Kan een kat happy zijn op een appartement?

Moderators: Dani, Muurp, Murthul, Leo

 
 
Eilandje

Berichten: 2554
Geregistreerd: 05-01-02
Woonplaats: België

Kan een kat happy zijn op een appartement?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-05-03 12:46

Mijn kattebeest woont momenteel bij mijn ouders waar hij de hele dag buiten kan rondcrossen, hij is eigenlijk enkel binnen om te slapen & te eten & als 't echt héél slecht weer is, maar anders zit hij altijd aan de buitendeur om buiten te glippen zodra er iemand de deur opent.

Nu verhuis ik volgende maand naar een appartement & is't de bedoeling om daar ook tijdens de weekends te blijven (nu ga ik nog ieder weekend naar de mims & de pips). & Aangezien mijn moeder die poes liever kwijt dan rijk is (het is dan ook mijn kat, ik heb hem in huis gehaald & betaal er ook alles voor van eten tot dierenarts), & ik die kat ook wel graag bij mij zou hebben & het vriendje daar geen bezwaren tegen heeft, zou ik hem ev graag verhuizen. Maar is dat wel eerlijk naar die kat toe; nu zie je die regelmatig rondzwerven op straat met de katten uit de buurt, zit die de hele dag onze kippen & de hond van de buren te pesten, ligt die lekker te zonnen bovenop de brievenbus, enzovoort enzovoort? Wie heeft daar ervaring mee, kan een geflipte superactieve kat die gewoon is om altijd buiten te lopen wennen op een appartement van 160m² waar hij nooit naar buiten kan? & Een speelvriendje zal dan ook wel nodig zijn, aangezien hij daar anders maar zielig alleen zit terwijl wij op ons werk zijn?


flair

Berichten: 9577
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Den-Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 12:50

Ik zou het niet doen, een kat is veel gelukkiger met een tuin waar hij lekker in kan rondrennen. Als ik naar het verschil tussen onze katten, die naar buiten en binnen kunnen wanneer ze willen en de kat van mijn oma, die alleen maar binnen zit kijk... Onze katten zien er gezonder uit, zijn opgewekter.

28-09-2007: Always in my head, rust zacht Flair.
Nothing compares too you...

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69590
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 12:54

Hangt een beetje van de kat af. Sommigen zijn uitstekende binnenkatten, anderen vliegen tegen de muren op. Die van ons moest echt regelmatig naar buiten toen we nog op een klein appartementje woonden. Is het mogelijk om hem ook daar naar buiten te doen? Een kattentrappetje uit het keukenraam bijvoorbeeld?

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 12:59

Mijn Tommy was een zwervertje toen ze mij uitkoos als nieuwe slaaf. Is bij me binnengekomen en heeft er nooit meer naar getaand om naar buiten te gaan. Terwijl ze bij de vorige eigenaar (opgespoord via tatoo in d'r oortje) altijd buiten was Verward

DickyDick was een echte binnenkat toen ik hem kreeg. Geboren en getogen in een flat, nooit buiten geweest. Op de camping bij z'n vorige baas kwam hij de stacaravan nooit uit. Tot hij bij mij kwam wonen (baasje was allergisch en toen kreeg ik 'm Haha! ), toen ontpopte hij zich tot een echte buitenkat.

Grover, m'n jongste (8) wil best even rollen op het balkon, maar o wee als je de deur achter d'r dichtdoet, dan zou ze door het raam heen proberen te springen. Die wil absoluut niet naar buiten.....


Je moet het gewoon uitproberen; de ene vindt het prima, de ander moet en zal naar buiten. De stelling dat ze veel gelukkiger zijn met een tuin waarin ze kunnen rondrennen onderschrijf ik niet; 66% van mijn katten is het daar niet mee eens Haha!

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69590
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 13:01

Wil graag nog even toevoegen dat onze huidige kat nu heel gelukkig is als binnenkat Haha!
Terwijl hij daarvoor dus altijd buitenkat was en tegen de muren opsprong als hij niet naar buiten kon.

Hangt idd erg van de kat af en van de situatie ter plaatse.

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

Karin

Berichten: 61811
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 13:06

Ben het helemaal met Apple eens. Die van mij leeft op een appartementje van 60 m2 incl. balkon en is slechts bij uitzondering op dat balkon te vinden. Mevrouw vindt het binnen veel fijner, ligt ook de hele dag te slapen en is verre van hyperactief. Ook de kat van mijn ouders is een echte binnenkat, die zou volgens mij ook prima kunnen leven op een appartementje.

Hyperactieve katten die gewend zijn aan het buitenleven zou ik zelf niet zo graag op een appartementje nemen. Kun je het niet gewoon eerst proberen en als het niet gaat je kat alsnog bij je ouders laten? Misschien simpel gedacht, maar wel het fijnst voor de kat als het toch niet blijkt te gaan.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Eilandje

Berichten: 2554
Geregistreerd: 05-01-02
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-05-03 13:20

Missch moet ik het idd 's een week of 2 weken proberen, eens we zelf gesetteld zijn. Een kattentrapje is wel een leuk idee maar niet echt een optie in ons geval, ons appartement is nl op de bovenste verdieping (= 4e & 5e verdieping). Ik ben trouwens ook best wel bang dat hij zou verdwalen daar in die nieuwe omgeving.

Het probleem is denk ik dat hij zich steendood gaat vervelen. Hij vind het binnen niet eng ofzo, maar buiten zijn er nu eenmaal veel meer spannende dingen te beleven. Denk dat als blijkt dat hij binnen wel kan keren, dat er dan toch zeker nog een kat zal moeten bijkomen.

Dankjewel voor de reacties Lachen

cloris

Berichten: 4695
Geregistreerd: 23-11-01
Woonplaats: Den Helder

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 13:21

Welja dat gaat prima hoor, mijn katten komen nooit buiten, en 1 daarvan is toch voor dat hij bij mij kwam een echte buitenkat geweest.... en om nou te zeggen dat je verschil in uiterlijk ziet? neeh niet echt.... sommige binnenkatten zien er zelfs beter uit dan buitenkatten Knipoog

Je moet het gewoon proberen, lekker veel afleiding voor hem zoeken, balletjes aan touwtjes ophangen, een etage krabpaal enz enz...

Op mijn vorige appartement had ik een soort dakterras, dat hebben we vakkundig zo omgebouwd dat de katten daar gewoon opkonden, tja niet dat ze er veel gebruik van gemaakt hebben

Interesse in Doma Vaquera en/of het rijden met een Garrocha, of dressuurmatige begeleiding? stuur even een pbtje of een mailtje

Chantalll

Berichten: 1972
Geregistreerd: 23-02-03
Woonplaats: Grootegast

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 13:30

Die katten van mij * drie in totaal* kwamen altijd buiten nu ik in een flat woon op drie hoog zijn ze lekker op het balkon te vinden ... en ik geloof niet dat ze het niet naar hun zin hebben ....

Stal TC Welsh B Pony's Fokkerij

Apple
Moderator RT, TEN, DRS, AP, AR, VMR

Berichten: 69590
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 13:50

Eilandje schreef:
Missch moet ik het idd 's een week of 2 weken proberen, eens we zelf gesetteld zijn. Een kattentrapje is wel een leuk idee maar niet echt een optie in ons geval, ons appartement is nl op de bovenste verdieping (= 4e & 5e verdieping). Ik ben trouwens ook best wel bang dat hij zou verdwalen daar in die nieuwe omgeving.


Ik zou het als ik jou was zeker langer proberen. Katten zijn vaak pas na een poosje gewend aan hun nieuwe opgeving. Ik zou kiezen voor: minimaal 2 weken binnenhouden en dan naar buiten. Wij woonden eerst op de vijfde verdieping. De kat kwam dmv een kattentrapje op de galerij. Dan kon hij dmv de brandtrap of de gewone trap naar beneden (toen hij wat meer gewend was ging hij met de lift Haha! ). Buiten kon hij dan gewoon rondlopen.

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+7, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek

Tessebes

Berichten: 16946
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 14:17

Het hangt van de kat af, denk ik.
Mijn kat moet overdag naar buiten, anders raust ze de hele nacht door het huis (en dan wordt ze door mij alsnog naar buiten gegooid). Katten kunnen zich over algemeen goed aan de omgeving aanpassen, maar het blijven wel gewoontedieren.

Ik zou het gewoon een paar maandjes uitproberen als ik jou was.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 14:25

Tessebes schreef:
Mijn kat moet overdag naar buiten, anders raust ze de hele nacht door het huis (en dan wordt ze door mij alsnog naar buiten gegooid).


Da's dus de reden dat ze bij ons net voor wij naar bed gaan pas blikvoer krijgen. Dan hebben ze lekker 't buikie vol, dus poezewasje en pitten maar. Anders gaan ze idd lekker op de trap spelen.... }>

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 16:17

Mijn kat heeft op jonge leeftijd wel een riante tuin gehad en dat ging heel goed, maar toen ze ongeveer 8 of 9 maanden oud was, is ze mee verhuisd naar mijn huidige huis en ze paste zich zonder problemen aan. Als ze weer gaat logeren in het huis-met-tuin past ze zich daar weer moeiteloos aan. Ze is wat je noemt een flexibele kat Haha!. Hier binnen sloopt ze nooit wat, maakt niks uit frustratie kapot, jat niks, verstopt niks, ze heeft elke dag zo haar stoeikwartiertjes en verder vermaakt ze zich wel hoor. Gelukkig heb ik dus geen problemen gehad met haar, anders was ze linea recta terug gegaan naar het huis-met-tuin.

cojo79
Berichten: 3577
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: ergens in nl

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 16:24

Het ligt er denk ik ook aan wat ze gewend zijn!!

Mijn beide poezen zijn als kittens bij me gekomen en heb ik altijd binnen gehouden.
Ze weten niet beter.
Ook zij zijn wel nieuwschierig om naar buiten te gaan maar doen het niet.
Ze racen op de trap en hebben genoeg binnen te spelen en vermaken zich prima!!

Lieke

Berichten: 10210
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-03 18:58

Als ik het zo hoor denk ik niet dat je kat het heel erg op prijs stelt, maar voor het zelfde geld past hij zich goed aan ik zou zeggen; wie niet waagt, blijft maagd!

Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 07:20

Wij wonen ook in een flatje, en onze katten gaan gewoon naar buiten hoor. Er zijn hier genoeg katten in de buurt waarmee ze hangen. Knipoog
Maar wij wonen ook maar op 1 hoog, en soms springen ze ook zo van het balkon af in de tuin van de buren Haha!

Joyce de Vos - Horse Charms Webshop - Horse Agility NL - Painting Pony
Let op wegens tijdgebrek en andere bezigheden, ben ik nauwelijks meer actief op Bokt. Graag niet PB-en, maar mailen voor snel bereik :) Bedankt!

gast981
Berichten: 18214
Geregistreerd: 13-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 07:24

Mijn twee monsters die hebben er geloof ik niet echt problemen mee, vooral Kinky... die vind het wel lekker om op het balkon te slapen, maar zodra de galery deur opengaat weet hij niet hoe snel hij op de bank moet gaan liggen. Hij wil echt niet naar buiten. Pipo weet ik niet, en probeer ik ook niet, dat is een vrij bange en wilde kat, die heel lief is maar er zijn maar weinig mensen die hem ooit gezien hebben, hij gaat direct onder de bank zitten als er vreemden komen ( lees iedereen, op mij na dan).

Botervlieg

Berichten: 9132
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 09:49

Er zomaar een kat bij nemen is ook niet altijd een succes, hoor.

Van mijn asielkatten was er 1 niet binnen te houden en de andere niet naar buiten te krijgen. 50/50 dus.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

diana
Berichten: 2205
Geregistreerd: 21-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 11:48

ik heb een poes van 9 maanden,en sinds kort heb ik er eentje bij van 8 weken en dat gaat prima hoor,zijn de grootste vriendjes van elkaar

levi,Het liefste van het liefste wat er maar kan bestaan heb ik in jou gevonden ik laat je nooit meer gaan!!

ga even naar www.stopwredeveetransporten.nl en teken,en geef aan iedereen door!!

carola

Berichten: 8097
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 15:51

Jou kat klinkt niet echt als een gelukkige binnenkat.
Maar het kan heel goed gaan bij veel andere katten (vooral perzen en half-perzen). Misschien toch gewoon proberen?

Eindig niet, maar begin! (quote Dorine)

Nicky_too

Berichten: 2
Geregistreerd: 27-05-03
Woonplaats: Schiedam

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 17:57

Het is inderdaad best mogelijk om een buitenkat een binnenkat te maken.

Mijn beste vriendin en ik woonden 9 jaar samen en hadden vier katten. Aangezien we ze niet uit elkaar wilde halen, wonen ze nu bij haar. In een flat, twee hoog. Ze kwamen eerst dus altijd buiten en nu nooit meer. Is geen probleem.
In het begin waren ze een beetje vervelend, maar dat is opgelost met een beetje extra aandacht en vooral veel speelgoed!

Een tweede kat erbij kan uiteraard wel, maar laat je goed informeren over het karakter van de kat die je op het oog hebt.

Zelf heb ik het geluk dat het moet "klikken" met een dier. Als dat zo is, kan het niet misgaan. Maar ja, dat heeft natuurlijk niet iedereen. Heb je dat wel: niet van afwijken!!!
En heb je dat rare mechanisme niet: goed informeren, tijd doorbrengen met de potentiële huisgenoot als het even kan.

Oh ja, denk je er aan dat je kat misschien andere eetgewoonten gaat krijgen als-ie naar binnen moet (dus binnenkat wordt)?
Sommige katten worden wat lui en dus ook dikker. Er is speciaal voer voor binnenkatten te krijgen. Daar zit alles in wat ze nodig hebben, maar minder calorietjes...

Succes met je verhuizing!

groeten,
Nicky

YOU ARE A TOY!!!! - Woody

IngridM

Berichten: 10533
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 18:43

Apple schreef:
. Ik zou kiezen voor: minimaal 2 weken binnenhouden en dan naar buiten. .


2 weken is erg kort. het SCHIJNT dat katten pas na een week of 4 kunnen weten waar ze horen, aan de geuren en geluiden gewend zijn etc.

Ik heb een kennis die heeft van een boerderijkat een binnenkat gemaakt en dat ging heel erg goed, maar ja, ik kan me ook voorstellen dat er katten zijn die inderdaad tegen de muren opvliegen....(letterlijk Haha! )

Ik heb zelf 3 katten, maar die kennen buiten niet........dus die weten niet beter en zijn zoooo gezond, krijg altijd complimenten van de dierenarts dus wat dat betreft hoeft het niet erg te zijn.

TJa, hier is dus geen advies in te geven, het ligt compleet aan de kat......

succes en laat even weten wat je gaat doen!!!

Karin

Berichten: 61811
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 18:46

Dat van die vier weken klopt, ik kreeg destijds van het asiel het advies om mijn kat na aanschaf vier tot vijf weken binnen te houden. Dat zou de tijd zijn die een kat nodig heeft om te wennen aan een nieuw huis.

Ik zou idd je kat een paar maanden (zeg drie) de tijd geven. Blijkt het dan niet te gaan, dan is ze waarschijnlijk beter op haar plek in haar oude huis.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Amanda
Hoofd Nieuwsredactie

Berichten: 74531
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Nog heel even in de Hoeksche Waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 19:02

Ik ga zondag een kat ophalen. Zij is ook een echte binnenkat, wil ook niet naar buiten, vanaf kitten af aan. Komt mij goed uit, want bij mij kan ze ook niet naar buiten.
Maar of ze ook binnenkatten kunnen worden als ze zo gek zijn buiten? Ik wet het niet hoor, maar het lijkt me erg moeilijk.

≈≈≈ ...paarden zijn de spiegel van onze ziel... ≈≈≈
★ Jim ★ L4+29

Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')
[EJL-ITP] Jim en ik, bijna 10 jaar samen
** Go where you're dreams take you **

sl0wm0ti0n
Berichten: 2812
Geregistreerd: 25-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 20:45

Kan best hoor. Ik zou het alleen niet doen wanneer je niet vaak thuis bent. Als de kat de kans heeft om naar buiten te gaan maakt het niet zoveel uit, maar nu ziet ie toch binnen.

"What we call human nature, is actually human habit.."