pup zonder stamboom?

Moderators: Leo, Muurp, Dani, Murthul

 
 
sanne222

Berichten: 690
Geregistreerd: 03-11-02

pup zonder stamboom?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 08:21

Ik ben al een tijdje op zoek naar een pup en zit nu te overwegen om er een zonder stamboom aan te schaffen ( Engelse Bull terrier Kwijl of Franse bull terrier Haha! )
Zouden jullie dit doen? Ik zit namelijk heel erg te twijfelen...


Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 08:24

Lekker zwakke hondenrassen zijn dat. Ze hebben een veel te kort ademhalingssysteem wat hen vooral in de problemen brengt in de zomer. Dan kun je ook niet ver met ze gaan wandelen want dan raken ze in coma. Daarbij zijn de ruggen vaak zwak en hebben ze aanleg voor hernia. Ze kunnen ook niet normaal geboren worden, want de kop past niet door de bekken van het moederdier.

Zou je nu eigenlijk wel een ras kopen dat gefokt is naar mensenlijke maatstaven en niet in het belang van het welzijn van het dier?

De hond is de betere mens

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 08:28

Dit zijn inderdaad hele dure honden aangezien ze altijd met keizersnede gehaald moeten worden, hierdoor kan een fokteef ook maar enkele nestjes werpen.
Verder zit er nogal wat verschil in de Engelse en Franse.

Odin

Berichten: 2503
Geregistreerd: 26-04-03
Woonplaats: Haarlemmermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 08:28

Wat is de reden dat je een pup wil ZONDER stamboom?
Ik denk dat dit een financiële reden is, dit is namelijk voor de meeste mensen de hoofdreden om een stamboomloze pup te kopen.

Als ik jou was zou ik dit echter NIET DOEN, er zijn legio voorbeelden te noemen van mensen voor jou die hetzelfde gedaan hebben en achteraf een kat in de zak gekocht hebben!

Een pup met stamboom geeft natuurlijk geen garantie tegen een miskoop, maar je hebt wat meer zekerheid over de herkomst van je pup, de ouderdieren en eventuele erfelijke gebreken.
Je moet er toch niet aan denken dat je een goedkoop pupje gekocht hebt bij een "hobbyfokker" en achteraf blijkt er van alles mee aan de hand te zijn.

Ik wil hiermee niet zeggen dat alle fokkers die zonder stamboom fokken onverantwoord bezig zijn, maar wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is:

Een hond neem je in huis voor zijn hele leven, de aanschafprijs is echter maar éénmalig. Weten wat je in huis haalt door een pup te kopen met stamboom en het liefst bij een door de betreffende rasvereniging erkende fokker KAN je een hoop ellende besparen!

Neem bijvoorbeeld maar de uitzending van TROS Radar een paar maanden geleden. Daar werd bij een broodfokker een "goedkope" Cavalier King Charles Spaniel gekocht. Je wil niet weten wat het lieve diertje allemaal mankeerde, en hoe alle puppies er bij lagen in de puppyfarm!

Het laatste advies wat ik je wil geven is: koop in geen geval een pup in een dierenwinkel of uit zo'n advertentie in de krant waarin er wel 30 verschillende rassen genoemd staan waar puppies van zijn. Dit zijn malafide hondenhandelaren en deze handel moet een halt toegeroepen worden!

27-10-13: Weer eens wat rijfoto's: http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=198&t=1748038
Romanov (Rubin Royal x Ramino x Weltmeister [OLD]): M2 + 6 dressuur

Odin

Berichten: 2503
Geregistreerd: 26-04-03
Woonplaats: Haarlemmermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 08:32

[quote="Desiree"]Lekker zwakke hondenrassen zijn dat. Ze hebben een veel te kort ademhalingssysteem wat hen vooral in de problemen brengt in de zomer. Dan kun je ook niet ver met ze gaan wandelen want dan raken ze in coma. Daarbij zijn de ruggen vaak zwak en hebben ze aanleg voor hernia. Ze kunnen ook niet normaal geboren worden, want de kop past niet door de bekken van het moederdier.[quote]

Wat je zegt is wel heel erg kort door de bocht Desiree!
Er zijn uiteraard wel gevallen bekend zoals je beschrijft, maar het is niet juist om al deze honden over één kam te scheren. Er zijn goede fokkers van beide rassen te vinden, waarbij ook de pups gewoon via de normale weg geboren kunnen worden.
Daarom is het dus extra belangrijk om een pup via de rasvereniging te kopen en niet zomaar ergens, zonder stamboom. Ik zou mijn informatie via het internet halen, en bij fokkers van beide rassen zoeken. Zij kunnen je gerichte informatie en adviezen geven.

27-10-13: Weer eens wat rijfoto's: http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=198&t=1748038
Romanov (Rubin Royal x Ramino x Weltmeister [OLD]): M2 + 6 dressuur

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 08:47

[quote="OdinEr zijn goede fokkers van beide rassen te vinden, waarbij ook de pups gewoon via de normale weg geboren kunnen worden.
.[/quote]

Nee, nooit geweten dat het ook via de normale weg kon, dit is de eerste keer dat ik dat hoor.
Maar hoe zit het met die te korte ademhalingswegen? vind je dat ook wel meevallen? heb je ze wel eens keihard horen "snurken" met warm weer als ze aan het hijgen zijn? Klinkt mij niet gezond in de oren hoor. Mijn buren hadden vroeger altijd deze honden, franse bulldogs. Die eerste werd 6, moesten ze laten inslapen wegens nekhernia. Toen kochten ze er 2, en een ervan stierf omdat ze ze buiten hadden gelegd onder de tuintafel maar het was kennelijk toch te laat. Een voorbijganger heeft gepoogd ze te redden maar dat lukte alleen met die ene. Die ander stierf iets van 2 jaar later, was geloof ik 7 of 8. Ook weer door hernia.

De hond is de betere mens

sanne222

Berichten: 690
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 08:51

Ik snap jullie reakties wel maar het is gewoon een feit dat op het stamboompapiertje die erfelijke gebreken niet staan, die pech kun je altijd hebben Lips are sealed
en wat betreft deze specifieke rassen: tegenwoordig zijn de meeste negatieve eigenschappen er al lang uitgefokt!
en wat betreft het gedrag: dat ligt vooral aan de opvoeding! (ik ben paraveterinair en heb cursussen hondengedrag en training gedaan (ook probleemgedrag) dus weet waar ik mee bezig ben)
het is dus vooral een financiele kwestie....waarom zal ik 800 euro betalen voor een hond met stamboom terwijl ik dan bijna evenveel risico loop dan bij een hond zonder stamboom... Haha!
kijk bijvoorbeeld eens op de site van http://www.faunaland.com/pups.htm
daar bieden ze pups aan zonder stamboom maar wel met gezondheidsverklaring en goed gesocialiseerd! Schijnheilig
En wat betreft de puppyfabrieken: daar denk ik nog niet eens over na!

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 08:54

Kun je anders niet eens kijken bij een advertentie van een particulier die het gewoon eens een keer gedaan hebben voor de hobby? Die zijn er niet perse op uit om geld te verdienen.

Bij mijn weten zijn bulldogs geen lastige of moeilijke honden in de opvoeding.

De hond is de betere mens

sanne222

Berichten: 690
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 08:59

De prijzen van pups zijn op het moment abnormaal hoog....ook bij particulieren (heb al contact gehad)
fransozen zijn niet moeilijk op te voeden maar de bull terrier moet toch wel een aparte opvoeding hebben!

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 09:10

Als het echt puur een financiele kwestie is (hoe wil je het dan doen als het dier iets mankeert?!?) waarom ga je dan niet naar het asiel?
Of wil je perse een pup?

Wij hebben jaren een Berner Sennenhond gehad (met stamboom, via de rasvereniging Haha! ), dier is 10 jaar geworden, respectabel voor zo'n joekel, nu hebben we geen hond meer helaas.

Nulla tenaci invia est via

sanne222

Berichten: 690
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 09:34

Ik heb het geld wel maar weet nog niet of het slim is om een paar honderd euro meer te bepalen voor een stamboom? Nerd

En ik ben paraveterinair dus voor mij vallen de dierenartskosten wat lager uit Haha!

trouwens erg oud voor een berner sennenhond! Tegenwoordig is de gemiddelde leeftijd 6 jaar... Scheve mond

en wil toch een pup omdat ik nogal wat andere huisdieren heb en de bull erom bekend staat andere dieren niet te accepteren als hij er niet mee gesocialiseerd is..

Margreet

Berichten: 18240
Geregistreerd: 24-08-01
Woonplaats: Gooi- en Eemland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 09:40

Ik zou het asiel toch maar eens in overweging nemen hoor! Soms hebben ze er ook nestjes. Informeren kost om te beginnen niets Haha!

Vreselijk he, Berners zijn zulke gave honden, populair ook, dus flink doorgefokt. Ze heeft de 11 net niet gehaald (kanker, in laten slapen), altijd kerngezond geweest. Voor haar hebben we nog een andere Berner gehad, die is helaas maar 2 geworden (nierproblemen).

Nulla tenaci invia est via

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 10:26

Ik vind het asiel ook nog niet eens zo'n slechte suggestie. Je moet niet denken dat het asiel allemaal contactgestoorde dieren heeft, het zijn meestal de voormalige eigenaars die gefaald hebben en daarom zitten ze daar.

De hond is de betere mens

Supertje

Berichten: 6559
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 11:08

Die site die je net noemt, van faunaland, dat is dus ook een puppiefarm....
Ze adverteren ook veel op marktplaats, en daar zitten de pups dus ook schattig op een stoeltje met kussentjes, helaas is dat niet een goed beeld van de werkelijkheid.

En bedoel je trouwens een bulldog of een bullterriër? Ik heb namelijk nog nooit van een franse bullterriër gehoord hoor. Bullterriërs kunnen wel op de normale manier geboren worden (zijn die honden met die kromme koppen), een bulldog niet, omdat dit een veel te grote belasting is voor de moeder. En bulldogs hebben inderdaad wél problemen met de ademhaling, door de vorm van hun snuit.

Ik zou altijd een pup met stamboom kopen, daarvan worden de ouders namelijk nagekeken op erfelijke gebreken, zoals HD, en de ellebogen en de ogen worden nagekeken. Dit is trouwens ook verplicht bij veel rasverenigingen voor je met een hond mag fokken en er een stamboom bij aan mag vragen. Probleem is dus bij een pup zonder stamboom dat er met iedere willekeurige hond gefokt kan worden, er een puppiehandelaar zal echt niet de beste honden uitkiezen, als er maar pups komen die enigszins lijken op het ras wat ze zouden moeten zijn.
Natuurlijk blijf je altijd de kans houden dat je hond iets krijgt maar die kans is wel tig keer kleiner.

Give a man a fish and he eats for a day. Teach him how to fish and you get rid of him all weekend.

Supertje

Berichten: 6559
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 11:12

Oh ja, en nog iets, waarom denk je dat die pups daar geen stamboom hebben? Juist omdat ze met iedere willekeurige hond kunnen fokken dan, als die pups een stamboom zouden hebben zouden ze de pups voor veel meer geld kunnen verkopen.

Give a man a fish and he eats for a day. Teach him how to fish and you get rid of him all weekend.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 11:12

krijg ook wel eens de indruk hier dat mensen bullDOGS verwarren met bullTERRIERS. toch nogal niet een verschil!

De hond is de betere mens

Billy

Berichten: 19067
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: Poetsplaats

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 11:12

sanne222 schreef:
kijk bijvoorbeeld eens op de site van http://www.faunaland.com/pups.htm
daar bieden ze pups aan zonder stamboom maar wel met gezondheidsverklaring en goed gesocialiseerd! Schijnheilig
En wat betreft de puppyfabrieken: daar denk ik nog niet eens over na!

Faunaland is een van de puppyfabrieken.
Verder krijgen ze vaak een gezondheidsverklaring mee, maar als je de pup dan bij je eigen dierenarts na laat kijken blijkt dat er toch heel wat aan mankeert. Op de een of andere manier is verdienen voor bepaalde dierenartsen vaak belangrijker dan dierenwelzijn en integriteit

Be a voice, not an echo!

sanne222

Berichten: 690
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 13:59

Ik bedoel franse bulldog en engelse bull terrier. Haha!
Ik durf het toch niet aan, ik heb al met wat fokkers hier in de buurt gebeld en binnenkort worden er nestjes verwacht. Lovers
ik ga toch maar voor een echt merk!

Odin

Berichten: 2503
Geregistreerd: 26-04-03
Woonplaats: Haarlemmermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 14:15

Heel verstandig! Je zult zien dat je er achteraf echt geen spijt van krijgt.

Ik moest eigenlijk wel lachen om je opmerking over puppiefabrieken, dan kom je vlak daarna met een dierenwinkel die honden verkoopt... Maar goed, cursussen voor hondengedragstherapie en paraveterinair dierenartsassistente zeggen blijkbaar ook niet alles...

Ondanks wat bij dit topic gemeld werd, zijn er wel fokkers van Engelse Bulldoggen waar de pups op natuurlijke wijze geboren worden! Ik heb eens een hele discussie gelezen op een hondenforum, waarbij dit door een fokker van dit ras werd gemeld!

Wat Supertje zegt over honden met stambomen is absoluut waar! Op de stamboom staat namelijk als er hd-onderzoek (of een ander onderzoek, zoals ED of PRA) verricht is bij voorouders van de pup, de gradatie vermeld. Tevens is het zo dat met honden die niet getest zijn op erfelijke gebreken die bij het ras voorkomen, geen toestemming van de rasvereniging wordt verkregen.
Ga je via de rasvereniging op zoek naar een pup, weet je gewoon dat de pup op een verantwoorde wijze gefokt is, en dat lijkt me de extra investering wel waard, ongeacht of je korting krijgt op je dierenartskosten.

Je krijgt namelijk geen korting op het leed wat je dier misschien moet ondergaan, om over je eigen emotionele "schade" nog maar niet te spreken!

27-10-13: Weer eens wat rijfoto's: http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=198&t=1748038
Romanov (Rubin Royal x Ramino x Weltmeister [OLD]): M2 + 6 dressuur

sanne222

Berichten: 690
Geregistreerd: 03-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 14:30

QUOTE// Ik moest eigenlijk wel lachen om je opmerking over puppiefabrieken, dan kom je vlak daarna met een dierenwinkel die honden verkoopt...//

Onder puppyfabrieken versta ik mensen die een schuur vol hebben liggen met nesten pups welke nooit mensen of andere dieren zien. Huilen
Bij de betreffende dierenwinkel worden pups van fokkers verkocht welke wel goed gesocialiseerd zijn. Dit terzijde want het blijft toch het beste om via een fokker een pup aan te schaffen.
Maar je wat is nou een goede fokker?? Ik vind het zo moeilijk! (als ik er namelijk heen ga om te kijken neem ik toch het zieligste lelijkste hondje mee...) Ach gut

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 14:46

sanne222 schreef:
Onder puppyfabrieken versta ik mensen die een schuur vol hebben liggen met nesten pups welke nooit mensen of andere dieren zien. Huilen
Ach gut

Ik ken zo'n adres. en ze zitten vol met luizen en vlooien en in de ontlasting. MAar de eigenaar doet er geen zak aan.

De hond is de betere mens

Malabarista

Berichten: 1799
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: El Paso

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 15:37

sanne222 schreef:
De prijzen van pups zijn op het moment abnormaal hoog....ook bij particulieren (heb al contact gehad)


Weet je dat die prijzen tegenwoordig zo abnormaal hoog zijn omdat daar alles in inbegrepen zit? Lachen

Dekgeld (bij rashonden ligt die gemiddeld rond de 500 Euro), dierenartsenkosten i.v.m. keizersnede als dat nodig is(300 Euro?), medicijnen als het moedertje een keizersnede heeft gehad (50 Euro?), stamboomaanvraag is geloof ik ook al 50 Euro per pup, chippen, voer vanaf 3/4 weken krijgen ze brokjes en melk, inenten en ga zo maar door.

De fokker houdt er niet zoveel van over als dat iedereen denkt hoor. Reken maar uit..

Malabarista

Berichten: 1799
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: El Paso

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 15:41

Desiree"]
[quote="sanne222 schreef:
Onder puppyfabrieken versta ik mensen die een schuur vol hebben liggen met nesten pups welke nooit mensen of andere dieren zien. Huilen
Ach gut

Ik ken zo'n adres. en ze zitten vol met luizen en vlooien en in de ontlasting. MAar de eigenaar doet er geen zak aan.
[/quote]

Ik ook! Verschrikkelijk... mijn moeder is er een x heengeweest met iemand die ze wilde aangeven ofzo. En ze moesten wel zeker weten of het er was. Maar daar wil je echt niet komen.. echt heel zielig. De veehouderij loopt niet meer.. kom we kopen goedkope hondjes en gaan er lekker 2x per jaar een nestje mee fokken. Wat een *%**#$* Boos!

caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 16:07

ik zit al jaren in de honden dus heb ook al jaren ervaring.

allerbelangrijkste regel:
koop nooit een hond in een puppyfabriek!

in je hondenclub heeft er misschien iemand wel eens een nestje pups. deze bieden de honden vaak niet zo duur aan, daar het niet de bedoeling is om hier veel geld mee te verdienen. ze fokken nog met liefde voor de teef. ze laten de hondjes opgroeien in goede omstandigheden, ontwormen ze op tijd, geven hen de nodige inentingen en dat is de prijs die je voor het pupje betaalt.

- hopelijk heb je ervaring op gebied van honden
- hopelijk ken je de raskenmerken ?

overigens zijn er honden zonder stamboom die mooier zijn dan eentje met stamboom en een beter karakter hebben! en daarvoor betaal je dan zo'n 250 EUR. (hangt natuurlijk ook af van het ras)

wat jammer is, is het overdreven selecteren op uiterlijke kenmerken:

we kennen allemaal
de mopshond met platte neus die moeilijkheden heeft met ademen en ontstoken ogen
de stinkende shar-pei door z'n overdreven teveel aan huid.
de duitse herder met HD ,...

Odin

Berichten: 2503
Geregistreerd: 26-04-03
Woonplaats: Haarlemmermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 18:36

Ik wil nog even reageren op de opmerking over Faunaland, dat "er pups van fokkers verkocht worden welke wel goed gesocialiseerd zijn".

Welke fokker zou het in hemelsnaam in zijn hoofd halen om zijn pups af te geven aan een DIERENWINKEL?! Ik persoonlijk voor geen 10 miljoen Euro! Als ik puppies gefokt zou hebben gaan die echt pas na 8 weken weg, en alleen nog maar aan de nieuwe eigenaars, die ik zelf uitgezocht zou hebben! De hondjes die bij de dierenwinkel te koop zijn, zijn helaas vaak hele nesten die worden opgekocht uit het Oostblok, bij broodfokkers.

Sorry, maar dit is echt de harde realiteit.

27-10-13: Weer eens wat rijfoto's: http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=198&t=1748038
Romanov (Rubin Royal x Ramino x Weltmeister [OLD]): M2 + 6 dressuur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Mirjam, Bananas, blyth, Bridleless, Cardy, Cowboy55, CynthiaV, Deeskuh88, idion, Janneke2, Larissa123, moeshie, Saskiaa_, Tutti_Frutti, Typhoon, xxmichellexx en 181 bezoekers