Vreemde wijze van collecteren aan de deur?

Moderators: Murthul, Polly, Hanmar, Warboel, Shanna, Dani

 
 

Leo
Coordinator Horse Event

Berichten: 44681
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Den Haag

Vreemde wijze van collecteren aan de deur?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-10-17 18:01

Dit is al vorige week gebeurd, maar ik blijf het vreemd vinden. Via Google kan ik geen recente berichtgeving hierover vinden, dus ik vraag het bij deze op Bokt.

Er stond 's avonds een jongen aan de deur namens de Hartstichting. Hij hield een uitgebreid verhaal aan mijn vriend (heb ik niet volledig gehoord, ik zat op de bank en stond even later op omdat het verhaal een wending aan nam die ik vreemd vond). Ze waren op zoek naar mensen die meerdere malen of eenmalig iets wilden doneren. Toen mijn vriend zei dat hij even kleingeld zou halen, gaf de jongen aan dat hij niet met een bus of pinapparaat mocht lopen omdat hij minderjarig was. Oké.
Toen mijn vriend vroeg hoe hij dan moest doneren, kwam er een formulier van de Hartstichting op een tablet tevoorschijn. Hij wilde een scala aan gegevens hebben, inclusief bankrekeningnummer (toen gingen mijn alarmbellen af). Toen mijn vriend aangaf dat hij 5 euro in mocht vullen, begon de jongen een vreemd verhaal over dat het minimale bedrag voor donatie 10 euro was, alleen studenten mochten 7,50 invullen. Maar hij wilde wel doen alsof mijn vriend student was. Toen mijn vriend zei dat hij dat wel een vreemde constructie vond, en gewoon een eenmalig klein bedrag wilde doneren, kwam er een nog vreemder verhaal dat er minimaal 3 maanden een bedrag van minimaal 10 euro (of die 7,50) afgeschreven moest worden en daarna was het iedere maand heel simpel op te zeggen?

Op dat moment heeft mijn vriend het afgekapt en gevraagd of de jongen het formulier op zijn tablet wilde wissen, zo geschiedde.

Ik ben bekend met collecte van oa. Hartstichting en aan de deur geven we eigenlijk altijd wel. Maar zoiets heb ik nog niet eerder gehoord, en lijkt me ook een bizarre manier van werven. Collecteren met een pinapparaat (en de gevaren daarvan, dat doe ik dus in principe ook niet..) was ik al mee bekend, maar dit lijkt een hele nieuwe wijze van geld inwinnen. Vergelijkbaar met de werkwijze van de straatverkopers, die je abonnementen of donaties aansmeren middels machtiging waar je vervolgens heel moeilijk vanaf komt.

Hebben meer mensen dit al aan de hand gehad, en daarnaast: was dit wel echt de Hartstichting?

'It's the Unknown we fear when we look up on death and darkness, nothing more'
- Albus Dumbledore -


Heb jij leuke foto's van Horse Event? Doe mee aan de Bokt Fotowedstrijd!
karuna
Drukke kabouter

Berichten: 21939
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:03

Hartstichting is een tijd geleden al geweest. Gewoon met collecte bus. Die worden altijd netjes aangekondigd. Mogen ook maar alleen een aangevraagde periode langs de deuren gaan. Daarnaast mogen minderjarigen niet eens collecteren tenzij met een meerderjarige aan hun zijde.

Oftewel creatief knulletje. Zou het wel even melden aan de politie. Die willen dit soort dingen altijd heel graag weten hier
Laatst bijgewerkt door karuna op 11-10-17 18:04, in het totaal 1 keer bewerkt

Geen auto, 100000 euro of een mooie reis maar wél dit prachtige onderschrift
Karuna is een sociaal wat onthande computergebruiker met myopie
En dan ben je opeens weg. Mutsje het is goed zo, genoeg is genoeg.
Y; Dag oude man

Sunnda
Berichten: 5046
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:03

Daar heb je toch niet zoveel fantasie voor nodig, bel de hartstichting gewoon even. :Y)

hoogendroog
Berichten: 2724
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:06

Volgens de site van de Hartstichting wordt er gecollecteerd met de collectebus en dus niet met een tablet etc. Lijkt mij inderdaad een gevalletje "foute boel".

Caramel met zeezout: nee, dank je.

Pandora2
Berichten: 7364
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:07

Ik woon dan wel in belgie, maar heb net hetzelfde gehad vorige week met het Rode Kruis.
Geld inzamelen om kindjes van kansarme gezinnen de kans te geven om in de vakantie op kamp te kunnen gaan.
Tot zover alles ok.
Maar er moest dus ook maandelijks gestort worden. Minimum bedrag was eveneens 10 euro.
Ze mochten geen cash geld aannemen en hadden ook niks bij om te verkopen, zoals meestal wel het geval is bij hen ( stickerverkoop ed ).
Toen heb ik vriendelijk bedankt en ze nog veel succes gewenst :evaw:

nouky12
Berichten: 242
Geregistreerd: 28-08-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:07

Ik hoorde via via wel iets met dat mensen sinds kort wel vaker met pinautomaat langs de deur komen met collecte. Maar ik weet niet of dat te vertrouwen is.
Maar zo via een tablet, en in combinatie van dat het een minderjarige is zou ik misschien de hartstichting zelf even bellen met de vraag of ze op deze manier en in deze periode collecteren

[url]anouksdesign.nl[/url]

XxLiindsaYxX
Berichten: 541
Geregistreerd: 22-09-10
Woonplaats: Halsteren (bergen op zoom) (noord brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:07

Hier kwam de Hartstichting met hetzelfde.
Géén minimaal bedrag, maar wel minimaal zoveel maanden..

Dream it..
Wish it....
Do it.......

mooney

Berichten: 5228
Geregistreerd: 07-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:09

Wij hebben deze constructie ook een hele tijd geleden aan de deur gehad, of het hartstichting was weet ik niet meer uit mijn hoofd. Dus ook een tablet en wij wilden ook eenmalig doneren en toen zaten er ook allemaal haken en ogen aan. Uiteindelijk dus ook afgeblazen.

Als ik trouwens naar de Hartstichting ga komt eruit dat het waarschijnlijk een donateurswerver is geweest, die hebben een inschrijformulier op een tablet. ( https://www.hartstichting.nl/doe-mee/do ... an-de-deur )
Dat zal het dus wel zijn geweest, maar dan mogen ze wel even duidelijk maken dat het wat anders is dan een collecte >;) want dat had de persoon bij ons aan de deur niet gedaan.


jasz

Berichten: 2043
Geregistreerd: 11-11-10
Woonplaats: Bij Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:11

Oh ik ken dit wel, dat zijn heel vaak bureau's met voornamelijk heel veel jongeren die namens een stichting ( kan van alles zijn) langs de deur gaan. Zij halen nooit geld op, maar ze schrijven abonnementen. Hoe meer abonnementen ze schrijven, hoe meer bonus ze krijgen en dus hoe meer ze verdienen. Daarnaast moet je per se een x aantal abonnementen schrijven, anders ontslaan ze je. Vandaar dat ze vaak wat opdringerig zijn. En ze hopen dat mensen ja zeggen voor een paar maanden, dat glad vergeten en dan gewoon blijven betalen.

Als het iets anders is zou ik heel verbaasd zijn in ieder geval :)

Kerstmuts

Goof

Berichten: 20256
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Pig-city

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:13

gekvanfleur schreef:
Daar heb je toch niet zoveel fantasie voor nodig, bel de hartstichting gewoon even. :Y)


Lijkt me ook.
Even bellen en dan weet je het meteen.

Esther

Berichten: 3630
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:14

Een poosje geleden iemand van de kankerbestrijding aan de deur gehad die ook op deze manier geld wilde inzamelen. Zij vertelde dat de actie met de collectebus maar een keer per jaar mag. Zij zamelde geld in voor een apart onderzoek/project en dat werd dus idd dmv donateurs geworven.

Sprakeloos

Leo
Coordinator Horse Event

Berichten: 44681
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-10-17 18:14

Ik heb de Hartstichting, gezien ze nu telefonisch niet meer bereikbaar zijn (en ik overdag niet kan bellen :) ik had namelijk al eerder besloten ze te bellen) een bericht gestuurd via de site met deze vraag. :)

Pinapparaten aan de deur ga ik ook niet in mee, te veel gehoord van skim-software in dat soort apparaatjes. :)

'It's the Unknown we fear when we look up on death and darkness, nothing more'
- Albus Dumbledore -

Qerty
Berichten: 1517
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Naast de windmolen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:15

Bovenstaand is in mijn straat 'gewoner' dan collecte bussen.
Pech en zonde van onze beider tijd, want ik doe niet aan automatische incasso's en zeker niet als het om periodieke bedragen moet gaan en er sprake is van een minimum bedrag, en dat is eigenlijk altijd het geval.
Misschien is mijn buurt te onveilig voor collecte bussen, maar klinkt mij in ieder geval niet als een gek verhaal in de oren.

Unseen

Berichten: 6844
Geregistreerd: 22-04-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:15

Ik heb vorig jaar een man aan de deur gehad voor Stichting Vluchtelingenwerk die ook met een tablet kwam. Kon toen lid worden met een eenmalige donatie. Nooit problemen mee gehad. Er is inderdaad eenmalig een bedrag afgeschreven en ik ontvang nu iedere zoveel tijd een blaadje :Y)

beert
Berichten: 567
Geregistreerd: 26-01-08
Woonplaats: Zuid Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:17

Ken het ook hoor, komen hier ook langs. Ook van andere organisaties die zo donateurs werven. Daar komt het namelijk op neer.

Weleens op in gegaan en werd netjes afgehandeld. Je kreeg direct bevestiging per mail met daarin de naam van degene die aan de deur stond en er werd ook nagebeld hoe de acquisitie aan de deur was gegaan. Daarna kreeg ik ook nieuwsbrieven van de organisatie in kwestie. Dus het klopte bij mij allemaal wel hoor :-)

FelineNanet

Berichten: 1434
Geregistreerd: 03-09-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:19

Hartstichting collecteweek is idd over. Sommige organisatie zoeken op deze manier inderdaad vaste donateuren. Als ze echt van de stichting zijn dan horen ze een identiteitskaartje van de stichting bij zich te hebben, daar kan je ook altijd even naar vragen.

Tevens mag je gewoon collecteren als je minderjarig bent zonder 18+ ers naast je. Dat heb ik namelijk vanaf mijn 15e gedaan voor meerdere goede doelen :).

Nikita <3
Endurance klasse I + 3, eindstand

Leo
Coordinator Horse Event

Berichten: 44681
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-10-17 18:19

Qerty schreef:
Bovenstaand is in mijn straat 'gewoner' dan collecte bussen.
Pech en zonde van onze beider tijd, want ik doe niet aan automatische incasso's en zeker niet als het om periodieke bedragen moet gaan en er sprake is van een minimum bedrag, en dat is eigenlijk altijd het geval.
Misschien is mijn buurt te onveilig voor collecte bussen, maar klinkt mij in ieder geval niet als een gek verhaal in de oren.


Misschien is het ook wel iets nieuws en niets raars hoor. Dat hoop ik ook zelfs. :) Immers hoef je er niet in mee te gaan, en mensen die dat wel willen die geven dan in ieder geval hun geld niet aan een of andere louche bedoening.
Ik ben niet heel bekend met collectes, voorheen woonde ik in een dorp en kende ik eigenlijk alle collectanten. Weet je meteen dat het goed zit. ;) In mijn volgende straat kwamen geen collectanten (te weinig huizen en ver buiten de bebouwde kom) en toen ik later in de stad woonde kwamen ze ook niet in het appartementencomplex. Hier aan mijn huidige voordeur alleen collectebussen gehad tot dusver. :)

Afijn, ik vond het raar klinken, vandaar mijn vraag. Niks mis met inventariseren of er anderen mee te maken hebben gehad lijkt mij. :)

'It's the Unknown we fear when we look up on death and darkness, nothing more'
- Albus Dumbledore -

Speirs
Berichten: 659
Geregistreerd: 20-07-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:24

Goede doelen mogen niet in het wildeweg gaan collecteren. Daar is een schema voor, te vinden op het cbf.nl. De Hartstichting is in april al geweest, dus die zullen het niet geweest zijn.

enny
Berichten: 1947
Geregistreerd: 01-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:25

Hier was een tijdje geleden ook iemand aan de deur aan het werven voor een speciale donateursactie binnen de Hartstichting. Dat ging dan om €8,- per maand en het (hele vriendelijke!!!) verzoek was om dat abonnement minstens drie maand te laten lopen, omdat dat dan idd gunstiger voor die jongen was. Ik heb een erg leuk gesprek met hem gehad van een half uur lang, wat mede kwam omdat ik operatieassistent ben met als specialisatie hartchirurgie :D.

Normaal doe ik nooit met dit soort acties mee, maar dit was zo leuk en hij was zo eerlijk, dat ik het toch maar gedaan heb. Nu krijg ik af en toe een algemene update van de professor uit Maastricht, dus geen rare zaken gelukkig :)

Mijn grote trots Dionysos (v. Spielberg) 27/5/2008 - 25/7/2013

Kidde
Berichten: 1569
Geregistreerd: 24-10-09
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Vreemde wijze van collecteren aan de deur?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:46

Hier komen ze tegenwoordig ook op deze manier langs :j In de stad lopen ze ook vaak. Erg vervelend dat je telkens een heel abonnement moet nemen!

Suzanne F.

Berichten: 28925
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 18:47

Zoiets heb ik ook gehad van Terres des hommes, ook met een tablet en een handtekening zetten.
Ik heb toen geweigerd en gebeld. Het klopt toch inderdaad wel. Heb gezegd dat ik het vreemd en niet prettig vond.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Liesje1611

Berichten: 2070
Geregistreerd: 20-09-11
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 19:12

Ik doe dit werk zelf ook, tevens ook voor de Hartstichting gedaan, dus iedereen die zegt dat dit niet te vertrouwen is, je weet niet waar je t over hebt. _O-

Elk goed doel mag EEN week per jaar met de collectebus over straat. Van de hartstichting was dat inderdaad een aantal weken geleden, deze week is het uit mijn hoofd gezegd de week van de brandwondenstichting. Alle andere weken in het jaar worden er donateurs geworven met de formulieren op de tablets. Dit gaat om een bedrag van een x aantal euro's (bij de hartstichting is dat 7.50 of 8 euro, uit mn hoofd gezegd) en dit gaat inderdaad om een automatisch maandelijks incasso. Het abbonnement is maandelijks op te zeggen door middel van een telefoontje naar een gratis nummer.

Dit neemt niet weg dat de jongen bij jou aan de deur nogal een vreemd verhaal had, het klopt in grote lijnen maar dat van zijn leeftijd en studenten is onzin, smoesjes. Waarschijnlijk iemand die nog niet lang als werver aan het werk is := Je moet aan de deur gewoon duidelijk zijn waar het om gaat. Zo haal je ook het meeste op. En ik doe dit werk al 3.5 jaar, dus ik weet waar ik over praat.
Je hoeft in ieder geval hier niet de politie voor te bellen, dit kan je dus vaker met meerdere stichtingen overkomen!

SusanH

Berichten: 19272
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 19:17

Ik vind het heel vervelend. Pas ook iemand aan de deur die donaties kwam vragen voor onderzoek tegen Alzheimer. Ik heb echt een hekel aan gladde verkooppraatjes, en ze beginnen eerst een heel verhaal waar je maar moeilijk tussen komt. Ik wil best iets in een collectebus doen en eenmalig doneren, maar zo iemand die met een heel verhaal komt ben ik meteen klaar mee. Helemaal als ik ook nog moet tekenen ergens. Nee bedankt.

Chaplin du Keske Z (Crown Z x Jus de Pomme )lieve Chap rust zacht voor altijd in mijn hart
Hocus Pocus (Cabrio van de Heffinck x Ramiro Z)
Cato (Shet x Welsh)

Shadow0

Berichten: 36132
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: Vreemde wijze van collecteren aan de deur?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 19:24

SusanH: ik beschouw verkopers aan de deur inmiddels maar als assertiviteitstraining en oefening in het herkennen van de strategieen die ze gebruiken.

Dorus

Berichten: 11046
Geregistreerd: 06-04-04

Re: Vreemde wijze van collecteren aan de deur?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-17 19:38

Ik heb ook ooit dergelijke collectanten aan de deur gehad. Ik weet niet meer waarvan ze waren, Greenpeace ofzo, ging ook om donateurswerving, maar ze vonden m'n hond erg leuk (neem ik altijd mee naar de deur, je weet ooit nooit) en stonden op een gegeven moment alle vier bij ons met de hond bezig. Ik heb duidelijk aangegeven dat ik het op m'n eigen pc wel na zou lezen en in zou vullen. No way dat ik op de tablet van een of andere straatverkoper mijn gegevens in ga vullen.

Where's the lights? Turn 'em on again

One more night to believe and then

Another note for my requiem, a memory to carry on

The story's over when the crowds have gone


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _bloempje01_, Aard_Bijtje, Benthhh, CarpeDiem_, Dapnik, detos240, Dizzy505, Eefje_Sammy, Floortje88, fohadie, Freyr, furioso, heidy_wilco, immie_horses, Jorine_xx, karinmanon, Kashmino, KellyR, Kiwi64, L_Flo, leanneXXnona, Liesjeloef, Lisamartine, Lizzy__87, Luniek, MareVeer, MarJon, Meliaforever, MissJeanny, NF_Daphne, Nonna1984, noviceh, Pferdelove, Pieneappel, Pluttersput, Rebecca, Sill_Monster, Sneeuwmaan, Steeph, sylva, Tajmahal, Talishe, wimmus, xxemmely, xxxIlona, Zeepsop en 188 bezoekers