Regeling standstill AI-gevoelige dieren 2003

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Yootha

Berichten: 6458
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Regeling standstill AI-gevoelige dieren 2003

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-04-03 16:56

Regeling standstill AI-gevoelige dieren 2003
dd. 04-04-2003 13:30 uur
Toelichting voor de Staatscourant
Met onmiddellijke ingang wordt voor onbepaalde tijd het vervoer verboden van AI-gevoelige dieren, eenhoevigen en evenhoevigen afkomstig van bedrijven waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn, broedeieren, consumptie-eieren afkomstig van bedrijven waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn, gebruikt strooisel en mest van AI-gevoelige dieren en andere dierlijke mest en rauwe melk afkomstig van bedrijven waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn. Hiermee samenhangend wordt het verboden vervoermiddelen te verplaatsen die gebruikt of kennelijk bestemd zijn voor het vervoer van AI-gevoelige dieren, broedeieren, consumptie-eieren afkomstig van bedrijven waar AI-gevoelige dieren aanwezig zijn, gebruikt strooisel en mest van AI-gevoelige dieren. Voorts wordt de import en export van AI-gevoelige dieren en broedeieren verboden.
Aanleiding hiervoor is een ernstige verdenking van besmetting met Aviaire Influenza bij een bedrijf in Ospel (gemeente Nederweert). Dit bedrijf is op een dermate grote afstand gelegen van het huidige vervoersbeperkingsgebied Geldserse Vallei/Beneden Leeuwen dat stringentere maatregelen geboden zijn. De standstill-periode zal worden benut voor het traceren van de besmetting in Ospel en onderzoek naar mogelijk nieuwe verdenkingen.
De in deze regeling opgenomen verboden gelden bovenop de reeds geldende maatregelen opgenomen in de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 en de Tijdelijke regeling vervoers- en exportverbod pluimvee 2003 I. Bovendien blijven de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 en de Bezoekersregeling Aviaire Influenza, onverkort van kracht. Dat betekent onder meer dat het vervoer van gestorven slachtdieren, het bezoeken van bedrijven waar AI-gevoelige dieren worden gehouden, uitsluitend mogelijk is onder de in deze regelingen opgenomen condities. Bovendien blijft het verzamelverbod van vogels uit hoofde van de Regeling verzamelverbod pluimvee 2003 van kracht.

4 april 2003 - Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft in verband met een mogelijke uitbraak van Klassieke Vogelpest in Ospel (Limburg) voor heel Nederland een standstill afgekondigd van vervoer van dieren die gevoelig zijn voor Klassieke Vogelpest en verschillende producten. De standstill geldt voor onbepaalde tijd. Tijdens de standstill wordt onderzocht hoe de besmetting in Ospel tot stand is gekomen en of er mogelijk ook elders besmettingen zijn.
Gedurende de vogelpestcrisis is een aantal maatregelen met betrekking tot het vervoer van pluimvee en pluimveeproducten versoepeld. Door de zware verdenking in Ospel zijn deze maatregelen weer opgeschort. Dat betekent dat vanaf vanmiddag 13.30 het verboden is om dieren die gevoelig zijn voor Klassieke Vogelpest te vervoeren. Ook een- en evenhoevigen afkomstig van bedrijven met pluimvee mogen niet meer vervoerd worden. Dat zelfde geldt voor het vervoer van broedeieren, consumptie-eieren afkomstig van bedrijven met pluimvee, gebruikt strooisel en mest van pluimvee en andere mest afkomstig van gemengde bedrijven. Ook vervoermiddelen die gebruikt worden voor het vervoer van pluimvee en pluiveeproducten mogen niet meer verplaatst worden. De import en de export van pluimvee en broedeieren is verboden. Het vervoer van rauwe melk van bedrijven met pluimvee en het aanleveren van veevoer op bedrijven met pluimvee is ook niet meer toegestaan.

De bezoekersregeling blijft van kracht: elk contact tussen bezoekers en pluimvee moet worden uitgesloten. Houders van AI-gevoelige dieren, of het nu gaat om bedrijven of hobby-houders, zijn verplicht alles te doen om besmetting en verspreiding te voorkomen, zoals het aanbrengen van fysieke afscheidingen. Verder moet de dierhouder een registratie bijhouden van alle bezoeken. Voor personen die beroepsmatig een bedrijf bezoeken (zoals dierenartsen en transporteurs) mogen dat onder voorwaarden.


Bron: nieuwsbrief PVE.


Nimber

Berichten: 25361
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-03 17:00

Staat ookal bij nieuws.
Het lijkt mee te vallen was bang dat ik niet meer bij de paarden mocht komen.
Alleen Lodewijk en Hinke mogen niet meer van het erf af

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, GoogleAdsense, Googlebot, max_m, scoebje en 26 bezoekers