Advies over lenzen/bril gevraagd....

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

 
 
Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Advies over lenzen/bril gevraagd....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-01-04 20:09

Vandaag heb ik weer eens mijn ogen laten opmeten, nadat dat een paar jaar geleden voor het laatst was gedaan. Volgens mij was het niet verslechterd, ik had -1,00 en -0,25.
'Slecht' genoeg dus voor een bril. Dat was me al eerder aangeraden, maar ik had nergens last van, dus ben er niet mee verder gegaan.

Aangezien ik tegenwoordig wel vaker last heb van moeite met zien, vooral tijdens autorijden en vooral in het donker is dat een hel, heb ik het weer laten bekijken.

Ik zit er sterk over na te denken toch te beginnen aan lenzen of een bril. Ik hoop hiermee ook een deel van mijn vermoeidheid weg te nemen. Maar goed, niemand in ons gezin is brildragend en ik zit er ook helemaal niet in, dus ik hoop dat jullie me iets meer kunnen vertellen.

Wat zijn de voor- en nadelen aan een bril en/of lenzen?

Ik weet niet of ik een bril wel de hele dag op ga hebben, dat lijkt me namelijk niets voor mij.

De opticien vertelde me dat je vaak naast lenzen ook een bril hebt, is dat aan te raden en voor welke momenten?

Hoeveel onderhoud zit er aan lenzen en welke verschillen heb je erin?

Kan iemand een kostenplaatje geven van lenzen en brillen?

Aanpassinkje: Bijv. bij de Kruidvat zijn tegenwoordig ook lenzen te koop, hoe is de kwaliteit daarvan, anders zou ik zoiets een tijdje kunnen proberen. Of is dat niet aan te raden en kan ik beter meteen naar de opticien? Hoe lang duurt het ongeveer voordat je gewend bent aan lenzen?

Alvast bedankt!
Laatst bijgewerkt door Jurga op 15-01-04 20:48, in het totaal 2 keer bewerkt

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane


Tessebes

Berichten: 16931
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 20:13

Ik heb een bril en ik ben er tevreden over. Ik het begin had ik de bril alleen op met autorijden, want daar had ik hem echt nodig. Ik kon namelijk de borden niet goed meer lezen. Nu draag ik hem al jaren fulltime en ik merk het niet eens dat ik hem op heb. Zo stap ik nog wel eens in bad met m'n bril, maar sta ik ook wel eens buiten dat ik denk "goh, wat ziet alles er vaag uit". Lenzen lijkt me te veel gepiel en ik 's ochtends toch altijd al tijd te kort, dus dat lijkt me niks. Verder lijkt het me moeilijk te combineren met m'n baan (op kantoor), omdat ik nu al af en toe het idee heb dat ik droge ogen heb.
Mijn bril kostte zo'n 100 euro bij Hans Anders. Lachen
Succes met je keus.

Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 20:19

Ik draag nu al lange tijd lenzen, ik begon met -1,50 en -1.75 heb zelfs eerst nog een brilletje gehad. Maar ik kon persoonlijk niet met een bril overweg, ik keek er altijd langs, boven of onder, met gevolg dat ik scheel keek en hoofdpijn kreeg. Met lenzen, een halfjaarpakket worden steeds je ogen gemeten en zo nodig de sterkte aangepast. Voor een bril doe je dat toch minder snel denk ik. Ik heb dus zelf een voorkeur voor lenzen.

Ik heb net een nieuw pakket besteld, maar de rekening ligt thuis, dus weet niet hoeveel ze per half jaar kosten. Ik heb trouwens zachte lenzen, die vind ik comfortabeler.

Aan lenzen moet je ook trouwens wennen, aan het gevoel iets in je ogen te hebben, en het in en uitdoen. Maar als je gewend bent, zit het gewoon comfortabel, en merk je er niets van. Dit zal op den duur ook wel voor een bril wennen, maar ik kon er persoonlijk niet aan wennen.

Siempie

Berichten: 30310
Geregistreerd: 18-01-02
Woonplaats: Beverwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 20:37

Ook ik heb bril en lenzen ( beide ogen 1,5). Naast je lenzen een bril hebben is makkelijk voor 's avonds of een dag dat je geen zin hebt om je lenzen in te doen. ( wat ik wel vaker heb Haha! ). Aan beide ben ik ontzettend gewend, merk ook af en toe niet dat ik een bril op heb of lenzen in.

Kosten plaatje valt mee, vraag eens na bij je verzekering wat je terugkrijgt.

Kytha

Berichten: 14944
Geregistreerd: 23-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 20:38

Ik heb mij bij de opticien laten vertellen dat lenzen van bv. de kruidvat van veel slechtere kwaliteit zijn dan wanneer je ze haalt bij een goede opticien. Maar dat gaat vooral over zachte. Ik weet niet of je -als je lenzen wil gaan dragen- voor harde of zachte zou kiezen? Ik denk dat er aan beide zowel voor- als nadelen zitten.
Ik heb sinds kort harde lenzen, en hoewel het echt enorm wennen is (nog steeds wel), ben ik er toch heel tevreden mee.
Harde lenzen zijn kwa prijs vrij duur, ik heb er maar eentje (aangezien ik staar heb op m'n andere oog, en daar dus niks mee kan zien) en daar was ik zo'n 116 euro voor kwijt. Erg veel, maar ze gaan wel een jaar of 2 mee..
Succes met je beslissing!

Wie steeds achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 20:57

1. Ik zie geen steek zonder bril of lenzen (-5 en -7), dus ik heb beiden. Ik heb mijn bril 's avonds laat, 's ochtends vroeg, en als ik moe of ziek ben op. Een bril is minder vermoeiend voor de ogen, de ogen moeten de lenzen immers dragen, en vochtig houden. Als je ziek bent, kunnen je ogen in het ergste geval de bacterie op je lenzen zetten (ik heb ooit een keer een virus in mijn ogen gehad, eind van het verhaal is dat ik, zodra ik verkouden wordt, mijn lenzen weg moet gooien vanwege de bacterien die in mijn oog terecht komen).

Ik denk persoonlijk dat je het beste met een bril kunt beginnen, je kunt altijd nog lenzen (die al snel ruim 100 euro per 6 maanden kosten!) kopen als blijkt dat je je bril altijd draagt en/of zeer veel op hebt.

Het grootste nadeel van een bril is, zoals Maya al zegt, dat ie niet iedere keer aangepast wordt aan de sterkte. Gemiddeld doe je (ik) zo'n 4 jaar met een bril.

2. Geen lenzen van de Kruidvat... Scheve mond Heb teveel ellende meegemaakt met mijn ogen... Ga naar een goede opticien, dan krijg je lenzen die bij je passen (er zit veel verschil in lenzen... structuur, gewicht, zelfs de dikte!) en die perfect aansluiten met de sterkte van je oog. Je kunt altijd op de opticien terugvallen, bij de Kruidvat kan dat niet...

3. Ik denk dat het, ivm het paardrijden, aan te raden is zachte lenzen te nemen, dan heb je minder last van stof ed...

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

Freggel

Berichten: 3232
Geregistreerd: 21-04-03
Woonplaats: Freggelgrot

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 21:19

Zelf heb ik zachte lenzen en een bril (-1.5 en -2.0). Omdat je met douchen e.d het beste je lenzen uit kunt doen vind ik het wel fijn om er een brilletje bij te hebben als ik dan bv. 's avonds gedouched heb hoef ik ze niet meer op nieuw in te doen voor dat eventjes. Datzelfde geld voor 's morgens als ik niet gelijk ga douchen.

De lenzen van een drogist kun je best gebruiken als je een keer in nood zit, maar verder blijf bij de opticien. Ik heb een half jaar pakket voor 10 euro per maand (lenzen incl. vloeistof), dus de drogist is niet per definitie goedkoper. Bovendien worden mijn ogen ieder half jaar gratis gecontroleerd of alles er nog gezond uitziet en of de sterkte nog goed is.

Kijk trouwens eens rond bij de meeste opticiens kun je lenzen voor een klein bedrag op proef krijgen voor een maand. Geen verdere verplichting als het niet bevalt, misschien wel een ideetje?

My horse is a real gentleman. When we go over a Fence, he insists on ladies first

Principieel gezien ben ik tegen principes.

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-01-04 21:27

Ik zie wel dat mijn -1,00 en -0,25 nog reuzemeevalt .

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 21:28

Mijn opticien gaf me na dat virus een ander soort lenzen gratis op proef... En na die maand kreeg ik andere lenzen gratis mee, omdat ik de nieuwe lenzen te dik en te zwaar vond... Ik zit bij een kleintje, dat scheelt Lachen

Ik zit meen ik op 80 of 90 euro voor een halfjaar-pakket...

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

Stal_Fiore

Berichten: 7293
Geregistreerd: 29-08-03
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 21:37

Ik heb al 6 jaar lang bausch en lomb lenzen. Dat zijn zachte maand lenzen. Ze bevallen me prima. Zijn wel een va nde duurdere soorten, maar heb wel eens goedkopere geprobeerd, maar die bevielen niet.

