Donor, ja of nee?

Moderators: Murthul, Dani, Leo, Muurp

 
 

Donor of niet?

Ja, nu ik nog leef, en na de dood ook
30 (26%)
Ja, alleen nu ik nog leef zodat ik weet wat ze met me doen
2 (1%)
Ja, maar alleen als ik dood ben!
54 (46%)
Nee, ik niet WANT...
22 (19%)
Anders
7 (6%)

Totaal aantal stemmen: 115


Koortje

Berichten: 5274
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Boxtel

Donor, ja of nee?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-12-03 17:13

Nou, ik dacht, het is weer eens tijd voor een serieus onderwerp op Bokt! Knipoog

N.a.v. de reclame die nu vaak op de radio komt over nierdonor, vroeg ik me af hoeveel mensen er al dan niet beschikbaar zijn om organen e.d. te doneren, na de dood of terwijl je nog leeft.

Ikzelf was eerst erg pro, wilde al een kaartje aan gaan vragen, mezelf laten registreren e.d., maar het is er niet van gekomen, en nu ik er weer over na ga denken begin ik wel erg te twijfelen of ik het wel zou willen. Ben er een beetje huiverig voor eigenlijk, al is het maar bloed afgeven. Je hoort ooit van die verhalen over vieze naalden, waardoor je besmet kan worden met weet ik veel wat... en ook, het idee dat ze zomaar 1/8 deel van al je bloed even aftappen voor een onbekende staat me niet zo aan. Of denk ik dan egoistisch?
Na de dood, tja, dat weet ik niet goed. Je weet nooit wat er hierna gebeurd, en zelfs ik als absoluut niet gelovige, zou mezelf graag zo intact mogelijk het crematorium in zien verdwijnen... (ook zoiets voor een volgende poll, begraven of cremeren? Ziek )

Dus, wie is hier flink, en is donor?

Mama van Imke ~ 29-01-2012 & Quinten ~ 17-02-2014


gerritje

Berichten: 757
Geregistreerd: 30-03-03
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:22

ik ben donor. Heel lang ook bloeddonor geweest. Je moet er toch niet aan denken dat jezelf in een groot ongeluk terecht komt en je het niet redt omdat er te weining bloed voorhanden is??? Dat was voor mij namelijk de reden om bloeddonor te worden. Ooit een voorlichting van de haagse bloedbank gehad en teon vertelde ze dat ze te weining bloed hadden in deze regio., Zeker als er een groot ongeluk zou gebeuren.
Helaas kon ik er zelf niet goed tegen, na het bloed geven viel ik vaak flauw en had echt een aantal dagen nodig om bij te komen. Dus nu geef ik geen bloed meer.

Ik ben wel donor voor als ik dood ben. dan mogen ze van mij alles wat ze kunnen gebruiken hebben. Zeker om te bedenken dat je daar iemand anders leven mee kan redden of een stuk leefbaarder kan maken.

Hopelijk komt er ooit een wet dat je automatisch donor bent, tenzij je zelf aangeeft dat niet te willen.

Geniet van de dag

Eline

Berichten: 73129
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:28

Ik ben na m'n dood donor (behalve dat ze van m'n ogen moeten afblijven) en ik heb me serieus voorgenomen om een afspraak te maken bij de bloedbank.

De kans dat ik een ongeluk krijg is immers altijd aanwezig, en dan ben ik maar wat blij dat niet egoistische mensen wel bloed hebben gegeven.

Even over vieze naalden: dat is bij bloed geven echt niet het geval, die dingen kosten zo weinig dat voor elke donor een nieuwe naald uit een vacuumverpakking gehaald wordt. Besmettingskans: nihil

Charaz

Berichten: 21379
Geregistreerd: 12-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:29

Heb gestemt voor de bovenste optie. Ben nog te jong om bloeddonor te zijn, maar wil het wel worden. Zou het zelf ook fijn vinden als mensen dat voor mij zouden doen als ik het nodig heb.

Nierdonor? ik zou er niet zomaar één voor een onbekende afstaan (wat als je hem zelf nodig krijgt?) maar voor een bekende die zonder dood zou gaan? Ja dan zou ik er niet eens over twijfelen.

De rest van de organen, na mijn dood zijn ze allemaal beschikbaar behalve mijn huid. Is misschien heel egoïstisch, maar ik wil er op mijn begravenis nog wel een beetje uitzien ondanks dat ik het niet meer nodig heb.

Azra, Valentijn & Enchanted

Mr. Rock N Roll 27-05-2010 / 05-06-2010, I wish I knew you, I wish I knew you before

SheMellon

Berichten: 2948
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: monster

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:30

Ik was ook een tijdje bloeddonor. Daar ben ik meegestopt omdat ze me 5 keer moesten prikken voor ze goed in de ader zaten.

Maar nou hoorde ik pas dus wat een liter bloed kost. Dat is toch al zo'n 500 euro.
En wij maar vrijwillig bloed geven Scheve mond


Zelf ben ik er nog niet uit of ik wel of niet donor wil zijn.
Ik wil nml wel donor zijn voor mensen die anders echt dood gaan zonder mijn hart bv.
Maar anders niet .
Kortom..ik weet het nog niet.

Je moet de mening van een meerderheid niet verwarren met de waarheid.

Tamara

Berichten: 10106
Geregistreerd: 20-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:33

Ik wil wel donor worden, maar pas als ik dood ben, en om de doodsimpele reden dat ik als de dood ben voor alles wat met ziekenhuis, naalden etc. te maken heeft. Ik weet wel dat ik er andere mensen mee help, maar in dit geval kies ik toch eerst voor mezelf.

Als ik dood ben mogen ze van mij alles pakken wat ze kunnen gebruiken. Behalve mn hart, weet wel dat je dan al hersendood bent maar toch vind ik het een naar idee dat ik kunstmatig in leven wordt gehouden voor mn hart. Dus die liever niet. En als ze me maar weer een beetje netjes oplappen voor mn begrafenis. Ik heb toch nix meer aan die organen, laten ze er anderen maar blij mee maken!

Degene die iets onderneemt en daarin faalt, is nog altijd beter dan degene die niets onderneemt en daarin slaagt
31-08-2015 <3

Koortje

Berichten: 5274
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Boxtel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-12-03 17:36

Ik weet het dus ook nog niet.

In ogen van sommigen mensen kennelijk dus egoistisch, maar het is wel een belangrijke beslissing, waar je niet meer op terug kan komen als het geschied is.

Nu we er toch over bezig zijn, weet iemand wat er ook alweer met het O+ bloed was? Toch dat je aan iedereen kon geven, of van iedereen krijgen ofzo?

Mama van Imke ~ 29-01-2012 & Quinten ~ 17-02-2014

Vinka
Berichten: 1177
Geregistreerd: 29-01-03
Woonplaats: Hattem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:36

Ik ben donor maar pas als ik dood ben...
Ik heb dan mijn organen toch niet meer nodig en als ik daar iemand mee kan helpen dan mag dat. Als je zelf in een situatie komt dat je een orgaan nodig hebt van iemand anders dan ben je ook blij dat die mensen donor zijn geworden.

Ethelate

Berichten: 19889
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:40

As ik dood ben, mogen ze alles gebruiken wat ze gebruiken kunnen. Waarom verbranden, terwijl je er iemand anders mee kan redden.
Why take your organs to heaven, they know we need them here
staat er heel mooi op de donertransportwagens.

Wil wel bloeddonor worden, wordt je gescreent op van alles, krijgt advies mee en als je zelf bloed toegedient moet krijgen bij een peratie, ben je ook blij dat er iemand is die dat heeft afgegeven!

Sommige ezels kunnen enkel over paarden praten

nappie29

Berichten: 236
Geregistreerd: 25-09-03
Woonplaats: alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:43

als ik dood ben mogen ze alles van me hebbe..
aleen niet uit me gezicht dat vind ik weer net ff te..
maar verder alles..

Yavanna

Berichten: 1699
Geregistreerd: 11-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:45

Ja, ik sta al jaren geregistreerd als donor. Ik zou ook graag bloed willen doneren, maar aangezien ik een bloedafwijking heb mag ik niet. Wel toepasselijk die nierdonor reclame, die van mij kunnen ze ook helaas niet gebruiken, ik ben er van de zomer achter gekomen dat ik een afwijking heb aan mijn rechternier, die werkt nog maar voor 56%, en de uroloog vindt dat hij nog te goed werkt Hij voelt de pijn en de moeheid niet. Maar ach ja, zolang het geen 25% is ben je te gezond en moet je gewoon doorgaan Verward
Voor de rest mogen ze alles hebben, als ze na mijn dood iemand daar blij mee kunnen maken, ben ik ook blij, en leef ik in iemand anders verder. Nou hoop ik niet dat het ooit gebeurd, en dat ik pas ga als ik tegen de 150 ofzo ben.
Ik heb overigens wel eens een verhaal gelezen van iemand die een donorhart had, en een aantal dingen van de donor heeft overgenomen, zoals een veranderd karakter ( trekjes die overeen kwamen met de donor) en opeens bier ging drinken, van motorrijden ging houden enz. Allemaal dingen van de donor. diegene had n.l kontakt gehad met de familie van de donor. Die hadden alles verteld. Wat vinden jullie hier van?

Dag Ro, geniet ervan in Duitsland. You're always on my mind.

Jennygirl

Berichten: 4492
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:45

Zoals anderen al zeggen: ik heb er toch niets meer aan als ik dood ben, dus ze mogen hebben wat ze gebruiken kunnen. Als ze me er maar weer toonbaar uit laten zien.
Ik zou graag bloed geven, maar ik weet uit ervaring dat ik heel snel van mijn stokje ga bij het geven van bloed, dus dat laat ik maar achterwege.

We are all in the gutter, but some of us are looking at the STARS.
Geluk is een keuze! Kies jij ervoor om naar de sterren te kijken?
www.coachworld.nl

Sietez

Berichten: 8794
Geregistreerd: 03-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:55

Alleen als ik dood ben Lachen Redenen staan hierboven al.

CM_

Berichten: 26880
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 17:59

ik in principe niet, mijn ouders weten dat en die zijn het er helemaal mee eens, mocht mij iets overkomen en ik ben dood,dan mogen ze mijn organen hebben, stel dat ik een oto ongeluk krijg, en ik leef nog bij aankomst, maar ik heb 0,0 overlevingskans, dan mogen ze het

maar ik wil niet dat ze het van te voren weten !
want.... stel je voor dat net de koningin of een ander belangrijk gedrocht toevallig ook in het ziekenhuis ligt.en die heeft een nier of hart of weet ik veel wat nodig,wie zal dan het onderspit delven?
kijk daar ben ik dan gewoon bang voor !
verder vind ik bloed geven ed een supergeweldig gebaar !

12344321
Berichten: 9836
Geregistreerd: 14-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 18:04

Ik wil het niet. Waarom niet? Dat is een reden die ik liever voor me hou. Als mijn familie iets nodig heeft denk ik er geen seconde overna en krijgen ze het gewoon als ik het missen kan.

Bloed geven doe ik ook niet, dit om de doodeenvoudige reden dat ik als de dood ben voor naalden en het een kwelling is als ik al een keer voor een smpel bloedonderzoekje naar het ziekenhuis moet...

Elles

Berichten: 22822
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 18:13

Ik heb het er afgelopen week nog over gehad thuis. Als ik dood ben, mogen ze van mij alles pakken waar ze een goeie bestemming hebben. De ogen moet ik nog een nachtje over slapen, maar je wordt toch met dichte ogen opgebaard en als ze er dus netjes passende glazen ogen in stoppen, is er niemand die dat ziet. In je kist zie er tóch niet meer zo uit als iedereen je gekend heeft.

Maar aan de andere kant: wie garandeert míj dat mijn lever niet naar iemand gaat, die hem binnen een half jaar wéér kapotzuipt? Worden zulke mensen een lever geweigerd, ookal staan ze bovenaan de lijst? Verward

Iemand die voor mij belangrijk is (familie, zeer goede vrienden) die een "onderdeel" nodig hebben, kunnen dat bij leven wel van me krijgen.
Bloed geven heb ik wel eens over nagedacht, maar nooit in praktijk gebracht. Misschien toch maar eens in overweging nemen...

Charaz

Berichten: 21379
Geregistreerd: 12-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 18:26

Yavanna schreef:
Ik heb overigens wel eens een verhaal gelezen van iemand die een donorhart had, en een aantal dingen van de donor heeft overgenomen, zoals een veranderd karakter ( trekjes die overeen kwamen met de donor) en opeens bier ging drinken, van motorrijden ging houden enz. Allemaal dingen van de donor. diegene had n.l kontakt gehad met de familie van de donor. Die hadden alles verteld. Wat vinden jullie hier van?


vind het erg onwaarschijnlijk, deze dingen gebeuren nl. in je hersenen en niet in je hart.

Azra, Valentijn & Enchanted

Mr. Rock N Roll 27-05-2010 / 05-06-2010, I wish I knew you, I wish I knew you before

leentje
Berichten: 3822
Geregistreerd: 02-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 18:26

Ik ben plasmadonor.


En voor de mensen die bang zijn om donor te worden ivm de hoeveelheid bloed die afgenomen wordt: ik geef plasma omdat ik geen bloed mag geven omwille van het bloeddrukverschil (mijn lichaam kan zich niet snel genoeg aanpassen aan de verminderde hoeveelheid bloed in mn bloedvaten)

Bij plasma wordt bloed afgenomen, het plasma er uit gecentrifugeerd door de machine, en al de rest krijg je teruggepompt. (in verschillende cycly, voor 500ml plasma ongeveer 7 cycli) Op het einde van de afname krijg je ook nog eens een hoeveelheid NaCl (gewone "baxter" = zoutoplossing) toegediend. Dit zorgt er samen voor dat het volume wat je effectief kwijt bent, zeer klein is, terwijl je wel een halve liter plasma hebt gegeven. (Heeft dus ook nauwelijks invloed op je bloeddruk.)

Nog iets over die hoeveelheid die afgenomen wordt: die wordt bepaald dmv je lengte en gewicht, maar je hebt er zelf ook nog iets in te zeggen. Bij mij wordt zo omwille van mijn bloeddrukproblemen 50ml minder dan normaal voor iemand van mijn postuur afgenomen. Ze doen er daar heel makkelijk over, liever dat ik regelmatig (iets minder) plasma kom geven, dan dat ze telkens teveel afnemen, ik er doodziek van word en op den duur niet meer kom.


Voor de mensen die bang zijn om bloed/plasma/bloedplaatjes te geven omwille van angst voor infectie: zoals al eerder vermeld door iemand, komt de naald die voor jou gebruikt wordt uit een individuele steriele verpakking. Niet alleen de naald, ook elk slangetje, opvangbakje (bij plasmaferese) etc waar jouw bloed mee in aanraking zal komen.

Verder heb ik natuurlijk alleen ervaring met het Belgische Rode Kruis, maar de regels in Nederland zullen wel niet veel anders zijn. Je wordt bij elke gift vooraf streng gescreend adhv een vragenlijst op papier en een gesprek met de arts.
Zo ben ik een half jaar als donor geweigerd geweest omdat ik een coloscopie had ondergaan. (soort endoscopisch onderzoek, ze komen dus met een klein cameraatje in je lichaam). De coloscopie zelf was uitgevoerd in het "beste" ziekenhuis van Vlaanderen (voor degenen die op TV1 "Het leven zoals het is... kinderziekenhuis" volgen, wel dat ziekenhuis dus, Gasthuisberg in Leuven), maar toch hebben ze me toen tijdelijk geweigerd met opgaaf van volgende reden: stel nu eens dat er een ieniemieniekansje bestaat dat de arts toen een slecht gesteriliseerde camera heeft gebruikt, met daarbovenop de ieniemieniekans dat de vorige patient net toevallig met HIV besmet is, dan zou ik heeeeeeeeeeel misschien HIV hebben kunnen oplopen en dat doorgeven in mn plasma. Heb dus 6 maanden moeten wachten (is de periode waarna je bij HIV besmetting zeker als seropositief getest wordt), vooraleer ze mijn plasma weer wilden gebruiken. Op één manier misschien absoluut overdreven, langs de andere kant heeft het me meer dan ooit doen inzien hoe erg ze hun best doen om dat bloed ed absoluut 100% veilig te houden, en hoe ze niet blij zijn met 99,9999999% veilig. Mij mogen ze bloed geven als ik het nodig heb, en ik zal blijven iets in de plaats geven zelfs al heb ik het zelf nooit nodig.

En zoals ook al iemand eerder zei: je wordt elke keer getest op HIV, Hepatitis, .... alle bloedcellen worden geteld, je ijzergehalte wordt nagekeken (Je krijgt het alleen te horen als er iets mis is)


Dat misprikken, tja, wat kan ik daar van zeggen? In het donorcentrum waar ik ga plasmageven lopen een tiental dokters in totaal rond, die niets anders doen dan elke dag tientallen donoren "lek prikken" en daar heb ik het volste vertrouwen in. (Oke, toegegeven, ik heb ook heel makkelijke aders, zowel links als rechts, en heb na al die keren ook echt een "tapgat" in elke arm waar ze zich kunnen op richten)
Laatst had ik een mindere ervaring (naald er te ver in) met een jonge dokter, maar ja, die moet het ook leren.


Voor de mensen die zich afvragen of het wel echt zo nodig is: ga eens babbelen in een donorcentrum bij jou in de buurt. Niet alleen bij ongevallen en operaties hebben ze bloed nodig, het wordt ook gebruikt bij onderzoek ed.
Ook plasma is erg belangrijk, onder andere voor brandwondenpatienten, mensen met een slechte bloedstolling, mensen met een verminderd afweersysteem, .... (ook voor onderzoek)

Of waarom geen bloedplaatjes geven? Dat moet je niet vaak doen, en enkel wanneer ze het nodig hebben, dan word je opgebeld en mag je gaan. (bloedplaatjes kunnen ze maar beperkt houden)


Bloed geven MAG om de drie maanden, Plasma MAG om de twee weken.
Mag, moet niet, en zo weinig of zo vaak als je wil
(ik geef de maximale frequentie) OK dan!

http://www.open-canoe.be
Best friends are the ones that can see the hurt in your eyes, when everyone else is fooled by your smile.

isabelle

Berichten: 3447
Geregistreerd: 28-08-02
Woonplaats: terneuzen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 19:22

i heb een jaar terug een donorcodificiel ingevuld en nog steeds niks gehoord, dus zo een spoed zal er iet bij zitten denk ik dan....ik heb ze ook al gebeld en ze gingen er werk van maken en nog steeds niks, dan heb ik zoiets vn, dan niet...mijn man is wel donor !

GÜNTHER 01-11-1999
SVEN 24-07-2001
CHEYENNE 06-02-2006
-6kg

Heranda

Berichten: 16473
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: Vlissingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 19:28

Ik wil wel donor zijn, nog niks ingevuld maar wil het wel...
Maar als je dood bent heb je zelf niks meer aan je organen, en een ander iemand wel en die kan je er weer mee helpen!

    If you can dream it, you can do it ...

__Marloes__

Berichten: 7830
Geregistreerd: 07-08-03
Woonplaats: Vierlingsbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 19:49

Ik ben 18 en kan me binnenkort dus eindelijk laten registreren! Ik ben donor, heb al vanaf mijn tiende een donorcodicil in mijn portemonnee. Ik heb er eigenlijk ook nooit over na hoeven denken, voor mij is het vanzelfsprekend.

Ook tijdens mijn leven wil ik donor zijn. Niet bloeddonor, want ik ben heel bang voor alles wat met naalden te maken heeft. Het lijkt bijna wel een fobie, dus dat is niet verstandig. Maar andere 'dingen' die ik kan missen tijdens mijn leven mogen ze zo hebben.

Komt misschien ook door mijn broertje. Toen hij net geboren was ontdekten ze dat zijn ene nier heel ziek was. Als het iets later was ontdekt had hij het waarschijnlijk niet eens overleefd. Die nier is toen verwijderd en hij leeft dus al die tijd (hij is nu 15) al met één nier. Wat ook makkelijk kan. Maar mocht er ooit iets met die nier aan de hand zijn, heeft hij dus heel snel een nieuwe nodig. En dan sta ik vooraan om te laten onderzoeken of die van mij geschikt is. Maar ook voor onbekenden zou ik dat doen.

Natuurlijk vind ik (net als veel mensen) het ook een beetje een raar idee dat ze vanalles bij me weg kunnen halen als ik dood ben. Maar het idee dat ik mensenlevens kan redden met mijn organen, of huid of wat dan ook, dat vind ik geweldig. Zelf heb je het echt niet meer nodig als je overleden bent. En je hoeft ook niet bang te zijn dat je er niet uit ziet tijdens je begrafenis, want huid bijvoorbeeld halen ze echt niet van je gezicht, maar van je billen, buik, benen, waar dus kleren zitten. Er wordt voor gezorgd dat je er toonbaar uitziet, dus daar zie ik echt geen probleem.

Ik kan zelf ook echt geen reden bedenken om na je dood geen donor te zijn. Je kan mensen helpen! En als ikzelf ziek word, hoop ik dat er mensen zijn die er net zo over denken als ik. Geef toe, iedereen (donor of niet) hoopt dat.

Mireille

Berichten: 41958
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 19:51

Omdat ik pas 15 ben ben ik nog nog geen donor maar ik heb me voorgenomen om donor te zijn voor wanneer ik dood ben.

Als anderen mensen iets nodig hebben om te overleven, en ik er toch al niet meer ben, dan geef ik het ze graag.

Mijn naam is haas.

Incognito! 8-)

jihoe
Berichten: 1116
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 20:13

ik ben zelf bloeddonor en vind het een fijn idee dat ik 2 keer per jaar helemaal nagekeken wordt. Ook ik heb een tijdje geen bloed mogen geven. Eerst omdat ik een te lage bloeddruk heb en toen dat goed was woog ik te weinig, Nu is alles weer in orde en geef ik weer bloed.
Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die geen bloed willen geven (buiten medische redenen om) maar het wel belachelijk zouden vinden als ze een ongeluk krijgen en er geen bloed is en dat nog wel in een westers land, dat moet toch niet kunnen?

Z1+1

Lautjuh123

Berichten: 5174
Geregistreerd: 20-10-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 20:21

Ik heb voor de bovenste optie gekozen, na mn dood mogen ze alles pakken wat ze nodig hebben!
Ik wil ook wel bloeddonor worden maar ik weet niet of ik ook snel een nier oid. zou afstaan! (Je kan er toch 1 afstaan als je nog leeft ofzo?)
Dat ligt aan de omstandigheden.. Lachen

Lavanta

Berichten: 2485
Geregistreerd: 26-08-02
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-03 20:21

Ik heb gekozen voor anders. Om de volgende reden eigenlijk. Ik wil opzich wel donor worden, alleen ik slik eigenlijk al me hele leven heel veel medicijnen en al mijn organen zijn eigenlijk al vergiftigd met rotzooi.
Mijn tante wacht al meer als 4jaar op een nieuwe nier, laatst hadden we het hier thuis over en over wel of geen donor. Ik maak het beetje van dichtbij mee dat ze zo lang moet wachten en dat ze 3x per week naar het ziekenhuis moet voor de dialise . Dat eigenlijk het hele leven van dat gezin op zijn kop staat en dat ze er altijd rekening mee moeten houden. Dit lijkt me echt een hel om mee te moeten maken, daarom zou ik heel graag donor willen worden. Maar goed mijn organen kan denk ik niemand gebruiken

Winnowill VTH (v. Numero Uno) naar de Hengstenkeuring??!!!


Paardenkracht: Het buitengewone vermogen van een paard om de mens op te beuren.