112 - wanneer is iets 'spoed'?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Sara18

Berichten: 221
Geregistreerd: 06-06-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-18 23:36

Lastig is dit. Hier ook al twee keer 112 gebeld. Een keer op het werk (in een supermarkt) waarbij een man mij bedroog omdat ik hem geen alcohol meegaf. Hij zou mij na het werk opwachten en geen haar meer van mij overlaten. Was een dronken man.

En ook een keer tijdens een ruzie van de achterburen. Schreeuwende kinderen, piepende hond, huilende vrouw, roepende man en glas wat kapot gegooid werd. Ook hier heb ik 112 voor gebeld. Klonk erg heftig en ik durfde zelf geen kijkje te nemen. Politie dacht er anders over en ik kreeg ook te horen dat ik voortaan het standaard nummer maar moest bellen..

Sabri

Berichten: 1388
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 01:11

Ik werk zelf als centralist, wel niet voor mensen maar voor dieren. Ik werk in de avonden wanneer we alleen voor spoed rijden. Wat dan spoed is, is een lastig begrip. Een grijs gebied en als centralist probeer je er dan wel achter te komen of iets kan wachten of niet. Dus bij twijfel, heb je altijd nog de centralist van 112 die met je mee kan denken. 0900-8844 heeft nog weleens lange wachttijden en soms ook niet, dus mocht je daar te lang in de wacht komen dan kun je altijd nog 112 bellen als je toch denkt dat het lange wachten te nadelig kan worden. Tenzij iedere seconde mogelijk telt, dan direct 112 bellen natuurlijk!

Myfairytale
Berichten: 5384
Geregistreerd: 26-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 16:23

Ik ga helemaal mee in de posts van Maximuss.
Ben eerlijk gezegd ook "bang" dat er té vaak 112 gebeld wordt voor niet-spoedgevallen. Waardoor iemand anders hier al schreef (sorry naam even kwijt) dat wanneer het écht nodig is, soms geen ambu of politie beschikbaar is.

Mondy

Berichten: 11821
Geregistreerd: 13-07-05
Woonplaats: Eindhoven

Re: 112 - wanneer is iets 'spoed'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 16:30

Ze sturen niet bij elke 112 melding meteen een wagen die kant op.
Mij is altijd gezegd/geleerd dat je bij twijfel 112 belt. Is het niet goed dan geven ze dat ook rustig aan.

Zo heb ik eens 144 gebeld voor een paard maar werd ik doorgezet naar 112 omdat ze t niet door de beugel vonden gaan.

Gezond verstand is uiteraard wel belangrijk maar bij twijfel..

Zo heb ik eens 112 gebeld voor een autobrand in wording onder de motorkap. Terwijl we de brandweer aan hoorden komen blazen stopt de auto ineens met roken...... sta je daar met je goeie gedrag terwijl de brandweer met alle toeters en bellen de hoek om knalt :')
En zij gaven aan dat het goed was dat ik 112 had gebeld ookal was er niet meteen duidelijk hoe of wat want langer wachten en alles was wel in de hens gevlogen.

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 16:36

Bij twijfel kun je best 112 bellen, mits je gewoon je gezond verstand gebruikt.

Al snap ik de centralisten ook wel.
Er zijn nu eenmaal redelijk wat mensen zonder enige vorm van gezond verstand geboren en die bellen voor een dwarse scheet. Heb je daar nummer 6 van aan de lijn ben je denk ik er wel weer klaar mee. :D

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23417
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 16:46

Sunnda schreef:
Al snap ik de centralisten ook wel.
Er zijn nu eenmaal redelijk wat mensen zonder enige vorm van gezond verstand geboren en die bellen voor een dwarse scheet. Heb je daar nummer 6 van aan de lijn ben je denk ik er wel weer klaar mee.

Och ja, het zijn allemaal mensen en paniek is een reden om te bellen hoor.
Wij hebben weleens met ons goede gedrag bij een jongedame met pijn op de borst gestaan, we waren er al vlakbij en de meldkamer kwam er niet doorheen. Moeders was compleet in paniek, een dijk van een taalbarrière, niet doorheen te komen. We stonden op dat moment bij een patiënt waar we hulp hadden verleend en die niet naar het ziekenhuis hoefde. We zijn dus, mede op de paniek, gaan rijden, alles mee naar boven zo'n flat in. Jongedame en moeder in paniek, nagekeken, doordat wij binnen waren was de rust er al wat meer, uiteindelijk vroegen we haar aan te wijzen waar de meeste pijn zat omdat wij eigenlijk geen afwijkingen konden vinden. Bleek ze een beste tepelkloof te hebben. Nou ja, niet echt levensbedreigend. Maar terwijl mijn collega de kloof behandelde ( :+ ) ben ik met de moeder in gesprek gegaan en toen bleek dat haar man (vader van de patient) een half jaar daarvoor met dezelfde mededeling thuiskwam en een half uur later lag ie dood in de keuken.
Dus ja.. kan je het zo iemand kwalijk nemen? Ik vind van niet. Natuurlijk zit je op zo'n moment vast bij mensen maar bij de meldkamer kan je dan wel aangeven dat je in geval van spoed wel weg kan en dat is op zo'n moment ook wel uit te leggen.


In NL is het zo dat als je 112 belt voor een ambulance ze je locatie vragen en dan gaat er meteen een auto rijden, mocht tijdens het uitvragen blijken dat er geen indicatie is voor een ambulance halen ze de auto ook zonder pardon weer terug en gaan ze kijken hoe ze de beller verder kunnen helpen. Dat kan een telefonisch advies zijn, doorverwijzing naar de huisarts etc.
Het gebeurt weleens dat ze moeten kijken naar welke rit het meest urgent is en dat de minder urgente ritten dus langer moeten wachten maar over het algemeen is de communicatie daar prima over.
Voor echt spoedeisende zorg buiten kantooruren kunnen de meeste meldkamers ook gebruikmaken van de auto's van de Huisartsenposten.
Bij reanimaties heeft NL een redelijk dekkende burgeraed, burgers die per telefoon naar een reanimatie gevraagd worden om zo min mogelijk tijdsverlies te hebben. Mocht er geen ambu beschikbaar zijn op zo'n moment proberen ze er een versneld leeg te maken (eerste hulp, geen vervoer als het verantwoord is) en/of politie/brandweer mee te sturen naar de reanimatie.
Ik heb weleens zitten reanimeren terwijl de ambulance uit een buurregio moest komen, in no time wemelt het dan van de politie die je desgewenst kunnen overnemen en via burgeraed zijn er dan een of meer defibrillator's.

Ik heb nu 2x als hulpverlener politie assistentie gevraagd in een situatie waarin wij ons niet veilig voelde, via de collegiale lijn van de meldkamer ambulancezorg waren er in no time politie eenheden ter plaatse.

Hoe het in België geregeld is weet ik ongeveer en bij mijn weten is de bemanning van een ambu in Belgie niet helemaal vergelijkbaar met wat er in NL op de ambu zit (correct me if I'm wrong)
Natuurlijk gaat het in NL ook niet allemaal vlekkeloos en moet je weleens wat langer wachten als er geen direct levensgevaar is maar als je dat uitlegt is daar eigenlijk altijd begrip voor.

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 16:52

Hwt zal bij de ambu misschien anders zijn als bij een politiecentralist.
Maar in het ziekenhuis (seh) en bij het persoon van de ambu zie ik ze ook weleens bijna groen en geel uitslaan hoor als er weer zo'n helder licht is die niet wil begijpen dat je niet direct het loodje legt van een sneetje in je vinger.

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23417
Geregistreerd: 09-04-01

Re: 112 - wanneer is iets 'spoed'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 16:56

ja hoor dat is zeker zo en sommige mensen weten wat ze moeten zeggen om zo'n gele bus voor de deur te krijgen.
Maar daar ging het hier niet over, de vraag was wanneer je 112 belt.

Van de site van de rijksoverheid:

Bel 112 in levensbedreigende en heterdaad situaties. Bijvoorbeeld:

aanrijding met gewonden;
mishandeling;
beroving;
als er iemand onwel wordt;
inbraak of diefstal op heterdaad;
ontvoering of een poging tot ontvoering.

bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... 112-bellen

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 17:07

Polly schreef:
ja hoor dat is zeker zo en sommige mensen weten wat ze moeten zeggen om zo'n gele bus voor de deur te krijgen.
Maar daar ging het hier niet over, de vraag was wanneer je 112 belt.

Van de site van de rijksoverheid:

Bel 112 in levensbedreigende en heterdaad situaties. Bijvoorbeeld:

aanrijding met gewonden;
mishandeling;
beroving;
als er iemand onwel wordt;
inbraak of diefstal op heterdaad;
ontvoering of een poging tot ontvoering.

bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... 112-bellen

Volgens mij was jij degene die een deel van mijn tekst eruit haalde om een diepgaand (off topic)verhaal op in te steken. ;)

De post van de rijksoverheid stond er al even terug tussen.

Alenthe05

Berichten: 1093
Geregistreerd: 19-03-06
Woonplaats: Naast de buren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 17:12

In princiepe is een dronken persoon ontoerekeningsvatbaar en mogen wij hem gewoon meenemen naar het ziekenhuis. Als er geen vangnet is of als we niet weten of hij gevallen is oid gaat hij gewoon mee. Kinderen jonger dan 16 jaar gaan zowiezo mee, deze worden in het zhs vervolgd met een AA bijeenkomst. Wij werken met strakke protocollen en kunnen zeker afwijken. Wij beslissen, zoals hierboven beschreven is, zelf wat we doen met een patient. Soms regelen we de politie, of brengen we ze naar het zhs, de huisarts of we regelen dat de thuiszorg nog een keertje extra komt kijken.

In NL werken we met gespecialiseerd verpleegkundigen, denk aan SEH, IC of CCU aantekening en de ambulance opleiding. De ambulance chauffeurs zijn bijna allemaal van medische komaf, zijn medisch geschoold en hebben ook de ambulance opleiding gevolgd. We volgen vele bijscholingen, stages ed. In NL zijn we erg hoog geschoold, hoger dan menig buurland in Europa.

Vaak is het ook zo als je twijfelt tussen 112 of het andere nr is dat de centralist het er wel tussenuit haalt en je evt doorverbind waar je het beste je verhaal kan doen. Evenals dat de centralist ook al heel veel filtert en dat door zet naar de huisartsenpost.

Polly
Moderator Algemeen1
No drama, no glory!

Berichten: 23417
Geregistreerd: 09-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 17:13

Sunnda schreef:
Volgens mij was jij degene die een deel van mijn tekst eruit haalde om een diepgaand (off topic)verhaal op in te steken.

De post van de rijksoverheid stond er al even terug tussen.

Oh sorry dat heb ik dan over het hoofd gezien, excuses.

maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Re: 112 - wanneer is iets 'spoed'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 17:41

Ambulancechauffeurs in NL zijn niet hoger geschoold dan in de buurlanden. Het is een ondersteunende functie icm met de ambulanceverpleegkundige. Qua opleiding vergelijkbaar met België met als groot verschil dat er in België 2 gelijkgeschoolden op een Ambu zitten die zelfstandig moeten kunnen werken.

In België heb je twee ambulanciers en in bepaalde gevallen MUG of PIT ploegen die ter plaatse komen.

Frankrijk: 3 ambulanciers al dan niet in combinatie met SAMU of SMUR ploegen.

In Europa heeft Groot-Brittannië de best geschoolde eerstelijnszorg: meerjarige universitaire studie tot paramedic als basisopleiding.

Alenthe05

Berichten: 1093
Geregistreerd: 19-03-06
Woonplaats: Naast de buren

Re: 112 - wanneer is iets 'spoed'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 17:48

@maximuss: daar ben ik het niet mee eens. Maar dat mag. Wij zijn zeker ondersteunend naar de verpleegkundige maar hebben ook onze eigen taken qua verantwoordelijkheden. Wij werken veelal met zn 2en, alleen bij extreme beknellingen of grote ongevallen roepen wij de lifeliner. Met zn 2en kunnen wij heel veel, de heli heeft meer en sterkere pijnstilling dan wij. Soms rijd de arts dan met ons mee naar het zhs.

maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Re: 112 - wanneer is iets 'spoed'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 18:00

@ alenthe: dat was de uiteenzetting van een nl'se urgentiearts op een bijscholing ivm Europese samenwerking en urgentiegeneeskunde.
En eigenlijk bevestig je gewoon wat ik zeg: ambulancechauffeurs werken in NL niet zelfstandig, ze werken samen met een verpleegkundige dus het gros van de medische handelingen is voor de verpleegkundige.

Butterfly
Berichten: 2857
Geregistreerd: 14-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 18:15

Mijn vriend heeft het andersom, die denkt dat voor bijna alles het niet-spoed nummer is en is al wel eens doorverbonden met de 112 meldkamer :+ hij heeft ook al wel eens écht 112 nodig gehad na een ernstig ongeluk, dat was erg heftig.

@maximuss, ik ben wel benieuwd wat voor opleiding je in België gehad moet hebben om ambulancier te moeten zijn. Je schrijft dat je samen even hoog opgeleid bent, ben wel benieuwd! Hier in Nederland komen alleen verpleegkundigen in aanmerking die de opleiding aan de Hogeschool hebben afgerond en dus al bachelor zijn (meende ik). Daarnaast moeten ze ervaring hebben op bijv. SEH of Intensive Care (wat Alenthe ook al zegt). Correct me if I'm wrong, maar volgens mij rijden er op de ambulance in België geen gespecialiseerde Intensive Care verpleegkundigen, zeker geen 2.
Maar wellicht heb ik het mis :) hopelijk is dit ook niet al te ver offtopic :D

maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Re: 112 - wanneer is iets 'spoed'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 18:24

@ kiannah: voor de slechte verstaanders nogmaals: NL opleiding ambulancechauffeur is quasi gelijk aan Belgische opleiding ambulancier.
Het grote verschil is dat er in België twee ambulanciers per Ambu zijn ipv in NL 1 chauffeur + 1 vpk.
Belgische ambulanciers werken zelfstandig zonder vpk.
Snap je het nu?
In België komt er in bepaalde gevallen ook een MUG-ploeg ter plaatse: 1 urgentiearts + 1 urgentieverpleegkundige (+1 ambulancier).

Butterfly
Berichten: 2857
Geregistreerd: 14-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 18:34

maximuss schreef:
@ kiannah: voor de slechte verstaanders nogmaals: NL opleiding ambulancechauffeur is quasi gelijk aan Belgische opleiding ambulancier.
Het grote verschil is dat er in België twee ambulanciers per Ambu zijn ipv in NL 1 chauffeur + 1 vpk.
Belgische ambulanciers werken zelfstandig zonder vpk.
Snap je het nu?
In België komt er in bepaalde gevallen ook een MUG-ploeg ter plaatse: 1 urgentiearts + 1 urgentieverpleegkundige (+1 ambulancier).

Jup, ik begrijp het. Bedankt voor je uitleg! Mijn verwarring ontstond omdat ik even niet begreep wat er in België onder ambulancier valt, of dat alleen chauffeur is of niet. Wellicht waren er meer met die verwarring. Iig bedankt voor het ophelderen :)

maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Re: 112 - wanneer is iets 'spoed'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 18:43

Qua medische/ diagnostische handelingen moet je dus in België ook wat meer kunnen dan een NL ambulancechauffeur om dat je dus geen vpk mee hebt.

Alenthe05

Berichten: 1093
Geregistreerd: 19-03-06
Woonplaats: Naast de buren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 19:35

Wat is jullie opleiding dan? Bij ons is het een erkende mbo niveau 4, tevens zijn wij via het NAEMT; PHTLS en TECC geschoold. Onze opleiding gaat zeer diep op de stof.
Het gaat om pure interesse, niet om discussie's op te laaien.

Dit is wat ik namelijk vind als ik google:
De opleiding tot ambulancier in België is als het ware een zeer uitgebreide EHBO-cursus. De ambulancier heeft geen bevoegdheid om medische handelingen (waaronder het plaatsen van een intraveneuze katheter, het toedienen van geneesmiddelen of het intuberen van patiënten) te stellen die een verpleegkundige (in beperkte mate) of arts wel hebben. Ambulanciers zijn wel getraind op het gebied van de basisreanimatie met behulp van een AED en beademingsballon. Ze mogen zuurstof toedienen en moeten ook levensbedreigende aandoeningen kunnen inschatten en de eerste zorgen kunnen toedienen in afwachting van de Mobiele Urgentiegroep (MUG). De MUG heeft minstens een spoedverpleegkundige en een gespecialiseerde arts aan boord die gespecialiseerde dringende zorgen kunnen toedienen.

luuntje

Berichten: 13961
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Re: 112 - wanneer is iets 'spoed'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 19:45

Kijkt iemand weleens op TLC naar ‘Ambulance” ?
Ik vind het echt schokkend hoe vaak de ambulance daar uitrukt voor geen spoed dingen.
Dan valt het in Nederland wel mee heb ik het idee.

maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 19:48

@ alenthe: jullie basisopleiding duurt 31 lesdagen... Heel diep kun je dan niet gaan... Ambulancechauffeur is bij jullie evengoed een uitgebreide EHBO cursus. Opleidingsmateriaal is quasi gelijk aan België.
MBO oid, dat bestaat niet in België dus daar kan ik het niet mee vergelijken...

NAEMT en PHTLS heb ik in een weekend gehaald dus om dat nu een zware opleiding te noemen ;-)...

Alenthe05

Berichten: 1093
Geregistreerd: 19-03-06
Woonplaats: Naast de buren

Re: 112 - wanneer is iets 'spoed'?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 19:53

@: maximuss: duidelijk jou mening, maar dat geeft verder niks. Ik weet hoever de stof gaat en welke verdere scholingen we krijgen en de scholingen die ik geef als instructeur. Ik was gewoon nieuwsgierig maar met zo'n antwoord kom ik niet veel verder.

Weer on topic!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 19:57

Het zal mij een zorg zijn wie welke opleiding wel of niet heeft in een ambulance die gebeld is om mijn leven te redden. Als diegenen hun best maar doen, kundig zijn en waar mogelijk een beetje vriendelijk, menselijk.

intral
Berichten: 2597
Geregistreerd: 06-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 20:22

Anoniem schreef:
Het zal mij een zorg zijn wie welke opleiding wel of niet heeft in een ambulance die gebeld is om mijn leven te redden. Als diegenen hun best maar doen, kundig zijn en waar mogelijk een beetje vriendelijk, menselijk.

Het lijkt me dat het je toch wel uitmaakt, aangezien de twee dikgedrukte dingen behoorlijk samenvallen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-18 20:25

intral schreef:
Anoniem schreef:
Het zal mij een zorg zijn wie welke opleiding wel of niet heeft in een ambulance die gebeld is om mijn leven te redden. Als diegenen hun best maar doen, kundig zijn en waar mogelijk een beetje vriendelijk, menselijk.

Het lijkt me dat het je toch wel uitmaakt, aangezien de twee dikgedrukte dingen behoorlijk samenvallen.


Het ging mij vooral om de discussie wie hoger opgeleid of wat dan ook in welk land is.
I don't care!