een artikel...

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-10-01 16:38

Na het rijden is het verstandig om de onderbenen van een paard met koud water af te spuiten. De benen koelen dan af, waardoor het bloed harder gaat stromen om de benen weer op te warmen. Hierdoor worden allerlei tijdens het rijden ontstane afvalstoffen makkelijker afgevoerd en herstellen eventuele kleine beschadigingen aan spieren en pezen sneller.

Bij pony’s is het afspuiten van de benen niet nodig, tenzij ze voor intensieve sportbeoefening gebruikt worden. Omdat de meeste pony’s in ieder geval het grootste gedeelte van het jaar in de wei staan, blijven hun hoeven vochtig. Als de onderbenen dan te vaak afgespoten worden, worden de hoeven te nat en brokkelen ze makkelijker af. Als een pony wel zeer intensief bereden wordt, is het wel van belang de benen met koud water af te spuiten.

Voor zowel paarden als pony’s (die intensief bereden worden) geldt dat na het afspuiten de hoeven met een hoevenkrabber uitgekrabd moeten worden. Hierna moeten de hoeven goed ingesmeerd worden met hoevenvet. Zo voorkom je dat de hoeven inscheuren en afbrokkelen.


Dit vond ik op de alle dieren dik en dun-site. Waarom dat onderscheid tussen paarden en pony's, waarna ze zichzelf verbeteren met dat het ook geldt voor pony's wanneer ze intentief gereden worden? Waarom gaat de schrijver ervan uit dat pony's in een wei staan en paarden in een stal?

Zeg dan toch wat je bedoelt en deel de dieren niet eerst in hokkjes in om er daar na nog een paar terug uit te plukken Frusty .

En ook de uitleg dat het niet goed zou zijn voor ''pony's'' als ze buiten staan omdat de hoeven zouden brokkelen als ze nat gemaakt worden, snap ik ook niet helemaal. Als je paard op de wei staat, zijn de hoeven elke morgen nat, van de douw, dus wat maakt het uit als je ze later op de dag even afspuit? Natte hoeven gaan toch niet snel brokkelen? Verward Verward Verward

_________________
Oooh... maar je hoeft niet blond te zijn om dom te zijn, hoor! Afbeelding

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: visje op 2001-10-15 17:39 ]</font>


visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-10-01 16:41

Oeps ik bedoel de 'alle dieren tellen mee-site' Knipoog dacht even aan all creatures great en small Dromen

xyzutu2

Berichten: 8378
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-01 20:03

Misschien baseren ze het verschil paarden/pony's op de kwetsbaarheid van langere benen? Al met al vind ik het een slecht (beargumenteerd) artikel. Dagelijks afspuiten van benen is gevaarlijk met het oog op mok. Het hoeven uitkrabben na het afspuiten vind ik ook een lekker advies, alleen al omdat je handen ontzettend smerig worden als je over die aangekoekte modder spuit. Bovendien is het dagelijks insmeren met vet aangetoond slecht omdat in het vet schadelijke stoffen zitten. Bovendien wordt de eigen vochthuishouding van de hoef zo ernstig verstoord. Over hoeven die te week worden wordt trouwens niets gezegd. Dat komt natuurlijk nooit voor als je hoeven dagelijks nathoudt! Verward

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-01 17:09

Of ze kennen alleen shetlandpony's, fjordenpony's e, haflingerpony's?

Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-01 17:14

Citaat:
Op 2001-10-16 18:09, schreef Riëtte:
fjordenpony's


sorry, fjordenPAARDEN hahaha sorry hoor, moest het ff verbeteren Haha!

je kan wel merken dat degene die dat artikel geschreven heeft niet veel verstand van heeft.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, xCadancie en 27 bezoekers