Vraag over ontslag nemen

Moderators: Dani, Muurp, Murthul, Leo

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Eilandje

Berichten: 2554
Geregistreerd: 05-01-02
Woonplaats: België

Vraag over ontslag nemen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-03 10:24

Ik weet niet hoe in NL zit, ik heb een Belgische sociale wetgeving-vraagje, & aangezien er hier ook best veel Belgen komen...

Ik zou ontslag willen nemen, heb een bediendencontract van onbepaalde duur, & ben mijn proeftijd al een poos voorbij. De opzegtermijn die ik moet doen is maw minimaal 1,5 maand & maximaal 3 maanden & begint te lopen de eerste vd maand na de maand waarin ik mijn ontslagbrief overhandigd heb. Wat als ik 2 maanden opzeg wil doen ipv 1,5 maand? Is dit iets dat mijn werkgever kan weigeren? Ik zou willen dat mijn contract eindigt op 29 augustus 2003, hoe pak ik dit aan, is dit wel mogelijk?

Ik ga nl de eerste 2 weken van september op vakantie.

Of wat als ik mijn opzegperiode pas laat ingaan op 1 augustus ipv 1 juli? Kan ik tijdens de opzegperiode verlof opnemen? Of kan de werkgever mijn verlof (dat nu al goedgekeurd is) intrekken? Of wordt de opzegperiode dan uitgebreid met de periode die ik op vakantie ben, wat dus zou betekenen dat ik na mijn verlof nog zou moeten terugkomen?

Ja, I know, het is NIET het ideale moment om ontslag te nemen & snel ander werk te vinden, maar ik word doodongelukkig als ik niet snel iets doe aan mijn werksituatie, dus er moet iets veranderen! Alles gaat me voor de wind tegenwoordig (vriendje, appartement, op paardengebied & andere hobby's,...), behalve dat werk van mij. Vorig jaar in juni ben ik afgestudeerd, niet echt zeer kritisch geweest bij het zoeken naar een eerste job omdat de economische toestand zo slecht was.... maar ondertussen zit ik hier alweer 8 volle maanden in een functie waarin ik absoluut niet pas. De functie is redelijk administratief getint, & dat wil ik zeker niet mijn hele leven blijven doen, ik heb tenslotte een universitair diploma, dus er moet ongetwijfeld meer inzitten. Maar wat me vooral ontzettend tegensteekt is de bedrijfsmentaliteit. Een mentaliteit van 'ieder overuur dat je presteert is nog niet voldoende' (& ik doe er best wel wat - onbetaald wel te verstaan) (mijn werkgever vind het een regelrechte schande dat wij volgens ons contract maar 40u/week moeten werken, 'in het UK presteren ze 45u + overuren, dus waarom kan dat hier niet?', als we ons uur middagpauze volledig opnemen is het niet goed, enzovoort enzovoort). 's Morgens 'goeiemorgen' zeggen is er tegenwoordig ook al niet meer bij Lips are sealed Interne communicatie is nul, communicatie verloopt tegenwoordig via een geshared excell-sheetje waarin geschreven wordt wat ik moet doen & ik moet typen wat mijn vorderingen zijn. Nooit 's een keer een positieve noot, als er iets gezegd wordt is het op een onbeschofte & onvriendelijke toon. & Stilaan ben ik dat kotsbeu. Pas op, ik heb schatten van collega's, daar gaat het niet om, maar enkel & alleen om mijn werkgever zelf (het is een klein software-bedrijf met een echte KMO-mentaliteit). & Ik wil écht wel werken, graag zelfs, thuiszitten zou niets voor mij zijn. Maar dit zie ik niet meer zitten. Ik krijg het 's morgens benauwd bij het idee dat ik wéér de hele dag naar mijn werk moet, ben zondagavond al ziek bij het idee dat er wéér 5 nieuwe werkdagen aankomen. Het is alsof mijn lach me hier vergaan is Boos!

Dus besluit: ik wil ander werk! Een tijdje terug ben ik dan ook volop beginnen solliciteren, & heb al een heel aantal examens & sollicitatiegesprekken achter de rug. Voorlopig is er nog niets uit de bus gekomen, ben bijv wel al als 2de beste kandidaat geëindigd (ben je natuurlijk niets mee, maar afin), maar ik geloof vast dat het me binnenkort wel 's gaat lukken (positive thinking Lachen). Eerst wou ik blijven werken & ondertussen iets anders zoeken, maar ik heb nu toch besloten dat het genoeg geweest is, ik neem ontslag, & desnoods zit ik een tijdje zonder werk, & desnoods moet ik een tijdje 'handenarbeid' gaan doen, ik heb het er met plezier voor over!

Oei, dit is een heel verhaal geworden; blijkbaar moest ik het er ff uitgooien. Ja idd, ik ben gefrustreerd :-S


Natalie

Berichten: 4331
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Alken (België) (Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 10:57

Ik heb er mijn sociale gids even bijgenomen (staan die dingen in opgesomd), dus zal eens zoeken of ik er wat over vind.

Algemeen

Opzegging uitgaande van de werknemer
-->bij opzegging gegeven voor of tijdens schorsingsperiodes, gaat de opzeggingstermijn normaal in en loopt door tijdens de schorsing (dus ik denk dat hiermee bedoeld wordt dat je schorsing normaal doorloopt tijdens je verlof, maar ben niet zeker of het ook betekent dat je moet gaan werken)

Dit zijn de enige dingen die ik erin terugvind...
Ik denk dat je het best ook eens kan informeren bij iemand die hier meer gespecialiseerd in is.

Maar ik denk dat het het beste is te zorgen dat je ofwel (als je opzegtermijn 1.5 maand zal zijn) je opzeg geeft voor juli zodat je alleen nog moet werken in juli en augustus.
En anders je opzeg pas geven voor je op vakantie vertrekt en zo je opzeg pas ingaat in oktober.


Even een vraagje nog, hou er rekening mee dat je een bepaald aantal maanden gewerkt moet hebben eer je eventueel een werkloosheidsuitkering kan krijgen, als je die al krijgt als je zelf ontslag neemt...
Veel succes met het zoeken naar ander/beter werk Lachen

Sommigen maken het leven mooier, gewoon door er te zijn...
30-05-2007 Annelies
20-02-2009 Daan

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 92Michelle, Drico, elske_, Forgive, Hello_xx, joke165, Lowara, mmajar, ReadTheRulez, stoer, supervon78, Suus88, Venthe, wiebke, x_spekkie_x en 208 bezoekers