Ik betaal nu ongeveer 120 euro in het half jaar voor m'n lenzen, maar draag ze dan ook wel altijd.

Mijn opticien zegt ook dat het verstandig is om een bril naast je lenzen te hebben en dat het verstandig is om je lenzen niet langer dan 10 op een dag in te hebben. Dus daarna zou je je bril op moeten. Dat doe ik nooit en elke keer als ik op controle kom )eens in het halfjaar) dan zegt hij weer dat het net lijtk alsof ik nooit lenzen heb gedragen e ndat mijn ogen er perfect uit zien. heb natuurlkij kvoor noodgevallen wel een goedkoop brilletje er bij.

Boordeel van maand lenzen is dat je wanneer je je lens kwijt bent of als hij stuk is ofzo niet meteen een bak ged kwijt bent zoals je bij 2 jaarslenzen wel hebt.
Laatst bijgewerkt door Stal_Fiore op 15-01-04 21:40, in het totaal 1 keer bewerkt

Angels Ditch Rosalinde ~ www.stalfiore.nl ~ Fiore's Razzle Dazzle

opala

Berichten: 6352
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Krommenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 21:39

Ik heb harde lenzen, maar is recent een dure grap aan het worden. Ben nu in 3 maanden tijd al 2x een lens kwijt geraakt op stal. Uit ijdelheid draag ik geen bril Bloos . Ga langzamerhand informeren of zachte lenzen een optie zijn.

horseless
Berichten: 2398
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 21:53

Ik heb eerst jaren een bril gehad, en ben ongeveer 6 jaar geleden overgestapt op harde lenzen. De opticien heeft harde lenzen aangeraden, omdat dat meer zuurstof doorlaat, en dus beter voor je ogen is.
Ik was er na 2 weken wel aan gewend. Afgelopen zomer heb ik ze voor het eerst vervangen.
M'n bril heb ik er nog steeds bij, voor als ik een lens kwijt ben, of als ik ziek ben, 's ochtens vroeg enz.
Ze bevallen mij perfect Knipoog

Nog steeds lief verlegen en onschuldig

Mickey

Berichten: 34642
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 21:59

Ik heb zachte lenzen.
Ik had eerst halfjaarslenzen, maar ben sinds enkele weken overgestpt op maandlenzen.

Ik had in het begin ook niet zo'n super sterkte dat ik per se een bril moest hebben. Wel voor het auto rijden.
Maar ik merkte dat op dagen dat ik moe was, dat ik makkelijk mijn bril opzette omdat ik me dan minder moe voelde.
Ik ben toen een tijdje aan het experimenteren geweest en merkte dat ik beduidend minder moe was als ik een hele dag mijn bril op had. Kortom, het zou verstandig zijn om toch de hele dag zo'n ding op te doen. Maar aangezien ik een bril niet handig vind, wilde ik lenzen.
Sindsdien draag ik lenzen en heb een stuk meer energie waardoor ik ook minder vatbaar ben voor virusjes Knipoog

En ik meen me te herinneren dat jij ook last had van vermoeidheidsverschijnselen een tijdje terug, dus misschien iets om mee te nemen.

Take time to do what makes your soul happy.

[RIJ-ITP] Wil jij ook een likje?

Anouk01

Berichten: 1769
Geregistreerd: 10-05-03
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 22:06

Ik heb zelf nu al 2 jaar nacht lenzen. En ik vind het super! Snachts lenzen in en overdag gewoon kijken zónder bril of lenzen! OK dan!
Het zijn jaar lenzen...Alleen zijn ze wel duur. Maar ik heb ze gratis want ik was proef konijn Clown Je moet er wel minstens -1 voor hebben en maximaal -4 . Nacht lenzen zijn gewoon super! Geen last van stof bij de paarden enz. Lachen


Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 22:12

Ik heb eerst jaren een bril gehad maar ik vond het een hel.
Ik sloopte ze bij de vleet....
Ze besloegen, met regen buiten zie je nog niets, vette vingers en ik vond het lelijk, maar da's tegenwoordig geen smoes meer.

Mijn bril heeft wil mijn hoofdpijn opgelost.

