werkstuk

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Maris_

Berichten: 567
Geregistreerd: 08-12-03

werkstuk

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-04-04 09:39

De geschiedenis….

Eerst woonden de aboriginals nog gewoon in Azie. Toen waren de eilanden nog verbonden. Door het smelten van het ijs na de ijstijden en dus het stijgen van de zeespiegel verdween de eilandenboog langzaam. Daardoor moesten ze op het eiland (dat nu Australië heet) blijven. In de laatste ijstijd zijn de lage stukken land overstroomt. Hierdoor is indonesie ontstaan. Het een nadeel de aboriginals verloren hun contacten met de andere mensen in de wereld. Aboriginals leefden in groepen. Doordat ze engelse kwamen veranderde hun leefstijl totaal. Als het voedsel op was konden ze kiezen uit wegtrekken of verhongeren. Aboriginals trokken veel rond, omdat het eten al snel op was. Ze wisten niet hoe je met vee en landbouw om moest gaan. De vrouwen zochten kleine beestjes en plantjes om te kunnen eten en sprokkelde hout bij elkaar. De mannen visten en jaagden op dieren. Ze leefden in eenvoudige hutjes die bestonden uit takken en bladeren.

Elke aboriginal beschilderde zich en dit deden ze ook op boomschorsen en rotswanden. Aboriginals geloofden. Alles werd verstoord toen de europeanen in hun leven kwamen. In 1642 stuurde de V.O.C. Abel Tasman er op uit om 'Het Groote Suytland' te onderzoeken. Hij verkende Tasmanië en de westkust van nieuw-zeeland. In de 16e eeuw waren er veel pogingen gedaan om het onbekende zuidland (australie) ze vinden. De spanjaarden en Portugezen waren de eersten die op zoek gingen naar australie. Ze geloofden namelijk toen nog dat de aarde plat was, en dat het onbekende zuidland de aarde in evenwicht hield. De Portugees Mendez was de eerste die Australië in 1522 zag, maar hij ging niet aan land. De engelsman Dampier was de eerste verkenner van australie. De komst van de engelse was een ramp voor de aboriginals. De cultuur van de aboriginals was ruw verstoord. De engelse beschouwden australie als hun bezit. De engelse zagen dit land namelijk als een leeg land wat aan niemand toebehoorde. Aan de aboriginals werd niks gevraagd. Ze werden van hun land verdrongen en het land werd afgepakt door de Engelsen. De aboriginals werden naar de slechte delen van australie verdrongen en op deze manier ook beroofd van hun leefwijze. Engelsen zagen ze aboriginals als een onderontwikkeld volk (onbeschaafd) en probeerden hen te laten bekeren tot het Christendom. Daarvoor werden gezinnen uit elkaar gehaald, de kinderen van de Aboriginals werden door de blanken meegenomen om ze zoals westerse kinderen op te voeden. Aboriginals die in opstand kwamen werden vermoord. De honderden stammen met zo'n 250 verschillende talen hadden geen gezamenlijk bestuur en hechtten geen waarde aan bezit. Tot ongeveer 1850 hielden de aboriginals het redelijk goed vol, omdat ze nog een grote meerderheid waren. Door de komst van allerlei nieuwe wapens in 1870 veranderde dit erg. In nog geen 100 jaar was de aboriginal samenleving door invloed van de engelse, bijna geheel uitgeroeid. Dit kwam door ziekten die deze bevolking helemaal niet kenden zoals mazzelen, griep, pokken enz. Maar ook kwam dit doordat hele stammen uitgemoord werden. Vanaf 1804 werden kinderen en vrouwen als slaven gebruikt. In 1970 telden ze ongeveer 300.000 aboriginals wat terug gelopen is tot 130.000 aboriginals.

De goudvonsten in de tweede helft van de 19e eeuw zorgden voor een enorme groei. Dit trok veel chinezen, amerikanen en europeanen aan. Na deze vervelende periode werd australie op 1 januari 1901 eindelijk een federatie. Canberra werd de hoofdstad van australie. Australie werd steeds meer een echt land, hoewel er nog steeds beslissingen door engeland werden genomen. Tijdens de 2e wereldoorlog werden er steeds meer stukken land teruggegeven.
De aboriginals kregen steeds meer hun cultuur en gewoonten terug, omdat dit door de regering werd gestimuleerd. Dit kwam omdat ze in 2000 de opening mochten doen van de olympische spelen.


leefomstandigheden..
De aboriginals leven erg dicht bij de natuur. De aboriginals voelen zich als een eenheid met de natuur. Als ze overgebleven botten vinden maken ze daar weer gereedschap van. Maar doordat de aboriginals naar reservaten zijn verdreven hebben ze maar weinig plek om te leven. Grenzen tussen grond van stammen bestonden niet, de aboriginals beschouwden land niet als hun bezit. Er waren wel zo’n 250 verschillende talen en dialecten. Aangrenzende stammen hadden vaak wel dezelfde verhalen, gebruiken en totems. Tegenwoordig hebben Aboriginals onderling overigens steeds meer contact, om samen op te komen voor hun volk. De aboriginals leefden van wat ze tegenkwamen. De seizoenen waren heel belangrijk: daar hing bijvoorbeeld van af welk dier of welke plant gegeten kon worden. In de vele verhalen die van generatie op generatie verteld worden wordt precies verteld in welke tijd je krabben kan vangen, hoe je bepaalde giftige planten moet bereiden om ze toch te kunnen eten, waar je in de woestijn water kan vinden enz. In veel stammen is er een duidelijke scheiding tussen de taken van de mannen en de vrouwen. Voor het verkrijgen van voedsel betekent dit dat mannen jagen op grote dieren en vrouwen vooral knollen en vruchten zoeken en eventueel kleine dieren vangen. De man had dus de macht in het gezin. Bij veel stammen hangt het ook van allerlei factoren als leeftijd, geslacht en totem af wat wel en wat niet wordt gegeten.

Kunst heeft altijd al een best belangrijke rol gespeeld in de samenleving van de aboriginals. Vroeger beschilderden de aboriginals muren enz. de belangrijkste kunstvormen zijn de rotsschilderingen, schilderijen op boomschorsen, schilderijen op doek, houten figuren, wapens en textiel, uitkervingen in rotsen en boomerangs.


zo is het een beetje goed?

Hanne (v. Anton) & Hinde (v. Timor),Preben (v. Tempo) Lysne (Hanne x Gio)
♥ Speciaal plekje voor Polly, Lavi, Møvi en Mosi
Verwacht in 2017: Hinde x Topas en Hanne x Topas :D


Mireille

Berichten: 41958
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-04 09:41

Ik heb een beetje globaal overgelezen omdat ik geen zin heb om het helemaal te lezen Knipoog Maar ik kom twee keer 'enz.' tegen.
Dat kun je naar mijn idee beter vervangen voor een uitgebreider woord of een klein zinnetje.

Mijn naam is haas.

Incognito! 8-)

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-04 11:32

Is dit je hele werkstuk? Of alleen een deel ervan?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie