Kind met astma op de basisschool....

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Kind met astma op de basisschool....

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-11-03 17:44

Zoals sommigen wel weten heeft mijn zoontje van 7 jaar een behoorlijk ernstige vorm van astma.
Meestal heeft hij 'snachts aanvallen.
Op het moment gaat het aardig, maar hij heeft een slechte maand achter de rug, met 2 predisonkuren en wekelijkse ziekenhuisbezoekjes.

Op school gaat het over het algemeen heel goed: hij verzuimd zelden en komt goed mee. Hij kan gewoon gymen, rennen etc, omdat hij met name reageert op rondzwervende virussen.
Toch is hij vaak moe, met name omdat hij 's nachts zo onrustig slaapt als hij benauwd is. Ikgeef het wel aan op school, maar ze zeggen er weinig van te merken, hij speelt net zo druk als de andere banjers.
Nu kreeg ik zijn rapport en daar stond weer op dat zijn werktempo te traag is, hij werkt niet door en zit dan te dromen. Dit zit niet specifiek in zijn karakter.
Gisteren was ik bij de kinderlongarts en die zei dat het toch kan komen doordat Nigel te moe is...spelen lijdt af...werken is zitten op je stoel: danslaat vermoeidheid toe. Ik vind dit wel logisch klinken.
Heeft iemand een kind met astma die dit herkent>

Groetjes Suzanne


Gast739

Berichten: 3333
Geregistreerd: 06-10-03
Woonplaats: Heppen (Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 18:06

Ik heb zelf ook astma en vorige week weer flink last gehad.
Bij mij is het ook dat het wel gaat zolang ik bezig ben, maar als ik dan ga zitten is het meteen gebeurd en ben ik slap en moe.
Ik ben dan wel geen kind meer maar kan me goed voorstellen dat jou zoontje daardoor soms te moe is om z'n aandacht bij de les te houden.

Heel veel sterkte voor jullie allemaal.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 18:19

Het astmafonds heeft ook een forum op hun website, misschien dat je daar meer vandaan kunt halen? Zelfs een speciale groep voor ouders van kinderen met astma.
www.astmafonds.nl

Nulla tenaci invia est via

Dimple

Berichten: 7400
Geregistreerd: 23-10-01
Woonplaats: @home in de polder

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 19:33

Hai Hai,

In jouw verhaal herken ik mjn eigen verhaal. Ik ben nu al 30 jaar, maar kan me de schoolperiodes nog goed herinneren.

Ik kan je helaas niet helpen met handige tips want wat je verteld is gewoon een feit.
Ik had vroeger last met concentreren, maar was idd wel erg druk met spelen. Een snelle leerling ben ik nooit geweest, ik was veel drukker met de omgeving. Ben ook maar een praktijk mens. Laat mij maar dingen doen en dan komt het wel goed!

Ik denk dat je je zoontje wel sturing kan geven maar hij zelf een stuk vrijheid nodig heeft om zijn leven te leiden. Dat klinkt wellicht raar voor een kind van 7, maar de momenten dat hij zich goed voelt zal hij willen benutten. Er zijn nl genoeg momenten dat hij niet mee kan komen.

En op school........tja, dat is moeilijk. Ik kan me herinneren uit de 2e klas dat de leraar zei ´ga maar bij het raam zitten´ toen ik vertelde dat ik het benauwd had. Dat ik daarna weer 2 weken onder de pannen was met allerlei medicijnen viel hem blijkbaar niet op.
Wat je nu doet moet je blijven volhouden, blijven vertellen wat er speelt, wat astma is.
Wellicht is het een idee om meer begrip bij leraren en ouders te creeeren door een soort van voorlichtingsavond te houden.
Of laat leraren op bezoek komen wanneer hij een slecht moment heeft. Het is wel confronterend, maar zorgt wel voor begrip!

Nou, wellicht heb je er wat aan. PB me maar als je eens van gedachten wilt wisselen of ervaring wilt delen!

Succes!

Op zoek naar de zon!!!

12344321
Berichten: 9836
Geregistreerd: 14-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 20:00

Mijn broertje en zusje hebben beide cara in ernstige vorm. Zij zijnnaar een openlucht basisschool geweest. Dat is een school voor langdurig zieke kinderen. Ze krijgen daar alle hulp, medicatie, rust enz die ze nodig hebben, maar krijgen wel op normaal basisschool niveau les. Ze bouwen geen achterstand op.
Kijk maar eens op http://www.wbnoteboomschool.nl
Dat is de school waar ze hebben gezeten.

caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 20:24

je kan je zoontje inderdaad naar een school voor kinderen die langdurig ziek zijn sturen, maar dat hoeft niet persé.

het zou fijner zijn moesten ze op school begrip hebben voor je zoontje z'n probleem.
als een mentaal gehandicapt kind via inclusie in een gewone basisschool kan zitten, is dit slechts een kleine moeite. helaas moeten ze hier wel voor open staan.
succes alvast!

en ze bouwen zoals sorane zegt helemaal geen achterstand op een speciale school (type 4 ?)!

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 20:34

Ik heb tijdens mijn middelbare school astma 'opgelopen'. Inspanningsastma was de conclusie en ik zou er wel over heen groeien op mijn 19e. Binnen een paar jaar was het echter chronisch hoesten en dat werd door de arts niet (h)erkend. Ik was ook vaak ziek en miste in de 4e en de 5e grofweg 2x een halfjaar school. Het niet begrepen worden door de arts(en) en mijn medeleerlingen (niet de schoolleiding overigens, hoewel zij ook niets voor mij regelden) heeft nog dagelijks effect. Ik ben er ontzettend kwaad over geweest. Inmiddels heeft die ongelofelijke kwaadheid met bijbehorende verwijten aan de algehele medische wereld een beetje plaats gemaakt voor een lichte vorm van desintresse. Ik weet wat ik heb (chronische bronchitis + daarbij nog mijn astma) en nu ik 21 ben, ben ik over niets heen gegroeid. Ik weet niet meer wat benauwd is, ik doe wat ik wil en waar ik zin in heb. Ik heb een beetje schijt aan wat anderen ervan vinden/denken. Anders heb ik helemaal geen leven meer.
Side-effect is wel dat ik niet zomaar lang uit kan gaan, dan lig ik een week plat. Ik ga dus betrekkelijk vroeg naar bed, ben heel erg snel vermoeid (na een volle dag werken bijv.) en doe dingen als fietsen in mijn eigen tempo (af en toe stoppen bijv.). Dat wil niet zeggen dat ik onderdoe voor mijn collega's en leeftijdsgenoten. Ik fiets ook rustig 5 km met 20 km/h, ik werk me ook gewoon 8 uur (of 11 zoals laatst) achter elkaar te pletter. Dat ik dan vermoeider ben en écht 8-10 uur slaap nodig heb, so be it. Officieel mankeer ik vrijwel niks (inspanningsastma is een klein beetje vervelend in vergelijking met wat ik nu heb), dus zo doe ik het ook voorkomen. Haha!
Het feit dat het niet onderkend is, heeft mij ontzettend gekwetst kun je wel zeggen. Niet dat ik zielig in een hoekje wil gaan zitten, maar als 'vriendinnen' zeggen dat ze het nu wel weten als ik weer eens een week gemist had op school en de les verhoestte... dan kun je écht door de grond zakken. Ook de opmerking van de specialist mbt tot bronchitis (dat gaat binnen 2-3 maanden wel over, het is een beginnende of eindigende ontstekingshaard, blaaaaaat) heeft mij echt verbaasd. Niet dat ik als 'zielig' behandeld wil(de) worden, asjeblieft niet. Maar een beetje begrip hier of daar is ook niet weg. Ik had wel het geluk dat ik in de helft van de tijd en vooral door zélf te leren toch mijn VWO gehaald heb met hele mooie cijfers (behalve wiskunde Tong uitsteken). Ik leer ook erg makkelijk, da's dan weer een voordeel. Wat mij uiteindelijk heel erg geholpen heeft (het is alleen nog niet over Scheve mond ) is trainen. Halfuurtje per week hardlopen heeft wonderen gedaan, zwemmen etc. Word je wel moe van, maar uiteindelijk heb ik dáárdoor in de zesde geen lesdag gemist en voor vrijwel alle vakken hele goede cijfers kunnen halen.

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-03 15:17

Voorheen is er sprake van geweest dat Nigel opgenomen zou worden in Heideheuvel...een soort internaat voor carapatienten. Gelukkig is het zover niet gekomen.
Hij heeft al zoveel meegemaakt, ik houd hem het liefst in zijn eigen omgeving en op zijn eigen school, want hij heeft het er erg naar zijn zin.

We kunnen op elk moment in het ziekenhuis verschijnen en hebben een goede kinderlongarts. Eens in de maand doen we zowiezo een check up: longfunctie (blazen), kinderlongarts en caraverpleegkundige achter elkaar. We zijn dan een middag onder de pannen. In periodes van benauwdheid komt dit rustig meerdere keren per week voor.

We hebben een fijne caraverpleegkundige en zij wil graag bij school langsgaan om aan de leerkrachten uit te leggen wat Nigel precies mankeert en wat voor impact het heeft...ook als het niet slecht gaat. Hij is altijd wat moe.
Verder is hij overigens kerngezond hoor: het is gelukkig geen ziek, slap popje, maar een springlevende banjer.Wat klein voor zijn leeftijd, maar absoluut net zo druk als de rest... Knipoog

Miep

Berichten: 1707
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 15:27

Ik ben zelf ook een ernstig astma/cara patiënt geweest, ben er nu voor een deel overheen gegroeid.
Wat ik nog weet is dat er weinig begrip voor mij was, in de kleuterklassen ging het nog wel, maar hoe hoger de klas hoe minder begrip.
Mijn ouders hebben er altijd op gestaan dat er een bakje water op/aan de verwarmingen ( Verward ) hing/stond.
Daardoor is de lucht minder droog.
Verder moest ik ten alle tijden naar buiten mogen, en onbeperkt mogen drinken.
Ik had altijd een flesje spa op mijn tafeltje staan, en was soms vaker buiten dan binnen.
Op de deur van mijn lokaal stond altijd voor de schoonmakers op een briefje dat de klas zeer zorgvuldig moest worden gestofzuigd.( vaak 2 keer per dag )

Verder schiet me zo niks te binnen, als er weer wat te binnen schiet hoor je het Haha!

Groetjes Miep Knipoog

* Profiel aangepast, nu met foto's *

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-03 15:49

Bij mijn zoon speelt stof eigenlijk geen rol. Hij is laatst weer getest en er kwam op dat gebied niks uit. Eigenlijk is hij helemaal niet zo allergisch, behalve voor katten (6 op de schaal van 0-6) . Voor onze pers heb ik daardoor al een goed thuis gezocht toen Nigel 3 was.
Hij reageert met name op virussen. Zijn tweelingbroer is simpel verkouden en hij krijgt een aanval en als hij pech heeft een longontsteking.

Wat ik sneu vind is dat wij altijd hebben gedacht dat dat trage in het werk gewoon in zijn karakter zat, dat hij wat lui was. Zijn vader komt ook pas in actie als het vuur hem aan de schenen ligt en de deadline in zicht is.
Nu blijkt dus dat hij wsch gewoon te moe is. Spelen en druk doen gaat hem goed af...maar zodra hij zit....
Ik ben min of meer blij om te horen dat mensen dit herkennen.

Kennen jullie ook het feit dat je bij een aanval knock out kunt gaan?
Zo is er niks aan de hand, en zo kan hij voor een paar sec buiten westen zijn. Hij moet dan zsm een prednisoninjectie hebben.

Miep

Berichten: 1707
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 16:02

Ik ben al heel vaak buiten bewust zijn geweest, voel het niet aankomen.
Zodra ik dan weer wakker word lijkt het alsof me keel word dicht geknepen.
Ik was ook altijd heel moe, kwam ook omdat ik snachts geen oog dicht deed.
Hier boven op kwam een koemelk allergie, waarvan een reactie ook erge vermoeidheid is.

Groetjes Miep Knipoog

* Profiel aangepast, nu met foto's *

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-03 17:08

Gelukkig heeft hij het niet vaak gehad, een keer of 5 in zijn hele leven.
Maar is dat puur door een verkeerde ademhaling, of meer door een soort zuurstoftekort?
Lijkt nl wat op breath holding spell.

Miep

Berichten: 1707
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 18:03

Bij mij is het vaak een opvolging van het een op het ander.
Het begint vaak met benauwdheid, waardoor ik een andere dan normale ademhaling krijg.

