Steniging Amina --> 'kettingbrief' klopt niet

Moderators: Leo, Dani, Muurp, Murthul

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Kinta

Berichten: 2702
Geregistreerd: 19-09-01
Woonplaats: prov. Utrecht

Steniging Amina --> 'kettingbrief' klopt niet

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-05-03 11:40

Kijk eventjes op www.amnesty.nl en onderteken de petitie tegen de steniging van Amina. Het is een kleine moeite, maar kan echt helpen!
De 'kettingbrief' of doorstuurmail hierover blijkt niet helemaal te kloppen, zie het artikel hier onder:


DEN HAAG - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is erg ongelukkig met een brandbrief die via e-mail wereldwijd verstuurd wordt. In de brief wordt opgeroepen te tekenen tegen het doodsvonnis van de Nigeriaanse Amina Lawal.


In de brief wordt uitgelegd dat Amina op 3 juni gestenigd zal worden. De Nigeriaanse vrouw wordt beschuldigd van overspel omdat zij een kind kreeg, nadat zij gescheiden was van haar man. In tegenstelling tot wat in de brief staat, is er van het uitvoeren van het vonnis nog geen sprake, aldus een woordvoerder van Amnesty. ,,Amina moet voorkomen in haar hoger beroep op 3 juni. Het is dus niet zo dat ze op die datum ter dood wordt gebracht.''

Een medewerker van de ledenservice van Amnesty zegt overspoeld te worden met telefoontjes van mensen die hun verontwaardiging uiten over het vermeende doodsvonnis van de vrouw.

De woordvoerder vermoedt dat de onjuiste berichten uit Spanje komen. ,,Op de website van de Amnesty-afdeling in Spanje, stond een wat onduidelijke zin waaruit opgemaakt kon worden dat de vrouw direct gestenigd zou worden. Spaanse media namen het nieuws over en sindsdien gaat het gerucht hardnekkig rond. Het is jammer dat nu onjuiste informatie aan Amnesty wordt toegeschreven.''

Vorig jaar verscheen Amina Lawal voor het eerst voor de sharia-rechtbank, de strafrechtelijke variant van de uiterst strenge intepretatie van de Islamitische wetten. Haar hoger beroep zou in eerste instantie 25 maart voor de rechter komen, maar werd uitgesteld vanwege de vele verkiezingen in Nigeria rond die tijd. De vrouw wordt bijgestaan door de Nigeriaanse mensenrechtenorganisatie Boabap, die ook haar advocaat betaalt.

De Amnesty-zegsman benadrukt dat de zaak van Amina slechts een van de vele vergelijkbare rechtszaken in Nigeria is. Twee jaar geleden werd de sharia-wetgeving in twaalf Nigeriaanse deelstaten ingevoerd. Vooral vrouwen worden daar het slachtoffer van.

Al eerder sprong Amnesty op de bres voor een vrouw die gestenigd zou worden. In 2001 werd Safya Huseinie veroordeeld wegens overspel, om de gelijke redenen als nu Amina. In januaria 2002 werd Huseinie echter vrijgesproken wegens een vormfout. De woordvoerder van Amnesty vermoedt echter dat vooral de grote internationale aandacht voor de zaak tot de vrijspraak heeft geleid.

Lachen Bedankt Lachen
Laatst bijgewerkt door Kinta op 09-05-03 11:42, in het totaal 1 keer bewerkt


Tessebes

Berichten: 16946
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-03 11:48

[AM] Noodoproep voor Amina Lawal
Deze topic gaat ook over het teken van de petitie.
Ik vind het bovenstaande een beetje een vaag verhaal. Ze is dus blijkbaar nog niet veroordeeld tot steniging, maar die kans ik volgens mij wel aanwezig.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Lot_, Bloemetje75, boeflover, Dinges11, elja89, GoogleAdsense, Irisx233, Jannickee, Justme_Lisaa, Laarvv, Laura02, LinSa, LisaaSophie, Mariskaa3, Miekje1979, Osianaa, Posh, pretty, SennaS, StonedRomy, Suuskeee en 66 bezoekers