Bagdad in Amerikaanse handen

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ethelate

Berichten: 19867
Geregistreerd: 02-10-01

Bagdad in Amerikaanse handen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-04-03 16:17

http://www.nu.nl/news.jsp?n=131654&c=23

Inwoners Bagdad vernielen beeldtenissen Saddam
Uitgegeven: 9 april 2003 16:13
Laatst gewijzigd: 9 april 2003 17:11

BAGDAD - Inwoners van de Iraakse hoofdstad Bagdad vernielen op verschillende plekken in de stad beeldtenissen van de Iraakse president Saddam Hussein.

Foto's, posters, spandoeken en borden worden op straat verscheurd, in stukken gehakt of verbrand, zo was te zien op beelden van Arabische en westerse cameraploegen in de stad.

Standbeeld

Op het Firdosplein in het centrum van de stad hebben tientallen inwoners met behulp van een Amerikaans pantservoertuig een standbeeld van Saddam Hussein omvergehaald.

Dat blijkt uit beelden van de Britse omroep BBC en de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Nadat enkele Iraki's eerst een kabel om de voeten hadden bevestigd, legden militairen later een kabel om de nek van Hussein. Daarna kon het voertuig Hussein van zijn voetstuk trekken.

Na het omvertrekken van het standbeeld van Hussein dansten tientallen Iraki's uitzinnig van vreugde op de restanten. Aanvankelijk hadden enkele Irakezen een touw om het standbeeld gebonden in de hoop daarmee Hussein omver te halen, aldus de Britse omroep BBC woensdagmiddag.

Het standbeeld op het Firdosplein (Paradijsplein) was omringd door 37 zuilen. Zij verwezen naar het geboortejaar van de Iraakse leider (1937). Op elke zuil staan de initialen van Saddam Hussein in het Arabisch.

Een Amerikaanse militair had even daarvoor voor een kort moment het hoofd van Hussein met een Amerikaanse vlag verhuld. Die werd daarna verruild voor een Iraakse vlag op een schouder van Hussein, maar ook die werd uit respect voor de vlag weggehaald.

Sommige ezels kunnen enkel over paarden praten


Sypheron

Berichten: 15195
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-03 16:20


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie