Google moet fikse boete betalen

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34642
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Google moet fikse boete betalen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-03 15:05

Google moet fikse boete betalen

Een Franse rechtbank heeft beslist dat Google het merkenrecht geschonden heeft door bedrijven de mogelijkheid te bieden te adverteren met namen van concurrenten op de site van de zoekmachine. Google moet 75.000 euro betalen, en binnen dertig dagen stoppen met de praktijken.
Google mag in Frankrijk niet langer zoektermen verkopen als deze zoekterm een merk- of bedrijfsnaam is. Voor Google een netelige kwestie: het bedrijf behaalt juist inkomsten aan het verkopen van zoekwoorden. Bedrijven kunnen zelf bij Google aangeven, bij welk zoekwoordje hun advertentie op de site verschijnt. Dit kan met de dienst AdWords. Het is de voornaamste inkomstenbron voor Google.

Een rechtbankt te Nanterre, vlak bij Parijs, heeft nu beslist dat Google inbreuk op het merkenrecht heeft gemaakt. Niet de adverteerder is verantwoordelijk, maar Google zelf, zo oordeelde de rechter.

De vraag is hoe Google ooit een controlesysteem kan inbouwen. Ondernemers kunnen zelf zoektermen invullen via een webformulier, het is nauwelijks te controleren wie concurrent van wie is. Daarnaast is het nauwelijks na te gaan of het om een gewoon woord gaat, of toch om een merknaam.

Ook in Nederland doet Google aan AdWords die linken aan een concurrent: wie bijvoorbeeld in de Nederlandse Google de merknaam van het online reisbureau eBookers intikt, krijgt aan de zijkant een advertentie van de concurrent Vergelijk.nl. Maar er zijn talloze voorbeelden te vinden van bedrijven die het zoekwoord van een concurrent opkopen, zodat een advertentie verschijnt. Bij zoekmachines is dit een vrij gangbare praktijk, het levert ze geld op.

In de Franse zaak draaide het om de eigenaar van het reisbureau 'Bourse des vols' ('markt voor vluchten') die concurrenten wilde stoppen met linken. Google weigerde met het argument dat ze niet zelf verantwoordelijk zijn; dat de term 'bourse des vols' generiek is en dat het technisch gezien nooit te controleren is of het een merknaam was.

Maar het reisbureau toog naar de rechter en won. De boete is 75.000 euro, 1500 euro voor elke overtreding.

Echter, wie nu nog Bourse des vols intikt op de Nederlandse Google-variant, krijgt een advertentie te zien van eBookers en van een Frans reisbureau met de naam Voyager moins cher.

Take time to do what makes your soul happy.

[RIJ-ITP] Wil jij ook een likje?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie