbieden. als ik kijk naar buiten hokken zie je vaak hele kleintjes waar mijn konijn niet eens inpast.

The Future Belongs To Those Who Believe In The Beauty Of Their Dreams.

Kusia

Berichten: 4225
Geregistreerd: 27-02-03
Woonplaats: Rhoon

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:31

Ik hoorde het vanmiddag op de radio. Ik was er wel verbaasd over, maar aan de ene kant kon ik me het wel voorstellen.

Er zijn geen paarden die op ezels rijden, maar er zijn wel ezels die op paarden rijden!

eveline_B

Berichten: 2755
Geregistreerd: 05-09-02
Woonplaats: Salland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:36

Wilde konijnen die 8 tot 15 jaar worden....
Juist ja, als alle roofdieren en ziektes uitgeroeid zijn zal dat vast wel kunnen. Maar op dit moment lijkt me dat erg oud voor een wild konijn.
Verder valt het me op dat er niet wordt vermeld welke konijnen ze hebben geteld. Zitten de tentoonstellingsfokkers erbij? En broodfokkers? En vleesbedrijven?

Gelukkig worden mijn konijnen gemiddeld 10 jaar als ze hun oude dag bij mij mogen slijten. Dus het kan ook nog wel eens meevallen. Ik ken trouwens niemand met een konijn van 15 jaar oud. Imo ligt dat eerder aan de verminderde levensduur door broodfokkerij dan aan een slechte verzorging.

Cowgirl

Berichten: 20067
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:44

MM en net lees ik nog een stuk(Ja ook in de telegraaf) dat het houden van slangen en andere reptilen toegestaan moet worden.

Lekkere omgedraaide wereld zo.

Ik ben absoluut voor een veel strenger huisdieren beleid.

Bollee

Berichten: 475
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 16:45

Konijnen horen lekker buiten op een weitje of in een konijnenheuvel; het zijn gewoon geen huisdieren!!

Hallo??

assie

Berichten: 7733
Geregistreerd: 31-07-01
Woonplaats: Grun

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 17:23

Er staat, dat het verkopen van konijnen door NIET-erkende dierenwinkels en tuincentra verboden moet worden. Daar ben ik het absoluut mee eens. Het verkopen van konijnen door WEL-erkende dierenwinkels mag dus nog wel. Dat vind ik ook wel een goede zaak. Daarmee heb je meer kans op een goed konijn, eentje die geen ziektes onder de leden heeft en bovendien kunnen ze je daar goede informatie geven.

Mijn konijn zit op mijn balkon, hij kan z'n hok in of uit lopen als hij wil en de deur van mijn balkon staat minstens 2 uur per dag open (als ik aan het bokken ben Knipoog ) zodat hij dan ook gezellig komt buurten. Hij ziet er niet echt ongelukkig uit, al zou 'n gecastreerd vrouwtje misschien wel gezellig zijn voor hem. Ik denk ook niet dat hij zich verveeld. Er gebeurt genoeg in de tuin, wat hij allemaal kan bekijken vanaf zijn balkonnetje Lachen .

gabyfedde

Berichten: 11325
Geregistreerd: 17-11-02
Woonplaats: Gällivare (Zweeds Lapland)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 17:25

assie schreef:
Er staat, dat het verkopen van konijnen door NIET-erkende dierenwinkels en tuincentra verboden moet worden. Daar ben ik het absoluut mee eens. Het verkopen van konijnen door WEL-erkende dierenwinkels mag dus nog wel. Dat vind ik ook wel een goede zaak. Daarmee heb je meer kans op een goed konijn, eentje die geen ziektes onder de leden heeft en bovendien kunnen ze je daar goede informatie geven.Je moet als dierenwinkel wel haal vreemd doen om niet erkend te worden. Ik heb stage gelopen in alleen maar erkende dierenwinkels, maar lang niet alle konijnen daar gingen gezond en met goede informatie naar de nieuwe eigenaar.

Don't dream your life, live your dreams!

Wuis

Berichten: 23978
Geregistreerd: 09-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 17:40

Twee jaar geleden had ik een leraar die ook een konijn had. Het beestje liep gewoon los in huis en deed het op de kattebak. *LOL*

Astragirl

Berichten: 2717
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Westvlaanderen, Belgïe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 18:22

Dan mogen onze nijntjes niet klagen! Ze zitten samen samen in een grote buitenren en mogen elk weekend binnen lopen, beweging en gezelschap genoeg! Trouwens verbieden heeft niet veel zin, dan komt er zo'n zwrte markt als bij reptielen. De dierenwinkels zouden veel beter regels opgelegd krijgen enzo. Konijnen in het wild hebben uiteraard een beter leven, maar paarden ook Verward Zolang je ze goed verzorgt heb ik geen probleem.