Ik heb nu lenzen. Van de Hans Anders vanaf het beging.
Als je 'standaard ogen met een standaard afwijking' hebt is het heel niet zo gek duur en ik ben bij de trias verzekerrd die oook nog een klein deel beteaald (10% ofzo). Tegenwoordig ga ik 1 x in het jaar naar de contactlensspecialist van de HA. en neem ik daar halfjaar lenzen mee (iets van 35 euro per paar) vloeistof haal ik van de kruidvat en het andere half jaar haal ik lenzen van de kruidvat (2 x 3 maandlenzen). Beide lenzen bevallen prima. Ik heb er nog wel een bril naast, voor als je een onstoken oog hebt of als je een nacht opblijft oid.
En op vakantie oid is dat ook makkelijk als je 's nachts even naar de plee moet (ik ben iiig kippig zonder bril).
Je lenzen moet je niet meer dan 16 uur perdag inhouden (ik krijg dan iig droge ogen en dat voelt niet fijn).

Sorry voor de tiepfouten, mijn PC is heel erg sloom. En hij houd mij niet bij qua tiepen.

:evaw:

Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 22:12

Nachtlenzen? Explain... Heb er nog nooit van gehoord nl. Het enige wat ik weet (en ervaren heb) is dat slapen met je lenzen superslecht voor je ogen is...

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

Daantjuh2003
Berichten: 8
Geregistreerd: 01-10-03
Woonplaats: Kaatsheuvel

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 22:14

Harde lenzen laten inderdaad veel meer zuurstof door, bij zachte lenzen heb je op lange termijn kans dat er vaatjes ontstaan in je oog, maar gelukkig controleert de opticien dat ieder half jaar bij de controle. Ik heb nu al een jaar of 6 lenzen en ze bevallen me heel goed. Zoals er al verteld is heb je bij een bril veel meer de kans dat je er naast kijkt, of er net over heen, er onderdoor en ga zo maar door, met lenzen creeer je een veel groter gezichtsveld, je ziet veel meer en vooral bij autorijden (daar merkte je ook dat je er last van hebt) is het wel makkelijk om zoveel mogelijk te zien. Voor jou sterkte kun je met alleen lenzen al heel ver komen, ik bijvoorbeeld zie helemaal niets als ik mijn lenzen uit heb (-10 en -9,75) dus dan is een bril wel noodzaak, want stel dat er toch iets met je lenzen gebeurd. Toch is het om die reden wel gemakkelijk er een goedkoop brilletje bij te hebben, voor het geval je ogen gewend raken aan het dragen van lenzen.
De lenzen van een drogist raad ik niet aan, ik werk zelf bij een drogist en we krijgen bijna nooit klachten, maar ik vind dat je echt voorzichtig moet zijn met je ogen dus ga altijd voor kwaliteit!
En ik neem aan dat je paardrijd en dan lijken zachte lenzen mij comfortabeler in verband met het stof en ze kunnen minder makkelijk uitschieten bij een plotselinge beweging.
Iedere opticien heeft pakketten, ik heb bijvoorbeeld een Fresh Vision Halfjaren plan, dat houdt in dat ik ieder half jaar op controle ga en dat ik ieder half jaar nieuwe lenzen krijg en dat is wel nodig omdat er aanslag op je lenzen komt waardoor je troebeler kunt gaan zien.
Nou het is een heel verhaal geworden, maar ik hoop dat je er iets aan hebt en dat je tot een goede beslissing kunt komen!

Anouk01

Berichten: 1769
Geregistreerd: 10-05-03
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 22:16

Pervinco schreef:
Nachtlenzen? Explain... Heb er nog nooit van gehoord nl. Het enige wat ik weet (en ervaren heb) is dat slapen met je lenzen superslecht voor je ogen is...


Naah Iedereen zegt dat het slecht is maar dat is echt niet zo.
Je oog heeft zeg maar een bepaalde bolling. En als je slechte ogen heb dan worden je ogen boller. En nacht lenzen brengen je ogen weer naar de juiste bolling. Ik ga iedere 3 maanden voor controle en mn ogen zien er nog helemaal goed uit. Het zijn trouwens harde lenzen en je moet ze minstens 8 uur dragen


Sylvia

Berichten: 28725
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 22:46

Typisch dat mijn opticien zegt dat het slecht is...

Hoe denk je dat lenzen die bolling veranderen? Dat gaat echt niet netjes zoals het hoort hoor! Daarbij drogen lenzen je ogen uit, daardoor kunnen je ogen zo moe worden door het lenzen dragen: ze moeten de lens vochtig houden. 's nachts maken je ogen geen vocht aan, en trekt de lens dat beetje vocht in je oog de lens in...

Spoiler:
Hier moet een nieuw onderschrift komen.

janna

Berichten: 4073
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 23:00

Ik zou mar eens een afspraak maken voor een bril..
Een tante van mij heeft vroeger ook ongeveer die afwijking gehad, nooit een bril gedragen, en nu al jarenlang elke dag hoofdpijn. Dat omdat ze te ijdel was een bril te dragen. Je ogen moeten zich continu inspannen, en daar krijg je later last van.
En mij lijken die goedkopen kruidvat lenzen niet zo. Je hebt maar een paar ogen!

Anouk01

Berichten: 1769
Geregistreerd: 10-05-03
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-04 23:02

Pervinco schreef:
Typisch dat mijn opticien zegt dat het slecht is...

Hoe denk je dat lenzen die bolling veranderen? Dat gaat echt niet netjes zoals het hoort hoor! Daarbij drogen lenzen je ogen uit, daardoor kunnen je ogen zo moe worden door het lenzen dragen: ze moeten de lens vochtig houden. 's nachts maken je ogen geen vocht aan, en trekt de lens dat beetje vocht in je oog de lens in...


Ik heb nooit droge ogen sochtends. Ik haal mn lenzen er zo uit enzo...Mjah


Wienna

Berichten: 3870
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Aan de kust...

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-04 08:29

Ik draag nu een jaar zachte lenzen. Ik heb lang een bril gehad voor het autorijden en het tv kijken, maar had altijd veel last van hoofdpijn en besloot maar eens naar de opticien te gaan.
Ik hoefde geen bril voor altijd maar ik wilde het graag met lenzen proberen. Ik heb in het begin vreselijk gescholden op die dingen, kreeg ze met moeite in en ik bleef ze de hele dag voelen. Na een week ben ik terug gegaan naar de opticien en heb toen dunnere lenzen mee gekregen. En die zitten perfect!!
Ik heb de laatste keer wel mijn lenzen bij Hans Anders gehaald, gewoon om te proberen. Ze bevallen uitstekend en scheelt in mijn portomonee Knipoog
Ik betaal nu 40 euro per half jaar..

Wienna-M - ZZZwaar
Djarin - L1
Alie Z

12344321
Berichten: 9836
Geregistreerd: 14-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-04 10:18

Ik heb zachte lenzen. Ik heb ze bij Pearle vandaan. Ik krijg iedere maand mijn lenzen thuis gestuurd. Ze kosten mij 19,84 euro per maand. Om de maand krijg ik daar een gratis fles vloeistof bij.

Helemaal niet duur dus. Je moet wel erg wennen, dat probleem ondervind ik nu ook. Maar ik zie ook veel meer en duidelijker met lenzen dan met een bril.

Sypheron

Berichten: 15195
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-04 10:28

Sorane schreef:
Helemaal niet duur dus. Je moet wel erg wennen, dat probleem ondervind ik nu ook. Maar ik zie ook veel meer en duidelijker met lenzen dan met een bril.


Sorry, maar waarom zie je dan meer en duidelijker?
De lenzen en bril hebben allebei dezelfde sterkte Verward

kebie

Berichten: 1569
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-04 10:46

Sypheron, met een bril zit het focuspunt verder van je ooglens. Je zal met lenzen vaak ook een andere sterkte hebben dan met een bril. Maar als je een goede bril hebt zie je daar echt niet minder mee.

Jurga, mijn vriend heeft dezelfde sterkteafwijking, maar dan plus. Hem werd door de opticien eerst een bril aangeraden. Je hebt namelijk maar een dusdanige kleine afwijking dat als je lenzen niet lekker zitten of teveel gedoe zijn, je die toch niet in doet. En sporten e.d. kan je met zo'n kleine oogafwijking ook prima zonder bril.
In praktijk heeft hij eerst alleen zijn bril opgehad achter de PC, toen ook met autorijden en paardrijden, en nu dus hele dagen. Hij had last van hoofdpijn en vermoeidheid en dat was met bril gelijk over.

Hij heeft afgelopen zomer lenzen geprobeerd, maar dat was helemaal niks (hij verdroeg ze niet). Hij heeft die lenzen gratis en voor niks een aantal weken op proef gehad van de opticien.

Ik ben al jaren lensdragend. Ik heb in principe harde lenzen. Zeker op mijn werk, achter de PC zijn die aan te raden. Voor vakantie, feestjes (roken) en erg stoffige zomerdagen gebruik ik daarnaast eendagslenzen. Die zijn wel prijzig, maar hoef je niet schoon te maken. En het is ook geen ramp als je ze verliest. En ik heb eeb bril. Voor als ik s'avonds moe ben en nog wel TV wil kijken. Maar ik heb dan ook -3 en -4 en zie dus erg weinig zonder bril.

Pak iets aan voordat het een probleem is. Schep orde voordat de chaos intreedt.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, Florenc, Googlebot, MissBambi, Yahoo en 40 bezoekers