Van school af of toch niet?

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Mjetterd, Giolli, Sica, ynskek

 
 

Arabier

Berichten: 2917
Geregistreerd: 01-03-16
Woonplaats: wonderland

Van school af of toch niet?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-05-21 13:47

Hi allemaal!

Van te voren wil ik even zeggen, dankjewel dat je dit leest! Het helpt me echt ontzettend.
Oke, nu het verhaal.

Ik doe nu sinds 1,5 (Bijna 2 jaar) de opleiding zang op de Herman Brood Academie.
Het is een mbo opleiding maar staat bekend als een super opleiding die mooi staat op je CV.
Nu was ik ontzettend blij aangenomen te worden op deze school en kon ik niet wachten om eraan te beginnen.
Helaas is dit ontzettend tegen gevallen.
Ik ben de jongste uit de klas en heb geen vrienden, terwijl ik super sociaal ben en thuis een grote vriendenkring heb. Ik heb in mijn jeugd op 6 verschillende scholen gezeten en had nergens problemen een goede vriendengroep te maken, maar hier, ondanks dat ik het écht heb geprobeerd, is het niet gelukt.
Daarnaast vind ik de lessen helemaal niets. We moeten in bandjes 9 uur per week oefenen en rock maken, terwijl ik veel liever pop/hiphop nummers met een producer in een studio maak.
Ik heb buikpijn als ik naar school moet omdat ik het zo vreselijk vind. En ik voel me soms ook lichtelijk gepest door klasgenoten (ik word nooit uitgenodigd naar feestjes etc, wat best vervelend kan zijn).
Daarnaast ben ik mijn liefde voor nummers schrijven en muziek compleet verloren. Ik zie muziek niet meer als mijn hobby maar als een zwarte donkere wolk die maar boven mijn wolk blijft hangen, niet heel fijn dus.

Nu zou je denken; waarom, in vredesnaam, zit je daar nog?
Dat is vrij simpel. Ik heb mijn mavo afgerond en ben toen naar deze opleiding gegaan. Als ik nu stop met deze opleiding heb ik dus alleen mijn mavo 4 diploma en dat op 18 jarige leeftijd.
Daarnaast weet ik echt niet wat ik wél wil doen en dat zit ik maar thuis de hele dag. Ik ben ook al te laat voor inschrijvingen volgend jaar dus dan moet ik wel een tussenjaar nemen.
Ik wil mijn mbo ook afronden zodat ik doorkan naar een hbo want dat is wel mijn doel.
Daarnaast duurt de opleiding nog maar iets meer dan 1 jaar, en dat is weinig tijd.
Maar wel veel als je elke dag met een zwaar hoofd naar school moet gaan.

Op dit moment ben ik echt hulpeloos, en al zou ik het uiteindelijk zelf moeten bepalen, ik denk dat het fijn is om een paar second opinions van bokkers te hebben; die mij niet persoonlijk kennen en dus vanuit een outer-perspective kunnen spreken.

Ik ben erg geneigd om te stoppen maar ben bang echt in een depressie of diepe dip te vallen als ik geen dagelijks activiteit meer heb.
Maar ik wil ook de nadruk erop leggen dat ik niks, maar dan ook echt helemaal niets, aan deze opleiding leuk vind.
Op dit moment heb ik het idee dat het misschien niet eens goed gaat komen en op straat beland of bij mijn ouders woon tot mij 25e.
Ik zou graag wat meningen horen over wat te doen met deze situatie.

Heel veel liefs,
Moon.

So what if im crazy? The best people are.


Blijheid

Berichten: 10791
Geregistreerd: 19-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 13:52

Als deze opleiding echt niet bij je past; stoppen en een andere opleiding gaan doen.

Als je je nu niet meer kan inschrijven of niet weet wat je wilt: Zoek een baan, ga lekker werken tot je je volgend jaar wel kan inschrijven bij een opleiding die bij je past.


En eh, relax. Je staat niet zomaar op straat, zeker niet als je bij je ouders terecht kan. 18 jaar is jong zat om aan een nieuwe opleiding te beginnen :)

Goof

Berichten: 24010
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Van school af of toch niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 13:57

Als je door deze opleiding je passie volledig kwijt bent, terwijl dat juist de reden was voor deze keuze, zou ik zeker stoppen.
De wereld ligt voor je open, je bent niet AL 18, maar PAS 18. Neem dat tussenjaar, ga werken, ga je verdiepen in banen en studierichtingen en start dan opnieuw. Doorstromen naar het HBO kan altijd nog en je hoeft niet nu al te weten wat je de rest van je leven wil doen.

Nayan

Berichten: 238
Geregistreerd: 03-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 13:58

Ik weet dat het op het moment zelf misschien niet zo voelt en dat het nooit leuk is als mensen die ouder zijn dan jij het roepen, maar je bent nog zó ontzettend jong! Een 'verloren' jaar voelt nu misschien als een onoverkomelijk obstakel, maar in het grote geheel stelt het echt niets voor.

Ik heb met hangen en wurgen geprobeerd een studie af te maken waar ik tot op zekere hoogte wel een beetje tegen dezelfde dingen aanliep als jij. Heeft me vijf jaar gekost en uiteindelijk zonder diploma geëindigd. Ik was 22-23, totaal niet gelukkig met mijn keuzes, had het gevoel alleen maar tijd en geld weggegooid te hebben om met lege handen te staan. Uiteindelijk besloten een hele andere kant op te gaan, keihard gewerkt en nu een universitaire studie (bijna) afgerond. Waren mijn medestudenten grotendeels aanzienlijk jonger? Ja, meestal wel, maar who cares? Die vijf jaar krijg ik niet meer terug, maar dat maakt ook niet uit, want ik heb er veel van geleerd. En als ik eerder de knoop door had gehakt was ik nooit op het pad gekomen dat ik nu gevolgd heb.

Gebruik je tussenjaar om na te denken wat je echt wil, uit te zoeken wat beter bij je past én om aan het werk te gaan, je woont nog bij je ouders dus dan kun je flink sparen voor de tijd die daarna komt. Het lijkt nu alsof je helemaal vast zit maar het komt echt goed!

Mkango
Blogger

Berichten: 4684
Geregistreerd: 28-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 13:58

Arabier schreef:
Ik heb buikpijn als ik naar school moet omdat ik het zo vreselijk vind. En ik voel me soms ook lichtelijk gepest door klasgenoten (ik word nooit uitgenodigd naar feestjes etc, wat best vervelend kan zijn).
Daarnaast ben ik mijn liefde voor nummers schrijven en muziek compleet verloren. Ik zie muziek niet meer als mijn hobby maar als een zwarte donkere wolk die maar boven mijn wolk blijft hangen, niet heel fijn dus.

Meis, als dit is hoe je je voelt, stop ermee. Op je 18de een mavo 4-diploma is helemaal niet erg. Je bent nog jong zat om aan een andere opleiding te beginnen, zelfs als je op je 19de begint, en ook nog jong zat om daarna hbo te doen. :(:) Ik had tot m'n 25ste ook niets anders dan een vwo-diploma en een propedeuse - soms lopen dingen gewoon niet zoals je wilt, maar daar leer je alleen maar van.

Geen dagelijkse activiteit heb je grotendeels zelf in de hand: je kunt altijd aan het werk en desnoods wat vrijwilligerswerk doen als je niet meteen betaald werk hebt gevonden. Je kunt een tijdje sparen, daarna op reis gaan als je dat leuk vindt. Maar dat zijn dingen die je je moeilijk kunt voorstellen als je je zo ongelukkig voelt, dus ik zou gewoon even een paar weken de tijd nemen om een beetje bij te komen. :)

Dit soort dingen lijken altijd een "big deal" als je er middenin staat, maar als je hier over 10 jaar op terugkijkt, denk je: maakte ik me hier nou zo druk om? Zeker als je meer mensen ontmoet hebt die ook wat zijwegen hebben moeten nemen om te komen waar ze zijn. ;) Mocht je trouwens wel opeens een ingeving hebben over wat je wilt in de komende weken, bel dan gewoon wat scholen af, soms is er nog wel wat te regelen. ;)

Foto's kijken? Volg mij op Instagram!
Liever doodles en andere creatieve uitspattingen? Blenchi Art

ingedebruijn

Berichten: 5215
Geregistreerd: 01-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 14:00

Inderdaad je bent pas 18. Ik had tot mijn 28e alleen een VWO diploma en rond dit jaar een HBO af. Tijd zat nog dus. Zou zeker stoppen als het je geen plezier oplevert en wat anders gaan doen.

Rust zacht mijn lieve, lieve Estada.

Susanne_1995
Berichten: 359
Geregistreerd: 12-09-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 14:02

Hoi!
Je bent 18, het is echt geen ramp om aan een nieuwe opleiding te beginnen.
Ik ben zelf in 2018 begonnen aan mijn huidige opleiding, toen was ik 23. Ik was de oudste van mijn klas en had wel moeite met vrienden maken maar dat heb ik naast me neergelegd. Ik zit op de opleiding voor mijn toekomst, niet voor een sociaal netwerk. Toen ik er zo over ging denken trok ik andere serieuze studenten aan en nu heb ik toch een gezellige groep om me heen.

Ben niet bang om de stap te maken, een opleiding die niet bij je past kost je meer dan het je oplevert.

Anastasia24

Berichten: 845
Geregistreerd: 07-10-17
Woonplaats: n' echte brabander.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 14:06

Maak je geen druk. Ik ga, als ik mijn examens heb gehaald(Ook mavo) naar MBO breed, dat word eigenlijk ook een verloren jaar aangezien ik vanwege mijn afwezigheid niet naar de HAVO mag. Ofwel; ik heb ook nog niks als ik 18 ben.

Als jij er 100% achter staat en zeker weet te willen stoppen, ga dan niet verder, simpel als dat. Ga uitzoeken wat je wel leuk vind, misschien kun je gaan reizen, stages lopen, kijken waar je hart ligt, dan houd je het ook makkelijker vol.
Mocht jij de muziek in willen en dat zeker weten kun je of toch even doorbijten bij deze opleiding of stoppen en kijken naar andere mogelijkheden, die zijn er vast wel.

Pablo Shetlander: Ze zijn werkwillig, nieuwsgierig en leergierig.
Dexter Haflinger: Hij zal rustig en stabiel zijn werk doen, zolang zijn grenzen niet overschreden worden.
Diana Tinker: Is rustig, koelbloedig en heeft een goed en eerlijk karakter. Daarnaast zijn ze zeer nieuwsgierig en dapper
https://www.youtube.com/watch?v=itayDOc31yg

pmarena

Berichten: 41325
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 14:13

Balen zeg, maar inderdaad, het lijkt nu enorm maar in het grote geheel der dingen valt het heus mee :(:)

Ik zou ook zeggen: stoppen, zo snel mogelijk, want dit maakt meer kapot dan je lief is.
MAAR het is inderdaad wel zonde natuurlijk als je nog maar zo kort moet.... zeker als je geen idee hebt wat je dan wilt gaan doen.

Heb je al eens gepraat met 1 of andere vertrouwenspersoon / studiebegeleider of zoiets?
Er loopt vast wel iemand daar rond waar je terecht kan voor een goed gesprek?

Ik zou als ik jou was namelijk wel aangeven dat je wilt stoppen met de opleiding, maar eerst even checken of je niet op een andere manier 1 of andere zij-instroming zou kunnen doen, dat je net een andere richting op gaat en zo toch met een papiertje af kan sluiten?

Wie weet ontdek je zo iets van een andere richting waar je eventueel nog eens op terug kan vallen / wat ook wel interessant, nuttig of leuk zou kunnen zijn? Ik heb geen idee of er mogelijkheden zijn waardoor de afgelopen bijna 2 jaar niet weggegooid is.

Heb je ook al met je ouders hier over gepraat?

Als je echt geen andere opties hebt dan hiermee doorgaan zoals het nu is, of stoppen, dan zou ik zeker voor stoppen gaan. En kijken of je in het komende jaar even bij kan komen. Je hoofd leeg maken, iets doen waar je wèl plezier in hebt, iets leuks ondernemen, en daarna een baantje zoeken voor dit jaar waarmee je wat om handen hebt en lekker wat kan sparen. Rijbewijs halen? Dat soort dingen.

Zo'n jaar kan echt heel waardevol zijn en wie weet heb je dan toch ineens inspiratie voor een andere opleiding / richting in je leven :)

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP met veel info http://www.barefoot-webshop.nl
Mijn Vinted kledingkast, nu vooral kinderkleding t/m maat 128: Klik hier

Ineke2

Berichten: 27334
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 14:18

Joh ik ben 39 en ben in Oktober een nieuwe MBO studie begonnen. :')

Als je je echt heel erg ongelukkig voelt op je huidige opleiding kun je altijd een tussenjaar nemen, maar is er echt niemand van de opleiding waar je mee kunt praten om je probleem voor te leggen? Dat zou ik nog wel proberen voor je echt de keuze maakt om te stoppen.

Spoiler:
nieuwsgierig aagje ;)
[o]

Jorienn
Berichten: 5535
Geregistreerd: 17-03-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 14:20

Ik ben 26 en woon nog steeds thuis. Geloof me, het is helaas niet anders op deze leeftijd. Ik wil niet huren en heb simpelweg geen 50k om te “
Overbieden” om een huis te kopen. En dan kan je simpelweg niets in deze omgeving. Ik ben ook zeker de enige niet.


Als je muziek zelf al niet meer als hobby ziet zou ik stoppen en een andere, algemene opleiding gaan volgen (eventueel een opleiding die je snel kan afronden in 2/3 jaar). Dan kan je dan altijd nog kijken hoe en wat en wat je graag zou doen. Of gewoon even een jaar werken, dan blijf je lekker bezig en heb je wat nadenktijd.

Agnes

Berichten: 2145
Geregistreerd: 01-11-02
Woonplaats: Stiens (frl)

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 14:25

Kun je niet eerst gaan bedenken wat voor opleiding je wilt volgen en informeren of het nog mogelijk is om je daarvoor in te schrijven? Dan kun je misschien nog volgend schooljaar wat anders gaan doen. Ik heb hetzelfde gehad en ben toen gestopt met mijn opleiding. Alleen was ik bijna 23 en had meer vooropleiding gehad. Maar als je het niet naar je zin hebt, is het trekken aan een dood paard en heb je een rottijd op school. Als het nu om 1 maand ging, maar om meer dan een jaar. Moet je niet willen.

Op Marktplaats, heb ik meer dan 500 advertenties actief. Zie link: http://www.marktplaats.nl/verkopers/12778728.html

Cilli96

Berichten: 404
Geregistreerd: 20-01-12
Woonplaats: Knus Huisje

Re: Van school af of toch niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 15:17

Ik zou eerst het gesprek met school aan gaan en uitleggen wat je motivatie was om deze opleiding te gaan doen. En wat de redenen zijn dat je je zo rot bent gaan voelen. Vind een vertrouwens persoon/mentor/docent waar je je fijn bij voelt en praat met hen. Zij kunnen je dan evt bij staan bij het gesprek met de 'juiste' persoon als je daar niet al terecht bent gekomen.

En over 18 en alleen een mavo diploma. Hang daar niet te veel aan, je hebt genoeg kansen en het voelt misschien niet zo maar je bent nog heel jong!

JorineV
Berichten: 841
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 15:26

Wat ontzettend vervelend ts, dat je je zo voelt... Ik ben ook gestopt met een opleiding, na jarenlang tegen beter weten in te proberen, en inderdaad soms letterlijk buikpijn van. Ik wou achteraf dat ik veel eerder stoer genoeg geweest was om voor mezelf te kiezen! Na een jaar of 3 werken een andere opleiding gaan doen, en die wel netjes afgerond - was ik beter op m'n plek ;)

Mag ik je aanraden om nog een andere optie / tijdbesteding voor volgend jaar te overwegen? Je wil doorstromen naar het hbo toch? Dat kan uiteraard via mbo, maar je kunt ook bij een Vavo je havo-diploma gaan halen. Met je vmbo-tl diploma en leeftijd van 18 jaar, kun je daar in principe gewoon terecht. Afhankelijk van wat voor cijfers je behaald had en hoe je nieuwe vakkenpakket aansluit, zul je misschien eerder aan een tweejarig traject moeten denken, dan dat het in 1 jaar lukt - maar het is een mooi alternatief.

Je bent daar zeker nog niet te laat met aanmelden! Kan bij Vavo vaak nog tot het einde van de zomervakantie. Veel succes met het maken van je keuze en je verdere studie en/of werk!

pinto_1

Berichten: 2171
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 15:38

Ik kan me niet voorstellen dat je te laat bent om je voor volgend jaar in te laten schrijven, wij krijgen tot en met de zomervakantie nog nieuwe aanmeldingen binnen.
Ik zou als ik jou was overleggen met je teamdeskundige/decaan. Misschien kan je nu nog een studie- en beroepskeuzetraject volgen, waardoor je meer duidelijkheid krijgt in wat bij jou past.

strooigoed

WenK

Berichten: 10242
Geregistreerd: 10-01-03
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 15:43

Mijn advies zou zijn om de voors en tegens goed tegen elkaar weg te zetten en daarbij heel eerlijk tegenover jezelf te zijn. Vooral goed nadenken over je zelfdiscipline, ga je idd weer terug naar school na een tussenjaar? Ongeacht of je deze opleiding afmaakt of straks een ander, een beroepsgerichte (MBO/HBO) opleiding geeft echt een betere start dan MAVO/HAVO. Ikzelf heb ooit ervoor gekozen om na een tussenjaar (na het afronden van de HAVO) te blijven werken. Toen ik na een aantal jaar vastliep in mogelijkheden wegens het gebrek aan opleiding ben ik naast mijn werk toch weer naar school gegaan. Achteraf had het me enorm veel tijd en geld gescheeld als ik in 1 keer door gegaan was.

www.extendedsteps.nl Sporttherapeut, MLD paard, instructie/coaching. Academische Rijkunst, werken aan de hand, Centered Riding, KNHS jury

DuoPenotti

Berichten: 4991
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Re: Van school af of toch niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 15:48

Wat had je vooraf in gedachte te gaan doen als deze opleiding gehaald was?
Je schrijft hij staat mooi op mijn cv, maar niet rot bedoeld, voor wie dan?
Ik denk dat er maar weinig werknemers deze opleiding als meerwaarde beschouwen.
Dus wat had je gedacht te gaan doen hier mee?
Kan dat ook via een andere route?

Is daar een andere MBO school voor die misschien ook wat breder is?

"life is what happens to you while you're busy making other plans"


&if=1

Marjo
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 31537
Geregistreerd: 04-02-06
Woonplaats: Leusden, Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 15:51

Meid, je bent nog maar 18. Je hebt nog zoveel tijd om te leren en om te ontdekken wat je leuk vindt! Maak je niet druk om het feit dat je op je 18e alleen een mavo diploma hebt.
Een opleiding geeft geen garantie tot een leuke/goede baan. Ik heb 1 MBO en 1 HBO opleiding gedaan en ik werk nu op een plek waar ik mijn opleidingen amper gebruik.

Doe iets wat je leuk vindt. Met lood in je schoenen naar school gaan, dat ga je niet volhouden. Mocht je het echt heel eng vinden om hier mee te stoppen, kijk dan eens of je een coaching traject in kan gaan. Diegene kan jou wellicht helpen de juiste studierichting te vinden.

En onthoud: ook zonder opleiding kun je gelukkig worden!
Succes!

sassycas

Berichten: 93
Geregistreerd: 16-01-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 16:08

Ik zit nu in de laatste loodjes van mijn master diploma in animatiefilm.
Weet nog heel goed hoe ik me voelde in mijn 2e en 3e jaar van mijn bachelor. Ik was ook echt alle passie voor het vak kwijt en ook aan het denken om te stoppen na mijn bachelor.
Uiteindelijk ben ik overtuigd toch mijn master te gaan doen.
Absoluut geen spijt van, alle passie is volle kracht terug gekomen omdat ik nu eindelijk mijn eigen creatief pad af kan gaan ipv te moeten doen wat docenten willen.

MAAR, ik had het, zelfs in de ergste dagen, wel leuk met mijn klas en wist van mezelf 100% zeker dat animatie meer voor mij was dan enkel een hobby.
Als de opleiding je niet zint en je er alleen maar onderuit gaat is het helemaal niet erg om te stoppen en ofwel een andere school of zelfs een andere opleiding te proberen.

Probeer het eerst eens aan te kaarten met iemand op school. Waarschijnlijk is er wel iemand die je studiekeuze advies kan geven.
Ik heb in die slechtere periode ook echt hele fijne gesprekken gehad met een paar docenten die me veel geholpen hebben met mijn keuzes.

En tot dan, maak je niet teveel druk hierom. 18 is echt nog heel jong en zelfs al zit je straks een jaar even tussen opleidingen, maak er lekker gebruik van!
Zoek een degelijk baantje en gebruik je vrije tijd voor je hobbies en wat 'soul-searching'.

Dat hele idee van zo snel mogelijk succesvol en volledig zelfredzaam zijn is een overdreven ideaal.
Het leven is lang niet zo serieus en rigide. Zet je eigen geluk op de eerste plaats ipv voldoen aan maatschappelijke verwachtingen.

Jester_

Berichten: 11096
Geregistreerd: 16-12-07
Woonplaats: Eerbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 16:15

Je bent nog zo jong! Ik was bijna 19 toen ik mijn havo haalde, 22 toen ik mijn niv 3 diploma had vig, en nu 27 voor mijn mbo 4 verpleegkundige. Als ik meteen alles had gedaan was ik met 20 al klaar geweest. Who cares, ik ben 27, woon al 4 jaar op mezelf, ging met 21 al uit huis en samenwonen. Kijk niet zo naar leeftijd, het leven loopt zoals het loopt. Als je er maar plezier in hebt, het leven is te kort om ongelukkig te zijn in de dingen die je doet

When you're with me, no judgement
You can get that from anyone else
You don't have to prove nothing
You can just be yourself

Annikab

Berichten: 433
Geregistreerd: 08-05-08
Woonplaats: Rotterdam

Re: Van school af of toch niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 16:21

Als je nog maar een jaartje moet en je wil door naar de HBO, zou ik gewoon even doorzetten. Ik ben zelf gestopt met m’n opleiding terwijl ik nog maar een jaartje hoefde en wat heb ik daar een spijt van. Niet omdat ik dat vak in wil, maar omdat een afgeronde opleiding op je cv wel aangeeft dat je een bepaald niveau hebt/aan kunt en je vanuit daar weer verder kunt. Kom op meid, even doorzetten, je vrienden heb je vast ook wel buiten de opleiding. Een jaartje is zo voorbij.

Mijn mooie Arabische Volbloed: Emperia, 2017 (BB Escondhio X CSA Elyaijna)
1 juli 2015: Enzo

WybeUrsula
Berichten: 120
Geregistreerd: 09-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 16:50

18 jaar is niks! Toen ik met mijn opleiding begon, waren mensen van 18 jaar de jongste mensen uit mijn jaar. Laat je daar alsjeblieft niet door afschrikken, je bent PAS 18, niet AL.

En ik herken je verhaal heel erg in mijn eigen ervaring tijdens een half jaar stage. Compleet de liefde voor mijn studie en vak verloren, depressief en ziek door de spanning/stress/druk. Ik at amper en ben enorm veel kilo's afgevallen. Ik ben toen vroegtijdig gestopt met mijn stage en heb een half jaar nodig gehad om deze periode echt goed boven te komen. Het is nu anderhalf jaar geleden, maar nog steeds heb ik er in vlagen erg last van.

Ik zou je adviseren om te stoppen met je opleiding en een jaar te gaan werken of vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik heb dit ook gedaan en hierdoor in aanraking gekomen met mijn huidige beroep waardoor ik de opleiding toendertijd ben gaan volgen. Inmiddels afgestudeerd en enorm blij!

Sluit deze periode zo snel mogelijk af, je zo beroerd en down voelen is nergens voor nodig en je hebt alleen jezelf ermee. Verleg je grenzen en ga werk of vrijwilligerswerk doen. Je leert daar ook enorm veel van jezelf. Het tussenjaar wat ik heb gedaan is een van de meest waardevolle jaren uit mijn leven geweest.

PB staat altijd open als je er meer over wilt praten. Klinkt misschien alsof ik het op mezelf betrek, maar ik weet dondersgoed waar je vandaan komt en hoe dit voelt.

pmarena

Berichten: 41325
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Re: Van school af of toch niet?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 16:56

Het gevaar van op dezelfde voet doorgaan terwijl je je gevoel op deze manier omschrijft, is ook dat je op een soort burn-out / depressie dieptepunt terechtkomt en dat wil je echt kostte wat kost zien te voorkomen :j

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP met veel info http://www.barefoot-webshop.nl
Mijn Vinted kledingkast, nu vooral kinderkleding t/m maat 128: Klik hier

Mkango
Blogger

Berichten: 4684
Geregistreerd: 28-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 17:14

Annikab schreef:
Als je nog maar een jaartje moet en je wil door naar de HBO, zou ik gewoon even doorzetten. Ik ben zelf gestopt met m’n opleiding terwijl ik nog maar een jaartje hoefde en wat heb ik daar een spijt van. Niet omdat ik dat vak in wil, maar omdat een afgeronde opleiding op je cv wel aangeeft dat je een bepaald niveau hebt/aan kunt en je vanuit daar weer verder kunt. Kom op meid, even doorzetten, je vrienden heb je vast ook wel buiten de opleiding. Een jaartje is zo voorbij.

“Nog maar een jaartje” is anders veel te lang als je echt niet op je plek zit en daar fysieke en mentale klachten van krijgt. Je kunt dan beter stoppen en opnieuw beginnen, voordat je straks idd met een depressie of een burnout zit en daar bij je volgende opleiding op vastloopt.

Foto's kijken? Volg mij op Instagram!
Liever doodles en andere creatieve uitspattingen? Blenchi Art

Gini
Berichten: 15824
Geregistreerd: 18-10-06
Woonplaats: Belgje

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-21 17:28

Dat is inderdaad afhankelijk van hoe je zelf als persoon bent. Ik ben ook vaak van het doorbijten (indien het echt nog maar een klein stukje doorbijten is), maar dat ik wel iets in handen heb vanwaaruit ik dan verder kan kijken en ook om mezelf de tijd te geven om na te denken over wat ik dan wel wil. Want als je in een slechte periode zit, dan lijkt het gras letterlijk overal minstens 10 tinten groener terwijl dat zeker niet zo hoeft te zijn. Dan neem ik liever die tijd om alles realistisch op een rijtje te zetten.
Maar uiteraard wel binnen het acceptabele, een slechte periode hebben is één ding, jezelf (mentaal) totaal de vernieling in werken is iets helemaal anders.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 27 bezoekers