Mijn maantje, mijn sterretje...
Just remember in the winter far beneath the bitter snows
Lies the seed that with the sun’s love, in the spring becomes the rose

Ethelate

Berichten: 19868
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 18:36

Ik had een heel lief hangoortje, die had 20 m2 ren samen met 4 kipjes en de graafde en rende wat af. Het was net een klein hondje, als ze met je mee rende langs het hek en tegen het hek opsprong om aandacht Lovers
7 jaar geworden

Zo sneu van die konijnen die dag in dag uit in zo'n klein hokje zitten en af en toe bij kinderen op schoot worden gezet, stil moeten zitten en alles moeten lijen van die kinderen

Heb ook een keertje een konijn gekregen van iemand, die moesten er van af, hij was agressief. 3 jaar oud en altijd in zo'n klein hokje gezeten, ik heb hem in een rennetje gezet (zo'n 3hoek die je over het gras kan verzetten Knipoog ) en dat beest heeft zich helemaal uitgeleefd... dat bleef maar gekke sprongen maken, en na een week at hij gewoon uit mijn hand en was het een hartsikke lief beestje

Een boek er bij geven hoe je konijnen houd, is veel beter Knipoog
En gewooon niet van die kleine hokken verkopen, of ipv van een deurtje alleen met een trapje, wel zo handig in een ren Knipoog

Sommige ezels kunnen enkel over paarden praten

joyce B

Berichten: 14737
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 18:44

hmmm, dat ruimtegebrek ben ik het helemaal mee eens...
Mijn konijn heeft een binnenhok in de schuur en een betegelde uitloop (vanwege het goed schoon kunnen maken en houden i.v.m. vliegen/maden zomers) naar buiten via een gat in de muur.
Het is een mannetje en gat vechten met andere mannetjes (bij de buurvrouw geprobeerd, die had twee mannetjes los in de tuin, ruimte genoeg dus)
Mijn konijn heeft een hok van ongeveer 160cm bij 50 cm en ongeveer 1 meter hoog, en de uitloop is ongeveer 2 meter bij 60 cm en zo'n 60 cm hoog. En nog is het te klein om echt lekker uit te rennen...
Toch is hij best gelukkig...
Hij kan naar buiten wanneer hij wil (heel vaak) kan naar binnen als hij zin heeft, heeft buiten veel om te zien, kan ook in de tuin van de buren kijken.
Zijn hok kan hij perfect schoon houden, hij doet alles buiten namelijk Knipoog en kan redelijk zijn energie uit door van de ene kant van het hok te rennen naar de andere kant van de ren.
Natuurlijk kan het beter en mooier... zou hem het liefst de hele tuin geven, en dan had hij waarschijnlijk nog niet genoeg ruimte... maar als je het vergelijkt met konijnen die in een hok zitten van 50 bij 90 cm (en dat zijn dan al grote hokken Schijnheilig) dan heeft hij het ontzettend goed...

Mijn Cavia's zitten nu helaas allebij ook alleen omdat het vader en dochter zijn en zusje is net vorige week overleden. Cavia is 4,5 bijna 5 jaar geworden, en niet ziek geweest... Ook deze beestjes hebben een groot hok. Het vrouwtje (waren eerst moeder en 2 dochters, daarna alleen de dochters nog maar) hebben hun hok boven het binnenhok van het konijn dus ook 50 bij 160 cm, het mannetje iets kleiner, namelijk 40 bij 120 cm ongeveer. Ze kunnen snuffelen door het gaas... en bekijken door het glas... Voor de cavia's is deze ruimte echt groot genoeg... Die kunnen rennen en springen en lekker liggen in een nachthokje, maar ja... Konijnen zijn veel groter...

nickyu

Berichten: 23385
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: zeeuwsvlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 18:47

ons vorige konijntje hebben we als oude van dage min 7 a 8 jaar
een goede oude dag gegeven die had de hele tuin tot haar beschikking
(samen met onze katten soms lieten we (perongeluk?) de tuindeur open staan en dan zat ze op het gras achter en kwam vanzelf weer terug naar haar slaaphokje (tevens regenschuilplaats)

nu hebben we 2 konijntjes 1 ouder vrouwtje bij de fokker van daan (werd maar niet zwanger dus ....) en een wat nu blijkt mannetje ( als 4 weken oud konijntje gevonden door de dierenbescherming de mamma was overleden en met de hand verder groot gebracht zit nu samen met t vrouwtje op stal (blijkt nu dus (konden we toen nog niet zien)een mannetje)) ze hebben t prima samen in een groot hok (1 bij 3 m)
we zijn bezig met het fabriceren van een nog ruimer verblijf maar die moet mega stevig zijn ivm het uitbreken van het mannetje (die is daar nog al goed in en als tie buiten zijn verblijf loopt en je zegt zijn naam op norse toon dan vliegt tie bekant terug zijn hok in maar achter onze stal
liggen "tuintjes "als ze daar gaan eten dan worden ze afgescjoten
dus is een ontsnappings proof hok toch wel belangrijk
ze krijgen heel gevarieerd voedsel buiten de brokjes groen (gras peen appel blaadjes tweigjes stukje brood etc etc)en veel aandacht (die ze trouwens alleen krijgen als ze zelf daarom komen vragen ook konijnen hebben wel s geen zin

alle 3 de konijntjes zijn dus niet uit een erkende dierenwinkel
en oh wat hebben ze het slecht....(gehad in 1 geval)
Laatst bijgewerkt door nickyu op 11-05-04 18:50, in het totaal 1 keer bewerkt

zakelijke mail nickyskeet@gmail.com -- http://www.nickyskeet.nl
pbs worden niet beantwoord

GEZOCHT westdorpe- verzorger/bijrijder
of te koop/ruil (tegen 1 / 2 span shet wagen) aangeboden E (ca.153cm) pony
reacties aub per mail keetelaar@gmail.com

Kana

Berichten: 8277
Geregistreerd: 04-01-04
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 18:47

Debo schreef:
hmmm.... ben het er gedeeltelijk mee eens.. Veel dieren doen niet anders als in een klein hokje zitten maar er zijn er ook genoeg met een mooi groot hok en een vriendje.. Ik heb 2 mannetjes in een hok met grote ren ervoor zitten , en die hebben het prima naar hun zin saampjes.. vind dat alles behalve zielig.. Een verbod vind ik erg ver gaan.. een verbod op verkoop van kleine hokjes vind ik een betere actie..

Hier ben ik het helemaal mee eens!
Want er zijn genoeg mensen die WEL hun konijn(en) goed verzorgen... Knipoog

chillse

Berichten: 1198
Geregistreerd: 27-08-03
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 18:50

ik vind het ook echt sneu voor zo een beestje als hij 24 uur per dag in zo een klein hokje zit. mijn konijn zit buiten, met een grote ren, op zand, zodat hij lekker kan graven en doen waar hij zin in heeft. Als er iemand in de tuin is mag hij gewoon in de tuin en lekker de katten pesten (waar hij overgens heel goed in is) na een tijdje heeft hij het gehad en wil hij zelf zijn veilige rennetje weer in..
dus daarom vind ik een verbod erg ver gaan, want er zijn ook mensen die hun konijn wel de ruimte (en de aandacht) geeft.

nickyu

Berichten: 23385
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: zeeuwsvlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 18:53

verbod op het houden van beesten in te kleine hokjes (geld ook voor alle andere beestjes!!) enigste waar ik bij mijn konijntjes bang voor ben is wat als een van de 2 dood gaat want het zijn super maatjes (kunne maar heel kort zonder elkaar)

zakelijke mail nickyskeet@gmail.com -- http://www.nickyskeet.nl
pbs worden niet beantwoord

GEZOCHT westdorpe- verzorger/bijrijder
of te koop/ruil (tegen 1 / 2 span shet wagen) aangeboden E (ca.153cm) pony
reacties aub per mail keetelaar@gmail.com

teriema

Berichten: 2119
Geregistreerd: 09-11-03
Woonplaats: net buiten Den Haag in het Westland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 19:03

Afbeelding

ons kleine konijnen paradijs in aanbouw Lachen

In het linker stuk wonen 2 dwergkonijnen in het nieuwe gedeelte komen 2 nieuw zeelanders.

Girl In The Mirror

Berichten: 3156
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-04 20:11

Ben ik 't helemaal mee eens. Bovendien vergeten mensen vaak, die konijnen in huis hebben, dat een konijn helemaal niet tegen etensgeurtjes kan en geluid van de TV (hoge pieptonen). bovendien zijn de meeste vloeren te glad om op te lopen. Wij hebben zelf twee konijnen, ze hebben ook een groot hok en een ren waar ze waarneer ze willen naar buiten kunnen. Ook genoeg gras en takjes en boomstammen. Niet dat het echte speeldieren zijn, maar ze knagen er graag aan. Het is boelshit om een konijn speeltjes te geven, het zijn geen speeldieren dus.
Ik vind het sneu voor konijnen die nooit het daglicht zien en altijd maar binen staan. Of die alleen in een hok zitten en hun poten niet kunnen strekken. Als ik onze konijnen zie rennen en huppelen door de ren moet ik er echt niet aan denken dat ze maar de hele dag binnen zitten.
@teriema Dat ziet er echt geweldig uit! OK dan! Onze konijnen krijgen ook nog zoiets, we hadden eerst iets soortgelijks met die traliespaketten die je bij de Welkoop kon kopen (hadden we 5 setjes van) maar een van die konijnen van ons neemt nu ie groter is een aanloopje en springt er zo over heen!

Cuando menos piensas .... sale el sol

Draakje

Berichten: 1727
Geregistreerd: 23-09-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-05-04 21:54

Leuke foto Teriema, als ik later op mezelf woon krijgen mijn konijnen ook zoiets waar ze zich dan lekker kunnen uitleven. Ziet er erg mooi uit (Ze hebben nu ook de ruimte, maar dan binnen)

The Future Belongs To Those Who Believe In The Beauty Of Their Dreams.