Goudvissen gaan spontaan dood?!

Moderators: Murthul, Dani, Leo, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Goudvissen gaan spontaan dood?!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 08:58

mn exvriend(waar ik goed contact mee heb en er nog vaak kom, oa om temptation island te kijken wnat hij woont in belgie en die ligge voor!) heeft sinds een maandje of 2 een aquarium, we hadden 7 vissen gekocht en een stel waterplantjes, de laatste 2 weken zijn er 3 vissen doodgegaan!
1 vis die was kromgetrokken naar links, en alleen zn rechtervin deed het nog, hij zwom dus rondjes linksom, en hapte naar adem, omdat die meer dood dan levend was hebben we hem maar doodgemaakt, de week erna lagen er 2 dode vissen in t aquarium(niet op dezelfde dag)

hoe komt dit? zijn ze ziek of is er iets mis met het water?

als je een aquarium schoonmaakt, dan doet iederen er toch gewoon normaal kraanwater in? plantjes ff afspoelen en er ook in en dan de visjes weer terug

maar die gaan dan ineens van 'vies' water weer in schoon water, is dat niet slecht, want als je vissen voor je vijver koopt, zeggen ze er altijd bij eerst ff met zakje en al in t water, dan vijverwater mengen met water in t zakje en dan pas kunnen ze echt de vijver in, ze moeten eert wennen aan t water, ander samenstelling enzo.
als dat zo moet, waarom zou je vissen dan na t schoonmaken van t aquarium wel in ander water kunnen doen zonder eerst te laten wennen of water te mengen?

wie heeft er tips om de vissen levend te houden?

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#


Siempie

Berichten: 30310
Geregistreerd: 18-01-02
Woonplaats: Beverwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 09:22

Het aquarium wordt nooit helemaal schoongemaakt. Eens in de twee weken moet je 1/3 van het water eruit halen en verversen. De vissen hoeven op deze manier ook nooit uit het aquarium gehaald te worden. Op zich zijn goudvissen vrij sterke vissen dus aan de kwaliteit van het water ( de p.h. en andere waterdingen waar je rekening mee moet houden) zou niet zo heel veel uit maken. Waarschijnlijk gaan de vissen dood omdat je het water te veel ververst.

Wat betreft vieze plantjes...is dat alg? Zo ja, nooit het aquarium in het zonlicht zetten en als je een lamp er boven hebt die maar een paar uur per dag aan, dit voorkomt algenvorming. Koop ook zo'n magneetje om de ramen schoon te maken.

Eventueel kun je met het verversen van het water een soort stofzuigertje gebruiken om de bodem schoon te maken.

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 09:31

oke dan weet ik al wat er fout gaat! die man uit de dierenwinkel zei juist dat je de vissen uit t water moest halen en aquariuj goed schoon moest maken, ook de bodem

die plantjes zijn niet vies, zijn gewone waterplantjes, maar die spoel ik alijd ff een keer af, omdat er weleens vissenpoep opzit, aquarium staat niet in t zonlicht en er is ook geen lamp boven, maar toch zit er heel snel veel alg op de zijkanten, de bodem is ook best snel vies!

hoe werkt zo'n magneetje?

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Cowgirl

Berichten: 20150
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 09:49

voor zo ver mijn ervaring is kun je beter een filter erbij kopen.
Via een pomp gaat het water in de ronte en wordt het gefilterd.
Het is een stuk beter voor je vissen en minder schoonmaak werk.

Dan moet je kijken in welke temp de vissen het beste gedijen, gerbuik hiervoor een goed boek of ga naar je speciaal zaak(maar aan jou verhaal te horen kun je beter naar een ander gaan). je moet dus ook een temp regelaar aanschaffen.

Dan is het noodzaak om eerst de bak in orde te maken, planten erin en een week of 2 wachten met de vissen zodat het water in de juiste staat komt.

De vissen in de zak houden en een half uurtje tot een uurtje in het water laten hangen zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe temp.

elk aquarium heeft een schoonmaak buurt nodig op zijn tijd, dus houd de ramen aan de binnen kant schoon, schaf 1 of 2 algeneters aan en een vis die slakken eet, dat is al een natuurlijke opruiming.

een aqarium onderhouden is toch nog wel een bezigheid en ik heb nog wel eens het idee dat sommige mensen zich daar in vergissen.

koop een goed boek.

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 09:56

Ik heb ooit (lang geleden Haha! ) ook goudvissen gehad en ik kan me herinneren dat die toch altijd wel uit de bak gingen met schoonmaken (met de soeplepel *LOL* ) en dat de bak helemaal leeg ging.
Wel had het schone water altijd al minstens een dag of 3 gestaan in een emmer ofzo, dus niet rechtstreeks uit de kraan de vissen erin, misschien is dat de truc?

Nulla tenaci invia est via

Gast4532
Berichten: 67019
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 10:00

Wij hebben goudvissen in een kom gehad die bij ons 15 jaar oud zijn geworden
en daarna nog jaren in de vijver bij mijn oma hebben gezwommen omdat ze de kom ontgroeid waren Lachen

Bij ons gingen ze elke week uit de kom.
Werd de hele kom goed zuiver gemaakt en ging er nieuw water in terug.
Dit was gewoon leiding water maar wel net de kou eraf.
Dus een beetje kamertemperatuur.

En niet teveel eten geven.

Meer kan ik er niet van maken Knipoog

Lestria

Berichten: 920
Geregistreerd: 30-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 10:04

Hoi Renske20,

Een aquarium heeft bijna altijd aanloop problemen. Je moet in ieder geval nooit het aquarium helemaal leeg halen. Gewoon voor de helft en dan rustig bijvullen. Wel zorgen dat je het filter goed schoonhoudt. Als alles goed geaclimatiseerd is zal je zien dat je over 2 maanden een goed aquarium hebt. Helaas kost dat wel wat visjes....

Succes!

Beter een einde met pijn dan pijn zonder einde....

Tindra

Berichten: 2227
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 10:22

runningkawa schreef:
Bij ons gingen ze elke week uit de kom.
Werd de hele kom goed zuiver gemaakt en ging er nieuw water in terug.
Dit was gewoon leiding water maar wel net de kou eraf.
Dus een beetje kamertemperatuur.

En niet teveel eten geven.

Meer kan ik er niet van maken Knipoog


Zo doe ik het ook ongeveer Lachen
Eens in de maand ververs is het water, en maak ik de bak + de steentjes schoon. Gaat prima zo, mijn visje is alweer 9 jaar.

Llewella

Berichten: 2087
Geregistreerd: 25-01-02
Woonplaats: Alkmaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 10:33

Zorgen dat je een goed biologisch evenwicht opbouwt in de bak.
In het grint en een filtersysteem hopen zich goede bacterien op die de schadelijke stoffen omzetten in minder schadelijke stoffen.
Die schadelijke stoffen komen in het water door voer en uitwerpselen.
En laten nou juist die goudvissen heel veel vervuilen Knipoog

Door slechte waterkwaliteit maar ook veranderingen van het water kunnen vissen gestrest raken waardoor ze weer gevoelig voor ziekten worden.

Zorg dus voor een verse goede bak, niet teveel middeltjes erin gooien, gewoon regelmatig een deel verversen en het zou helemaal goed moeten komen.

Als de waterkwaliteit slecht is ongeveer de helft verversen dagelijks, na een aantal dagen/week afbouwen en vervolgens kun je een gedeelte (ong 20%-30%) wekelijks verschonen.

Ik heb zelf ook niet alle verstand van goudvissen, houd zelf malawi cichliden die toch wel heel andere eisen hebben, maar dit zijn zo'n beetje de algemene aquarium regels.

Er zijn mensen die er dus allerlei middeltjes ingooien etc, maar je moet ook niet teveel prutsen in een aquarium, want hoe meer je pruts hoe meer er mis kan gaan (ook via je handen kan je schadelijke stoffen overbrengen en middeltjes kunnen het evenwicht verstoren).

Iig veel sukses ermee!

Peppertree
Berichten: 3084
Geregistreerd: 07-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 11:58

Ook is het heel belangrijk dat je ze niet te veel te eten geeft!Ik was een tijdje geleden iets te enthousiast geweest met voeren toen mijn ouders op vakantie waren->de helft van de vissen dood!

Bleek dus dat ze om de twee dagen voer moesten hebben,in plaats van elke dag (oeps!)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie