kat uit het asiel -> tips?

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Eilandje

Berichten: 2553
Geregistreerd: 05-01-02
Woonplaats: Belgiƫ

kat uit het asiel -> tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-03 14:48

Mijn vriend en ik hebben vandaag een optie genomen op een volwassen kat uit het asiel. Een superleuke muisgrijze gecastreerde kater en een echt knuffelbeest. Tegen het weekend verhuist hij (eerst nog de nodige spulletjes halen). Nu vroeg ik me af of er nog iemand tips heeft over:

- hoe we de verhuis zo aangenaam mogelijk kunnen maken voor hem. Hij zit nl al sinds mei in het asiel, dus de nieuwe omgeving gaat serieus wennen voor hem zijn.

- hoe een kat tevreden houden op een (groot) appartement? Mijn andere kat die nog bij mijn ouders woont is een echte buitenkat, dus die krijgt genoeg beweging en verveelt zich nooit, maar dit is natuurlijk een hele andere situatie, waar ik geen ervaring mee heb. Vandaar ook dat we geen kitten genomen hebben (hopelijk worden die geadopteerd door mensen die hen wel buiten kunnen laten) maar een rustige oudere poes. Ik hoop maar dat hij kan wennen. Het is een vondeling dus ik weet niet of hij vroeger binnen of buiten zat. Een krabpaal enz komt er zeker, maar verder?

En tot slot, weet er nog iemand een leuke naam? Voorlopig wordt het Kamil of ev Castor.

Yes, ik ben helemaal happy!! Lachen


CCCCorine

Berichten: 5736
Geregistreerd: 10-06-03
Woonplaats: Bunschoten-Spakenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 15:08

Ik heb een jaar geleden ook twee volwassen katten in huis gehaald. Het wennen viel ontzettend mee. Ze waren in een paar dagen helemaal gewend in de flat.

Tips:

Laat de katten bij thuiskomst even in 1 vertrek zitten en dan wel in het vertrek waar de kattenbak staat en de eet en drinkbakjes. Dan weten ze dat in ieder geval te vinden.

Ik heb er iedere dag een kamer 'bijgetrokken', waar ze heel nieuwsgierig op onderzoek uitgingen. In de woonkamer deed ik ze in het begin alleen als ik er bij was.

Gebruik dezelfde kattenbakvulling en hetzelfde voer als in het asiel. Je kunt dit wel omschakelen natuurlijk, maar doe het gelijdelijk om problemen te voorkomen.

Begin meteen met opvoeden. Als je je kat bijvoorbeeld niet in bed wilt, zet hem er dan vanaf het begin consequent uit.

Ook in een flat kan een kat zichzelf uitstekend beweging geven. Als die van mij de gekte krijgen, bereiken ze topsnelheden. Let er dus op dat je geen breekbare dingen op plaatsen zet waar ze kunnen komen (bijna overal dus). Die van mij springen zelfs op openstaande deuren om daar rustig te gaan zitten balanceren, heel grappig, maar wel iets om rekening mee te houden.

Zorg voor zware plantenbakken, anders gaan ze om

Stevige horren in de ramen zorgen ervoor dat je kat niet spontaan naar buiten gaat. Ik vond dat te duur en heb gaas gekocht dat ik aan de kozijnen bevestig als het raam open staat. Ziet er niet uit, maar is functioneel en kost weinig.

Pas op met balkons, je kat is zo verdwenen.

Speelgoed met kattenkruid (zoals die nepmuizen/ratten) vinden ze helemaal het einde.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt

Robyn

Berichten: 1592
Geregistreerd: 05-08-03
Woonplaats: Naarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 15:14

Mijn katten heb ik gewoon ik de kamer gezet (in de kattenkist) en gewoon het deurtje opengezet. Na een tijdje komen ze er vanzelf uit en gaan de boel verkennen.

Ik laat ze verder een tijdje met rust evt. wel een keertje op de kattenbak zetten maar voor de rest mogen ze zelf rondneuzen. Ik ga zelf wat voor mijzelf doen Zodat hij rustig aan zijn nieuwe omgeving kan wennen. Met de andere dieren loopt het meestal vanzelf. Meestal is het in het begin nog een beetje blazen e.d. maar als je het niet forceerd komt het meestal vanzelf wel goed..

Wat goed trouwens dat je een kat uit het asiel neemt kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen.. OK dan!

Voor een naam kun je misschien even op internet kijken op zo'n namensite.

Veel sterkte OK dan!

Bijna klaar met mijn opleiding!!!

Fabienne1
Berichten: 2496
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 16:04

Mijn vriend heeft laatst ook een kater uit het asiel gehaald. Hij is 5 jaar en is weg gegaan wegens tijdgebrek van zijn eigenaren. Mijn vriend heeft dus ook een appartement met een verdieping waar 2 slaapkamers zijn.

We gingen hem ophalen en hij ging meteen in de reisbak die we voor hem gekocht hadden. Dat was een meevaller. Onderweg begon hij echt klaaglijk te miauwen en te doen. Ook met zijn poot tussen die plastic "tralies".
Eenmaal binnen ging ie meteen op onderzoek uit. Hij gaf overal kopjes aan om zijn luchtje te verspreiden. De eerste nacht heeft ie veel gemiauwd. Dit komt omdat we hem niet op de slaapkamer wilde hebben. Als hij boven zat te miauwen hebben we hem met een plantenspuit wat water gegeven. Het klinkt misschien even zielig, maar hij moet inderdaad meteen weten wat mag en wat niet. Nu gaat dat goed. We hebben hem pas 3 weken nu denk ik. Af en toe als hij zich alleen voelt doet ie dat nog weleens.
Sinds van de week laten we hem ook buiten. Dat is alleen als mijn vriend thuis is. Er zit geen kattenluik in en we weten ook niet zeker of hij vaker buiten is geweest. In het begin hebben we hem met een tuigje "uitgelaten" Haha! . Ja het ziet er dom uit, maar zo konden we tenminste kijken wat ie deed. Hij vindt het leuk om af en toe een uurtje naar buiten te gaan.
We hebben andere kattenbakvullig gekocht, omdat in het asiel gewoon van die goedkope wordt gebruik die zijn niet bestand tegen de luchtjes. Vandaar dat wij iets duurdere kopen en je ruikt er echt niks van. Een bak met een klepje voor de kat hebben ze ons toen afgeraden. Als de kat er dan in gaat krijgt hij nog een klap met dat klepje tegen zijn achterste. Heb je dus de kans dat ie er niet meer in wil.
Ook hebben we ander voer waar ie meteen helemaal gek op was. Hier zitten namelijk dierlijke dingen in en bij de meeste is dat gewoon plantaardig.

Na een dag hebben we meteen een krabpaal gekocht, omdat ie aan de bank begon. Voor jullie in de flat ook wel belangrijk denk ik. We hebben er een luchtje op gespoten wat katten erg lekker vinden. Dat kun je kopen bij de dierenspeciaalzaak. We hebben ook een luchtje wat ie vies vindt en hebben we bv op de trap gespoten. Het werkt echt!
Je kunt hem beweging geven door bijvoorbeeld aan een touwtje een prop papier te maken of een knoop in een touwtje. Die rode van ons gaat er echt achter aan. Soms ga ik achter de deur liggen en doe dat touwtje er onder door. Echt lachen is dat! Je moet er wat voor over hebben om een kat tevreden te houden.....
Ook hebben we wat muizen etc. Daar geeft ie niet zoveel aandacht aan. Maar dat zal per kat verschillen. Een mandje of zo geven de meeste katten niet zoveel om. Ze liggen liever op de bank, zeiden ze in het asiel.

We hebben nu zo'n hangzak gekocht die je bv aan de verwarming kan hangen. Dat vinden de meeste echt geweldig.
Als er een mogelijkheid is dat ie af en toe naar buiten kan zou ik dat zeker na een paar weken proberen. Hij/zij moet natuurlijk eerst voldoende aan jullie huis gewend zijn wil je hem naar buiten doen.

Had jullie kat/poes nog geen naam? Op de kattensites kun je veel leuke vinden.

Veel plezier en succes met jullie beestje! OK dan!

vanity

Berichten: 3259
Geregistreerd: 25-02-03
Woonplaats: Herentals (BE)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-03 16:22

Er zijn katten die nu eenmaal goed binnen kunnen zonder problemen, dus maak je geen zorgen, met genoeg aandacht heeft je kat een prima thuis en trouwens, in het asiel zitten ze toch ook maar in hokjes waar ze (in sommige asielen) af en toe naar buiten mogen!

En als het lijkt dat ze echt wel eens graag buiten wil, kan je inderdaad altijd proberen om geregeld met haar te 'wandelen'

En wat namen betreft: de mijne noemen Nova en Crash, dus...

trotse mama van 5 kindjes!!!
If you're talking behind my back, you're in a good position to kiss my ass !!

Eilandje

Berichten: 2553
Geregistreerd: 05-01-02
Woonplaats: Belgiƫ

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-09-03 20:49

Dankjewel voor jullie antwoorden, hier heb ik iets aan! Lachen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 92Michelle, Amanda_T, Anoukbuysman, Dorage, Esme_, Lau, NF_Daphne, Schuur_, snorkel1986 en 144 bezoekers