Kat alleen maar brokjes geven?

Moderators: Dani, Muurp, Murthul, Leo

 
 
Georgette

Berichten: 11620
Geregistreerd: 20-03-03
Woonplaats: Hilversum

Kat alleen maar brokjes geven?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-03 19:23

Hoi,

Mijn buren hebben twee katten. Ze zijn vaak op vakantie en dan verzorgen wij ze. Vorige keer dat de buren op vakantie waren had een van de twee een duif gevonden en meegenomen de huiskamer in, ze had em op het kleed onder de eettafel neergelegd en hem verder niet echt opgegeten, noal onsmakelijk om te zien.

Later, toen de buren gewoon thuis waren, had diezelfde kat weer een duif gevangen, deze had ze in het poortje tussen onze huizen neergelegd, dus ik naar de buren om het te melden, want ik ging zowat over m'n nek. Toen nog even de buurvrouw gesproken. Ik vind het niet zo heel gek dat ze een duif had gevonden, maar toch vroeg ik me af of de katten wel vis en vlees uit een blikje ofzo kregen. Ze zei van wel.

Op dit moment zijn de buren weer op vakantie en wij zorgen weer voor de katten. M'n moeder zei net dat de buren hadden gezegd dat Lex, een van de twee katten, al maanden niet meer thuis was geweest. Maar de buren weet wel waar hij zit, namelijk een paar huizen verderop, op de hoek van de straat. Ze weten niet of hij daar te eten krijgt.

Maar ik vertelde dus tegen me moeder dat de buurvrouw had gezegd dat ze vis en vlees krijgen, maar m'n moeder zegt net dat de buurman tegen m'n vader zei dat ze alleen brokjes krijgen en dat ze de rest maar zelf moeten vangen.

Nu snap ik wel dat die kat al maanden niet meer is thuis geweest, hij zal op de hoek wel een lekker hapje krijgen denk ik zo. Voor de kattenkenners, een kat kan toch niet alleen op brokjes leven, het heeft toch ook vis en vlees nodig?

En ik ben van plan om zelf maar een paar blikjes te kopen en te geven aan die katten, vind het best zielig.. Wat vinden jullie, moet ik dat doen, of is het beter van niet?

Georgette

14-11-'14 trotse mama geworden van Sven!

Gek op paardenvriend Jaro ♥


LuvdaTossa

Berichten: 12894
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Midden vh land

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 19:25

Mwah volgens mij hoeft het niet. Onze kat krijgt ook alleen maar brokken en 's avonds en 's ochtends een lepeltje blikvoer. Meer voor de smaak. Hij vind het zelf natuurlijk te weinig Knipoog

De kat van m'n opa krijgt alleen maar blikvoer en komt nog met allerlei dieren thuis. O.a. eend en egel Verward

leentje
Berichten: 3822
Geregistreerd: 02-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 19:37

Het droogvoer is zo samengesteld zodat het alles aan voedinsstoffen en vitaminen die een kat nodig heeft in de juiste hoeveelheden bevat. Een kat kan perfect en gezond leven op droogvoer alleen, alleen is het wel zeer belangrijk dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is. Brokjes zijn zelfs beter dan blikvoer, omdat ze helpen tegen tandsteen en de tanden sterk houden.

Het feit of een kat wel of niet extra's (blikvoer en/of echt vis/vlees) krijgt naast de brokjes, heeft geen invloed op het al dan niet vangen van prooien.

http://www.open-canoe.be
Best friends are the ones that can see the hurt in your eyes, when everyone else is fooled by your smile.

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 19:44

Mijn kat krijgt eigenlijk ook alleen maar brokjes. En nog hele dure ook. Een zak van 2 kilo kost 18 euro!
Maar hij heeft het nodig hoor, want hij heeft nierproblemen.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Belker

Berichten: 12043
Geregistreerd: 28-05-01
Woonplaats: Veluwezoom

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 19:45

Mijn katten krijgen alleen droogvoer. Een lust niet eens blikvoer. Een kat kan net zo makkelijk op alleen droogvoer leven. het enige verschil zit hem in de hoeveelheid vocht die het product bevat. Droogvoer bevat weingi vocht, blikvoer is voor 80% vocht.

rebati

Berichten: 4249
Geregistreerd: 18-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 19:50

Die van ons krijgen de restjes van de tafel buiten en sochtens brood +melk en blikvoer en brokjes.
En de huiskat blikvoer en brok.

Brabantse Fries ;)

Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 19:57

Onze kat heeft nooit iets laten merken van een vis of vlees tekort. Ze krijgt al 12 jaar alleen brokken en ze doet het goed, beest lust niet eens vis volgens mij. Keer stuk zalm gegeten en ze moest het niet hebben.
Als de kat er goed uitziet, dan is het goed toch?

WISH IT, DREAM IT, DO IT!

Miran

Berichten: 3481
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 20:00

Blikvoer is helemaal niet zo goed voor katten, brokjes zijn veel beter. De meeste blikjes (iig alles uit de supermarkt) bestaan alleen maar uit drap.
Hierbij kun je denken aan voornamelijk water, en veel soja enzo, en een paar procent vlees. Ze gaan ervan stinken en het is absoluut niet goed voor de spijsvertering enzo.
Gewoon brokjes (van een goed merk, dus niet wat je in de supermarkt vindt) zijn prima, een theelepeltje blikvoer voor de lekker is ook prima, maar teveel blikvoer is helemaal niet zo goed als veel consumenten denken.
Overigens vangen veel katten (die de kans krijgen) vogels, muizen enzo, daar zijn het katten voor.

Georgette

Berichten: 11620
Geregistreerd: 20-03-03
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-03 21:33

Mensen, allemaal heel erg bedankt! Ik dacht namelijk dat het een kat blikvoer nodig heeft, maar ik heb geen verstand van katten. Maar hoe komt het dan dat die kat al maanden niet is thuisgeweest en steeds op 1 adres zit? Zal hij daar misschien wel een lekker hapje krijgen ofzo Verward

M'n moeder en ik zijn vanavond trouwens langs die tuin op de hoek gelopen en ik Lex roepen. Ik heb best wel een goede band met het beessie, als ik roep komt ie ook en als ie me ziet komt ie sowieso meteen aanhuppelen. Als ik hem echt zoek maak ik een bepaald geluidje en roep zijn naam. Dus ik deed dat, maar geen reactie. Niet van Lex in ieder geval, wel stonden binnen no time 2 andere katten voor m'n neus Haha!

Later hoorde ik toch z'n belletje, hij was dus in die tuin en hij wilde naar me toe komen, maar die vent daar heeft z'n hekje vernieuwd en is nu hoger, en Lex sprong eerst ALTIJD over muurtjes enzo en over hekjes, maar hij wilde echt niet. Dus m'n moeder dat hekje opengedaan en ik hem roepen. Ik hem helemaal geaaid enzo en hem 'meegelokt' naar het huis van de buren. Af en toe twijfelde hij wel of ie door zou lopen of niet, maar toch liep hij mee. Vroeger sprong ie altijd heel enthousiast tegen me op, maar dat deed ie vanavond ook niet.

Op een gegeven moment had ik hem in de tuin, maar we hebben geen sleutels van de achterdeur van de buren, dus ik hem in de tuin gelaten, poortdeur snel dicht en ik het huis in, vanuit binnen hem geprobeerd door het kattenluikje naar binnen te krijgen. Hij maar ruiken aan het luikje, maar hij wilde echt niet. Ik heb echt een kwartier geprobeerd hem naar binnen te krijgen door hem te roepen enzo. Maar nee, hij wilde niet.

Ik had op een gegeven moment toch sleutels gevonden zodat ik de hele keukendeur open kon doen, hij kwam naar binnen! Wel heel onwennig ging het allemaal en hij nam ook wat brokjes. Toen uiteindelijk een half uur op m'n schoot gelegen en ik heb hem de hele tijd zitten aaien, hij vond het heerlijk. Maar ja, toen ging ik weg na een half uur, en hij bleef op de bank zitten. Toen ik de voordeur op slot deed stond ie alweer naast me en tien minuten later wilde die bij ons huis naar binnen.

Sorry voor me lange verhaal, maar wat moet ik doen? Wij kunnen hem zolang ook niet in huis houden, want we hebben nou niet een bepaald kat-vriendelijk huis (stoffen banken, kleed, enzo).

Ik weet ook wel dat het normaal is dat een kat dieren vangt enzo, maar ik dacht dat dat misschien iets te maken had met een tekort aan vlees of vis..

14-11-'14 trotse mama geworden van Sven!

Gek op paardenvriend Jaro ♥

Kayla

Berichten: 11273
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-03 21:35

Een kat kan het prima doen op alleen brokjes, sterker nog blikvoer is nogal overbodig, er zit bijna alleen water in en bijna geen voedingsstoffen, voor het lekker kan het natuurlijk wel erbij.

assie

Berichten: 7792
Geregistreerd: 31-07-01
Woonplaats: Grun

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 02:47

Vis voeren kan ook gevaarlijk zijn trouwens, ivm stikgevaar door de graatjes.
Voor de rest sluit ik me bij de rest aan Lachen

Rinoa

Berichten: 5528
Geregistreerd: 28-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 02:56

Katten kunnen best leven op alleen brokjes hoor. Wij geven ze voor de afwisseling wel elke avond een blikje (we deden altijd èèn blikje voor alle 5 de poezen, en dat was ruim voldoende. Meer konden ze niet op en lieten ze staan.). Nu onze Mous er niet meer is, en Snoopy weer op stap is (al bijna 5 weken...)is een blikje wel teveel.

Maar dat het slecht zou zijn voor de spijsvertering vind ik een beetje een vaag verhaal. Die diervoeders worden getest op van alles en nog wat en helemaal aangepast op katten. Het is niet noodzakelijk, maar het kan echt helemaal geen kwaad hoor. Brokjes zijn wel beter voor het gebit, daarmee reinigen ze het gebit een beetje. Blikvoer doet dat niet.

:D

Flower

Berichten: 9277
Geregistreerd: 05-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 06:11

Blikvoer is volgens mij voor zoveel procent vocht, en meer voor het lekkere. Ze kunnen er niet echt belangrijke voedingstoffen uithalen.
Op alleen brokjes kunnen ze prima leven. Maar ik snap wat je bedoeld, wij geven ook snoepjes, slagroom enzo Haha!

And he said:
"If all is grounded you should go make a mountain out of it"

_Linda

Berichten: 4424
Geregistreerd: 22-10-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 12:43

onze kat kreeg ook alleen droogvoer(en 'smorgens een heel klein beetje warme melk), en dan zo af en toe wel wat lekkers zoals blikvoer. die kat ving dan ook vaker een muis of vogeltje, maar ze at het meestal niet op. het schijnt dat ze dat doen om zeg maar: te bedanken...?

bren

Berichten: 1255
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 13:09

als je een goeie kwaliteit brokjes geeft hebben ze helemaal geen blik nodig mijn kat krijgt savonds wel wat blik maar een klein beetje gewoon voor de afwisseling.

21-10 indoor mm Barsingerhorn

SharirBobby

Berichten: 2409
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 13:19

onze kat krijgt ook alleen brokjes, 50 gram per dag mag hij van de DA, anders wordt hij te dik Haha! (eerst kreeg hij steeds een bakje vol Bloos! )

maar gaan jullie buren zelf niet achter die kat aan? ik zou het maar niets vinden als onze kat niet meer thuis komt, en bij een ander in de tuin zat met zulke hoge hekjes dat ie er niet meer over terug kan komen Verward
of zijn ze nog op vakantie?

ga trouwens nooit zomaar een kat van een ander dingen voeren zonder overleg met de eigenaar.
vroeger toen ik jong was gaf ik de poes van de buren plakjes worst Bloos , maar daardoor had hij geen honger meer en kwam hij niet meer bij de buren zijn eten opeten Bloos!

Quest

Berichten: 764
Geregistreerd: 13-01-02
Woonplaats: In Duitsland naast mijn paardjes

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 13:29

Mijn kat krijgt ook alleen droogvoer, alleen in het weekend krijgt hij van die stukjes vlees in saus, en het gaat perfect.
Een ander nadeel van blikvoer is dat het slecht vult......De kat heeft er dus meer van nodig, krijgt meer vocht binnen, en later daar weer problemen mee kan krijgen.
Een kat kun je niet opsluiten, ze zijn natuurlijk heel eigenzinnig, en als een kat een "betere" bediende kan vinden zal hij dat doen! Ook als een kat buiten loopt kan hij zijn eigen hachje perfect redden hoor!

Jolanda_
Berichten: 4538
Geregistreerd: 26-05-03
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 14:30

ook onze kat krijgt grotendeels alleen droog voer... heel soms een heel klein beetje van die prut in zo`n blikje maar hij vind het helemaal niet zo lekker...
en sterker nog onze kat vangt geen vogels omdat hij niet naar buiten mag daar is hij veel te duur voor *LOL*

Deze aarde is onze speelplaats, om te mogen voelen, huilen, lachen en leven.

Lianne007

Berichten: 2776
Geregistreerd: 03-06-03
Woonplaats: Hoogezand

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 18:48

een duif kunnen ze ook thuisbrengen als "kadootje" in het wild brachten ze ook wel de prooi naar de roedel,kijk maar naar leeuwen,gewoon om voor de rest te zorgen..onze katten krijgen overdag gewoon brokken en sávonds ook nog wat blikvoer,en ze komen nog vaak genoeg thuis met een vogel of muis,je moet het zien als compliment,dat ze ook nog aan jou denken,daarom mag je ze eigenlijk ook niet afstraffen als ze het voor je voeten leggen,hoe moeilijk dat ook is.

AniekR

Berichten: 10615
Geregistreerd: 21-09-02
Woonplaats: In de beste binnenstad van Nederland!

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 18:55

Een kat op brokjes is het gezondste, uit blikje is eigenlijk wat extra en daar kunnen ze ook van aan de diarree raken. Brokjes is daarbij ook nog beter voor het tandvlees

Campsterhoven's Marlies ster - 22 april 2017 bevallen van Rooskamps Mr Darcy (v. Bijsterhof's Diamond Dancer)
Starwin's Roos - 7 april 2017 bevallen van Rooskamps Rousseau (v. Orchard Red Prince)
[KS-MK] De drie drachtige draakjes (2x Welsh NWR en 1x AV) - http://www.stalrooskamp.nl/

Lizz

Berichten: 7233
Geregistreerd: 18-10-02
Woonplaats: Hier aan de kust, de Zeeuwse kust...

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 19:13

Een kat moet je niet zomaar blikvoer gaan geven als ze alleen maar brokken krijgen. Misschien is er een rede voor!
Mijn kat krijgt ook alleen maar brokjes. Hij mag namelijk niet teveel eiwit hebben, hij heeft namelijk blaasgruis en last van zijn nieren
Hij doet het perfect op zijn brokjes dus!

Dankjewel Koos en Lub voor de mooie jaren.

Tanya

Berichten: 7677
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 19:19

Jah, sommige katten krigjen gewoon alleen brokken hoor...

Miran

Berichten: 3481
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 19:19

MarianneR schreef:
Maar dat het slecht zou zijn voor de spijsvertering vind ik een beetje een vaag verhaal. Die diervoeders worden getest op van alles en nog wat en helemaal aangepast op katten. Het is niet noodzakelijk, maar het kan echt helemaal geen kwaad hoor. Brokjes zijn wel beter voor het gebit, daarmee reinigen ze het gebit een beetje. Blikvoer doet dat niet.


Ik heb een paar jaar in de diervoederindustrie gewerkt, het goedkope blikvoer is gewoon zooi, alles wat je op tv ziet dus. Allemaal afval van de industrie voor menselijke consumptie, en voornamelijk plantaardig.
Blikjes van Iams etc, die je bij de dierenspeciaalzaak koopt, zijn wel een stuk beter, die bevatten tenminste een redelijk percentage vlees. De enige echt goede die ik ken zijn Duits, die bevatten alleen echt vlees en ietwat plantaardige eiwitten, maar van een hoge kwaliteit (die krijgt een kat normaal binnen vanuit de ingewanden van de muis of vogel.

Georgette

Berichten: 11620
Geregistreerd: 20-03-03
Woonplaats: Hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-08-03 21:55

Heel erg bedankt voor jullie reacties, hier heb ik echt wat aan. Ik ga ze absoluut niets geven. De buren vinden het wel best dat die kat al maanden niet is thuisgeweest, ze kijken der niet echt naar om.

14-11-'14 trotse mama geworden van Sven!

Gek op paardenvriend Jaro ♥

ThePast03
Berichten: 49886
Geregistreerd: 01-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-08-03 21:58

Een van onze katten mag alleen hele dure dieetbrokjes ivm blaasgruis waar hij al bijna dood aan gegaan is voordat hij 1 jaar oud was.
Hij mag dus echt niets anders, zelfs geen kattensnoepje Huilen


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _kajo_, Anoukk17, bora, Donkim, fleurvosje, GoogleAdsense, jasz, kaatje89, maxie, Naomi_Haffie, Partyflappel, Penny_Shadow, SennaS, xMalibu en 55 bezoekers