Groetjes Miep Knipoog

* Profiel aangepast, nu met foto's *

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-03 17:56

Buiten westen raken oid, komt bij mij eigenlijk nooit voor. Sowieso val ik vrijwel nooit flauw. Kan een dag niet eten en nog kilometers hardlopen bij wijze van spreken (voor lange wedstrijden krijg ik bijv. geen hap door m'n keel, pas na 25 km intensief knolhobbelen eet ik 's een hapje). Wel heb ik in het verleden regelmatig tegenover mijn dokter geklaagd over duizelingen. Dat was ook normaal, 't hoorde erbij. (en sinds ik astma heb sta ik maar op 3 medicijnen: Flixotide, Serevent en sporadisch Ventolin, een klein tijdje ook Flixonase gehad, maar dat was zulk bruut spul dat mijn neus er meer van dicht ging zitten dan dattie open ging)

Inspanningsastma herken ik overigens wel heel duidelijk. Ik heb het m.n. benauwd als ik een stukkie ren of gerend heb. Hoewel het inmiddels al járen zo is dat ik het constant benauwd heb en élke ademteug enorm veel moeite kost. Het valt alleen niet zo heel erg veel op. Vooral in de tijd dat ik opzettelijk getraind heb, heb ik wel momenten gehad dat ik 5 minuten moest hardlopen en na 4,5 minuut geen lucht meer kreeg (heeft ook met mijn hyperventilatie te maken wsch). En ik maar rennen, conditieverbeteren.

Concentratieproblemen heb ik altijd al gehad en of dat door de astma kwam of daardoor verergerd is kan ik niet zeggen. Alleen maar dat ik het geluk gehad heb dat het voor mij niet zo heel veel heeft uitgemaakt.

Ook het virusje verhaal herken ik wel. Jaarlijkse griepprik doet wonderen, ik heb nu vrijwel nergens last meer van. Zeker niet van die hele diepe dips van een week met koorts op bed moeten liggen (en dat dus niet doen, ik kon als ukkie van 5 al niet gewoon doodziek zijn met longenontsteking, d'r uit was ik). Hoewel ik het op het moment weer vrij zwaar heb, 40 uur in de week werken en de griepprik in oktober vergeten.
Met huisstofmijt-allergie (4, vrij heftig) kan ik een paar dagen later ook hondsberoerd zijn (incl koorts, ontstoken longen etc). Dat is heel erg vervelend.
Overigens heb ik liever droge lucht dan vochtige lucht. Vochtige lucht is moeilijker te inhaleren. In huis hebben wij van die verdampers staan ivm de parketvloer. Die dingen blijken dus vol met schimmels etc. te zitten en dat merk ik gelijk. Stiekem trek ik dan ook gewoon de stekker eruit, 't is geen sauna! (daar kan ik dus ook al écht niet tegen).

Ik denk overigens ook dat je je vooral niet te veel zorgen moet maken. Lekker laten spelen. Mijn ouders hebben nooit heel openlijk hun ernstige zorgen uitgesproken en mij dingen verboden of mijn omgeving geprobeerd te controleren (ik vind dat altijd heel vervelend, hoezo ik ben anders?). Hoewel mijn moeder zich in de 6e opeens realiseerde dat ik echt niet zo gezond was toen ze mijn klasgenootje (ernstige nierziekte, zag er altijd heel slecht uit) zag. We zijn ook een keer op zo'n astmafonds dag geweest en daar wilde ik ook heel snel weer weg. Voor mijn ouders heeft het ook nooit uitgemaakt wat voor opleiding ik deed, als ik maar mijn best deed. Als ik, zoals het er even naar uit zag, in de 4e was blijven zitten had iedereen zijn schouders opgehaald. Ik werd daar alleen nogal pissig van, juist dat het schijnbaar niemand kon schelen dat ik bleef zitten, ongeacht of ik nou wel of niet ziek was ofzo. Ik was vroeger wel altijd gek op uitzonderingsposities, maar het is heel vervelend om dingen niet te mogen/kunnen en dan een stickertje opgeplakt te krijgen. In het zieligen-hoekje hoorde ik imo echt niet thuis. 't Was al vervelend genoeg dat ik moeite had om anderen bij te benen.

(Vandaag trouwens bij iemand gezeten die sinds 5 weken met een bronchitis kuchje rondloopt en daarmee vergeleken ben ik echt heilig, naar hoestje, dat wel, maar ik hoest nu niet (meer) de hele dag door. Tong uitsteken)

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Adindaa, Believe, Benita, blue_sky, collendoorn, Frits2008, GoogleAdsense, ivorysgirl1, joep1970, Lienie_F, luuntje, Magrathea, MariekeS_, Phylos, Selina, srsW, xNinja, Yahoo en 91 bezoekers