Dit voelt echt heel verkeerd

Moderators: Amaryllis, Muurp, Dani, Murthul

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Jasmijn

Berichten: 3582
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Dit voelt echt heel verkeerd

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-03 22:30

Een goede kennis van mij is vandaag naar het ziekenhuis geweest. Vorige week was hij ziek en is naar de spoedeisende hulp geweest, een vriendin van mij is met hem mee gegaan. (Hij heeft zelf geen familie hier, die wonen in Duitsland en weinig tot geen vrienden). Ze konden daar niets bijzonders vinden zeiden ze, maar hij moest gisteren voor CT onder- en bovenbuik en vandaag naar de specialist. Dan bekruipt je al een naar gevoel, en als je het ziekenhuis gebeuren een beetje kent, zoals mijn vriendin en ik weet je eigenlijk al genoeg, dat is namelijk veel te snel.
Vandaag is mijn vriendin mee geweest naar de specialist, en die deelde in moeilijke bewoordingen mee dat hij hoogst waarschijnlijk kanker heeft, en wel in een redelijk gevorderd stadium. Alleen wist hij het zo te vertellen dat die kennis het niet echt snapte. Hij wordt morgen opgenomen en pas als er verder onderzoek gedaan is, zal de internist duidelijker zijn. Er is tenslotte nog een mogelijkheid dat het goedaardig is.
Maar omdat zowel mijn vriendin als ik redelijk medisch onderlegd zijn, weten wij net zo goed als de internist dat deze vorm van gezwellen zelden goedaardig zijn.
Wij weten dus nu dat hij 90% zeker kanker heeft, en niet de makkelijkste vorm ook (voor zover kanker er in een makkelijke vorm is, maar de een is nu eenmaal beter te behandelen als de ander) maar die kennis weet het zelf nog niet!!! En dat voelt zo verkeerd.
Natuurlijk heb ik dat op mijn werk ook vaak genoeg gehad, dat ik een slecht nieuwsgesprek zat voor te bereiden (de administatieve kant daarvan) en dan stond ik er ook vaak bij stil dat ik het doodvonnis van een patiënt in handen had, maar dat de patiënt nog van niets wist. Dat voelde al erg raar, maar nu het een kennis aangaat is het zo ongepast.
Ik hoop dat hij het zelf ook snel te weten komt, snap ook wel dat ze hem niet (misschien overbodig) ongerust willen maken, maar ik hoop dat hij snel net zo veel of liever meer weet dan ik want dit s*cks.
Voor degene die zich afvragen waarom die vriendin dit aan mij verteld heeft, zij moest het ook kwijt, en ik was daar en snap wat ze zegt zonder dat ze uitleg hoeft te geven over hoe en wat. Het was dus absoluut geen roddelen, maar ventileren van haar eigen rotgevoel hierover.

Navragen is beter dan afvragen.


Oscar
Forumcoordinator

Berichten: 100930
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 22:40

Wat een ellendige situatie zeg !
Aan de ene kant zo doordrongen zijn van het feit dat het waarschijnlijk foute boel is, maar aan de andere kant ook die hoop dat het misschien toch wel goedaardig is, ook al is die kans maar erg klein.
Ik hoop maar dat ze de moed op kan brengen om het verhaal te vertellen, hoe moeilijk ook...... Verdrietig
Heel veel sterkte !

Clautje

Berichten: 14584
Geregistreerd: 13-05-01
Woonplaats: Hazerswoude

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 22:41

He getsie, wat rot zeg!! Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten wat je nu zou kunnen doen, ik denk dat het beste is dat je gewoon afwacht totdat die kennis hetzelf weet. Als jij het zelf gaat vertellen, wilt diegene je misschien niet geloven, omdat ie er gewoon niet bij na wilt denken dat hij die ziekte heeft...

Jij nog Sterkte!!!

Jasmijn

Berichten: 3582
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-03 22:56

Zowel mijn vriendin als ik gaan er niets over vertellen tegen die kennis hoor. Dat mag de arts zelf doen, hij wordt er voor betaald en het is zijn verantwoording.
Maar het is gewoon zo vervelend dat hij het eigenlijk wel verteld heeft, maar in bewoordingen die de kennis niet snapt, maar wij des te beter.
Dat was niet per ongeluk hoor, dat hij het in het Latijn hield, hij wil zekerheid voor hij onze kennis op de hoogte stelt, maar jammer dat hij het niet zo verteld heeft dat ook mijn vriendin het niet snapte.
Hoewel wij het al snapten toen hij binnen 3 dagen voor CT moest en de volgende dag naar de specialist, dan weet je eigenlijk al genoeg.
Mijn kennis weet wel dat het niet echt goed nieuws is dat hij meteen morgen al opgenomen wordt, maar beseft nog niet wat er echt aan de hand is.

Navragen is beter dan afvragen.

Fitzroy
Berichten: 17277
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-03 23:30

Bah, wat akelig Jasmijn. Ik kan me voorstellen dat je daar echt een rot gevoel over hebt.
Het is te hopen dat de specialist het hem snel vertelt, zodat jullie geen stommetje hoeven te spelen wetende wat voor lot hem boven het hoofd hangt.

Niets is zo eerlijk verdeeld als het verstand. Iedereen denkt er genoeg van te hebben.

Mieke
Berichten: 6576
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-03 12:19

Inderdaad heel akelig zoiets, dat jij het al weet en de betreffende persoon zelf niet... Laten we maar hopen dat het in ieder geval goed te behandelen is...

Les in grondwerk en dubbele lange lijnen:
http://www.bokt.nl/markt/ad/455137/les- ... nge-lijnen

Nimber

Berichten: 25362
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-03 13:07

bah heel rot zoiets.
Ik hoop dat jullie kennis het ook snel zelf weet.
sterkte

Prima

Berichten: 6024
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bussum & Harskamp :D

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-03 13:22

Ziekte van (non) Hutskin?

~het komt uit de lengte of uit de breedte~

stitch

Berichten: 3774
Geregistreerd: 14-08-02
Woonplaats: oviedo

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-03 15:16

oh, das niet ehct al te best, nou heel veel sterkte en wens hem maar beterschap van heel bokt Lachen

ynzo: En, de spannende liefdesverhalen à la As the world turns heb ik ook wel beleefd op m'n terugreis door onder andere Rusland, Polen en Frankrijk

Maclee

Berichten: 850
Geregistreerd: 29-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-03 21:17

heel ellendige situatie. Ik maakte eind vorig jaar met een collega hetzelfde mee (gezonde vent van begin 30). Was gezond, lag binnen een week op de operatietafel en was binnen 2 maanden overleden. Wij bleven in shock achter van de snelheid waarmee het ging Scheve mond

Ik hoop dat het bij jouw kennis beter uitpakt...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie