opleiding diermanagement v. Hall instituut

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

 
 
Rensje

Berichten: 521
Geregistreerd: 26-10-02
Woonplaats: Rotterdam

opleiding diermanagement v. Hall instituut

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-04 12:18

ik vroeg me af of iemand hier de opleiding diermanagement doet aan het van Hall Instituut in Leeuwarden ?
Het is de enige opleiding in nederland, en ik ben er zeer in geinteresseerd!
Ik ga zowieso 27 maart naar de open dag.
Ik zou graag ook de meningen van mensen zelf horen, of van mensen die jullie kennen! Lachen

groetjes, renske

Gezocht: Bijrijdpaardje omgeving rotterdam( berkel en rodenrijs, bergschenhoek, schiebroek, hillegersberg...)

A woman needs two animals: The horse of her dreams and a jackass to pay for it.


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 12:27

Ik ken wel iemand een beetje via een ander forum. Die deze opleiding voor een jaar heeft gedaan, maar toch beviel het haar niet precies. Zal anders nog wel eens haar mail opzoeken als je interesse hebt?

Apollo
Berichten: 3952
Geregistreerd: 13-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 12:30

ik ben er ook geinteresseed naar...enne heb vandaag ook zo'n kaartje gekregen voor uitnodiging in leeuwareden op 27 maart. ga er ook zeker heen! want het lijkt mij een leuke en interessante opleiding, al heb ik ook gehoord van sommige mensen dat het beetje saai is, mar dat ligt ook aan de richting die je hebt gekozen.

Rensje

Berichten: 521
Geregistreerd: 26-10-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-04 12:36

ja ik heb er wel interesse in maya! Ik ben benieuwd waarom het haar niet beviel Lachen Alvast bedankt!

Gezocht: Bijrijdpaardje omgeving rotterdam( berkel en rodenrijs, bergschenhoek, schiebroek, hillegersberg...)

A woman needs two animals: The horse of her dreams and a jackass to pay for it.

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 12:42

Hieronder een korte omschrijving over Diermanagement en de universitaire variant Dierwetenschappen. Beide opleidingen zijn gevolgd door ondergetekende Haha!. Onderstaand stukje heb ik ruim 2 jaar geleden ook al geplaatst op bokt Haha! Ik ga het niet nog een keer typen. Mocht je vragen hebben dan wil ik ze wel beantwoorden hoor Lachen

Yep... ik heb eerst vier jaar HBO gedaan aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden. Het is een opleiding die je opleidt tot diermanager (zou je denken... ). Deze opleiding leidt je meer op tot manager van de mensen die werken met de dieren. Er komen eerlijk gezegd weinig dieren aan te pas. Als je echt een opleiding wilt doen die met dieren te maken heeft moet je zeker geen diermanagement gaan doen. Als ik eerlijk mag zijn vond ik deze opleiding niet zo heel erg goed. Ik persoonlijk was nogal geïnteresseerd in de huisdiervoeding en hoopte dat zij mij de nodige kennis bij konden brengen zodat ik een goede baan zou kunnen vinden. Nu blijkt in het werkveld van de huisdiervoeding dat er vrij weinig vraag is naar mensen met de opleiding van diermanagement. Niet zo'n positief punt dus.

Tijdens deze opleiding kwam ik erachter dat ik het onderzoek toch wel interessant vond en ben toen doorgegaan naar Wageningen om daar de opleiding Dierwetenschappen te gaan doen met als specialisatie diervoeding. Dit bleek een ontzettende interessante opleiding te zijn die heel er breed is. De romp (vakken die iedereen moet volgen) bestaat uit een zeer breed pakket zoals ethologie, dierfysiologie, immunologie maar ook vakken als statistiek en marketing. De opleiding zorgt er eigenlijk voor dat landbouwhuisdieren zo goed en zo efficient mogelijk gehouden worden. Het gaat dus om het welzijn van de dieren maar ook om 'de winst' van de boer. Men is dus op zoek naar de gulden middenweg.

Mijn specialisatie is dus diervoeding en dit houdt dus een dat ik mij bezig ga houden met het onderzoek naar het voeden van dieren. Niet alleen landbouwhuisdieren maar ook huisdieren zoals honden, katten en aanverwante huisdieren. De meest gestelde vragen bij dergelijk onderzoek zijn dan: wat is het effect van een bepaald voer op het dier, hoe hard groeit het dier, is het voer goed verteerbaar en wat zijn de kosten om een voer te maken. Heel erg interessant om te kijken of je een zo goed mogelijk voer in elkaar kan zetten tegen een zo laag mogelijke prijs (want goed hoeft niet duur te zijn in de diervoedersector!!! )

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Tessebes

Berichten: 17386
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 12:59

De vriendin van m'n stiefbroer zit op die opleiding. Volgens mij is het idd meer opleiding die gericht is op het managen van mensen die met dieren werken, net zoals maarten zegt. Zij wist dit echter van te voren, want zij heeft dit tegen mij vertelt voordat ze aan die opleiding begon. Het einde van haar opleiding is nu in zicht, maar ze vraagt zich af wat ze ermee kan. Ze zit nu als stagiaire bij Pavo en moet een onderzoek uit voeren (gebruik van bemesting op paardenhouderijen). Ze zit behoorlijk te balen, want het is niet echt wat ze zoekt. Ze had gehoopt op meer contact met zowel mensen als dieren, bij mensen langs e.d.

Xara je was fantastisch, ik zal je nooit vergeten.
20-03-2003 ~ 18-05-2018

Apollo
Berichten: 3952
Geregistreerd: 13-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 13:08

Ik heb ook vaak gehoord dat mensen er bij dze opleiding vanuit gingen dat je veel met dieren werkt. Dat is ook vaak de grootste fout die mensen dan maken, want je werkt meer met de mensen die met dieren bezig zijn. ->dit heb ik al heel vaak te horen gekregen. maar ben evengoed geinteresseerd.
Wat kun je nou eigenlijk precies worden met die opleiding?

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 13:42

Manager van mensen die zich bezighouden met non-productie dieren (dierentuindieren, huisdieren, proefdieren, dieren in een wildlife-reservaat)
Etholoog (gedrag-observatie van dieren)
educatie-medewerker in een dierentuin
diervoedingsmedewerker (samenstellen en ontwikkeling van voeders voor non-productiedieren)
Marketingmedewerker (vertegenwoordiger voor diervoederfabrikant)

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Lindy

Berichten: 6038
Geregistreerd: 07-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 14:05

Ik zit niet op het van Hall zelf, maar op het AOC in lwd, en die zit bij het van Hall in het gebouw. Als je echt met dieren wilt werken kun je denk ik beter naar het AOC gaan, alleen dat is MBO en het van Hall HBO.

Yokie

Berichten: 1708
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Best behoorlijk noordelijk met een dressuurhoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 14:13

Maarten schreef:
Manager van mensen die zich bezighouden met non-productie dieren (dierentuindieren, huisdieren, proefdieren, dieren in een wildlife-reservaat)
Etholoog (gedrag-observatie van dieren)
educatie-medewerker in een dierentuin
diervoedingsmedewerker (samenstellen en ontwikkeling van voeders voor non-productiedieren)
Marketingmedewerker (vertegenwoordiger voor diervoederfabrikant)


Of tenminste, dat willen ze je doen geloven in de brochures. De werkelijkheid leert ons dat je met de opleiding Diermanagement bijzonder weinig kan. Het is geen volwaardige managementopleiding, dus ook buiten de diersector zal het moeilijk worden een dergelijke baan op hbo niveau te vinden/krijgen.
Van de 10 mensen die afstuderen, komt er met een beetje mazzel 1 in DE sector terecht. Ik heb de studie in '96 afgerond, ben dus een van de eerste lichting. In de 12 jaar dat de studie nu bestaat is de arbeidsmarkt niet breder geworden, en is de kwaliteit van het onderwijs er sterk op achteruit gegaan. Je kan er van op aan, dat je -ZEKER als je niet precies weet wat je wilt bereiken met de studie- na Diermanagement aan vervolgopleidingen vastzit.

Ga wat anders doen, ik wilde dat ik dat ook had gedaan...

Jaffel sprak ooit de wijze woorden:"Hij was not amused dat ik als poesierazzi achter hem aan joeg" Haha!

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 14:38

ik heb ook diermanagement gestudeerd en erin afgestudeerd.

Ik heb geen spijt gehad van de opleiding. Vond de opleiding en de vakken ook erg leuk.
Wat voor werk ik nu doe? Ik werk op een reclamebureau...

Net als de mede-afgestudeerde diermanagers werk ik niet in de branche waar ik voor opgeleid ben. Ook onderzoeken van het Van Hall zelf, komen elk jaar weer op het zelfde uit: bijna niemand komt echt op het werkveld terecht waar je ook voor opgeleid bent.

Al moet ik er wel bij zeggen: waar een wil is...is een weg. Ik denk wel als ik echt had gewild, dat ik wel degelijk op het betreffende werkveld terrecht was gekomen.
Ik heb zelf nog een aanbieding gehad voor een baan in de petfood-branche, alleen zat ik toen al op deze functie. Dat beviel goed dus ben ik hiermee doorgegaan.

Ik raad het je niet af, maar adviseer je wel: weet goed wat je wil, want anders heb je er niet veel aan. Als jij nu al weet dat je bijvoorbeeld de diervoeding kant op wilt, dan kun je prima deze opleiding doen. En als jouw motivatie zodanig is is er nog een mogelijkheid om door te studeren in Wageningen.

Al vind ik trouwens wel: als je een HBO-opleiding hebt afgerond kijkt men vaak bij sollicitaties naar HBO- denk en werkniveau

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo

Yokie

Berichten: 1708
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Best behoorlijk noordelijk met een dressuurhoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 14:40

Kyra, we hebben het al uitgebreid besproken, ons Van Hall verleden Haha!

Maar heb jij niet gemerkt dat je niet voor vol wordt aangezien tijdens sollicitaties? Al staat er nog zo 'HBO' voor de titel; het woord DIER deed menig P&O medewerker de wenkbrauwen fronsen...

Maar ik ben het dus helemaal met je eens dat je heel goed moet weten wat je wilt bereiken met de opleiding, voordat je ermee begint. En het liefst dus concreet; als je aan het werk wil als manager in een dierentuin, heel leuk en aardig, maar de kans is heel klein dat DAT gaat lukken.
Laatst bijgewerkt door Yokie op 24-02-04 14:44, in het totaal 1 keer bewerkt

Jaffel sprak ooit de wijze woorden:"Hij was not amused dat ik als poesierazzi achter hem aan joeg" Haha!

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 14:43

yokie schreef:
Kyra, we hebben het al uitgebreid besproken, ons Van Hall verleden Haha!

Maar heb jij niet gemerkt dat je niet voor vol wordt aangezien tijdens sollicitaties? Al staat er nog zo 'HBO' voor de titel; het woord DIER deed menig P&O medewerker de wenkbrauwen fronsen...


we hebben het er idd uitgebreid over gehad Haha!
maar nee dat heb ik niet gemerkt. Maar dat komt ook doordat ik bijvoorbeeld gesolliciteerd heb bij dier-gerelateerde bedrijven.
Kijk dat ik nu op een reclamebureau werk, is natuurlijk toeval en daar heb ik mijn cv niet voor open hoeven leggen

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo

Apollo
Berichten: 3952
Geregistreerd: 13-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 14:55

hmmzz...als ik dit allemaal zo lees, ga ik toch es heel goed nadenken of ik dat echt wel wil. Want als ik dit zo lees, "verdoe" je je tijd eigenlijk een beetje aan deze opleiding, of heb ik het verkeerd?

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:00

je hebt er mensen tussenzitten die vanaf jaar 1 al precies weten hoe ze willen eindigen. Maar het grootste gros heeft dat niet. Als je dat niet hebt, kun je gerust je vraagtekens bij de opleiding zetten en er nog eens goed over na denken.

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:04

Het ligt er echt helemaal aan wat je wilt. Als je echt de drive hebt om iets in diervoeding te gaan doen dan kom je er vanzelf wel. Het komt je echt niet aanwaaien Knipoog

Ikzelf wist overduidelijk wat voor baan ik in de toekomst wilde hebben en ging daar ook echt voor, maar wat ik bij de opleiding merkte was dat er een groot gedeelte zat wat niet exact wist wat ze nu precies wilden doen met de opleiding. Tijdens de opleiding moet je jezelf heel goed voor ogen houden waarom je de opleiding doet. Dan kun je ook de vakken eruit pikken waarvan jij denkt dat ze belangrijk zijn voor jouw toekomst. Ikzelf interesseerde me totaal niet voor de wildlife-vakken dus besteedde daar weinig aandacht aan en haalde dus ook maar gemiddelde cijfers voor deze vakken. Aan de andere kant interesseerde ik me weer heel erg voor diervoeding en vroeg de docenten dan ook de hemd van het lijf en vroeg ook zeer kritische vragen. Ik ging met de docenten in discussie. Op die manier kun je heel veel oppikken. Je moet dus niet passief zijn tijdens de opleiding, maar actief mee gaan doen. Daar bereik je het meeste mee.

Maar bovenstaande geldt denk ik voor elke opleiding Haha!

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

Yokie

Berichten: 1708
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Best behoorlijk noordelijk met een dressuurhoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:07

Inderdaad. Maar de grote tip van ons Diermanagers aan jou, Apollo, is echt: weet wat je wilt en gebruik de studie ervoor. Weet je het niet? Verder kijken. Er zijn echt genoeg leuke en nuttige alternatieven!

Jaffel sprak ooit de wijze woorden:"Hij was not amused dat ik als poesierazzi achter hem aan joeg" Haha!

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:13

yokie schreef:
Inderdaad. Maar de grote tip van ons Diermanagers aan jou, Apollo, is echt: weet wat je wilt en gebruik de studie ervoor. Weet je het niet? Verder kijken. Er zijn echt genoeg leuke en nuttige alternatieven!


Ja precies.

Maar waar hier denk ik even geen rekeing mee gehouden wordt is dat Yokie en Maarten beide al in het begin toen de opleiding net van start ging zijn begonnen. Ik mag hopen dat ze op het vanhall dus wel verder gegroeid zijn...hmmm alhoewel, misschien verwacht ik nu iets te veel? Haha!

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo

Rensje

Berichten: 521
Geregistreerd: 26-10-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-04 15:21

weetje wat het is! Ik wil gewoon heel graag iets met dieren doen, maar als ik dit zo hoor, zie ik dit ook niet echt zitten!Ik wil gewoon met dieren werken. maar ik weet gewoon niet welke opleiding ik dan moet gaan doen (diegeneeskunde is geen optie, heb het foute profiel).
Weet hier iemand dan een leuke opleiding waar je met dieren werkt?(het liefst hbo niveau)?
Want als ik dit zo lees valt het allemaal nog tegen...

Gezocht: Bijrijdpaardje omgeving rotterdam( berkel en rodenrijs, bergschenhoek, schiebroek, hillegersberg...)

A woman needs two animals: The horse of her dreams and a jackass to pay for it.

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:24

Rensje schreef:
weetje wat het is! Ik wil gewoon heel graag iets met dieren doen, maar als ik dit zo hoor, zie ik dit ook niet echt zitten!Ik wil gewoon met dieren werken. maar ik weet gewoon niet welke opleiding ik dan moet gaan doen (diegeneeskunde is geen optie, heb het foute profiel).
Weet hier iemand dan een leuke opleiding waar je met dieren werkt?(het liefst hbo niveau)?
Want als ik dit zo lees valt het allemaal nog tegen...


Als je echt met de dieren wilt werken denk ik toch dat je een mbo opleiding moet kiezen. Op hbo niveau is meer leidinggevendere functies.

dan kun je beter dierverzorging gaan doen, denk ik

in ieder geval geen diermanagement

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo

Rensje

Berichten: 521
Geregistreerd: 26-10-02
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-04 15:27

ja klopt, dat idee had ik zelf ook al...Aleen ik heb vwo gedaan..en dan heb ik het gevoel dat ik dat een beetje vergooid heb, maarja, aan de andere kant..als ik het echt graag wil...
hmmm dit is lastiggg

Gezocht: Bijrijdpaardje omgeving rotterdam( berkel en rodenrijs, bergschenhoek, schiebroek, hillegersberg...)

A woman needs two animals: The horse of her dreams and a jackass to pay for it.

Yokie

Berichten: 1708
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Best behoorlijk noordelijk met een dressuurhoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:28

Kyra schreef:
Maar waar hier denk ik even geen rekeing mee gehouden wordt is dat Yokie en Maarten beide al in het begin toen de opleiding net van start ging zijn begonnen. Ik mag hopen dat ze op het vanhall dus wel verder gegroeid zijn...hmmm alhoewel, misschien verwacht ik nu iets te veel? Haha!


Leuk geprobeerd, maar als ik jouw eigen verhalen goed heb gelezen... Verwacht je inderdaad teveel Knipoog
Sterker nog, ik ken wel meer verhalen die het tegendeel bewijzen; kwalitatief is de opleiding er alleen maar slechter op geworden. Heeft ook te maken met het Van Hall als geheel hoor, het ligt niet alleen aan de opleiding DM.

Jaffel sprak ooit de wijze woorden:"Hij was not amused dat ik als poesierazzi achter hem aan joeg" Haha!

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:31

yokie"]
[quote="Kyra schreef:
Maar waar hier denk ik even geen rekeing mee gehouden wordt is dat Yokie en Maarten beide al in het begin toen de opleiding net van start ging zijn begonnen. Ik mag hopen dat ze op het vanhall dus wel verder gegroeid zijn...hmmm alhoewel, misschien verwacht ik nu iets te veel? Haha!


Leuk geprobeerd, maar als ik jouw eigen verhalen goed heb gelezen... Verwacht je inderdaad teveel Knipoog
Sterker nog, ik ken wel meer verhalen die het tegendeel bewijzen; kwalitatief is de opleiding er alleen maar slechter op geworden. Heeft ook te maken met het Van Hall als geheel hoor, het ligt niet alleen aan de opleiding DM.
[/quote]
volgens mij heb je hierin wel gelijk ja. Net als dat paard en management (ja, ja, dat bestaat ook al) Puur om studenten binnen te halen, maar kwalitatief geen hoogstandjes...

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo

Yokie

Berichten: 1708
Geregistreerd: 08-07-03
Woonplaats: Best behoorlijk noordelijk met een dressuurhoed

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:31

Rensje schreef:
ja klopt, dat idee had ik zelf ook al...Aleen ik heb vwo gedaan..en dan heb ik het gevoel dat ik dat een beetje vergooid heb, maarja, aan de andere kant..als ik het echt graag wil...
hmmm dit is lastiggg


Dat is dit soort zaken altijd Knipoog

Je kan er altijd nog mee beginnen; vorm je eigen mening.

Maar ik zou vandaag de dag toch echt kiezen voor een universitaire studie (zeker als je vwo hebt). Heb je wel eens gekeken wat de mogelijkheden aan de Universiteit in Wageningen, of de Hogeschool Larenstein zijn? Groene studies te over, vanuit daar kan je altijd nog bedenken wat je wilt gaan doen met welke dieren.

Denk ik?

Jaffel sprak ooit de wijze woorden:"Hij was not amused dat ik als poesierazzi achter hem aan joeg" Haha!

Kyra

Berichten: 1399
Geregistreerd: 05-11-02
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-04 15:36

hmm en persoonlijk denk ik, als je vwo hebt, dat je je gauw gaat vervelen met een mbo opleiding dierverzorging.
Ik zou ook maar eens meer gaan orrienteren op universitaire studies.
Misschien meer richting diergedrag?dan ben je wel iets dichter bij de dieren

http://www.helpmijnpaard.nl Osteopathie en paardrijlessen omg Apeldoorn eo


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, karin30, kiwi1990 en 45 bezoekers