Studentenhuis problemen.

Moderators: Shanna, khirshanta, Hanmar, Amaryllis, Dani, Polly

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Emmaa_

Berichten: 20275
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-15 20:18

Beetje een vage titel, maar ik weet niet hoe ik dit alles een beetje moet omschrijven.

Ik woon nu al een jaar met veel plezier in een huis in Overvecht in Utrecht. Heb het hier hartstikke naar mijn zin, geweldige huisgenoten, een geweldig huis, maar.. Ik betaal veel, en dan ook veel te veel huur voor mijn kamer. Een schets van de situatie:

Voordelen:
- Eigen ruimte 18/19 m2
- Woonkamer die als gemeenschappelijke ruimte dient
- Veel voorzieningen, zo hebben we een bad, een vaatwasser, een wasmachine en een droger.
- Andere voorzieningen zitten beneden. Een snackbar, een supermarkt, een Turkse bakker etc.
- Een hele goede band met de huisbazen.

Nadelen:
- Voor Utrechtse begrippen ver fietsen van het centrum, zit echt in een uithoek
- Onveilige en rumoerige buurt
- Goede band met de huisbazen betekent ook dat ze alles zelf komen repareren. Dit gebeurt vaak halfbakken. Wij hebben heel wat lekkende kranen in huis, onze wasmachine stopt er elke twee weken mee en zo zijn er wel meer van die dingen.

Elk jaar krijgen wij een huurverhoging. Er is totaal geen peil op te trekken waar deze huurverhoging op slaat en hoe hij doorgevoerd wordt. Ik ben in februari 2014 in deze kamer komen wonen, ik betaalde toen 457 huur per maand. Dit is in juni 2014 omhoog gegaan naar 469. Een paar weken geleden kregen we een telefoontje dat onze huur omhoog zou gaan, en dat hij ons wel zou matsen. Het zou dit keer een tientje zijn. Hij schuift het af op inflatie (ik kan me haast niet voorstellen dat inflatie zo veel is) en stijgende kosten voor electra, gas en water. Dit laatste kan niet kloppen, wij zijn met z'n allen juist goed gaan letten op ons verbruik en dit is ook echt zeer minimaal de laatste tijd.

Mijn huur bedraagt dus op dit moment 490 euro. Best een behoorlijke prijs voor wat ik ervoor terug krijg. Ik heb een check gedaan bij de huurcommissie en volgens het puntensysteem zou ik voor deze woning maximaal 350 euro moeten betalen. Aangezien wij veel voorzieningen hebben waar geen rekening mee wordt gehouden in het puntensysteem ben ik daar wat ruim mee en zeg ik dat mijn maximum 400 zou moeten zijn.

Nou het hele probleem. Wij hebben hier thuis nogal traag internet. Ik heb al meerdere malen aangekaart dat we hiermee even naar de huisbaas moeten stappen. Wij betalen namelijk flink wat servicekosten en daar zit internet bij in, wat betekent dat het zijn verantwoordelijkheid is om te regelen dat het ook naar toebehoren werkt. Een van mijn huisgenoten is erg fanatiek in een online game en wilt hiervoor super snel internet. Zijn idee is om dit over het hoofd van de huisbaas heen te doen en dus zelf een upgrade aan te vragen op ons systeem. Dit zou ons allemaal 15 euro per maand extra gaan kosten. En nou wil ik niet gaan muggenziften, want wat zijn die 15 euro's in een maand nou. Nou, dat is een hele hoop als je huurprijs sinds het betrekken van de woning al 32 euro omhoog is gegaan en de huisbaas maar blijft dreigen met huurverhogingen op gas/electra etc. Ik wil niet weg uit deze woning en ik wil de huurcommissie niet op mijn huisbazen afsturen, omdat ik dondersgoed weet dat het huisjesmelkers zijn en ik de goede band die we hebben niet wil verpesten. Ik weet hoe rot het kan zijn om een slechte band te hebben met je huisbaas namelijk.

Ik wil eigenlijk gewoon nee tegen mijn huisgenoot zeggen over het versnellen van het internet, maar aangezien mijn andere huisgenoten (die aanzienlijk minder huur betalen) het er wel mee eens zijn kan ik er niet zo veel tegen beginnen. Als er een upgrade aangeschaft wordt ga ik daar automatisch gebruik van maken omdat ik aangesloten zit op het netwerk, maar ik wil er gewoon simpelweg niet extra voor betalen. Verhuizen is voor mij ook geen optie, ik ben al zo vaak verhuisd binnen Utrecht dat ik nog een keer niet zie zitten en daarbuiten wil ik mijn huisgenoten ook niet verlaten tenzij het echt moet.

Ik weet niet zo goed wat ik met dit topic wil, ik denk even klagen en uitluchten. Misschien dat er anderen zijn die in eenzelfde soort situatie gezeten hebben en die me wat nuttige adviezen kunnen geven.

Don't look back in anger.


renee16

Berichten: 4458
Geregistreerd: 25-08-05
Woonplaats: Eindhoven

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 20:25

WoW je betaald wel echt belachelijk veel!!!
Voor dat bedrag huur ik een heel appartement! (Ehv is wel goedkoper dan Utrecht).

Ik zou het toch aankaarten bij je huisgenoot, om dit via de huisbaas te spelen. Ook om de goede relatie te behouden.

Waarom betalen je huisgenoten aanzienlijk minder dan jij? Waar zit dit verschil in? Is daarin niks te overleggen met je huisbaas om dit gelijker te krijgen?

~ <3 CADIZ <3 ~ Z1 + 6 ~ Beschikbaar als jurylid B/L dressuur & F13 t/m 15.
18.11.14: [ITP] Na 29 jaar is ze daar: MIJN PAARD !!!

Emmaa_

Berichten: 20275
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-15 20:27

Twee van mijn huisgenoten zijn de hoofdhuurders van dit appartement en hebben door een plotselinge verhuizing vanuit een ander (veel fijner) appartement een korting op hun huur gekregen. Mijn andere huisgenoot heeft gewoon een kamer die maar half zo groot is als die van mij dus die betaalt 100 euro minder.

Ik ga het wel even met hem bespreken inderdaad. Ik wil eigenlijk liever dat ons huidige internet even nagekeken wordt door een monteur (het valt ook de hele tijd uit dus er moet iets mis mee zijn) dan dat we zelf upgrades van 15 euro p.p gaan kopen.

En ja, Utrecht is een dure stad. Maar ik zie de laatste tijd studio's in de binnenstad voorbij komen voor een paar tientjes meer dan wat ik hier voor een kamer betaal, dat vind ik toch niet helemaal de bedoeling.

Don't look back in anger.

YellowGray
Berichten: 1049
Geregistreerd: 05-06-13
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 20:37

Aankaarten bij je huisbaas of eventueel bij de huurcommissie zelf, die zijn gespecialiseerd in dit soort gevallen.

Daarnaast, sta je toevallig ingeschreven bij de SSH? Via hen kun je een veel goedkopere kamer wonen, ook met leuke huisgenoten. Ik geloof dat de wachttijd nu ongeveer driekwart jaar is voor een kamer aan de Ina Boudier Bakkerlaan (250 euro voor 12 m2) of aan de Warande (Zeist) (300 euro voor 15 m2). Als je je nu inschrijft kun je dus over een jaartje ofzo verhuizen. Misschien iets om in de gaten te houden? :)

Paralian
Berichten: 3288
Geregistreerd: 23-07-09
Woonplaats: Bikinibroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 20:39

Wat voor internet wil je huisgenoot in vredesnaam? Ik weet niet wat er nu voor jullie internet betaald word en bij welke leverancier jullie zitten.. Maar voor €60,- per maand heb je al 120 / 12 Mbit/s bij Ziggo. En dat gaan jullie dan extra betalen. Lijkt mij persoonlijk enorm overdreven.

Welke snelheid halen jullie nu? Dit kun je testen op http://speedtest4.ziggo.nl/. Mocht je weten welk abonnement je huisbaas voor jullie heeft afgesloten, dan kun je dit vergelijken met wat jullie halen en dat voorleggen aan je huisbaas.

*-:) Check hier mijn fotografie op instagram *-:)

Djonah
Berichten: 434
Geregistreerd: 23-07-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 20:45

Als ik je verhaal goed begrijp dan is binnen een jaar twee keer de huur verhoogd zonder specificatie. Een verhuurder mag maximaal 1 keer per jaar de huur te verhogen op 1 juli. Hier moet een specificatie van de punten zijn. Ook mag de verhoging maximaal een x percentage zijn. Die x is weet ik niet uit mijn hoofd. Zoals ik het dus lees doet je verhuurder dingen die hij niet mag. Ik zou beginnen met een aangewend briefje waarbij je onderbouwt wat hij niet goed doet en dat je dus niet eens bent met de huurverhoging. Daarnaast kan je naar de huurcommissie stappen bij geschillen. Dus als je er niet samen uit komt kan je hun benaderen. Bekijk voor de procedures de site van de huurcommissie.

purny

Berichten: 14361
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Den haag

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 20:50

De huur word elk jaar in juli verhoogd. Je kunt op internet opzoeken hoeveel procent erboven op komt.
Rood, de jongerenpartij van de sp houd zich vaak bezig met huisjesmelkers misschien die even contacten?

Kerstmuts
F10+2
Onderlinge B+3 [o]
Omdat ik een verstandelijke beperking heb begrijp is het voor mij moeilijk om bepaalde onderwerpen juist te begrijpen. Ik lees de dingen net iets anders dan jullie bedoelen.

MonaLieske

Berichten: 1408
Geregistreerd: 01-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 20:54

Tja, het is lastig. Ik betaal 513 euro voor een kamer van 23 vierkante meter in Nijmegen via de officiële SSH. De kale huur ligt keurig op iets van 99,5% van het maximum volgens het puntensysteem, maar het zijn de servicekosten die het zo duur maken. Nu woon ik in een complex dat is aangewezen voor huurtoeslag, dus netto betaal ik gewoon een acceptabel bedrag. Maar als ik geen recht had op huurtoeslag, dan had een huurcommissie alsnog weinig voor me kunnen doen, want volgens mij is er geen duidelijk maximum voor de servicekosten. Je zegt dat jullie ook veel servicekosten betalen, dus wellicht is de kale huur nog wel binnen het maximum van het puntensysteem? De kale huur mag ook niet zomaar verhoogd worden. Dat mag maar één keer per jaar met een landelijk geldend percentage. Ik weet niet hoe het zit met de verhoging van de servicekosten.

Je hoort van de servicekosten overigens wel netjes een overzicht te krijgen aan het eind van het jaar. Daar moet bijvoorbeeld op staan wat jullie daadwerkelijk verbruikt hebben aan g/w/l en eventuele teveel betaalde voorschotten moeten terug betaald worden. Voor andere kosten geldt hetzelfde. Als je dat niet hebt, zou je daar eens om kunnen vragen?

Ik zou er wel op aandringen bij je huisgenoten om het internetprobleem via de huisbaas te spelen. Ik zou 15 euro extra per maand ook erg veel vinden. Als het niet lukt via de huisbaas, kun je altijd nog verder kijken. Misschien is er nog wel een goedkopere upgrade beschikbaar in plaats van meteen het snelste van het snelste? Dat zou dan eventueel een compromis kunnen zijn.

Emmaa_

Berichten: 20275
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-15 20:58

Zoals ik al aangaf wil ik liever niet een politieke partij of de huurcommissie op het dak van mijn huisbazen sturen. Ik heb me erbij neergelegd dat ik elk jaar wat huurverhoging krijg en op het moment dat ik in aanmerking kom voor het ontvangen van huurtoeslag (ben namelijk 19 op dit moment) ga ik op zoek naar iets zelfstandigs.

Het internet probleem ga ik inderdaad even aankaarten. Ik ben heus de beroerdste niet maar ik wil geen ongelofelijk duur pakket kopen omdat 1 van mijn huisgenoten graag op hogere snelheid wil gamen :o

Bij de SSH inschrijven heb ik een tijdje geleden gedaan. Helaas heb ik daar nog nergens iets voorbij zien komen waar ik ook voor zou verhuizen. Ben nogal kieskeurig op mijn huisvesting en dit is het eerste huis waar ik woon waar ik me ook daadwerkelijk op mijn plek voel. Het enige echte nadeel hier vind ik de kosten.

Don't look back in anger.

Yipee

Berichten: 1008
Geregistreerd: 24-07-11
Woonplaats: Heemskerk en Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 21:01

Wow :wow: Van die huurprijs schrik ik wel. Via de ssh heb ik een eigen appartement voor ongeveer 475 en ik krijg nog huurtoeslag ook. Je wordt echt uitgemolken. Ik zou daar echt weg gaan of vragen om drastische huurvermindering. Dit zou het mij niet eens waard zijn, sterker nog ik zou het niet eens kunnen betalen. Er zijn volgens mij ook wettelijke grenzen voor huurverhoging per jaar.

Ik snap dat je die 15 euro per maand nog eens extra niet kan missen. Is toch alweer zo'n beetje een week boodschappen doen, zo zie ik het.

Is verhuizen echt geen optie?

xMarieke

Berichten: 5544
Geregistreerd: 01-04-04
Woonplaats: Aan het strand

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 21:22

Ik wil niet banketstaaf doen, maar wat bedoel je met goede band met de verhuurder? ik zie het nergens in terug komen. Huurcommissie werkt volgens mij ook met terugwerkende kracht, dus die zou je ook nog kunnen inzetten tegen de tijd dat je wikt vertrekken. Je wordt echt enorm uitgemolken

Emmaa_

Berichten: 20275
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-15 21:26

De goede band uit zich in het feit dat ze alles wel komen repareren als het nodig is. Het is altijd halfbakken, maar als we echt hoog zitten dan komen ze wel. Als onze wasmachine er weer eens onherroepelijk mee kapt staat er binnen twee dagen een nieuwe geïnstalleerd. Laatst hebben we een nieuwe keukenvloer gekregen omdat er een plint loszat in de oude. Ze zijn ook totaal niet onbereid om klusjes binnen de eigen woonruimtes uit te voeren, ik wou laatst een muur verven, dat bracht ik op terwijl ze er waren en toen zijn ze even met me naar de Gamma gereden en hebben ze uiteindelijk de muur voor me staan verven. Dat zijn wel de kleine dingetjes die ervoor zorgen dat ik hier niet met ruzie weg wil. Overigens weet ik zeker dat als ik een huurverlaging aankaart ik op straat sta. Ze weigeren, en als ik ga drammen of de huurcommissie op ze af stuur wordt mijn contract gewoon beëindigd. Dat vind ik niet de moeite waard.

Edit: En wbt het verhuizen. Op korte termijn is dat sowieso geen mogelijkheid. Het is op dit moment hospiteer-hoogseizoen in Utrecht. Weinig kamers die vrij komen, een hele hoop studenten die kamers willen betrekken en daar komt bij dat ik op dit moment totaal niet zuinig ben met mijn eisen. Ik wil een kamer minstens even groot als mijn huidige kamer, daarbuiten wil ik het liefst toegang tot een vaatwasser, wasmachine en droger (ben ondertussen flink verwend in het niet meer hoeven ophangen van mijn kleding) en dat soort dingen. Voor een hele goede kans zou ik daar wel van willen afwijken, maar daarvoor moet ik wel echt iets heel goeds tegenkomen. Voor die buitenkansen hou ik ook zeker wel mijn ogen open, maar er springen gewoon 200 studenten op die buitenkansen en dat maakt het heel lastig.

Don't look back in anger.

xMarieke

Berichten: 5544
Geregistreerd: 01-04-04
Woonplaats: Aan het strand

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 21:31

Ze mogen je echt niet de huur opzeggen. Zolang je je huur betaalt, hebben zij geen poot om op te staan. Direct weigeren dus, mochtrn ze de huur op willen zeggen. Ik begrijp best dat je het niet zo hard wilt spelen, maar ik wijs je graag op je rechten :)

Sky

Berichten: 4615
Geregistreerd: 04-08-06
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 21:40

Maar als je niet weg wilt, geen commisies of instanties op je huisbazen af wilt sturen en niet om een huurverlaging wilt vragen, dan blijft er toch niks meer over om te doen? Ik vind het trouwens echt een bizar bedrag, zelfs voor Utrecht.

Dat van het internet zou ik inderdaad gewoon aan je huisgenoot melden, beetje bizar dat jij €15 euro extra moet betalen omdat hij wil gamen op extreem snel internet..

YellowGray
Berichten: 1049
Geregistreerd: 05-06-13
Woonplaats: Utrecht

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 21:41

Tsja dan kun je inderdaad weinig doen denk ik. Al vind ik het op zich wel apart dat je zegt heel kieskeurig te zijn maar dan wel in zo'n huis wilt blijven wonen. Ik was al drie keer weggeweest.

Emmaa_

Berichten: 20275
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-15 21:43

Dit huis is buiten de prijs alles wat ik wil in een studentenhuis. Het is hier netjes, rustig, ik woon misschien een stuk verder van het centrum dan ik zou willen maar ik heb alle voorzieningen hier beneden.

Ik heb dit topic geopend omdat ik een beetje ervaringen uit wou wisselen en omdat ik mijn ei kwijt wou, that's it :) Ik vind het wel super fijn dat mensen me op mijn rechten wijzen, ik heb alles opgeschreven mocht ik wel besluiten om er achteraan te gaan.

Don't look back in anger.

Zwitsal

Berichten: 7420
Geregistreerd: 02-06-06
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 21:52

Ben ik de enige die niet extreem opkijkt van dit huurbedrag? Zeker niet voor een kamer van dat formaat met al die extra's.

Dat de huur zo vaak verhoogd is is volgens mij ook niet gek alleen het bedrag lijkt me overdreven. 10 euro (pp denk ik?) is echt niet het inflatiepercentage.

Kun je voor het internet niet gewoon zelf even een melding maken bij je huurbazen, kijken wat daarmee te regelen valt. En mocht het dan nog niet snel genoeg zijn voor je game-huisgenootje dan koopt ie lekker zelf een duurder pakket?

Edit: en mbt de gas/water etc rekeningen. Hebben jullie wel eens wat van de jaar afrekenigen terug gezien? Zo nee: daar eens naar vragen? Als je huurbaas de huurprijs omhoog gooit met als reden dat het gasverbruik ed omhoog is gegaan zou ik daar wel 'bewijzen' van willen hebben in de vorm van meterstanden en afrekeningen etc

x

Emmaa_

Berichten: 20275
Geregistreerd: 26-05-07
Woonplaats: Badhoevedorp

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-15 21:59

De huurverhoging is elk jaar netjes in juni doorgegeven, dat ging dus inderdaad om de huurverhoging die per 1 juli doorgevoerd mag worden.

Ik kan inderdaad wel zelf naar de huisbazen toe stappen over het internet, dat is wel een goeie. Dan vraag ik mijn huisgenoot of hij even wil wachten met dingen afsluiten tot we hebben kunnen bekijken of het beter wordt als er een monteur geweest is.

We hebben daar nog nooit afrekeningen voor gezien, behalve toen hij de huur een keer extra wou verhogen omdat we volgens hem heel veel gebruikten. We hebben toen de rekeningen opgevraagd, netjes gekregen. Was inderdaad omhoog gegaan, maar dat kwam omdat er voordat wij erin kwamen wonen helemaal niemand zat :+ Daar heeft hij toen ook gewoon zijn fout toegegeven en de huurverhoging is er niet van gekomen.

Don't look back in anger.

Zwitsal

Berichten: 7420
Geregistreerd: 02-06-06
Woonplaats: Amsterdam

Re: Studentenhuis problemen.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-15 22:34

Als t niet beter wordt met een monteur oid zou je nog kunnen kijken naar wat jullie allemaal betalen voor internet nu en watvoor pakket daarvan is afgesloten en bj welke aanbieder. Misschien kan voor dat zelfde geld ook wel bij een andere aanbieder beter internet afgesloten worden oid. Al vind ik dat meer iets wat de huisbaas moet regelen, mja als die t niet doet.. :p

x


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie