De X-marker, jullie mening graag.

Moderators: Murthul, Dani, Leo, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laar

Berichten: 6654
Geregistreerd: 24-02-02
Woonplaats: Noord Brabant

De X-marker, jullie mening graag.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-02-03 17:19

Kleurstof tegen aanranders

Het is donker, en doodstil op straat. Plotseling duikt een gestalte voor je op. Een mes flikkert in het licht van de lantaarnpaal. Wat moet je doen? Hard schreeuwen? Een trap in zijn kruis? Een nieuwe spuitbus biedt uitkomst.

Door Saskia Maassen

Product: een spuitbus met onafwasbare kleurstof tegen aanranders en belagers
Bedrijf: Personal Safety Products te Eindhoven
Ontwikkeltijd: twee mensjaren
Verwachting: 'We denken er binnen twee jaar anderhalf miljoen te verkopen'

Jezelf verdedigen
Volgens René van Gemert van het Eindhovense bedrijf Personal Safety Products heeft een kwart van de Nederlandse bevolking een voorwerp op zak om zichzelf in geval van nood te verdedigen, variërend van sleutelbossen en schroevendraaiers tot busjes haarlak. Maar is de nood echt aan de man, dan ontbreekt vaak de moed om de 'wapens' echt te gebruiken. Zelfs de spieren van de sterkste vechtersbaas laten het soms afweten. Agressie verlamt.

Als het aan Van Gemert ligt, is onze angst voor zinloos geweld binnenkort verleden tijd. Samen met zijn compagnon Mario Loeffen ontwikkelde hij de x-marker: een spuitbus waarmee je het gezicht van je belager in een paar tellen volspuit met een plakkerige massa blauw schuim. Terwijl de aanvaller het schuim uit zijn ogen wist, heb je genoeg tijd om weg te komen. Maar daarmee is de aanvaller nog niet van je af. De kleurstof hecht zo goed aan de huid, dat hij pas na drie dagen vervaagt. 'De belager loopt een paar dagen voor gek. De politie herkent hem meteen, en ook thuis zal hij een verklaring moeten afleggen', zegt Van Gemert.

Het idee ontstond naar aanleiding van de zelfverdedigingscursussen die Van Gemert en Loeffen in hun vrije tijd verzorgen. 'Veel cursisten vroegen naar een methode om jezelf te verdedigen zonder fysiek contact met de belager', zegt Van Gemert. De Eindhovenaren zochten de hele wereldmarkt af, maar na een half jaar gaven ze de moed op. Het enige wapen dat in de buurt kwam, was de pepperspray: een spuitmiddel op basis van peper, dat irritatie van de ogen en de luchtwegen veroorzaakt. Maar de pepperspray is in Nederland verboden, omdat hij blijvende schade kan veroorzaken. 'Toen besloten we om zelf maar iets te ontwikkelen', zegt Van Gemert.

Blauwe klodders
De x-marker bestaat uit een standaard spuitbus met drijfgas, en daarop een plastic spuitkop. Drukt de wijsvinger tegen een hendel, dan gaat binnen in de spuitbus een ventieltje omhoog, en spuit de blauwe vloeistof met een krachtige straal naar buiten. 'De straal is krachtig genoeg om iemand vanaf tweeëneenhalve meter vol in zijn gezicht te kunnen raken', zegt Van Gemert.

Voor een ongeoefend slachtoffer valt dat echter niet mee, zo demonstreert een test op een tekening aan de kastdeur in het redactielokaal. Een blauwe klodder schuim belandt op de kastdeur onder het getekende gezicht. Gelukkig laat de kleurstof zich met een beetje afwasmiddel gemakkelijk verwijderen. Maar de handen kleuren ook na de schoonmaaksessie nog verraderlijk blauw.

Anderhalf jaar lang experimenteerde het duo met verschillende mengsels. Eerst op een etalagepop, later ook op elkaar. De eerste mengsels produceerden echter niet genoeg schuim, en dropen als een soort gelei van het gezicht af. Bovendien hechtte de kleurstof niet aan de huid. Na elk experiment stapten de uitvinders met een lijstje eisen naar de spuitbusfabrikant, die dan weer een nieuw stofje produceerde.

Zorgvuldig getest
In juni van dit jaar was de juiste samenstelling gevonden. Wat er precies in zit, wil Van Gemert niet zeggen, maar alles is zorgvuldig getest in een voedingslaboratorium. Het schuim mocht geen irritaties aan de huid of de ogen veroorzaken, en er mochten geen problemen ontstaan als iemand het schuim per ongeluk inslikt. 'We willen niet dat een slachtoffer wordt aangeklaagd omdat de belager een maagaandoening heeft gekregen', zegt Van Gemert.

Om te voorkomen dat de spuitbus in de verpakking al afgaat, zit er op de spuitkop een plastic lipje, dat voor gebruik verwijderd moet worden. In noodsituaties bleek deze handeling echter te ingewikkeld. De gebruiksaanwijzing raadt dan ook aan, het lipje na aankoop meteen los te maken, en de spuitkop te blokkeren met een meegeleverd metalen staafje, dat door een gleuf in de kop gestoken dient te worden. In een bedreigende situatie hoef je dan alleen maar dat staafje eruit te trekken, en spuiten maar.
In september kwam de spuitbus op de markt. Omdat het schuim geen blijvende schade aanricht, valt de x-marker niet onder de wapenwet. Iedereen mag hem dus vrij gebruiken, mits de situatie daar aanleiding toe geeft. Op vertoon van een politierapport en een lege spuitbus levert PS Products zelfs gratis een nieuwe. Maar volgens Van Gemert zal dat in de praktijk niet vaak voorkomen. 'We hopen dat criminelen de spuitbus gaan herkenen, en dat ze al terugdeinzen als hun slachtoffer ermee dreigt.'

Wat vinden jullie hier nou van?
Bij ons in de krant staat een ander artikeltje, maar aangezien ik geen zin had dit helemaal over te typen, kopierde ik deze maar Lachen
3 dagen, als een smurf rond lopen.. tjeempie!
dell_1
Berichten: 1885
Geregistreerd: 17-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-03 17:31

Ik vind het een goed idee moeten ze maar niet agressief zijn of aanranden! Ik denk niet dat mensen het voor de gein gebruiken 25 euro is veel voor een geintje. En als er eentje wegrent door de stad en de politie ziet een smurf lopen dan kunnen ze hem gelijk achterna Lachen
Mensen wilden toch meer blauw op straat, nu krijgen ze het Haha!

Maaike

Berichten: 11577
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-03 17:38

Ik denk niet dat het zal werken. Het zou betekenen dat je altijd die spuitbus bij je zou moeten dragen, ik zou niet weten waar ik m moet laten?? Zeker in de zomer niet Haha! Ik zou het dus zelf niet snel kopen, misschien andere mensen wel hoor

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Laar

Berichten: 6654
Geregistreerd: 24-02-02
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-02-03 17:47

Dat is waar Maaike.
Wat mij ook een beetje dwars zit is: stel dat zo`n bus in de handen komt van kleine kinderen, die elkaar thuis gaan onderspuiten ofzo.. dan lopen ze daar dagen mee rond.. lijk me nou niet iets waar ik blij mee ben als ouder..
En kleine kinderen hebben net zoveel kans aangerand te worden, of slachtoffer te worden van zinloos geweld ofzo.. maarja, hoe maak je een kindje wijs dat hij/zij zo`n bus moet trekken wanneer iemand hem aanvalt of iets dergelijks..
Ik weet niet hoor, v/d ene kant is het natuurlijk wel handig.. maarja..
Ik heb nog geen duidelijke mening over de X-markerjen

Berichten: 2892
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-03 18:01

en van die snotpubertjes die er savonds ofzo mee gasan lopen kl*ten. loop je langs en spuiten ze je vol. zie ik hier in de buurt nog wel gebeuren hoor.

Met mijn gedachten ergens anders ben ik altijd overal
nieuwe foto's in profiel
[RIJ-ITP] Winnie 7 weken ohz

Laar

Berichten: 6654
Geregistreerd: 24-02-02
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-02-03 18:05

Jah ik ook, ouders die hun kinderen zo`n bus meegeven omdat ze na het uitgaan alleen naar huis moeten ofzo..
die kinderen die ladderzat zijn, en iedereen die een stap in de buurt doet voor de lol onderspuiten etc.Margee

Berichten: 5304
Geregistreerd: 19-08-01
Woonplaats: Kortenhoef

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-03 19:43

Denk je dat kinderen niet liever een goedkoop grafitti busje kopen als ze willen kliederen? Alsof ze dat nu ineens zullen gaan doen met deze spuitbus!!!
Ik vind het een goed idee, beter dan achter van lichamelijke mishandeling te worden beschuldigd omdat je je belager met je sleutels hebt verwond of hem een knietje in zijn ... hebt gegeven.
Moeten we dan steeds als loslopend wild blijven rondlopen? Overal gebracht en gehaald worden en altijd rekening met bepaalde routes houden?
Aanranders horen gecastreerd te worden en daarna voor eeuwig blauw de wijde wereld ingestuurd te worden!
Mogen wij vrouwen ook weer lekker los lopen!!!!!!!!!

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-03 19:48

Om te kliederen heb je van die carnavaltroep toch?

Het is wel een goed idee, maar wat is er mis met een ouderwetse honkbalknuppel? Of ben ik de enige die op softbal zit?

Sypheron

Berichten: 15195
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-03 22:56

laratjuh"]
Wat mij ook een beetje dwars zit is: stel dat zo`n bus in de handen komt van kleine kinderen, die elkaar thuis gaan onderspuiten ofzo.. dan lopen ze daar dagen mee rond.. lijk me nou niet iets waar ik blij mee ben als ouder..
[/quote]

En wat nou als die kinderen in contact komen met een fles chloor of een groot vleesmes? Je zorgt toch ook dat dat goed opgeborgen ligt?
Ik denk dat het wel iets effectiever zal zijn dan de huidige manieren van verdedigen en het kan zeker interessant worden voor de politie als ze de dader er sneller aan herkennen, of iig iemand kunnen ondervragen die als mogelijke dader uit de hoek kan komen..

[quote="laratjuh schreef:
Jah ik ook, ouders die hun kinderen zo`n bus meegeven omdat ze na het uitgaan alleen naar huis moeten ofzo..
die kinderen die ladderzat zijn, en iedereen die een stap in de buurt doet voor de lol onderspuiten etc.


Het is een verdedigingsmiddel... je steekt toch ook niet elkaar voor de lol neer met een mes of je spuit toch ook niet elkaar voor de lol in de ogen met pepperspray?

Von

Berichten: 1180
Geregistreerd: 30-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 10:04

Lovely schreef:
Om te kliederen heb je van die carnavaltroep toch?

Het is wel een goed idee, maar wat is er mis met een ouderwetse honkbalknuppel? Of ben ik de enige die op softbal zit?


Die past niet in mijn handtas Haha!
De hond ook niet, maar die loopt netjes mee.
Maar zonder gekheid, ik vind het niet zo'n gek idee. Toen ik nog veel ging stappen met vriendinnen (lang geleden Haha! ) had ik altijd een minibusje haarlak mee.

Geen paarden meer, ook niet meer rijden, veel andere bezigheden maar bokt blijft leuk af en toe

germie

Berichten: 15481
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 13:49

En dan spuit je per ongeluk jezelf mee, dan be nje ook een smurf Haha!

Sypheron

Berichten: 15195
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 14:19

germie schreef:
En dan spuit je per ongeluk jezelf mee, dan be nje ook een smurf Haha!


Ineens overal politie en je mag mee naar het bureau waar ze er na een aantal uren cel achterkomen dat ze met een lompe bokker te maken hebben }> Bloos

germie

Berichten: 15481
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 14:37

Trouwens, zo nieuw is het idee niet. Er is al een soort pasta voor inbrekers. DAt blijft dagen op hun huid zitten. Dit zie je alleen bij UV licht, dus als je daarmee in de disco staat Haha!

Maar blauw valt natuurlijk meer op. Alleen dan moet je wel goed spuiten. Krijg je er spuitles bij Haha!
Geen schietles maar spuitles Haha!

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 15:17

Von"]
[quote="Lovely schreef:
Om te kliederen heb je van die carnavaltroep toch?

Het is wel een goed idee, maar wat is er mis met een ouderwetse honkbalknuppel? Of ben ik de enige die op softbal zit?


Die past niet in mijn handtas Haha!
De hond ook niet, maar die loopt netjes mee.
[/quote]

Ja, het valt best wel op, maar met een honkbalpet erbij valt dat ook wel weer mee.
Naast de voordeur of achter de voorstoel van je auto is het niet zo opvallend en je weet maar nooit waar het goed voor is. Veiligheid voor alles zullen we maar zeggen.

Sypheron

Berichten: 15195
Geregistreerd: 06-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 15:43

Honkbalknuppel mag je niet openbaar op straat bij je hebben he? Dus als je hem in de auto meeneemt mag het wel, maar je mag er niet mee je auto uit zonder dat je hem goed verpakt hebt zonder dat het zichtbaar is dat het een honkbalknuppel is. Ben namelijk een keer met een vriend aangehouden toen we van zijn honkbaltraining afkwamen (ging een keer mee om te kijken hoe het was en we worden meteen aangehouden) omdat hij zijn knuppel te ver uit zijn tas had steken.... toen moesten we een plastic zak eroverheen doen om het af te dekken Verward

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 15:50

Met een plastic zak eromheen komt het net zo hard aan hoor .

Je mag trouwens ook niet met sporen over straat.

germie

Berichten: 15481
Geregistreerd: 02-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 16:08

Haha Lovely, ik zie het al voor me: jij op straat met enorme wielsporen aan je voeten. Wordt je aangevallen, trap je er mee tegen de schenen.

Het werkt vast wel.
Maar sinds wanneer mag je niet met sporen over straat? Hoe wil je dan ooit te paard over straat gaan met die dingen om je enkels? Haha!

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-02-03 17:31

Ach ja, op een paard mag je wel sporen dragen, maar zonder paard niet. Je mag dus niet zomaar met sporen op straat begeven.
Met grote wielsporen zul je mij niet betrappen trouwens.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie