Antieke spiegelreflex

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lepeltje

Berichten: 2805
Geregistreerd: 16-04-01
Woonplaats: de keukenla

Antieke spiegelreflex

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-03 00:00

Ik ben een beetje aan het uitproberen met de antieke spiegelreflex van mijn ouders, het ding is minstens 20 jaar oud maar maakt nog best mooie foto's. Haha! Tenminste, zolang ik ze niet maak. *LOL*
Ik had vanmiddag de foto's opgehaald maar ze waren niet echt denderend gelukt. Niet superlelijk, maar ook niet supermooi. Schijnheilig Ik vond het vooral heel lastig dat als je ook maar één stap opzij gaat, je de belichting ook gelijk weer anders in moet stellen. En als ik dan een foto wil maken van een bewegend paard, dan blijf ik bezig. Haha! Aangezien ik een paard niet kan vragen of ie even op die plek daar wil gaan staan zodat ik rustig scherp kan stellen etc.
Maar goed, hoe krijg je dat nu goed voor elkaar, zonder eerst een eeuw met de belichting te knoeien, scherp te stellen, etc.
En wat is het handigst, eerst de belichting instellen en dan scherpstellen of andersom?
En... sorry, nog een vraag..
Afbeelding
Dit is een plaatje van de gebruiksaanwijzing die op internet staat van dat oude ding, die dinges links had ik op 125 staan, kan iemand me een beetje uitleggen wat het precies inhoudt en op wat ik hem in moet stellen als ik de achtergrond vaag wil hebben? (kleine scherpte-diepte toch?? Bloos )

Als iemand behoefte heeft de gebruiksaanwijzing te lezen van die camera:
http://www.butkus.org/chinon/cs/cs.htm

Washbar, 100% natuurlijke shampoo uit Nieuw-Zeeland voor paarden en honden


MariekeR

Berichten: 1233
Geregistreerd: 09-09-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 00:37

Lepeltje schreef:
En... sorry, nog een vraag..
[img]
http://www.butkus.org/chinon/cs/body08.jpg[/img]
Dit is een plaatje van de gebruiksaanwijzing die op internet staat van dat oude ding, die dinges links had ik op 125 staan, kan iemand me een beetje uitleggen wat het precies inhoudt en op wat ik hem in moet stellen als ik de achtergrond vaag wil hebben? (kleine scherpte-diepte toch?? Bloos )


Met de andere dingen kan ik je niet helpen, maar die 125 staat voor 1/125 s. De sluitertijd dus. De scherpte-diepte, diafragma, stel je waarschijnlijk in met een ring aan de lens.

ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 00:40

Heh, klinkt bekend. Ik heb een 25 jaar oude Canon en een bijna 30-jaar oude Pentax. Heerlijke camera's, ik gebruik ze veel, maar als je point-en-shoot gewend ben is het even wennen...

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

Don_Marcello

Berichten: 1226
Geregistreerd: 16-07-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 00:43

Op een ouwe fiets moet je het leren! Perfecte camera hiervoor! Met zo'n ding leer je pas echt fotograferen en ga je ook snappen wat de camera moet doen.

Spoedcursusje van Don Marcello:


Het draaiknopje dat je hier ziet is voor de sluitertijd. Hoe kleiner het getal hoe langer de film belicht wordt. 8 = 1/8 seconde. Als de sluiter lang open is heb je kans dat je of de camera beweegt of het onderwerp dat je fotorafeerd beweegt. Het handelje is om de film door te draaien en de sluiter te spannen. Het knopje er tussenin is om een daadonstanner in te schroeven (een soort afstandsbediening). 1/125 lukt al vaak redelijk maar als het donker is zal je een soms een langere sluiter nodig hebben, en als het onderwerp snel beweeegt een kortere. Waarschijnlijk zie je door de zoeker een rondje of zo dat op en neer gaat als je aan dit knopje draait.

Op de lens zit een ring met getallen (van 4.5, 6.6, 8. 11, 22, 15) bij dure lenzen is het eerste getal erg laag. Met deze ring stel je het diafragma in, dat is de opening waar de hoeveelheid licht mee wordt geregeld. Als je in de zoeker kijkt aan aan de ring draait zie dat de meter meer licht aangeeft bij een kleiner getal. Een grote diafragma laat veel licht binnnen, maar de scherptediepte wordt dan kleiner (de achtergrond wordt wazig) als je meerdere onderwerpen op een foto zet die op verschillende afstanden staan moet je een kleiner diafragma nemen.

Diafragme en sluiterdijd gaan samen. Bij een groter diafragma kan je een kortere sluitertijd gebruiken (of een andere film gebruiken). Maak eens een antal dezelfde fotos met verschillende instellingen, en schrijf de instellingen op zodat je weet hoe het het ingesteld had.

Veel experimenteren!

De belichting veranderd meestal niet zo heel snel. Kies eerst de sluiterrijd, en dan het diafragma door door de zoeker naar het onderwerp te kijken. Schuift er een wolke voor of zo of zakt het licht teveel even bijstellen, maar ook niet te stel. Als je ineens meer tegelicht hebt, wil je NIET je meteen je belichting aanpassen dat doen automaten nou altijd fout!!) Afstand instellen zul je continue moeten doen, dat moet altijd zo scherp mogelijk zijn.

Have fun!!

Guinevere

Berichten: 5350
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Verenigde Staten

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 05:41

Wat is eigenlijk een spiegelreflex camera? Bloos

batje

Berichten: 10385
Geregistreerd: 18-10-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 11:38

Ik heb een Kodak Retina (Retinette) uit 1940.. vind het helemaal geweldig, maar snap er eerlijk gezegd niets van..
Als iemand het leuk vindt een keer in Amsterdam te komen stoeien met dat ding.. Lachen

Belle comme une Fleur! En dan komt er een tijd van Nixmeerhoeve..
15-07-08 Trotse mama van Daniel *\o/* en Eileen 03-12-2009!

Pegasus

Berichten: 1066
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Mijdrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 11:40

http://www.danilos-camera-service.nl/spiegelreflex.html
Je kijkt door de zoeker via een prisma en een spiegel door de lens.
Als je de foto maakt, wordt de spiegel omhoog geklapt en de film erachter belicht. Omdat je door de lens kijkt zie je dus van te voren precies hoe de foto gaat worden.

En Marcello : hebben die oude camera's al een belichtingsmeter ?
Zo nee, dan zul je toch een losse moeten gebruiken of met wat
'rule of thumb' waardes moeten werken.

Oeps iets te snel, volgens de gebruiksaanwijzing heeft de Chinon er wel een. Haha!

Lepeltje

Berichten: 2805
Geregistreerd: 16-04-01
Woonplaats: de keukenla

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-03 16:16

Ik geloof dat ik het wel een beetje snap, en als het weer een beetje beter wordt ga ik het weer proberen. Haha!

Deze foto's had ik pas gemaakt, ze zijn errug donker, de originele ook wel een beetje, maar onze scanner maakt er echt een t*ringzooi van. Boos!

Afbeelding
Op de echte foto kan je haar linkeroog ook nog zien, en het is de enige foto waarbij de achtergrond wazig is. (eigenlijk was dat de bedoeling bij alle foto's, maar van je fouten leer je he Knipoog ) De zon stond een beetje laag en je snapt denk ik al wel van welke kant.. Haha! Ik denk dat ik wat meer belichting had moeten doen maar goud, zeggen jullie maar wat ik allemaal beter had moeten doen. Haha!

Afbeelding
Deze is ook iets donker, de achtergrond is echt prut, maar het waren ook probeersels he.. Schijnheilig Hier was het dus ook de bedoeling dat de achtergrond wazig werd, maar het is zoals je ziet niet echt gelukt.. Scheve mond

De foto's zijn gemaakt met sluitertijd 1/125 en de belichting weet ik niet meer eigenlijk. Scheve mond Ik geloof niet dat ik hem heel hoog had staan want 't was één van de weinige zonnige dagen.. Schijnheilig Dus dat heb ik fout gedaan denk ik, had ik een langere sluitertijd moeten kiezen met een grotere belichting?? ( dus getalletje van belichting op bijv. 2 in plaats van 4 Verward )

Washbar, 100% natuurlijke shampoo uit Nieuw-Zeeland voor paarden en honden

Don_Marcello

Berichten: 1226
Geregistreerd: 16-07-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 19:52

Nee, juist andersom. Het getalletje op de lens (het diafragma) zo klein mogelijk (ik denk 1.7 op jou lens) Klein getal betekent groot diafragma. Het wijzertje rechts in de zoeker staat dan heel hoog. Dan met het draaiknopje dat rechts bovenop de camera (dat je tot nu toe op 125 had staan) naar een groter getal draaien, (kortere sluitertijd). De + en -gaan dan naar boven (denk ik). Als je veel tegenlicht hebt zoals in de bovenste foto, moet je iets meer licht geven, het wijzertje hoeft dan niet in het midden maar mag tegen de "+"aan komen. dus meer als in fig 17. maar ook niet zo veel, hou de onderkant van de + aan. Bij licht méé probeer je de + en - wel in het midden over het wijzertje te doen.

Afbeelding

Lepeltje

Berichten: 2805
Geregistreerd: 16-04-01
Woonplaats: de keukenla

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-12-03 22:21

Oke, dus ik had een kortere sluitertijd en een kleiner getal van het diafragma moeten kiezen, dus grotere diafragmaopening. (voor de helft goed Haha! )

Heb je ook nog zin om commentaar te geven op deze foto's?:

Afbeelding
Van de hond, op een paar balen hooi. De echte foto is weer lichter, zoals normaal Schijnheilig .
Ik denk zelf dat ik weer wat meer licht had moeten geven, dus kleiner getal diafragma. Toen ik de foto maakte had ik het wijzertje netjes in het midden staan, omdat het mooi licht was.. Blijkbaar was het niet genoeg, heb je daar een verklaring voor? Bloos!
De achtergrond was achteraf gezien ook niet zo mooi gekozen...

Afbeelding
Ook bij deze foto is de achtergrond slecht en mijn schaduw verpest het weer eens. Huilen

Washbar, 100% natuurlijke shampoo uit Nieuw-Zeeland voor paarden en honden

Don_Marcello

Berichten: 1226
Geregistreerd: 16-07-03
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-03 23:48

Je begint het snappen. Je had bij de foto van Balou inderdaad wat meer licht moeten gebruiken; of groter diafragma of langere sluitertijd. Dat je meter dacht dat het zo goed was komt omdat er veel witte lucht op staat. De lichtmeter van je camera neemt het gemiddelde. Wat je ook kan doen eerst wat dichterbij het onderwerp gaan staan, dan meten, en die sluitertijd en diafragma gebruiken. De lichtmeter zal dan wel wat overbelichting aangeven, maar als je weet waarom is dat niet zo erg. Bij een automatische camera moet je een zo'n geval 1 of twee stops overbelichting aangeven.

Bij allebei de foto's geldt dat je wat beter op de achtergrond moet letten, en inderdaad ook op je eigen schaduw natuurlijk.

Fijne kerstdagen!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _classic, Ashley5, BingBot, Catoohh, ellen05, EllisL, Es_ther, flavlip, Floriske, Furrow, Galaika, Jo_vales, JolisaJ, Judith_, Karmandi, Mariett, Nueve, RoronaZorro, shadow2, Tamara1991, Tucktuck, Vero en 198 bezoekers