Stressgevoeligheid? Faalangst?

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
snowdon

Berichten: 26224
Geregistreerd: 07-11-01

Stressgevoeligheid? Faalangst?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-03 09:25

3 mei zou ik dus mijn eerste menwedstrijd hebben in Dronten, dressuur, vaardigheid en 20 km lange afstandsmarathon. Ik ben dus de laatste tijd wezen oefenen en oa voor het eerst met de kar het water ingeweest. Ik wist dat snow niet zo soepel was met de kar, maar ik zou toch voor de lol en de ervaring meedoen.

Maar de laatste tijd met oefenen viel alles toch tegen en ik ben zo perfectionistisch, jammer genoeg, dat ik alles beter en beter wil... Dat ging dus allemaal helemaal niet goed en ik bracht dat over op Snowdon. Doordat hij drukker werd voor de kar, elke keer meer en meer. Was hij dus ook eerder doodop.. dus ipv zijn conditie verbeteren, leek t alleen maar te verslechteren in de ogen van buitenstaanders... Ik had tzelf wel in de gaten, dus had al besloten niet mee te doen aan de wedstrijd.

Maar waarom moet ik nou toch zo stresserig zijn met wedstrijden etc? ik kan er gewoon geen lol aan hebben.... Een paar jaar geleden had ik een onderlinge wedstrijd met een pony, we werden eerste. Maar het enige wat ik me kan herinneren is dat ik de hele tijd de zenuwen had en tegen iedereen heel erg vervelend was... Op zulke momenten komen ook driftbuien naar boven, op momenten dat ik de situaties niet onder controle heb... Onder druk presteer je beter zeggen ze, nou dat blijkt dan wel.. maar op sociaal gebied is het niet echt handig...

Help!????


Gast998
Berichten: 74611
Geregistreerd: 02-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 11:02

Ik heb het van dichtbij gevolgd, en ik ben van mening, dat jullie best een aardige wedstrijd zouden kunnen rijden, maar ja, als jij zegt dat je er niet zeker genoeg over bent om verschillende redenen, dan is dat zo. Ga ik ook niet verder over zeuren. Ik weet wat faalangst is, ik heb het zelf op verschillende vlakken, maar ik kan inmiddels wel tegen mezelf zeggen dat ik moet doorzetten en normaal moet doen, op een aantal vlakken lukt dat, maar niet altijd. Het gaat echt om een knop die omgezet moet worden. Waar het dus omgaat, is dat je met jezelf moet gaan praten, je moet jezelf overtuigen dat het niet erg is om in het ergste geval af te gaan, je schaamt je maar voor even, daarna lig je er ook in een deuk om. Dat moet je toch in je hoofd omzetten.
Snowdon loopt goed voor de kar, hij is gevoelig (en misschien was hij vroeger gevoeliger, maar hij is het nog steeds), en luistert goed, het gaat altijd goed, ik zie zelf ook geen belemmering, waarom het niet zou gaan, misschien omdat zijn conditie niet goed genoeg is, volgens jou, maar dat is ook alles. Besef dat nou eens! Je kan best een goede wedstrijd rijden, je zal wel geen eerste worden, aangezien er mensen meedoen die al veel langer meedoen, en die paarden hebben ook meer ervaring, maar het gaat toch niet om het winnen. Zolang Snowdon en jij heel uit de strijd komen is het goed, daar gaat het om.
Praat maar eens met jezelf.

HHD_Foto

Berichten: 4437
Geregistreerd: 14-04-02
Woonplaats: N.W. Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 18:13

Tja, iedereen reageert anders op druk. Als je nu eens vaker aan wedstrijden of iets dergelijks mee zou doen. Misschien wordt het dan minder. En misschien is het gewoon 'je ding' niet. Daar zul je je dan bij neer moeten leggen.

Maar als je het niet een paar keer probeert zul je het nooit weten. Probeer eens met onderlinge wedstrijden of gewoon gezamelijke ritten mee te doen. Waar dus niet zoveel druk op je ligt.

Succes in elk geval !

Digitale tekeningen van je huisdier of paard: www.HHD-Foto.eu

snowdon

Berichten: 26224
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-03 18:29

1 ding is zeker, t is gewoon "mijn ding" niet Knipoog

Het leek me wel leuk om 1 keer mee te doen met een wedstrijdje met snow, maar op deze manier heb ik er geen lol aan en snow al helemaal niet.. dus dan maar niet Lachen

HHD_Foto

Berichten: 4437
Geregistreerd: 14-04-02
Woonplaats: N.W. Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-03 18:44

En als je je nou gewoon buiten mededinging je inschrijft voor b.v. de 20 km. marathon ? Leuk ritje voor jou en Snowdon, beetje competitiegevoel, maar geen druk.

Digitale tekeningen van je huisdier of paard: www.HHD-Foto.eu

snowdon

Berichten: 26224
Geregistreerd: 07-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-04-03 19:38

volgens mij moest je alles doen als je je inschreef Verward en die 20 km marathon hield dus ook in dat je al die hindernissen moet nemen en daar zag ik ook heel erg tegen op

IMO is het nu te laat om me nog in te schrijven...

Jannelientje

Berichten: 317
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Goirle

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-03 10:49

Ik hou ook helemaal niet van competitie en doe alleen met manegewedstrijdjes. Ik heb dan ook geen (verzorg)pony dus andere wedstrijden zijn voor mij niet mogelijk.
Luister, je moet nagaan wat je wil. Vind je het belangrijk om deze hindernis over te komen, of heb je meer behoefte aan rust en plezier. Alleen jijzelf kan dat weten. Het is altijd lastig om keuzes t maken, maar ik kan niet meer doen dan wijzen op het feit dat jij alle antworden in jezelf hebt zitten.

Denk niet aan het probleem maar aan de oplossing!

Essie

Berichten: 1785
Geregistreerd: 25-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 13:22

Ik heb zelf ook wel een beetje angst voor wedsrijden enzo... Ik rij ze ook niet vaak (1 keer per jaar de apeldoornse kampioenschappen) maar nu merk ik nu ik wat vaker mee gedaan heb dat alles vanzelf makkelijker gaat. In het begin was ik ook super super zenuwachtig en vond ik het dood eng en nu gaat het ook goed.
Ik denk dat jij voor jezelf de drempel te hoog legt. Je eist te veel van jezelf, waardoor je je onzeker maakt.
Ga eens goed na hoe dat komt,w ant vaak is het een spiraal. Je denkt dat je het niet kan, je wordt zenuwachtig, gestrest, waardoor je training al niet meer goed gaan dus denk je dat je het niet kan...
Draai het eens om... denk aan ervaringen opdoen daar hoef je niks voor te presteren alleen maar mee te doen... doel bereikt en daar krijg je weer zelfvertrouwen van.
Zoek ook idd uit of het wat voor je is, maar ik dnek wel dat je het daarvoor een keer moet hebben meegemaakt. Eis niet te veel van jezelf en je paard. Doe mee omdat je er van kunt leren en het een leuek ervaring is en dan kun je altijd nog verder kijken of er misschien een vervolg aan gegeven kan worden door middel van een volgende wedstrijd. Ik las al van iemand dat die zeker wist dat je het kon en heb gewoon vertrouwen in jezelf!

The future is nothing more than another today. It's just that when you get there, you have more yesterday's behind you and a fewer tomorrows to look forward to.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie